Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: Wymiana podloza  (Przeczytany 2042 razy)
Darex9
Zainteresowany
**

« : Sierpień 21, 2006, 22:23:14 »

Witam chcialbym wymienic calkowicie zwir w moim akwa gdyz doszlem do wnioski ze jest za za drobny i za ciemny (1-3mm) i chodzi mi o to gdybym zlal wode do wiader i podmienil zwirek a nastepnii wlal ta sama wode czy akwa by musialo na nowo dojrzewac czy odrazu moglbym po posadzeniu roslin i udekorowaniu wpuscic ryby do akwa.Z gory dzieki za pomoc.

malzonka
Super aktywny

« Odpowiedz #1 : Sierpień 22, 2006, 06:01:42 »

Jeśli będzie ten sam filtr i ta sama woda to nie ma problemu. Dojrzewanie akwarium często jest nazywane dojrzewaniem filtra bo tam w głównej mierze "mieszkają" bakterie. Tylko przy całym procesie trzymaj filtr w wodzie z akwarium.
Darex9
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #2 : Sierpień 22, 2006, 08:43:54 »

To fajnie ze mozna tak zrobic i jeszcze takie male pytanko jakiej granulacji powinien byc zwirek zeby dobrze sie ukorzenialy rosliny bo w tym co mam to dosc slabo sie czymaja zauwazylem to przy odmulaniu dna.

kafarski
Gość
« Odpowiedz #3 : Sierpień 22, 2006, 10:26:17 »

im większe dno tym więcej bakterii mieszka w nim. jeśli chcesz wymienić żwirek to radzę ci nie wymieniać całego za jednym zamachem a ''na raty''. bakterie oddychają i nagła zmiana dna zmieni też stosunki tlen/CO2.  powiedzmy odessij pół dna, resztę zostaw z roślinami i wsyp 1/3 dna czystego, większego żwirku. po tygodniu powtórz operację z pozostałym starym żwirem.   rośliny po przesadzeniu też nie pracują od razu. akwarium będzie dojrzałe ale możesz ew. zachwiać równowagę.
najlepszy jest wg mnie żwirek o granulacji 3-5mm. pomyśl może przy okazji o jakiejś domieszce substratu dla roślin?
Darex9
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #4 : Sierpień 22, 2006, 10:53:06 »

dzieki za podpwiedz zastosuje sie do twojej sugesti i zobacze jakie beda efekty, a co do substratu to juz o tym myslalem i zamierzam kupic TetraPlant CompleteSubstrate (mam nadzieje ze to dobry wybor) ,gdy zakladalem akwa nie wiedzialem o takich srodkach teraz sie juz troszku podszkolilem Wink .Jeszcze raz dzieki i pozdrawiam

kafarski
Gość
« Odpowiedz #5 : Sierpień 22, 2006, 11:49:38 »

no ja też pospieszyłem się i zapomniałem dwa lata temu o substracie, kablach grzejnych i kilku jeszcze duperelach. powodzenia.
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: