olenka
Zainteresowany

|
 |
« Odpowiedz #30 : Luty 08, 2007, 12:41:49 » |
|
Dziękuję Emi.Wczoraj wieczorem dałam sól 1 łyz.na 5 l i podnosłam temperaturę,Rano było 27,ale grzałka się świeciła więc może dociągnie do 28.Mogę dodać drugą grzałkę. Wczesniej nie dawałam Bactopuru,bo zanim go kupiłam to prętnik z wytrzeszczem padł.Nie dawałam jeszce żadnej chemii do ogólnego akwa.Mam małe 20 l z osprzętem ale zwinnik nie daje się złapać,nie ma szans- jest zwinny.Dziwią mnie trochę nastroszone łuski,mam tylko nadzieję,że to nie posocznica.No i te 2 białe wyrażne krosty na łebku .Strasznie boję się chemii,mam dwie ukochane bocje i dwa glonojady.Czy sól stosuje sie na różne przypadłości,czy tylko na ospę?Przy okazzji czy sól mogła mi podziurawić rośliny,czy wredne ślimaki?Roślinki są ażurowe,własnie chciałam dosadzić nowe,a tu znów choroba.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Emi
|
 |
« Odpowiedz #31 : Luty 08, 2007, 14:47:52 » |
|
Sól nie podziurawi Ci roślinek. Zwyczajowo stosuje się ją tylko na ospę choć wykazuje też lekkie działanie odkażające.
|
|
|
|
|
|
Pozdrawiam, Emi Górnośląskie Stowarzyszenie Akwarystów - www.gsa.org.plMałe jest piękne... ale w większym ryby czują się lepiej.
|
|
|
olenka
Zainteresowany

|
 |
« Odpowiedz #32 : Luty 15, 2007, 21:42:55 » |
|
Minął tydzień i zwinnik nie ma krostek,chociaż ma troszkę nastroszone łuski.Wczoraj nagle zdechł zbrojnik ,mały albinosek.Po przestudiowaniu paru stron wydaje mi się,że miał zapalenie przewodu pokarmowego. Jak skutecznie zatłuc kulorzęska?Boję się chemii,poza tym w akwa jest sól.Jak dotąd moje próby leczenia chemią w akwa 20 l kończyły się porażką.Od tygodnia siedzi tam ok.50 molinezji ur.9 lutego. Mam 2 bocje,2 mieczyki.4 molinezje,3 platki,3 gupiki,2 gurami,1 prętnik,6 otosków,1 zbrojnik adonis ,2 pielęgniczki ramireza.Czy one wytrzymałyby 2 dni w temp.32 C?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Emi
|
 |
« Odpowiedz #33 : Luty 16, 2007, 10:41:03 » |
|
Wytrzymają ale nie wiem czy 2 dni cokolwiek załatwią.
|
|
|
|
|
|
Pozdrawiam, Emi Górnośląskie Stowarzyszenie Akwarystów - www.gsa.org.plMałe jest piękne... ale w większym ryby czują się lepiej.
|
|
|
olenka
Zainteresowany

|
 |
« Odpowiedz #34 : Luty 16, 2007, 13:22:17 » |
|
EMI ,od roku masz spokój z ospą,ale jak utłukłaś kulorzęska?  Jestem skłonna kupić jutro Ichtiosan i dodac go do zasolonego akwarium.Czy to zatłucze kulorzęska? Czy napewno można stosować Ichtiosan i sól jednocześnie?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Emi
|
 |
« Odpowiedz #35 : Luty 16, 2007, 14:06:09 » |
|
Nie wiem, po prostu samo przeszło.... W lecie mieliśmy 32 stopnie w akwarium przez 2 miesiące więc chyba to go zabiło. Ichtiosan ponoć jest dobry i można go stosować z solą.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
dobry
Nowy

|
 |
« Odpowiedz #36 : Luty 17, 2007, 12:58:24 » |
|
witam. mam problem.
w moim akwa 60l 3 samice mieczyka maja biale kropki na ciele. moge wniskowac ze sa chore na ospe. inne ryby nie maja bialych kropek.
zakupilem ichtiosan bo kiedys go mialem i pomogl. ale nie wiem ile kropel mam wlac do akwa 60l?? i co jaki czas wlewac lek?? oraz czy wymienic jakas czesc wody po kilku dniach od wlania leku??
prosze o jak najszybsza odp
dzieki
|
|
|
|
|
|
|
|
|
olenka
Zainteresowany

|
 |
« Odpowiedz #37 : Luty 18, 2007, 12:51:13 » |
|
Po ospie nie ma śladu,obniżyłam temp.do 26 C i od dwóch tygodni myślałam ,że wszystko OK.Otworzyłam pokrywe,żeby wyciągnąć pływające liście a tu martwy danio pręgowany. Wyglądał ostatnio jakby opuścił swój weloniasty ogon.Teraz widzę,ze jeszcze jeden wygląda podobnie.Parametry dobre.Co to może być?
|
|
|
|
« Ostatnia zmiana: Marzec 01, 2007, 15:47:26 wysłane przez olenka »
|
|
|
|
|
dobry
Nowy

|
 |
« Odpowiedz #38 : Luty 19, 2007, 09:40:34 » |
|
jeden mieczyk wczoraj wieczorem zmarl...  u 2 mieczykow widze ospe. jeden ma coraz mniej kropek a ten drugi przeciwnie... coraz wiecej... czy moge mieszac sol z chemia?? i jaka sol mam im wsypac??
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
MALY05
|
 |
« Odpowiedz #39 : Luty 19, 2007, 09:48:14 » |
|
sól niejodowaną !!!
|
|
|
|
|
|
[45] [15] [4]
|
|
|
olenka
Zainteresowany

|
 |
« Odpowiedz #40 : Marzec 01, 2007, 15:54:12 » |
|
Myślałam ,ze już po ospie .Obniżyłam temp.do 26C.Parametry wody w normie.Wczoraj otworzyłam pokrywę aby wyjąć pływające liście,a tu martwy danio pręgowany.Ostatnio wyglądał jakby miał za ciężki weloniasty ogon.Następny danio wyglada podobnie,kuperek mu zwisa do dołu..Co robić,co to może być   .
|
|
|
|
|
|
|
|
|
lila
Nowy

|
 |
« Odpowiedz #41 : Marzec 29, 2007, 20:34:30 » |
|
Witam, ja też mam problem z ospą u bocji kupionej kilka dni temu. Zauwazyłam u niej kilka białych kropeczek. Boje sie, że do jutra moze byc ich więcej i tu moje pytanie: czy mogę dzisiaj na noc podniesc temperature do 28 stopni i to trochę zaradzi rozprzestrzenieniu się tej choroby? Boję sie podniesć wyżej temperaturę z uwagi na kisyski, gurami, razborkę, i kosiarkę. Jutro dopiero ok. 17:00 bede mogła dodac soli (czytałam o niej na tym forum) Chciałabym jej użyć bo jest bezpieczna dla rybek i dlatego, że jast to chyba poczateki tej choroby, bocja wieczrem zaczęła szalec w bąbelkach powietrza (bardzo się ozywiła wieczorem) i po podniesieniu temperatury z 24 stopni. Jestem początkujacym akwarystą i zupełnie zielonym, wiedzę zdobywam z forum takiego jak to i inne. Wybrała to bo jest dla mnie czytelniejsze niz inne. Bardzo proszę o odpowiedź.... a moze zrezygnowac z tej wysokiej temperatury i poczekac do jutra na sól?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Seboos
|
 |
« Odpowiedz #42 : Marzec 29, 2007, 20:46:21 » |
|
Podnieś temp. Na pewno nie zaszkodzisz  24 to i tak bardzo mało jak na obsadę którą tam miałaś. Mam nadzieję że nie masz jednej razborki ? To rybki stadne.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
MALY05
|
 |
« Odpowiedz #43 : Marzec 29, 2007, 20:49:39 » |
|
kup preparat na odkażenie wody FMC i podziała na pewno u mnie chyba po 5 dniach nie było śladu ospy i miałem 29 C
|
|
|
|
|
|
[45] [15] [4]
|
|
|
lila
Nowy

|
 |
« Odpowiedz #44 : Marzec 29, 2007, 20:52:58 » |
|
Nie, jest ich 8szt, ale bocja jest jedna i nosiłam sie z zamiarem dokupienia jeszcze 2 (ale tez dopiero po przeczytaniu tu na forum, że faktycznie żle znosza samotnosc, ale z zakupem poczekam i póxniej wiem, że muszę im zrobic kwarantannę. A do jakiej temperatury moge podniesć prz takiej obsadzie?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|