ice
Nowy

|
 |
« : Styczeń 21, 2004, 21:14:33 » |
|
Tak w sumie to już zamieszczałem posta na forum na temat jak rozmnozyć gurami mozaikowego, ale moze dowiem sie coś więcej. Proszę pisać!!! za wszelkie rady dziękuje z góry 
|
|
|
|
|
|
labirynty, labirynty
|
|
|
pbern
Stały użytkownik

|
 |
« Odpowiedz #1 : Luty 14, 2004, 15:08:11 » |
|
Znalazlem takie cos
Buduje duże gniazdo z pęcherzyków powietrza wśród roślin podwodnych albo też na dolnej powierzchni liści roślin pływających. Gniazda i młodych strzeże samiec. Należy podawać im wrotki, a następnie nowo wylęgłe larwy solowca Artemia salina lub larwy oczlików.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Raffy
Global Moderator
Super aktywny

|
 |
« Odpowiedz #2 : Luty 14, 2004, 15:45:15 » |
|
http://www.aip.pl/~zho/gurmoz.htmlten link co podałem - tam piszą coś o rozmnażaniu gurami mozaikowych
|
|
|
|
|
|
Zawód : akwarysta... Wszystkie ryby są wyjątkowe! Uszanujmy ich wymagania, podziękują nam dobrym zdrowiem i młodymi... NIE UDZIELAM RAD PRZEZ PW!http://www.3cityakwarium.fora.pl/Trójmiejska Akwarystyka Obecnie: 500L Rafa, 112L roślinne, 160L mcharium I we mnie drzemie Tanganika i Malawi
|
|
|
|
Kapsel
|
 |
« Odpowiedz #3 : Luty 16, 2004, 21:51:54 » |
|
tak samo jak dwuplamiste życze powodzenia:)
|
|
|
|
|
|
Gloncie gloncie.... / 07.01.06 pierwsza próba rozmnożenia Zbrojnika złotego.../29.01.06 druga próba... 02.02.02 JEST IKRA ZłOCISTEGO GLONOJADA!! Pierwsze ich tarło parka od malkosci chodowana... ;]
|
|
|
pbern
Stały użytkownik

|
 |
« Odpowiedz #4 : Luty 19, 2004, 00:42:45 » |
|
a czy ktos ma jakas praktyke z gurami zlotymi???
bo bardzo podobaja mi sie te ryby.. mam (2 samice i samca) i chcialbym dochowac sie mlodych.. jak je do tego zachecic.. itp.. akwa 100l... i w zasadzie nic co by przeszkadzalo w tarle nie ma..
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Raffy
Global Moderator
Super aktywny

|
 |
« Odpowiedz #5 : Luty 19, 2004, 08:43:48 » |
|
gurami złote to co mozaikowe i dwuplamiste 
|
|
|
|
|
|
Zawód : akwarysta... Wszystkie ryby są wyjątkowe! Uszanujmy ich wymagania, podziękują nam dobrym zdrowiem i młodymi... NIE UDZIELAM RAD PRZEZ PW!http://www.3cityakwarium.fora.pl/Trójmiejska Akwarystyka Obecnie: 500L Rafa, 112L roślinne, 160L mcharium I we mnie drzemie Tanganika i Malawi
|
|
|
|
Kapsel
|
 |
« Odpowiedz #6 : Luty 19, 2004, 16:06:26 » |
|
nie złote sa złote a dwuplamy maja takie 2 czarne plamki po bokach właśnie obserwuje ich tarło piekny widok naprawde:)
|
|
|
|
|
|
Gloncie gloncie.... / 07.01.06 pierwsza próba rozmnożenia Zbrojnika złotego.../29.01.06 druga próba... 02.02.02 JEST IKRA ZłOCISTEGO GLONOJADA!! Pierwsze ich tarło parka od malkosci chodowana... ;]
|
|
|
pbern
Stały użytkownik

|
 |
« Odpowiedz #7 : Luty 19, 2004, 20:29:44 » |
|
jak je do tego zachecic.. jakie warunki.. itp?? i ile musza miec?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Kapsel
|
 |
« Odpowiedz #8 : Luty 20, 2004, 17:55:28 » |
|
wiesz ja swoje zachęciłem do tarło poprzez jak próbowałem zbrojniki rozmnożyć i porobiłem kilka skoków temperaturą pierw miałem wysoka a potem zmniejszyłem i to je pobudziłi i teraz gdzieś co 4 tyg mam tarło ich:)
|
|
|
|
|
|
|
|
|
darq
Zainteresowany

|
 |
« Odpowiedz #9 : Luty 21, 2004, 10:14:26 » |
|
Kapsel, chyba się mylisz mnie sie wydaje, że gurami złote to jednak tylko odmiana kolorystyczna dwuplamego. Tak samo jak odmiana marmurkowa, u której tez przecież nie zauważysz dwóch plamek, a to przecież ta sama ryba. To tak samo jak skalar biały, czarny , pregowany, czy inne, lub różne gatunki np. mieczyków. Odmianę złotą można bez problemu rozmnażać ze standardowym dwuplamym (znam osobiście taki przypadek). Pbern rozmnażanie odmiany złotej wygląda tak samo jak przy rozmnażaniu gurami dwuplamego. Poszukaj w starszym poście ice'a bo chyba juz cos na ten temat pisałem i nie chce mi się powtarzać.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Kapsel
|
 |
« Odpowiedz #10 : Luty 21, 2004, 11:09:05 » |
|
Tak one wyglądają tak samo tylko sie różnią kolorem tak samo się je rozmnaża ale je nie wiem czy się tak da żeby złoty z mozajkowym czy dwuplamem bo sie nie spotkałem z takim przypadkiem poprostu:)
|
|
|
|
|
|
|
|
|
darq
Zainteresowany

|
 |
« Odpowiedz #11 : Luty 21, 2004, 23:27:05 » |
|
Kapsel z mozajkowym to inna sprawa, gdyz to inny gatunek gurami. Ale złoty, marmurkowy i dwuplamy to ten sam gatunek tylko inne odmiany barwne. A gdy skrzyżujesz złotego z "oryginalnym" dwuplamym to bedzie połowa potomstwa złota, a druga dwuplama.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Kapsel
|
 |
« Odpowiedz #12 : Luty 22, 2004, 00:30:00 » |
|
a można i tak:)
|
|
|
|
|
|
|
|
|
jacek
Stały użytkownik

|
 |
« Odpowiedz #13 : Luty 26, 2004, 20:10:20 » |
|
wiecie jak zauważyć u guraminów mozaikowych że są w odpowiednim wieku do tarła. Z góry dziękuje za odpowiedzi.
|
|
|
|
|
|
Pozdrawiam wszystkich :-)
|
|
|
darq
Zainteresowany

|
 |
« Odpowiedz #14 : Luty 27, 2004, 07:29:45 » |
|
Muszą miec conajmniej 8 miesięcy i 8-9cm Samiec powinnien miec podbrzusze już wybarwione na czerwony kolor (w okresie tarła bardziej intensywny). Poza tym musisz czekać gdyż same dobieraja się w pary i do niczego ich nie zmusisz. Obserwuj więc najpierw czy jakaś parka nie pływa blisko siebie.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|