Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Akwarystyka - Forum Akwarystyczne Wodnego Swiata « Akwarystyka « Ryby akwariowe « Czy wolno hodować polskie ryby krajowe ?
Strony: [1] 2
  Drukuj  
Autor Wątek: Czy wolno hodować polskie ryby krajowe ?  (Przeczytany 5315 razy)
al
Stały użytkownik

« : Kwiecień 26, 2006, 09:43:11 »

Czy wolno hodować w akwarium i oczku wodnym polskie ryby krajowe złowione w ich naturalnym środowisku?
« Ostatnia zmiana: Kwiecień 26, 2006, 14:58:01 wysłane przez Sebastian » Zapisane
mdramski
Super aktywny

« Odpowiedz #1 : Kwiecień 26, 2006, 09:53:55 »

W sumie można... Pod warunkiem, że nie są to gatunki prawnie chronione.
al
Stały użytkownik

« Odpowiedz #2 : Kwiecień 26, 2006, 10:40:53 »

A co z rybami ściśle chronionymi kupionymi w sklepach wędkarskich jako "żywiec". To tak jakby kupowało się od pasera.Czy wolno im sprzedawać ryby chronione złapane w środowisku naturalnym?Czytałem w którymś z postów, że ktoś kupił w sklepie słonecznice, które są ściśle chronione.
lukas
Global Moderator
Super aktywny

into U'r eyes my face remains

« Odpowiedz #3 : Kwiecień 26, 2006, 12:19:30 »

nie wolno sprzedawać takich ryb

bakuMGK
Super aktywny

Akwarystyka-hobby na całe życie.

« Odpowiedz #4 : Kwiecień 26, 2006, 14:28:13 »

taki "zywiec" sprzedawany w sklepie to najczesciej ryby z hodowli !! bynajmniej u mnie tak jest !! bardzo dostepne sa u mnie w zoologach jesiotry ktore sa baardzo chronione ze wzgledu na znikoma liczebnosc, ale mozna je kupic za 9 zł !! tez sie nad tym zastanawialem wiec pytalem w zoologch to sie orientuje Grin

8317910

lukas
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #5 : Kwiecień 26, 2006, 20:04:53 »

jesiotr jest rybą konsumpcyjną więc jest hodowana, ale ciekawe które gospodarstwo rybne produkuje słonecznice ?

bakuMGK
Super aktywny

Akwarystyka-hobby na całe życie.

« Odpowiedz #6 : Kwiecień 26, 2006, 21:03:38 »

nie wiem kto ale zapewne hoduje, bo watpie zeby ryzykowali az tak bardzo dla kilku slonecznic  Grin na pewno w wiekszosci sklepow odbywa sie to legalnie Grin

8317910

lukas
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #7 : Kwiecień 27, 2006, 22:25:35 »

a tak między nami to PZW już kilka lat temu uchalił zakaz połowu na żywca. Nie wiem czy dotyczy to tylko wód PZW , czy obszaru całego kraju, może ktoś to sprawdzi ?

mdramski
Super aktywny

« Odpowiedz #8 : Kwiecień 27, 2006, 23:02:05 »

PZW może sobie uchwalać tylko na swoich wodach. Nawet wymiary ochronne mogą się różnić miejscami.
lukas
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #9 : Kwiecień 27, 2006, 23:20:40 »

tez nie pamiętam czy to była uchała PZW (napewno trafiła do regulaminu PZW) czy jakaś odgórna

mdramski
Super aktywny

« Odpowiedz #10 : Kwiecień 28, 2006, 00:40:19 »

Ja zawsze łowiłem na wodach Urzędu Morskiego, tam często były inne przepisy niż w PZW. Aktualnie ryb nie łowię, więc też w sumie wiem tyle co Ty Smiley
Raffy
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #11 : Kwiecień 28, 2006, 07:15:32 »

Witam

Ja niestety w sklepach widywałem kiełbie, piskorze i karasie po złotówce właśnie na 'żywca'. Widać było, że ryby pochodziły z środowiska naturalnego, były zranione, zwłąszcza w okolicach pyska i bardzo się bały ludzi.

Zawód : akwarysta...
Wszystkie ryby są wyjątkowe! Uszanujmy ich wymagania, podziękują nam dobrym zdrowiem i młodymi...
NIE UDZIELAM RAD PRZEZ PW!
http://www.3cityakwarium.fora.pl/Trójmiejska Akwarystyka
Obecnie: 500L Rafa, 112L roślinne, 160L mcharium
I we mnie drzemie Tanganika i Malawi
kafarski
Gość
« Odpowiedz #12 : Kwiecień 28, 2006, 17:43:19 »

dawno nie łowiłem na żywca, no i w ogóle zresztą, ale pamiętam że szczupak wolał podróbę z plastiku niż zdechlaka na żyłce. jedyny plus ''żywca'' jest taki że można go wsadzić do rzeki i wypić w południe zimniuteńkiego Cool
malzonka
Super aktywny

« Odpowiedz #13 : Maj 06, 2006, 08:05:05 »

Nie bardzo chce mi się wierzyć, że wszystkie ryby prawnie chronione w zoologach pochodzą z legalnych źródeł. Po oferze ze zwierzętami w jednej sieci sklepów (3/4 klatek było z etykietą "nie na sprzedaż" po wizycie celników) już nie wierzę w uczciwych sprzedawców.
al
Stały użytkownik

« Odpowiedz #14 : Maj 06, 2006, 11:31:09 »

Polskie, krajowe ryby ściśle chronione, takie jak: słonecznica, piskorz, babka, czy różanka / do której rozrodu potrzebna jest małża, w którą składa ikrę / najprawdopodobniej pochodzą z odłowu w ich naturalnym środowisku. Wątpię, żeby komuś chciało się hodować i rozmnażać te ryby w akwariach, czy hodowlach komercyjnych. Później sprzedawane są w sklepach akwarystycznych ,czy to w wędkarskich jako "żywiec". Napiszcie czy hodujecie takie ryby i czy udało wam się je rozmnożyć, a może ktoś zna legalną hodowlę komercyjną? Wtedy uwierzę, że można je legalnie hodować!!!
Strony: [1] 2
  Drukuj  

Skocz do: