Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Akwarystyka - Forum Akwarystyczne Wodnego Swiata « Akwarystyka « Ryby akwariowe « Czy wolno hodować polskie ryby krajowe ?
Strony: 1 [2]
  Drukuj  
Autor Wątek: Czy wolno hodować polskie ryby krajowe ?  (Przeczytany 5294 razy)
mdramski
Super aktywny

« Odpowiedz #15 : Maj 06, 2006, 13:38:22 »

W dużej części zwierzęta w sklepach pochodzą z nielegalnego importu czy odłowu. Weźmy np. takie legwany. Co prawda są dopuszczone do obrotu w Polsce, ale większość z nich została przywieziona do Polski przez prywatnych "hodowców", którym się zwierzątka po pewnym czasie znudziły. Moja koleżanka pracowała w zoologu w Szczecinie w jednym z centrów handlowych. Normą było podrzucanie chomików, królików i wielu innych zwierząt. Przynajmniej raz w tygodniu przychodził ktoś, aby pozbyć się jakiegoś większego gada. Ryby przywożono w małych workach, niekiedy po kilkaset sztuk i to wielu gatunków, w jednym takim worku. Klient niestety widzi tylko to co na wystawie. Ja osobiście preferuję małe sklepiki prowadzone przez hodowców, niestety takich coraz mniej...
Lampart
Nowy
*

« Odpowiedz #16 : Maj 07, 2006, 09:43:36 »

witam od jakiegos czasu interesuje sie Akwarystyka mam włąsny baniaczek z rybami itp wszystko jest ok ale od kilku tyg kumpel ( starszy tylko o 20 lat:D) który co tydzien jezdzi na ryby zadał mi pytanie czy mozna trzymac w akwarium ryby złowione w jeziorach czy rzekach( wiśle) i co muiało by byc spelnione by owe ryby sie utrzymaly , szczeze to zaszokowal mnie tym ale co tam widze tu wprawionych akwarystów wiec pytam się Was Drodzy maniacy(  Grin )
czy takie ryby jak ukleja, Karaś( ale nie ozdobny ) czy inne ryby z jezior polskich dały by rade stac się akwariowymi?
wiem ze ten wędkarz posiada takie stare ramowe akwarium cos około 300 L wiec mialy by w czym plywac tylko jak dlugo?
pozdrawiam i zachęcam do wymiany zdań
« Ostatnia zmiana: Maj 07, 2006, 10:00:43 wysłane przez Sebastian » Zapisane
malzonka
Super aktywny

« Odpowiedz #17 : Maj 07, 2006, 10:06:23 »

Jakoś mi sie nie wydaje aby ryby krajowe odłowione z Wisły czy jeziora wytrzymały w akwarium. Nie pisze tego z doświadczenia, ale traktując sprawę logicznie. Będą przerazone i obecnoscia człowieka tak blisko jak i tak dramatyczna zmianą warunków zycia.
Karasie rosną do dosyc dużych rozmarów, ukleje juz nie tak duże - to wiem z własnego doświadczenia bo jestem córką wędkarza  Wink
Z drugiej strony sporo ryb dostepnych w sklepach akwarystycznych pochodzi z odłowu.
Byc może się da, ale mi ten pomysł się bardzo nie podoba. Juz lepiej kupić takie ryby w sklepie akwarystycznym.
drogowiec1
Nowy
*

« Odpowiedz #18 : Maj 07, 2006, 11:16:33 »

Chodowla ryb krajowych w akwarium jest tak samo możliwa ,jak i ryb tropikalnych. Oczywiście trzeba rybom zapewnić odpowiednie warunki , zgodne z ich wymaganiami.Dla ryb krajowych najwięcej problemów sprawi utrzymanie temperatury woda na odpowiednio niskim poziomie (16- 19) stopni.Jakiś czas temu w misięczniku NASZE AKWARIUM był poświęcony temu tematowi cykl artykułów.
mezologos
Nowy
*

« Odpowiedz #19 : Maj 12, 2006, 11:40:00 »

Myślę że chodowanie ryb krajoychnie jest obwarowane jakimiś konkretnymi przepisami ,jeśli mają odpowiednie warunki.
Pamiętam czasy kiedy latało się do leśnego strumyka , obok kamieniołomu na pstrągi karasie itp.
Strony: 1 [2]
  Drukuj  

Skocz do: