Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Akwarystyka - Forum Akwarystyczne Wodnego Swiata « Akwarystyka « Choroby « Nowe akwa i już ospa!!!!!!
Strony: 1 2 [3] 4
  Drukuj  
Autor Wątek: Nowe akwa i już ospa!!!!!!  (Przeczytany 13651 razy)
olenka
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #30 : Luty 08, 2007, 12:41:49 »

Dziękuję Emi.Wczoraj wieczorem dałam sól  1 łyz.na 5 l i podnosłam temperaturę,Rano było 27,ale grzałka się świeciła więc może dociągnie do 28.Mogę dodać drugą grzałkę.
Wczesniej nie dawałam Bactopuru,bo zanim go kupiłam to prętnik z wytrzeszczem padł.Nie dawałam jeszce żadnej chemii do ogólnego akwa.Mam małe 20 l z osprzętem ale zwinnik nie daje się złapać,nie ma szans- jest zwinny.Dziwią mnie trochę nastroszone łuski,mam tylko nadzieję,że to nie posocznica.No i te 2 białe wyrażne krosty na łebku .Strasznie boję się chemii,mam dwie ukochane bocje i dwa glonojady.Czy sól stosuje sie na różne przypadłości,czy tylko na ospę?Przy okazzji czy sól mogła mi podziurawić rośliny,czy wredne ślimaki?Roślinki są ażurowe,własnie chciałam dosadzić nowe,a tu znów choroba.
Emi
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #31 : Luty 08, 2007, 14:47:52 »

Sól nie podziurawi Ci roślinek. Zwyczajowo stosuje się ją tylko na ospę choć wykazuje też lekkie działanie odkażające.

Pozdrawiam,
Emi

Górnośląskie Stowarzyszenie Akwarystów - www.gsa.org.pl

Małe jest piękne... ale w większym ryby czują się lepiej.
olenka
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #32 : Luty 15, 2007, 21:42:55 »

Minął tydzień i zwinnik nie ma krostek,chociaż ma troszkę nastroszone łuski.Wczoraj nagle zdechł zbrojnik ,mały albinosek.Po przestudiowaniu paru stron wydaje mi się,że  miał zapalenie przewodu pokarmowego.
Jak skutecznie zatłuc kulorzęska?Boję się chemii,poza tym w akwa jest sól.Jak dotąd moje próby leczenia chemią w akwa 20 l kończyły się porażką.Od tygodnia  siedzi tam ok.50 molinezji ur.9 lutego.
Mam 2 bocje,2 mieczyki.4 molinezje,3 platki,3 gupiki,2 gurami,1 prętnik,6 otosków,1 zbrojnik adonis ,2 pielęgniczki ramireza.Czy one wytrzymałyby 2 dni w temp.32 C?
Emi
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #33 : Luty 16, 2007, 10:41:03 »

Wytrzymają ale nie wiem czy 2 dni cokolwiek załatwią.

Pozdrawiam,
Emi

olenka
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #34 : Luty 16, 2007, 13:22:17 »

EMI ,od roku masz spokój z ospą,ale jak utłukłaś kulorzęska? Huh
Jestem skłonna kupić jutro Ichtiosan i dodac go do zasolonego akwarium.Czy to zatłucze kulorzęska?
Czy napewno można stosować Ichtiosan i sól jednocześnie?
Emi
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #35 : Luty 16, 2007, 14:06:09 »

Nie wiem, po prostu samo przeszło.... W lecie mieliśmy 32 stopnie w akwarium przez 2 miesiące więc chyba to go zabiło.
Ichtiosan ponoć jest dobry i można go stosować z solą.

Pozdrawiam,
Emi

dobry
Nowy
*

« Odpowiedz #36 : Luty 17, 2007, 12:58:24 »

witam. mam problem.

w moim akwa 60l 3 samice mieczyka maja biale kropki na ciele. moge wniskowac ze sa chore na ospe. inne ryby nie maja bialych kropek.

zakupilem ichtiosan bo kiedys go mialem i pomogl. ale nie wiem ile kropel mam wlac do akwa 60l?? i co jaki czas wlewac lek?? oraz czy wymienic jakas czesc wody po kilku dniach od wlania leku??

prosze o jak najszybsza odp

dzieki

olenka
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #37 : Luty 18, 2007, 12:51:13 »

Po ospie nie ma śladu,obniżyłam temp.do 26 C i od dwóch tygodni myślałam ,że wszystko OK.Otworzyłam pokrywe,żeby wyciągnąć pływające liście a tu martwy danio pręgowany.
Wyglądał ostatnio jakby opuścił swój weloniasty ogon.Teraz widzę,ze jeszcze jeden wygląda podobnie.Parametry dobre.Co to może być?
« Ostatnia zmiana: Marzec 01, 2007, 15:47:26 wysłane przez olenka » Zapisane
dobry
Nowy
*

« Odpowiedz #38 : Luty 19, 2007, 09:40:34 »

jeden mieczyk wczoraj wieczorem zmarl... Sad

u 2 mieczykow widze ospe. jeden ma coraz mniej kropek a ten drugi przeciwnie...
coraz wiecej...

czy moge mieszac sol z chemia??
i jaka sol mam im wsypac??

MALY05
Bywalec

« Odpowiedz #39 : Luty 19, 2007, 09:48:14 »

sól niejodowaną !!!

[45] [15] [4]
olenka
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #40 : Marzec 01, 2007, 15:54:12 »

Myślałam ,ze już po ospie .Obniżyłam temp.do 26C.Parametry  wody w normie.Wczoraj otworzyłam pokrywę aby wyjąć pływające liście,a tu martwy danio pręgowany.Ostatnio wyglądał jakby miał  za ciężki weloniasty ogon.Następny danio wyglada podobnie,kuperek mu zwisa do dołu..Co robić,co to może być HuhHuh.
lila
Nowy
*

« Odpowiedz #41 : Marzec 29, 2007, 20:34:30 »

Witam,
ja też mam problem z ospą u bocji kupionej kilka dni temu. Zauwazyłam u niej kilka białych kropeczek. Boje sie, że do jutra moze byc ich więcej i tu moje pytanie: czy mogę dzisiaj na noc podniesc temperature do 28 stopni  i to trochę zaradzi rozprzestrzenieniu się tej choroby? Boję sie podniesć wyżej temperaturę z uwagi na kisyski, gurami, razborkę, i kosiarkę. Jutro dopiero ok. 17:00 bede mogła dodac soli (czytałam o niej na tym forum) Chciałabym jej użyć bo jest bezpieczna dla rybek i dlatego, że jast to chyba poczateki tej choroby, bocja wieczrem zaczęła szalec w bąbelkach powietrza (bardzo się ozywiła wieczorem) i po podniesieniu temperatury z 24 stopni. Jestem początkujacym akwarystą i zupełnie zielonym, wiedzę zdobywam z forum takiego jak to i inne. Wybrała to bo jest dla mnie czytelniejsze niz inne. Bardzo proszę o odpowiedź.... a moze zrezygnowac z tej wysokiej temperatury i poczekac do jutra na sól?
Seboos
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #42 : Marzec 29, 2007, 20:46:21 »

Podnieś temp. Na pewno nie zaszkodzisz Wink 24 to i tak bardzo mało jak na obsadę którą tam miałaś.
Mam nadzieję że nie masz jednej razborki ? To rybki stadne.

MALY05
Bywalec

« Odpowiedz #43 : Marzec 29, 2007, 20:49:39 »

kup preparat na odkażenie wody FMC i podziała na pewno  u mnie chyba po 5 dniach nie było śladu ospy i miałem 29 C

[45] [15] [4]
lila
Nowy
*

« Odpowiedz #44 : Marzec 29, 2007, 20:52:58 »

Nie, jest ich 8szt, ale bocja jest jedna i nosiłam sie z zamiarem dokupienia jeszcze 2 (ale tez dopiero po przeczytaniu tu na forum, że faktycznie żle znosza samotnosc, ale z zakupem poczekam i póxniej wiem, że muszę im zrobic kwarantannę. A do jakiej temperatury moge podniesć prz takiej obsadzie?
Strony: 1 2 [3] 4
  Drukuj  

Skocz do: