Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: padające razbory  (Przeczytany 5938 razy)
maciej_tolinski
Nowy
*

« : Czerwiec 07, 2012, 18:31:25 »

Cześć,
Akwa : 240L, pH 6.8-7.0. KH= 5, GH=10, światło 108W, NH4/3=0, NO2=0 , NO3= ok10, PO4= ok1, dość mocne falowanie,
Od paru dni zaczęły padać mi razbory klinowe (wcześniej padły mi 2 kosiarki lub otoski z nowej dostawy - jak je znalazłem nie potrafiłem już rozpoznać co to dokładnie za rybki). Było 8 zostały 3. Rybka przed śmiercią pływa bezwładnie, często brzuchem do góry. Są lekko odbarwione i wydaje mi się że mają białawy nalot na grzebiecie. Fotki rybki w tanie agonalnym (odłowionej) załączam:

W akwarium mam poza tym 4x skalar, 7xmolinezja, 16xneon, 8xkirysek sterby, 2xgurami mozaikowy, ok 15x krewetki amano, ok 12 otosków, ok 8 kosiarek.

Reszta rybek nie ma objawów. Razbory też zachowują się normalnie w miarę - może są trochę nerwowe.

Czy możecie powiedzieć mi co to jest za choróbsko? Boję się o resztę obsady...
wiedzmin22
Super aktywny

« Odpowiedz #1 : Czerwiec 09, 2012, 12:03:37 »

Jak szybko padly Ci te ryby po wpuszczeniu? lepsze zdjecia daj. I czy zmieniales parametry wody, czy takie tez masz w kranie. Nalot moze swiadczyc o wielu chorobach. Jesli wyglada tak, jakby byla obsypana maka, to jest to oodinoza. Rownomierne zmetnienie sluzu wykazywaloby na zbyt duzy szok od wzrostu, lub spadku ph po wpuszczeniu (inne wartosci u ciebie i w sklepie), klaczki "waty" to plesniawka.

126 litrów (tarliskowe dla zbrojników niebieskich i neonów)

zbrojniki:
- samiec 10 cm
- 2x samica 8 cm i 7 cm
- neon czerwony 20 sztuk

200 litrów (w trakcie dodawania roslinności):

- 40 małych zbrojników 3 cm długości
- 60 neonów (narybek)
maciej_tolinski
Nowy
*

« Odpowiedz #2 : Czerwiec 09, 2012, 12:15:42 »

Ryby były w zbiorniku już ponad 2 miesiące. Od tamtej pory pH waha się w zakresie max 6.8-7.4. Ostatnio akurat jest stabilne między 6.8 a 7.0. Pozostałe parametry są niezmienne. Wieczorem zacząłem kurację antybakteryjną SERA BAKTOFORTE. Niestety do rana padły kolejne 2 razbory - zostały ostatnie 2 sztuki. Zauważyłem że ryby przed śnięciem stoją w jednym miejscu i co jakiś czas robią nerwowe kółeczko. Jutro rano zrobię podmianę i zrobię jakieś nowe fotki (jeśli któreś ryby jeszcze dożyją). Na razie woda jest zielona od lekarstwa.
Wygląd jest dość podobny do tych : http://www.bojownik.pl/index.php?showtopic=4405

Jeszcze fotka z doby przed padnięciem tych przedostatnich dwóch :
wiedzmin22
Super aktywny

« Odpowiedz #3 : Czerwiec 09, 2012, 12:48:40 »

Dawkujesz CO2? skok nawet o 0.2 stopnia ph jest niebezpieczny. Ta rosline z bialymi paskami na lisciach wywal z akwarium bo sie do niego nie nadaje - zgnije ci bo to dracena. Moglaby byc to bakterioza, ale przy niej oprocz zmetnienia skory jest dodatkowo rozpad pletw i mozna zauwazyc, ze ryby sie ocieraja o przedmioty w akwa. Stawialbym na te skoki ph. To jest przyczyna sniecia.

zbrojniki:
- samiec 10 cm
- 2x samica 8 cm i 7 cm
- neon czerwony 20 sztuk

- 60 neonów (narybek)
maciej_tolinski
Nowy
*

« Odpowiedz #4 : Czerwiec 09, 2012, 13:21:18 »

Tak podaję CO2. Ale przez ostanie 2 tygodnie, żeby zminimalizować skoki podaję 24h. Dziwi mnie trochę co piszesz o tych skokach - mam kolegę który z powodzeniem od roku trzyma razbory, a podaje CO2 przez 10h i ma spore skoki. U mnie też te skoki były, jak pisałem i wszystko było OK...
wiedzmin22
Super aktywny

« Odpowiedz #5 : Czerwiec 09, 2012, 14:27:19 »

Wystarczy skok ph + jakis patogen w zbiorniku i ryby leca. Hmm sterownik skalar? mam go od 5 lat i spisuje sie swietnie. Puki co kup w spozywczaku sode. I daj jej tyle aby kh wynosilo 7-8.  Zwiekszy Ci to pojemnosc buforowa wody.

zbrojniki:
- samiec 10 cm
- 2x samica 8 cm i 7 cm
- neon czerwony 20 sztuk

- 60 neonów (narybek)
maciej_tolinski
Nowy
*

« Odpowiedz #6 : Czerwiec 09, 2012, 14:30:39 »

Mogę dodać trochę więcej mineralizatora - PG MydroMineral - to mi zwiększy twardość. Na skalara raczej mnie nie stać  - mam parę ważniejszych wydatków. Muszę też filtr dokupić bo się okazuje że mój JBLe900 ma 350L/h zamiast 900L/h i poradzono mi żeby dołożyć drugi co najmniej taki sam...
wiedzmin22
Super aktywny

« Odpowiedz #7 : Czerwiec 09, 2012, 14:36:28 »

Sode daj bo tu tylko chodzi o to zeby kh wzroslo. Twardosci nieweglanowej nie ruszaj.

zbrojniki:
- samiec 10 cm
- 2x samica 8 cm i 7 cm
- neon czerwony 20 sztuk

- 60 neonów (narybek)
maciej_tolinski
Nowy
*

« Odpowiedz #8 : Czerwiec 09, 2012, 14:44:28 »

Ile mniej/więcej na ok 200L wody powinienem jej dodać żeby nie przedawkować?
wiedzmin22
Super aktywny

« Odpowiedz #9 : Czerwiec 09, 2012, 14:58:37 »

Zrob roztwor sody w butelce wlewaj po trochu po kazdym wlaniu mierzac testem na kh. Tylko poczekaj az sie w akwarium wymiesza to. I tak lej az bedziesz mial kh 7-8. 350 zl za skalara to nie duzo.

zbrojniki:
- samiec 10 cm
- 2x samica 8 cm i 7 cm
- neon czerwony 20 sztuk

- 60 neonów (narybek)
Piterix
Super aktywny

« Odpowiedz #10 : Czerwiec 10, 2012, 12:36:49 »

Ja mam Lajona 115 sonda jest już stara i nigdy jej nie regenerowałem, ale Lajon się nie burzy więc tylko ustawiam PH takie jakie chcę (z poparwką na błąd sondy) i Ph mam niemal stałe. Sądzę, że komputerek Lajon czy Skalar czy coś zagranicznej produkcji przy stosowaniu CO2 - to najlepiej wydane pieniądze.
hehe... daję modre rady, a sam żyłuję na nową sondę... cóż...  Embarrassed

Zapraszam do komentowania mojego baniaka. Ostatnia aktualizacja 08.09.2013 . http://www.akwarium.net.pl/forum/nasze-akwaria/piterix-900l-ogolne-krotka-relacja-z-zakladania/
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: