|
@rti
|
 |
« Odpowiedz #45 : Lipiec 13, 2005, 22:15:12 » |
|
albo zbrojnik niebieski lub cudaczek(nie wiem tylko do jakich rozmiarów rośnie i czy wejdzie do takiego litrarzu :? )
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Komandos
Super aktywny

Zambrów
|
 |
« Odpowiedz #46 : Lipiec 13, 2005, 22:24:27 » |
|
Ampularie też troche glona zjedzą.
Albo bys wpuścił z 6 molinezji kilka małych kilka dużych, one lubią glony (i niestety roślinki terz) jak im będzie brakować pokarmu roślinnego
|
|
|
|
|
|
Wkrótce 100 litrowa tanganika z muszlowcami 
|
|
|
Owl
Zainteresowany

|
 |
« Odpowiedz #47 : Lipiec 14, 2005, 09:04:36 » |
|
Tak krewetki odpadaja przy bojowniku(mowa tu oczywiescie o krewetkach karlowatych nie wielkoramiennych ale te nie bardzo moga byc w tak małym zbiorniku ewentualnie jedna).Antricus i zbrojnik niebieski tez raczej(beda sie męczyć i prawie napewno skarlowacieja).Cudaczek(przylga chinska) nie jest glonojadem choc głowy nie dam czy nie moga one byc dodatkiem do jej diety :wink: Molinezje pewnie jak to juz napisano beda podjadac Ci rosliny.po co kombinowac z róznymi gatunkami ryb jak przeciez w małych akwariach do walki z glonami najlepiej sprawdzaja sie otoski :wink: Pozdrawiam
|
|
|
|
|
|
200l 4*yellow 5*red red 4*maingano 4*pyszczak złocisty 2*MPanga 4*pyszczak wydłuzony 1*plektostomus 25l 1*bojownik(samiec) 3*bojownik(samica) 60l 10*neon innesa 5*neon czarny 5*kirysek
|
|
|
Bonzo
Stały użytkownik

|
 |
« Odpowiedz #48 : Lipiec 14, 2005, 16:09:59 » |
|
ale chyba nie 2 neonki?:] mozesz spokojnie wiecej molinezji no i jakis haremik bojowników albo stadko neonków. a glony juz masz?? jak narazie nie ma problemu i moze nie bedzie... mozesz poczekac i zobaczyc, chyba ze chcesz miec jakies ryby przydenne i podobaja Ci sie np kiryski lub otoski, wtedy mozesz je wpuscic na dno.
|
|
|
|
|
|
60l- ogólne 220l-in progress
|
|
|
Owl
Zainteresowany

|
 |
« Odpowiedz #49 : Lipiec 14, 2005, 16:25:15 » |
|
Bonzo a czy ja cos pisalem o neonkach :?: napisałem tylko ze: A)bojownik +krewetki równa sie syty obiad tego pierwszego B)przylga nie jest glonojadem C)molinezje moga podgryzac rosliny D)zbrojnik i antricus sa za duze do takiego akwa E)ze najlepsze w malych akwariach na glony sa otoski A to ze problkemu nie ma to nieznaczy ze go nie bedzie.Wiec jak zaplanuje dokładnie obsade do rozmiarów akwa to poxniej bedzie miał problem przy pladze glonów a 2-3 otoski nikomu w akwa nie zaszkodziły jeszcze :wink:
|
|
|
|
|
|
200l 4*yellow 5*red red 4*maingano 4*pyszczak złocisty 2*MPanga 4*pyszczak wydłuzony 1*plektostomus 25l 1*bojownik(samiec) 3*bojownik(samica) 60l 10*neon innesa 5*neon czarny 5*kirysek
|
|
|
Erem
Stały użytkownik

|
 |
« Odpowiedz #50 : Lipiec 14, 2005, 19:50:38 » |
|
Nie mam problemów z glonami bo jeszce nie wystartowałe. Muszę dobrze wszystko zaplanować( chyba plan jest naj ważniejszy), nie mogę popełnić żadnych błędów jeśli chce meić harmonie w akwarium. Zakładam pierwszy raz i nigdzi mi się nie śpieszy w końcu chodzi to istoty żywe którymi są ryby a nie o zabawki. Pozdrawiam i za wszystko Dziękuje.
|
|
|
|
|
|
"Wyobraźnia jest ważniejsza od wiedzy"-kłucił bym się.
|
|
|
Bonzo
Stały użytkownik

|
 |
« Odpowiedz #51 : Lipiec 14, 2005, 20:35:08 » |
|
Na razie będe miał 1 bojownika, 2x molinezje albo neonki i glonojada. Owl to nie było do Ciebie. ta wypowiedz Erema tak smiesznie zabrzmiała. Bardzo dobrze ze planujesz i rozwazasz wszystkie mozliwosci i chcesz jak najlepiej dla ryb. o to chodzi! a co do Twojego akwa to mam równiez 60 l a w nim molinezje i zadnego problemu ze zjadaniem roslin, odpowiednia dieta i po kłopocie, czasem na pewno cos sobie poskubia ale zadnych strat w roslinach nie ma. a co do glonów to jezeli nie zachowasz równowagi biologicznej akwa i nie bedziesz o nie dbał to zadne " ryby na glony" Ci nie pomogą. Trzymanie, w Twoim przypadku otosków albo kirysków, tylko i wyłacznie w celu zwalczania i zapobiegania glonom jest imo bezsensowne.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
rob1979
Stały użytkownik

www.zobaczsiebie.pl
|
 |
« Odpowiedz #52 : Lipiec 15, 2005, 07:22:27 » |
|
C)molinezje moga podgryzac rosliny
To żadna reguła - jeśli podawać im pokarm roślinny to akwariowe krzaki zostaną nietknięte... Nawiasem mówiąc molinezje też nieźle szamają glony. D)zbrojnik i antricus sa za duze do takiego akwa no popatrz... a ja myślałem, że zbrojnik to ancistrus (Ancistrus dolichopterus (Zbrojnik niebieski)E)ze najlepsze w malych akwariach na glony sa otoski Akurat pod tym podpisuję się obiema ręcami  Tylko nie wszedzie można kupić te urocze rybcie (np. w Tychach graniczy to z cudem)
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Owl
Zainteresowany

|
 |
« Odpowiedz #53 : Lipiec 15, 2005, 09:09:49 » |
|
ja wiem ze ze zbrojnik popularnie nazywany glonajedem to antricus,wiec moja wypowiedz powinna brzmiec zbrojnik niebieski albo jakis inny antricus.jesli lubisz wylapawyc zdanai wyrwane z kontekstu to gratuluje bystrosci. :? A co do molinezji to jak jestes Taki dokładny to przeczytaj tam jest taki wyraz mogaprzy mojej wypowiedzi tzn chyba nie musza.Tak samo zreszta jak reguła ze jak dawac im pokarm roslinny to rosliny w naszytm akwa pozostana nietkniety a przeciez ty z taka pewnoscia to napisałes. ehh uwielbiecia na tym forum czepnictwo.Naprawde.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
rob1979
Stały użytkownik

www.zobaczsiebie.pl
|
 |
« Odpowiedz #54 : Lipiec 15, 2005, 09:19:30 » |
|
ja wiem ze ze zbrojnik popularnie nazywany glonajedem to antricus,wiec moja wypowiedz powinna brzmiec zbrojnik niebieski albo jakis inny antricus.jesli lubisz wylapawyc zdanai wyrwane z kontekstu to gratuluje bystrosci. :? To zdanie nie jest wyrwane z kontekstu - zacytowałem cały podpunkt zawierający cały kontekst... a wynika z niego jasno, że oprócz zbrojników niebieskich hodować można również antricusy. A jak łatwo zauważyć to nie jest prawdą bo zbrojnik to jeden z Ancistrus'ów a poza tym niepoprawnie piszesz nazwy łacińskie gatunków ryb... Tak więc nie czepiam się tylko POPRAWIAM - dla dobra tych, którzy to czytają... :twisted: A jeśli tak bardzo Cię to boli to zacznij staranniej pisać swoje posty - po problemie...
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Erem
Stały użytkownik

|
 |
« Odpowiedz #55 : Lipiec 15, 2005, 11:07:17 » |
|
Panowie nie kłucicie się. Jeszcze jedno czy jak będe podmieniał wodę(np: za pomocą odmulacza) to muszę gdzieś ryby przenieść tzn. do innego zbiornika, może to głupie pytanie ale nie wiem.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Bonzo
Stały użytkownik

|
 |
« Odpowiedz #56 : Lipiec 15, 2005, 12:33:39 » |
|
nie, przy podmianie ryby pozostaja w akwarium.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Erem
Stały użytkownik

|
 |
« Odpowiedz #57 : Lipiec 15, 2005, 13:08:13 » |
|
To będzie niezły popłoch. Dziękuje i Pozdrawiam
|
|
|
|
|
|
|
|
|
lukas
Global Moderator
Super aktywny

into U'r eyes my face remains
|
 |
« Odpowiedz #58 : Lipiec 15, 2005, 16:00:41 » |
|
Panowie nie kłucicie się.(...) To nie jest kłótnia tylko dyskusja, do tego służy forum.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Owl
Zainteresowany

|
 |
« Odpowiedz #59 : Lipiec 15, 2005, 16:36:04 » |
|
a wynika z niego jasno, że oprócz zbrojników niebieskich hodować można również antricusy. A gdzie ja napisalem ze mozna :?: Raczej ze nie mozna.I przyganiał kocioł garkowi jesli chodzi teraz o dokładnosc pisanai postów :twisted: To tak dla dobra tych którzy to czytaja :twisted:
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|