Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: 1 [2] 3 4 5
  Drukuj  
Autor Wątek: Akwarium 45L- Jakie ryby  (Przeczytany 22893 razy)
mdramski
Super aktywny

« Odpowiedz #15 : Lipiec 10, 2005, 12:43:41 »

Cytat: Erem
Sory zapomniałem powiedzieć że kupiłem 60L akwarium bo im wieksze tym lepsze a i taniej mnie wyniesie(1L=1zł)

I tak wiele na wielkości nie zyskałeś. Potwierdzam zatem wszystko co napisałem powyżej. W małych zbiornikach nie ma wielkiego pola do popisu. W zasadzie nadają się do nich jedynie niewielkie ryby, powiedzmy dorastające maksymalnie do ok. 5 cm (mniej więcej oczywiście). Oczywiście jest może kilka wyjątków, ale to tylko potwierdza regułę.
Erem
Stały użytkownik

« Odpowiedz #16 : Lipiec 10, 2005, 13:01:18 »

Dzięki za radę i tak postąpie jaki mi doradziłeś.
A i tak na początek będe miał kilka rybek aby zobaczyć jak to wszystko będzie działać, jak szybko woda mi się zabrudzi i inne żeczy po pewnym czasie zaczne tak porzonnie chodować ryby jak wszystkiego sie nałucze a narazie na poczętek zaczne do 3-4 rybek.
Dziękuje i Pozdawiam.

"Wyobraźnia jest ważniejsza od wiedzy"-kłucił bym się.
Erem
Stały użytkownik

« Odpowiedz #17 : Lipiec 10, 2005, 19:17:09 »

Cytat: mdramski
Sory zapomniałem powiedzieć że kupiłem 60L akwarium bo im wieksze tym lepsze a i taniej mnie wyniesie(1L=1zł)

I tak wiele na wielkości nie zyskałeś. Potwierdzam zatem wszystko co napisałem powyżej. W małych zbiornikach nie ma wielkiego pola do popisu. W zasadzie nadają się do nich jedynie niewielkie ryby, powiedzmy dorastające maksymalnie do ok. 5 cm (mniej więcej oczywiście). Oczywiście jest może kilka wyjątków, ale to tylko potwierdza regułę.

Przecierz to nie jest taki mały zbjornik- w Polsce jest to średnia klasa.
A i tak bardziej podoba mi się ławica małych rybek niż 1 duży skalar (lepiej się prezętuje 10 neonów czy molinezji)

mdramski
Super aktywny

« Odpowiedz #18 : Lipiec 10, 2005, 19:24:59 »

60 litrów to zaledwie kałuża Wink Skalar nie nadaje się tutaj w żadnym wypadku.
Erem
Stały użytkownik

« Odpowiedz #19 : Lipiec 10, 2005, 20:20:33 »

To niech mi ktoś powie jak ludzie mogą trzymać skalara który wymaga min.100L w 35L akwarium(o ile to morzna tak nazwać).
To i tak ja zaczynałem od 25L kuli(już nawet ją zamówiłem) a skończyłem na 60L akwarium.
Pozdrawiam.

kafarski
Gość
« Odpowiedz #20 : Lipiec 10, 2005, 20:49:55 »

skalar w 35l?moze te karlowate?ale to i tak meczarnia a baniak 60 l wyglada przyzwoicie .faktycznie gdzies w galerii widzialem u kogos skalara w malym baniaczku... :shock:
mdramski
Super aktywny

« Odpowiedz #21 : Lipiec 10, 2005, 21:01:11 »

To niech mi ktoś powie jak ludzie mogą trzymać skalara który wymaga min.100L w 35L akwarium(o ile to morzna tak nazwa

Wiesz, ludzie wiele ryb trzymają w zbiornikach, które się do tego kompletnie nie nadają. Generalnie należy się kierować zasadą, żeby poznać potrzeby gatunku zanim kupisz rybę czego sporo ludzi niestety nie robi i wtedy widzisz skalary w 35 litrach. Poza tym ryba to nie zabawka.
kafarski
Gość
« Odpowiedz #22 : Lipiec 10, 2005, 21:18:49 »

znam przypadek gdzie skalary skladaja ikre na patyku bambusowym raz po raz w akwarium ok 60l. oczywiscie bez przerybienia zyja z neonkami glonojadem i jeszcze jednym skalarem.
a ten skalar na wodnym swiecie to byla parka w 54l ale nie powiem czyje to bylo akwarium :roll:
osobiscie nie polecam tak malych baniakow
Emule
Nowy
*

« Odpowiedz #23 : Lipiec 10, 2005, 23:48:39 »

według mnie mógł bys wpusci z 10 neonkow innesa 10 kardynałkow chinskich i do tego z 4 otoski Wink a co do roslin to duzoo cabomby

Ryby:
3 Molinezje Czarne
3 Kardynałki
4 Kirysy pstre
2 Zbrojniki Niebieskie
1 Dianema Urosita

Moja Stronka :]

http://www.akwaemulee.republika.pl
Komandos
Super aktywny

Zambrów

« Odpowiedz #24 : Lipiec 11, 2005, 00:30:33 »

i mech jawajski  :wink:

Bardzo ładnie wygląda przywiązany (umocowany) do korzenia.

Wkrótce 100 litrowa tanganika z muszlowcami Smiley
lukas
Global Moderator
Super aktywny

into U'r eyes my face remains

« Odpowiedz #25 : Lipiec 11, 2005, 04:04:34 »

A’propos tych skalarów. W jednym ze sklepów w galerii Geant byłem świadkiem jak pan sprzedał pewnej odpacykowanej pani paletkę wraz z 25l akwarium twierdząc że rybka będzie się w nim świetnie czuła. No comment...

Komandos
Super aktywny

Zambrów

« Odpowiedz #26 : Lipiec 11, 2005, 12:12:12 »

paletkę?Huh?

Nie dość że jedną to jeszcze w takim aqa. :?:  :evil:  
Ale H.... z niego.

Akwarium dla paletek powinno być z 15 razy większe o ile sie nie myle.

Emule
Nowy
*

« Odpowiedz #27 : Lipiec 11, 2005, 13:39:46 »

paletka jak paletka. fakt ze za male akwarium ale moze oddawal taką o średnicy 2,5 cm ? nie trzeba przeciez nikogo odrazu obrazać :]

Ryby:
3 Molinezje Czarne
3 Kardynałki
4 Kirysy pstre
2 Zbrojniki Niebieskie
1 Dianema Urosita

Moja Stronka :]

http://www.akwaemulee.republika.pl
Komandos
Super aktywny

Zambrów

« Odpowiedz #28 : Lipiec 11, 2005, 15:10:05 »

Ta paletka mogła mieć nawed 1cm średnicy ale i tak potrzeba jej towarzystwa i dużo większego akwa. Inaczej skarłowacieje i będzie jej niedobrze

Erem
Stały użytkownik

« Odpowiedz #29 : Lipiec 11, 2005, 15:43:05 »

Ludzie jak się nie znają to wszystko kupią byle żeby było tanie i ładne.
A propo małych baniaków, często ludzie decydują się na tak małe zbjorniki bo ich po prostu nie stać na większe albo nie mają gdzie ich postawić( 60L akwa waży jakieś 70kg)
ale przeważnie są to koszty( np: ja zakładam 60L akwa i prubuje się zmieścić w 300zł co jest truden jeżeli chce się mieć porzonną grzałke czy filtr który będzie działał 24 godz. na dobe). Taka jest moja opinia na temat małych zbjornków.
Pozdrawiam

Strony: 1 [2] 3 4 5
  Drukuj  

Skocz do: