Mari95
Nowy

|
 |
« Odpowiedz #1305 : Maj 24, 2009, 19:41:05 » |
|
U mnie natomiast wystarczyło że podwyższyłem temperaturę o 3 stopnie i po godzince były młode i od razu pod mech się chowały. 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
tomasz_tbg
Zainteresowany

|
 |
« Odpowiedz #1306 : Maj 27, 2009, 10:03:08 » |
|
samica robi sie gruba i ma czarną plame pod ogonem
Z tą czarną plamą to ja wyciągnąłem wnioski, moje młode ryby, z pierwszego miotu (już można od 5 dni odróżnic samca od samicy) to samice mają czarną plame przy odbycie. Moim zdaniem to jest mit że czarna plama to zapowiedź bliskiego porodu, poprostu każda samica taki ma
|
|
|
|
|
|
|
|
|
młodyakwarysta
Bywalec

ryby denne
|
 |
« Odpowiedz #1307 : Maj 27, 2009, 12:06:41 » |
|
prawda moja ma 4 tygodnie i nigdy nie widziała samca i też ma czrną plame
|
|
|
|
|
|
moje awkaria 54l i 27l i 30l i25 Maży mi sie jeszcze 10 zbiorników ....
|
|
|
bloniu
Super aktywny

Hoplias malabaricus
|
 |
« Odpowiedz #1308 : Maj 27, 2009, 12:38:34 » |
|
prawda moja ma 4 tygodnie i nigdy nie widziała samca i też ma czrną plame
Nigdy w życiu nie widziała samca? Bo żyworódki mogą magazynować nasienie i mimo, że od dłuższego czasu nie mają kontaktów z samcami, mogą rodzić młode. Z plamą to prawda i zawsze się sprawdza w przypadku żyworódek. Może nie umiecie odróżnić? Plamka ma być wyrażnie czarna, nie jest to zaciemnienie w okolicy odbytu, bo to może być zawartość przewodu pokarmowego i ono się pojawia przy obfitym karmieniu. Nie daj im dobrą dobę jeść to zobaczysz czy to plamka ciążowa czy nie
|
|
|
|
|
|
I consider myself as a one fish wolf pack
|
|
|
czala
Zainteresowany

|
 |
« Odpowiedz #1309 : Maj 30, 2009, 20:32:31 » |
|
Ja odsadzilem dzis gupiczke do kotnikawidze ze miala plamke i calkiem gruba jest choc jest jeszcze nie duza. Miala zgaszone swiatlo przez pewien czas gdy jej teraz zapalilem plamki nie widzialem czy to znaczy ze nie jest w ciazy??
|
|
|
|
|
|
|
|
|
bloniu
Super aktywny

Hoplias malabaricus
|
 |
« Odpowiedz #1310 : Maj 30, 2009, 21:19:07 » |
|
A może po prostu była najedzona. A jak posiedziała w kotniku to się przegłodziła, wydaliła co miała i nie ma plamki? Mam wrażenie, że właśnie niedoświadczeni akwaryści mylą ciąże gupika z "najedzeniem" 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
arti-131
|
 |
« Odpowiedz #1311 : Maj 30, 2009, 21:37:00 » |
|
Albo samiczka zjadła swoje dzieci 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Callanthe
Nowy

|
 |
« Odpowiedz #1312 : Maj 30, 2009, 22:08:48 » |
|
Witam, Miesiąc temu urodziły mi się młode gupiki. Teraz pływają w plastikowym kotniku (2w1). Zauważyłam, że jedne są mniejsze a drugie większe i jednemu z tych większych zaczął robić się kolor na pomarańczowo. Czy te większe to będą samice i dlaczego tym większym zaczyna się robić kolorek na ogonie, a tym mniejszym nie?
Pozdrawiam, Callanthe.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Kvason
Nowy

|
 |
« Odpowiedz #1313 : Maj 30, 2009, 22:59:12 » |
|
Mi się zdaję że tobie się urodziły młode gupiki oraz mieczyki. Mógł byś dać jakieś zdjęcia tych rybek?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
czala
Zainteresowany

|
 |
« Odpowiedz #1314 : Maj 31, 2009, 10:56:27 » |
|
od wczoraj nic nie jadla i nadal jest gruba.. teraz plywa po katach... a wydalala sie wcozraj z 4 razy na 1h 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
czala
Zainteresowany

|
 |
« Odpowiedz #1315 : Maj 31, 2009, 11:00:16 » |
|
mam jeszcze jedno pytanie okocila mi sie wczoraj molinezja zółta w czarne plamki. ma 8 cm.. najdziwniejsze jest to ze ja nie mam do niej samca. Myslalem ze jest najedzona i taka gruba a tu ona urodzila bardzo duzo nie wiem ile ale mam taki maly kotnik 15l i jest caly zajety.. Ciekawe to ze nakrylem ja kiedys z gupikiem w roslinkach.. moze jakies fajne tybki z tego wyjda..
|
|
|
|
|
|
|
|
|
bloniu
Super aktywny

Hoplias malabaricus
|
 |
« Odpowiedz #1316 : Maj 31, 2009, 11:28:41 » |
|
Dżisas...a zaczerwienili się jak ich nakryłeś  ? Po 1. nie pisz posta za postem. Po 2. gupik z molinezją się nie krzyżuje (choć wielu akwarystów rozpowszechnia tą teorię). Prawda jest taka, że samice żyworódek magazynują nasienie samców przez dlugi czas i "wykorzystują" (a w zasadzie mogą) na kolejne mioty. Twoja molinezja mimo, że nie miała u Ciebie kontaktów z samcami, miała je wcześniej. I jest to potomstwo z tych kontaktów.
|
|
|
|
« Ostatnia zmiana: Maj 31, 2009, 11:30:55 wysłane przez bloniu »
|
|
|
|
|
zolwiczek
Nowy

|
 |
« Odpowiedz #1317 : Maj 31, 2009, 11:47:45 » |
|
moja wczoraj urodzila ok 30, przezucilismy ja z kotownika do siatki i przezylo tylko 11 ! to pierwszy raz jak zostalismy "rodzicami" moj mz przezywa gorzej ode mnie!
|
|
|
|
|
|
|
|
|
bloniu
Super aktywny

Hoplias malabaricus
|
 |
« Odpowiedz #1318 : Maj 31, 2009, 11:49:48 » |
|
KOTNIKA chyba...
Jak samica zacznie rodzić i się ją przerzuca albo przenosi do innego akwarium to rodzi martwe. Ale uwaga, niektóre młode zaraz po narodzinach wyglądają na martwe a nie są - nie mają jeszcze sił pływać. Nie żyją te, które nie ruszają się i tracą kolor dopiero po kilku godzinach...
|
|
|
|
|
|
|
|
|
czala
Zainteresowany

|
 |
« Odpowiedz #1319 : Maj 31, 2009, 14:51:52 » |
|
Czemu mam nicby nie pisac posta za postem? ?To jest zabronione? ? Ta moilnezje mam od urodzenia i od kad jest w akawrium samca juz nie bylo wiec chyba ze w kotniku ze swoimi bracmi co jest malo prawdopodobne bo chyba jeszcze nie byli dojrzali plciowo.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|