Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: 1 ... 84 85 [86] 87 88 ... 154
  Drukuj  
Autor Wątek: ciąża u gupika  (Przeczytany 888773 razy)
prodi
Nowy
*

« Odpowiedz #1275 : Maj 01, 2009, 12:43:58 »

Zostaw. Jak będą sprytne to przeżyją i wyrosną na silne i zdrowe rybki  Cheesy Spróbuj karmić żółtkiem. Małą ilość rozetrzyj w wodzie na pył. Choć ja jak miałem gupiki to nie karmiłem ich niczym specjalnym, nie odławiałem a i tak z każdego miotu kilku udawało się przeżyć.
ruda_grazyna
Nowy
*

« Odpowiedz #1276 : Maj 02, 2009, 07:59:07 »

jak szybko chcesz miec male to kup zaplodniona
Aramis
Powiedz kuli ,,NIE"
Stały użytkownik

Aramis śni się małym dzieciom ...

« Odpowiedz #1277 : Maj 02, 2009, 08:35:09 »

a czy to dobry pomysł kupić już zapłodnioną samiczkę?
Tak, jeśli zapewnisz dobre warunki samicy oraz jej małych.

Prosze kliknąć na  http://change.menelgame.pl/change_please/2736071/- to sprawi że stane się bogaty w grze / proszee.
noir^_^
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #1278 : Maj 02, 2009, 12:16:18 »

Nie jestem pewna czy piszę w dobrym miejscu, więc proszę o nie wściekanie się na mnie.

Moja gupica właśnie rodzi. Jest już 18 maluchów i nic nie zapowiada końca, ale  jest parę problemów.
1. Poprzedni (pierwszy) porób odbył się 3 tygodnie temu. Czy to nie za szybko?
2. Zamiast jednej rybki wyszło żółtawe przezroczyste jajeczko z białym zmętnieniem po jednej stronie. Dla czego to nie rybka?
3. Dwa maluchy wyszły wyraźnie nie rozwinięte do końca, miały żółtka zamiast brzuszków.
4. Jeden maluch dostał zawału po tym jak zaczęły go gonić dwa dorosłe samce (było widać jak rozlewa się jego maleńkie serduszko Cry )
5. Jedna z rybek nie chciała się urodzić, gupica pływała z wystającym ogonkiem malucha a główka wciąż była w środku. Reszta wystrzeliwała z niej jak z procy i dopiero na zewnątrz się rozwijała.
Dodam że gupica rodzi w akwarium ogólnym bo niestety nie mam jeszcze kotnika. Co może być powodem tych anomalii?
noir^_^
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #1279 : Maj 02, 2009, 12:20:08 »

I jeszcze jedno. Mogę stwierdzić z całą pewnością, że narybek jest niewymiarowy. Czytałąm że młode mają 5mm moje maluchy są zdecydowanie większe mają 8mm. Czy to normalne?

A i już na prawdę ostatnie pytanie. Ten starszy narybek (3-tygodniowy) ma ogromne brzuszki. Są przekarmione czy to może jakieś pasożyty?
« Ostatnia zmiana: Maj 02, 2009, 12:25:30 wysłane przez noir^_^ » Zapisane
Muchomorek
Super aktywny

...a cыновья уходят в бой!

« Odpowiedz #1280 : Maj 02, 2009, 12:24:34 »

Powodem może być stres, jak sama zauważyłaś, ale niekoniecznie.
U ludzi to co najmniej 50% nieświadome poronienia, nie wiem, jak to jest u ryb. Na pewno anomalie (ciąża patologiczna) są normą, szczególnie, gdy to jest pierwsza ciąża. Załóż drugie akwarium albo chociaż kotnik.
Pethro
Super aktywny

« Odpowiedz #1281 : Maj 02, 2009, 20:36:00 »

I jeszcze jedno. Mogę stwierdzić z całą pewnością, że narybek jest niewymiarowy. Czytałąm że młode mają 5mm moje maluchy są zdecydowanie większe mają 8mm. Czy to normalne?

A i już na prawdę ostatnie pytanie. Ten starszy narybek (3-tygodniowy) ma ogromne brzuszki. Są przekarmione czy to może jakieś pasożyty?
te 5mm to wartosci przyblizone bo wielkość młodych moze sie różnić nieznacznie w zalezności od rozmiarów samiczki

to nie pasożyty są powodem wydętych brzuszków tylko twoje przekarmianie. W ten sposób doprowadzisz do ich przedwczesnej śmierci wiec nie przesadzaj z karmieniem.

1. Poprzedni (pierwszy) porób odbył się 3 tygodnie temu. Czy to nie za szybko?
długość ciąży uzależniona jest od temp

2. Zamiast jednej rybki wyszło żółtawe przezroczyste jajeczko z białym zmętnieniem po jednej stronie. Dla czego to nie rybka?
5. Jedna z rybek nie chciała się urodzić, gupica pływała z wystającym ogonkiem malucha a główka wciąż była w środku. Reszta wystrzeliwała z niej jak z procy i dopiero na zewnątrz się rozwijała.
widocznie jajeczko było niezapłodnione i sie nie rozwineła z niego rybka. Gupiki są jajożywordne a nie zyworodne! więc to normalne

3. Dwa maluchy wyszły wyraźnie nie rozwinięte do końca, miały żółtka zamiast brzuszków.
przedwczesny poród, byc moze stres lub cos innego
qspy
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #1282 : Maj 03, 2009, 08:04:56 »

Moja gupiczka ma juz rodzic zrobila sie jej tam gdzie bedzie wypuszczala mlode taka kropeczka to juz ?
qspy
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #1283 : Maj 03, 2009, 08:13:31 »

i moja rybka siedzi tylko za roslinkami
Chester2008
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #1284 : Maj 03, 2009, 08:29:06 »

Mam pytane moja gupiczka ma wielki brzuch tak że już opada na dno albo pływa w pionie ma tylną częśc ciała więc widać tam mnóstwo czrnych kropek a i prz odbycie pa białą kulką i osiera cię o dno kiedy ona urodzi???

Akwa:
60l-ogólne
25l-dla narybku

Foty Potem
Aramis
Powiedz kuli ,,NIE"
Stały użytkownik

Aramis śni się małym dzieciom ...

« Odpowiedz #1285 : Maj 03, 2009, 08:38:28 »

Daj fotke, wtedy będzie łatwiej stwierdzić czy ona urodzi czy nie.

Prosze kliknąć na  http://change.menelgame.pl/change_please/2736071/- to sprawi że stane się bogaty w grze / proszee.
noir^_^
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #1286 : Maj 03, 2009, 11:03:50 »

ta biała kulka to obniżone pokładełko twoja rybka przygotowuje się do wydania na świat maluchów może to nastąpić w każdej chwili teraz lub za parę dni
Callanthe
Nowy
*

« Odpowiedz #1287 : Maj 03, 2009, 12:19:11 »

Witam,
Mam pytanie. Jak długo samiczka gupika może być w kotniku? Mam moją już 3 dni i nie rodzi i nie wiem, czy mogę trzymać ją tak długo. Mam kotnik plastikowy.
Pozdrawiam, Callanthe.
« Ostatnia zmiana: Maj 03, 2009, 12:30:00 wysłane przez Callanthe » Zapisane
radzion89
Nowy
*

« Odpowiedz #1288 : Maj 05, 2009, 13:30:42 »

Powinna być jak najkrócej. Zbyt długi pobyt w kotniku niepotrzebnie ją stresuje. W którym tygodniu ciąży jest twoja rybka? Być może ma jeszcze czas na poród.
Callanthe
Nowy
*

« Odpowiedz #1289 : Maj 06, 2009, 14:26:33 »

Powinna być jak najkrócej. Zbyt długi pobyt w kotniku niepotrzebnie ją stresuje. W którym tygodniu ciąży jest twoja rybka? Być może ma jeszcze czas na poród.

Dziękuję za odpowiedź, ale dzisiaj wracam do domu, patrze, a w kotniku 15 malutkich gupiczków.
Oto zdjęcia:
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/c43108b07bc40cb7.html
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/0a4b95d9dc01cb04.html

PS: Przepraszam za jakość zdjęć.
Callanthe.
Strony: 1 ... 84 85 [86] 87 88 ... 154
  Drukuj  

Skocz do: