ewa1990
Nowy

|
 |
« : Sierpień 15, 2006, 09:29:36 » |
|
Mój brat miesiąc temu założył akwarium 10 litrowe. na roślince porobiły się takie galaretki (na lewej stronie liścia) co to może być? W akwarium jest glonojad, 2 mieczyki i 3 neonki
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Darex9
Zainteresowany

|
 |
« Odpowiedz #1 : Sierpień 15, 2006, 09:59:37 » |
|
Zdecydowanie za male akwarium dla mieczyka i glonojada min. 80l i przerybienie rowniez na jeden centymetr ryby powinno przypadac okolo 1-2 litrow wody. i napisz cos o parametrach wody jaki filtr podmiany wody itp.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Komandos
Super aktywny

Zambrów
|
 |
« Odpowiedz #2 : Sierpień 15, 2006, 15:56:30 » |
|
jeśli w tych galaretkach są kulki to są to jajka takich małych ślimaków (szkodników) zatoczków. Masz takie w akwarium?? Jesli nie to ja chyba miałem coś podobnego na lilaeopsisie, zacieniłem akwarium na 4 dni i było ok.
|
|
|
|
|
|
Wkrótce 100 litrowa tanganika z muszlowcami 
|
|
|
ewa1990
Nowy

|
 |
« Odpowiedz #3 : Sierpień 15, 2006, 20:28:37 » |
|
mam dwa ślimaki w akwarium. mam je wyjąć i przenieść do innego akwarium? Darex9 jak to jest za małe akwarium dla mieczyka to dlaczego ludzie trzymają bojownika w litrowej kuli?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Komandos
Super aktywny

Zambrów
|
 |
« Odpowiedz #4 : Sierpień 15, 2006, 20:30:41 » |
|
to że jakiś idiota ryby trzyma w kuli nie znaczy że ty terz masz tak robić. To debilizm. Pomyśl ilu wieśniaków katuje psy na łancuchach, no i co inni terz mają tak robić??
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Darex9
Zainteresowany

|
 |
« Odpowiedz #5 : Sierpień 15, 2006, 20:42:25 » |
|
Poniewaz te ryby sa za duze mieczyki dorastaja do 10-12 cm glonojad jest jeszcze wiekszy.Pogarszaja sie parametry wody co prowadzi do chorob ryb, psucie sie roslini,duze zanieczyszczenia zbiornika i oczywiscie stres i samopoczucie naszych podopiecznych.A co do ryb w kuli to przylaczam sie do wypowiedzi Komandosa
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Komandos
Super aktywny

Zambrów
|
 |
« Odpowiedz #6 : Sierpień 15, 2006, 22:05:59 » |
|
Ewa, nie odpowiedziałaś czy w tych galaretkach są małe kulki. Pomuż troche nam to my opmożemy ci. Jakie masz te ślimaki, ampularie?? Duże żółte, brązowe?? Jakie. Czy są takie malutkie ja wcześniej pisałem??
|
|
|
|
|
|
|
|
|
ewa1990
Nowy

|
 |
« Odpowiedz #7 : Sierpień 16, 2006, 21:31:27 » |
|
teraz juz wiem że te galaretki wytwarzają ślimaki bo przenoisłam je do innrego akwarium i na szybie porobiły. a ślimaki to takie małe. ( z jezoira)
|
|
|
|
|
|
|
|
|
michael_game
Nowy

|
 |
« Odpowiedz #8 : Sierpień 16, 2006, 21:40:54 » |
|
nom mieczyki za duze do 10 litrowego akwarium :/ ale glonojad moze zostac nie mam nic przeciwko sam mam 20 litrów i jakos trzymam PoZdRo 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Raffy
Global Moderator
Super aktywny

|
 |
« Odpowiedz #9 : Sierpień 17, 2006, 06:48:51 » |
|
nom mieczyki za duze do 10 litrowego akwarium :/ ale glonojad moze zostac nie mam nic przeciwko sam mam 20 litrów i jakos trzymam PoZdRo  Te 'glonojady' nie nadają się do 10L czy 20L, jest to dla nich męczarnia! Jeszcze też żależy jaki gat. zbrojnika, zbrojniki niebieskie już można z powodzeniem trzymać w akwarium od 60L - jednego. Na parkę min. 80-100L. Natomiast Liposacrusy Pardalisy (popularne 'Plecostomusy') często sprzedawane w sklepach, osiągają imponujące rozmiary (nawet do pół metra długości), i naprawdę minimalna wielkość akwarium na jednego 'Plecostomusa' powinno zaczynać od 300 i jeszcze więcej litrów.
|
|
|
|
|
|
Zawód : akwarysta... Wszystkie ryby są wyjątkowe! Uszanujmy ich wymagania, podziękują nam dobrym zdrowiem i młodymi... NIE UDZIELAM RAD PRZEZ PW!http://www.3cityakwarium.fora.pl/Trójmiejska Akwarystyka Obecnie: 500L Rafa, 112L roślinne, 160L mcharium I we mnie drzemie Tanganika i Malawi
|
|
|
bakuMGK
Super aktywny

Akwarystyka-hobby na całe życie.
|
 |
« Odpowiedz #10 : Sierpień 17, 2006, 10:41:54 » |
|
teraz juz wiem że te galaretki wytwarzają ślimaki bo przenoisłam je do innrego akwarium i na szybie porobiły. a ślimaki to takie małe. ( z jezoira)
no to zacznijmy sie modlic za twoje ryby...slimaki czy ryby wprowadzone z naszych wod do akwarium tropikalnego moga zarazic nasze rybki jakimis chorobami na ktore krajowe ryby nie zapadaja (tylko sa ich nosicielami), a dla ryb ze strefy tropikalnej sa to zabojcze choroby !!! poza tym wraz ze slimakami moglas przyniesc jakies drapieżne larwy owadow (le niekoniecznie)
|
|
|
|
|
|
8317910  
|
|
|
Komandos
Super aktywny

Zambrów
|
 |
« Odpowiedz #11 : Sierpień 17, 2006, 19:22:19 » |
|
nom mieczyki za duze do 10 litrowego akwarium :/ ale glonojad moze zostac nie mam nic przeciwko sam mam 20 litrów i jakos trzymam PoZdRo  Te 'glonojady' nie nadają się do 10L czy 20L, jest to dla nich męczarnia! Jeszcze też żależy jaki gat. zbrojnika, zbrojniki niebieskie już można z powodzeniem trzymać w akwarium od 60L - jednego. Na parkę min. 80-100L. Natomiast Liposacrusy Pardalisy (popularne 'Plecostomusy') często sprzedawane w sklepach, osiągają imponujące rozmiary (nawet do pół metra długości), i naprawdę minimalna wielkość akwarium na jednego 'Plecostomusa' powinno zaczynać od 300 i jeszcze więcej litrów. Raffy ma świętąrację a w dodatku nie ma takich ryb jak glonojad denerwuje mnie takie określenie niewinnych zbrojników które głównie okładane taką nazwą< przecież on prawie nie rusza glonów już bardziej jedzą kosiarki czy otoski
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|