al
Stały użytkownik

|
 |
« : Kwiecień 26, 2006, 09:43:11 » |
|
Czy wolno hodować w akwarium i oczku wodnym polskie ryby krajowe złowione w ich naturalnym środowisku?
|
|
|
|
« Ostatnia zmiana: Kwiecień 26, 2006, 14:58:01 wysłane przez Sebastian »
|
|
|
|
|
|
mdramski
|
 |
« Odpowiedz #1 : Kwiecień 26, 2006, 09:53:55 » |
|
W sumie można... Pod warunkiem, że nie są to gatunki prawnie chronione.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
al
Stały użytkownik

|
 |
« Odpowiedz #2 : Kwiecień 26, 2006, 10:40:53 » |
|
A co z rybami ściśle chronionymi kupionymi w sklepach wędkarskich jako "żywiec". To tak jakby kupowało się od pasera.Czy wolno im sprzedawać ryby chronione złapane w środowisku naturalnym?Czytałem w którymś z postów, że ktoś kupił w sklepie słonecznice, które są ściśle chronione.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
lukas
Global Moderator
Super aktywny

into U'r eyes my face remains
|
 |
« Odpowiedz #3 : Kwiecień 26, 2006, 12:19:30 » |
|
nie wolno sprzedawać takich ryb
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
lukas
Global Moderator
Super aktywny

|
 |
« Odpowiedz #5 : Kwiecień 26, 2006, 20:04:53 » |
|
jesiotr jest rybą konsumpcyjną więc jest hodowana, ale ciekawe które gospodarstwo rybne produkuje słonecznice ?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
lukas
Global Moderator
Super aktywny

|
 |
« Odpowiedz #7 : Kwiecień 27, 2006, 22:25:35 » |
|
a tak między nami to PZW już kilka lat temu uchalił zakaz połowu na żywca. Nie wiem czy dotyczy to tylko wód PZW , czy obszaru całego kraju, może ktoś to sprawdzi ?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
mdramski
|
 |
« Odpowiedz #8 : Kwiecień 27, 2006, 23:02:05 » |
|
PZW może sobie uchwalać tylko na swoich wodach. Nawet wymiary ochronne mogą się różnić miejscami.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
lukas
Global Moderator
Super aktywny

|
 |
« Odpowiedz #9 : Kwiecień 27, 2006, 23:20:40 » |
|
tez nie pamiętam czy to była uchała PZW (napewno trafiła do regulaminu PZW) czy jakaś odgórna
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
mdramski
|
 |
« Odpowiedz #10 : Kwiecień 28, 2006, 00:40:19 » |
|
Ja zawsze łowiłem na wodach Urzędu Morskiego, tam często były inne przepisy niż w PZW. Aktualnie ryb nie łowię, więc też w sumie wiem tyle co Ty 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Raffy
Global Moderator
Super aktywny

|
 |
« Odpowiedz #11 : Kwiecień 28, 2006, 07:15:32 » |
|
Witam
Ja niestety w sklepach widywałem kiełbie, piskorze i karasie po złotówce właśnie na 'żywca'. Widać było, że ryby pochodziły z środowiska naturalnego, były zranione, zwłąszcza w okolicach pyska i bardzo się bały ludzi.
|
|
|
|
|
|
Zawód : akwarysta... Wszystkie ryby są wyjątkowe! Uszanujmy ich wymagania, podziękują nam dobrym zdrowiem i młodymi... NIE UDZIELAM RAD PRZEZ PW!http://www.3cityakwarium.fora.pl/Trójmiejska Akwarystyka Obecnie: 500L Rafa, 112L roślinne, 160L mcharium I we mnie drzemie Tanganika i Malawi
|
|
|
|
kafarski
Gość
|
 |
« Odpowiedz #12 : Kwiecień 28, 2006, 17:43:19 » |
|
dawno nie łowiłem na żywca, no i w ogóle zresztą, ale pamiętam że szczupak wolał podróbę z plastiku niż zdechlaka na żyłce. jedyny plus ''żywca'' jest taki że można go wsadzić do rzeki i wypić w południe zimniuteńkiego 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
malzonka
|
 |
« Odpowiedz #13 : Maj 06, 2006, 08:05:05 » |
|
Nie bardzo chce mi się wierzyć, że wszystkie ryby prawnie chronione w zoologach pochodzą z legalnych źródeł. Po oferze ze zwierzętami w jednej sieci sklepów (3/4 klatek było z etykietą "nie na sprzedaż" po wizycie celników) już nie wierzę w uczciwych sprzedawców.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
al
Stały użytkownik

|
 |
« Odpowiedz #14 : Maj 06, 2006, 11:31:09 » |
|
Polskie, krajowe ryby ściśle chronione, takie jak: słonecznica, piskorz, babka, czy różanka / do której rozrodu potrzebna jest małża, w którą składa ikrę / najprawdopodobniej pochodzą z odłowu w ich naturalnym środowisku. Wątpię, żeby komuś chciało się hodować i rozmnażać te ryby w akwariach, czy hodowlach komercyjnych. Później sprzedawane są w sklepach akwarystycznych ,czy to w wędkarskich jako "żywiec". Napiszcie czy hodujecie takie ryby i czy udało wam się je rozmnożyć, a może ktoś zna legalną hodowlę komercyjną? Wtedy uwierzę, że można je legalnie hodować!!!
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|