Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: galaretka  (Przeczytany 4266 razy)
ewa1990
Nowy
*

« : Sierpień 15, 2006, 09:29:36 »

Mój brat miesiąc temu  założył akwarium 10 litrowe. na roślince porobiły się takie galaretki (na lewej stronie liścia) co to może być?  W akwarium jest glonojad, 2 mieczyki i 3 neonki
Darex9
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #1 : Sierpień 15, 2006, 09:59:37 »

Zdecydowanie za male akwarium dla mieczyka i glonojada min. 80l  i przerybienie rowniez na jeden centymetr ryby powinno przypadac okolo 1-2 litrow wody. i napisz cos o parametrach wody jaki filtr podmiany wody itp.

Komandos
Super aktywny

Zambrów

« Odpowiedz #2 : Sierpień 15, 2006, 15:56:30 »

jeśli w tych galaretkach są kulki to są to jajka takich małych ślimaków (szkodników) zatoczków. Masz takie w akwarium?? Jesli nie to ja chyba miałem coś podobnego na lilaeopsisie, zacieniłem akwarium na 4 dni i było ok.

Wkrótce 100 litrowa tanganika z muszlowcami Smiley
ewa1990
Nowy
*

« Odpowiedz #3 : Sierpień 15, 2006, 20:28:37 »

mam dwa ślimaki w akwarium. mam je wyjąć i przenieść do innego akwarium? Darex9 jak to jest za małe akwarium dla mieczyka to dlaczego ludzie trzymają bojownika w  litrowej kuli?
Komandos
Super aktywny

Zambrów

« Odpowiedz #4 : Sierpień 15, 2006, 20:30:41 »

to że jakiś idiota ryby trzyma w kuli nie znaczy że ty terz masz tak robić. To debilizm. Pomyśl ilu wieśniaków katuje psy na łancuchach, no i co inni terz mają tak robić??

Darex9
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #5 : Sierpień 15, 2006, 20:42:25 »

Poniewaz te ryby sa za duze mieczyki dorastaja do 10-12 cm glonojad jest jeszcze wiekszy.Pogarszaja sie parametry wody co prowadzi do chorob ryb, psucie sie roslini,duze zanieczyszczenia zbiornika i oczywiscie stres i samopoczucie naszych podopiecznych.A co do ryb w kuli to przylaczam sie do wypowiedzi Komandosa

Komandos
Super aktywny

Zambrów

« Odpowiedz #6 : Sierpień 15, 2006, 22:05:59 »

Ewa, nie odpowiedziałaś czy w tych galaretkach są małe kulki. Pomuż troche nam to my opmożemy ci. Jakie masz te ślimaki, ampularie?? Duże żółte, brązowe?? Jakie. Czy są takie malutkie ja wcześniej pisałem??

ewa1990
Nowy
*

« Odpowiedz #7 : Sierpień 16, 2006, 21:31:27 »

teraz juz wiem że te galaretki wytwarzają ślimaki bo przenoisłam je do innrego akwarium i na szybie porobiły. a ślimaki to takie małe. ( z jezoira)
michael_game
Nowy
*

« Odpowiedz #8 : Sierpień 16, 2006, 21:40:54 »

nom mieczyki za duze do 10 litrowego akwarium :/ ale glonojad moze zostac nie mam nic przeciwko sam mam 20 litrów i jakos trzymam                                                                         PoZdRo Good ! papa
Raffy
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #9 : Sierpień 17, 2006, 06:48:51 »

nom mieczyki za duze do 10 litrowego akwarium :/ ale glonojad moze zostac nie mam nic przeciwko sam mam 20 litrów i jakos trzymam                                                                         PoZdRo Good ! papa

Te 'glonojady' nie nadają się do 10L czy 20L, jest to dla nich męczarnia! Jeszcze też żależy jaki gat. zbrojnika, zbrojniki niebieskie już można z powodzeniem trzymać w akwarium od 60L - jednego. Na parkę min. 80-100L. Natomiast Liposacrusy Pardalisy (popularne 'Plecostomusy') często sprzedawane w sklepach, osiągają imponujące rozmiary (nawet do pół metra długości), i naprawdę minimalna wielkość akwarium na jednego 'Plecostomusa' powinno zaczynać od 300 i jeszcze więcej litrów.

Zawód : akwarysta...
Wszystkie ryby są wyjątkowe! Uszanujmy ich wymagania, podziękują nam dobrym zdrowiem i młodymi...
NIE UDZIELAM RAD PRZEZ PW!
http://www.3cityakwarium.fora.pl/Trójmiejska Akwarystyka
Obecnie: 500L Rafa, 112L roślinne, 160L mcharium
I we mnie drzemie Tanganika i Malawi
bakuMGK
Super aktywny

Akwarystyka-hobby na całe życie.

« Odpowiedz #10 : Sierpień 17, 2006, 10:41:54 »

teraz juz wiem że te galaretki wytwarzają ślimaki bo przenoisłam je do innrego akwarium i na szybie porobiły. a ślimaki to takie małe. ( z jezoira)

no to zacznijmy sie modlic za twoje ryby...slimaki czy ryby wprowadzone z naszych wod do akwarium tropikalnego moga zarazic nasze rybki jakimis chorobami na ktore krajowe ryby nie zapadaja (tylko sa ich nosicielami), a dla ryb ze strefy tropikalnej sa to zabojcze choroby !!! poza tym wraz ze slimakami moglas przyniesc jakies drapieżne larwy owadow (le niekoniecznie)

8317910

Komandos
Super aktywny

Zambrów

« Odpowiedz #11 : Sierpień 17, 2006, 19:22:19 »

Te 'glonojady' nie nadają się do 10L czy 20L, jest to dla nich męczarnia! Jeszcze też żależy jaki gat. zbrojnika, zbrojniki niebieskie już można z powodzeniem trzymać w akwarium od 60L - jednego. Na parkę min. 80-100L. Natomiast Liposacrusy Pardalisy (popularne 'Plecostomusy') często sprzedawane w sklepach, osiągają imponujące rozmiary (nawet do pół metra długości), i naprawdę minimalna wielkość akwarium na jednego 'Plecostomusa' powinno zaczynać od 300 i jeszcze więcej litrów.

Raffy ma świętąrację a w dodatku nie ma takich ryb jak glonojad denerwuje mnie takie określenie niewinnych zbrojników które głównie okładane taką nazwą< przecież on prawie nie rusza glonów już bardziej jedzą kosiarki czy otoski

Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: