|
Kapsel
|
 |
« Odpowiedz #15 : Marzec 01, 2004, 18:29:22 » |
|
przy jej odbycie normalnie ma biała a przy zblizającym sie porodzie to ona się poszerza i robi się czarna
|
|
|
|
|
|
Gloncie gloncie.... / 07.01.06 pierwsza próba rozmnożenia Zbrojnika złotego.../29.01.06 druga próba... 02.02.02 JEST IKRA ZłOCISTEGO GLONOJADA!! Pierwsze ich tarło parka od malkosci chodowana... ;]
|
|
|
Luck
Zainteresowany

|
 |
« Odpowiedz #16 : Marzec 18, 2004, 18:50:07 » |
|
Mam pytanie: Jak duże muszą byc molinezje (Black Moly) aby zaczęły się rozmnażać :?:
|
|
|
|
|
|
|
|
|
eldir
Nowy

|
 |
« Odpowiedz #17 : Kwiecień 22, 2004, 16:29:16 » |
|
a jakiej okolo wielkosci molinezje sa zdolne juz do rozmnazania?
|
|
|
|
|
|
gg: 1349943
|
|
|
Tramal
Global Moderator
Super aktywny

I see You...
|
 |
« Odpowiedz #18 : Kwiecień 22, 2004, 20:02:06 » |
|
U mnie dojrzałość uzyskały mająć 5-6cm. Teraz czekam na piersze potomstwo, zresztą nie czekam bo mam obecznie 14 molly's , 6 czarne a reszta złoto-żólte z ogonami księżycowymi . Pozdr.
|
|
|
|
|
|
112,25
|
|
|
Paweł
Stały użytkownik

|
 |
« Odpowiedz #19 : Kwiecień 26, 2004, 07:25:25 » |
|
U mnie właśnie molinezja urodziła kilka małych, ale dalej ma ciemną plamkę czy to oznacza, że jeszcze będzie rodzić i jak się zorientować, że już poród się zakończył definitywnie?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Tramal
Global Moderator
Super aktywny

I see You...
|
 |
« Odpowiedz #20 : Kwiecień 26, 2004, 14:06:39 » |
|
Rybka znacznie chudsza i nie będzie się starała nigdzie w akwa ukryć tylko szukać pokarmu w celu odzyskania sił straconych w czasie porodu.
|
|
|
|
|
|
112,25
|
|
|
Paweł
Stały użytkownik

|
 |
« Odpowiedz #21 : Kwiecień 26, 2004, 14:15:26 » |
|
A jak długo może rodzić taka molinezja, ile dni? Aż do zniknięcia ciemnej plamki
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Tramal
Global Moderator
Super aktywny

I see You...
|
 |
« Odpowiedz #22 : Kwiecień 26, 2004, 14:21:22 » |
|
zazwyczaj kocenie żyworodnych trwa parę godzin max.(wyjątek drobniczka jednodniówka) Myślę że jak już "odbierzesz" poród sporej grupy maluchów i dłuższy czas nic sie nie dzieje to nie czekaj na kolejne bo nie wiadomo jakie mogą mieć opóźnienia.Puść samicę niech żeruje. Moja gupiczka np nastepny poród miała po 2,5 tyg i pomiedzy pierwszym a drudim ciągle była gruba. W takim przypadku nawet kalendarz z zaznaczona data porodu nie pomoże uchronić narybku  - Warto się w to bawić ajk ma się czas miejsce i cierpliwość porody co około 5tyg. powinny być w miarę regularne. Nic tylko się bawic  pozdr.
|
|
|
|
|
|
112,25
|
|
|
Luck
Zainteresowany

|
 |
« Odpowiedz #23 : Maj 02, 2004, 10:50:25 » |
|
A jakie molinezje mogą się urodzić? Czy np. z dwóch rodziców z ogonami w kształcie półksiężyca może się urodzić ze zwykłymi ogonami. Pytam bo zaobserwowałem białą plamkę nad odbytem jednej samiczki i nie wiem czy to fałszywy alarm czy będzie miała młode. Z tego co pisaliście powyżej gdy molinezja jest w ciąży nie interesuje się nią samiec a u mnie jest na odwrót samiec biega za każdą samicą która tylko mu wpadnie w pole widzenia łącznie za tą z "plamką". 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Kapsel
|
 |
« Odpowiedz #24 : Maj 02, 2004, 21:03:49 » |
|
umnie przez całaciąże samiec gania samice. Tak mogą się urodzić z normalnymi ogonkami:)
|
|
|
|
|
|
Gloncie gloncie.... / 07.01.06 pierwsza próba rozmnożenia Zbrojnika złotego.../29.01.06 druga próba... 02.02.02 JEST IKRA ZłOCISTEGO GLONOJADA!! Pierwsze ich tarło parka od malkosci chodowana... ;]
|
|
|
Tramal
Global Moderator
Super aktywny

I see You...
|
 |
« Odpowiedz #25 : Maj 03, 2004, 21:42:40 » |
|
Mi właśnie sie kocą udało mi się 9 maluszków odratować . jeśli codzi o ogony to nie wiem do końca czy księżyc to cecha recesywna czy dominująca alr chyba jednak dominująca bo kumpel z czarnego samca z księżycem i zwyklej żółte samicy uzyskał młode z księzycem żółte w czarne plamy  pozdr.
|
|
|
|
|
|
112,25
|
|
|
Luck
Zainteresowany

|
 |
« Odpowiedz #26 : Maj 05, 2004, 17:24:18 » |
|
z czarnego samca z księżycem i zwyklej żółte samicy uzyskał młode z księzycem żółte w czarne plamy  pozdr. Czyli można łączyć żółte molinezje z czarnymi, bo ja gdzieś czytałem że nie zaleca się bo potem powstają jakieś "mutanty"  I jeszcze jedno pytanko: kiedy można przełożyć molinezję do osobnego zbiornika żeby rodziła. Nie chce jej zbyt długo tam przetrzymywać dlatego chciałem ją wsadzić tam tylko na sam poród. Z poprzednich postów wynika że będzie miała czarną plamę w okolicach odbytu ale czy ta plama będzię w zamian za tą białą, która będzie się powiększać i czy faktycznie wystaje ona przed porodem na 3-4 mm.  :?:
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Tramal
Global Moderator
Super aktywny

I see You...
|
 |
« Odpowiedz #27 : Maj 06, 2004, 09:00:55 » |
|
Przed porodem samce zaczynaja ganiać samicę  wtedyjest dobry moment by ja odizolować. Moje złoto-czarne murzyny  nie są mutantami są bardzo ładne i rozwijają sie normalnie. W tym osobnym zbiorniku dobrze mieć jakies przedmioty tj siatki plastykowe zwiniete w kłębki żeby miał sie gdzie wylęg schować albo rośliny np. rogatki lub dużo mchu jawajskiego  . Ja ostatnio maluszki odławiałem z ogólnego za pomocą zielonej rurki do brzęczka (zasysałem młose i umieszczałem je w kojcu) mają się dobrze  pozdr.
|
|
|
|
|
|
112,25
|
|
|
Luck
Zainteresowany

|
 |
« Odpowiedz #28 : Maj 06, 2004, 18:01:10 » |
|
Wielkie dzięki za wszystkie podpowiedzi  . Teraz to już tylko pozostaje czekać na młode 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Tramal
Global Moderator
Super aktywny