Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Akwarystyka - Forum Akwarystyczne Wodnego Swiata « Akwarystyka « Rośliny akwarystyczne « Problem z roślinami, glonami a może oświetleniem...??
Strony: 1 [2]
  Drukuj  
Autor Wątek: Problem z roślinami, glonami a może oświetleniem...??  (Przeczytany 4913 razy)
Pethro
Super aktywny

« Odpowiedz #15 : Październik 03, 2011, 22:36:21 »

To i ja się podepnę w ten wątek. Mam baniak 240l oświetlenie 4x36w i bimbrownię. Posiadam filtr kubełkowy który porusza mi taflę wody, jak pogodzić bimbrownię z takim filtrem żeby za bardzo nie napowietrzał wody?
to nie jest aż taki duży problem,w akwarium woda musi krążyć by rosliny były stale zaopatrywane w pierwiastki z wody. Trudno uniknąć ruchu tafli wody dlatego lepiej sie skupic na dobrym rozpuszczaniu CO2. IMHO najlepiej sprawdza się do tego celu filtr wewnetrzny,  gaz jest najpierw mielony na drobne bombelki, po czym dobrze rozprowadzany po akwarium wraz z prądem wody.
mianbo
Nowy
*

« Odpowiedz #16 : Październik 03, 2011, 23:05:52 »

koledzy czy dyfuzor ma jakis wplyw na rozpuszczanie się co2? moze byc najzwyklejszy taki jaki mialem przy tym aerozolu czyli około 10 cm wysoki z siatką u góry czy lepiej kupić coś innego??
rodia
Super aktywny

memento mori

« Odpowiedz #17 : Październik 03, 2011, 23:10:10 »

Im mniejsze bąbelki daje dyfuzor tym większa powierzchnia kontaktu tej samej ilosci co2 z wodą - a wiec powierzchnia rozpuszczania.
Pethro
Super aktywny

« Odpowiedz #18 : Październik 03, 2011, 23:13:40 »

Ma zasadnicze znaczenie, jak chcesz szklany to uważaj na chińszczyzne bo czesto buble sprzedają które za duże bomble dają. Jak kostka lipowa to pamietaj by dobrze namoczyć ( najlepij kilka dni ) zanim podłączysz do niej CO2. Ale i tak jest ryzyko że trafisz na bubel co bedzie podawał duże bombelki. Możesz spróbować z dyfuzorem z wkładu papierosowego tani ale po czasie zawodny. Osobiscie polecam przerobić do tego celu filtr wewnetrzny, wystarczy podpiąć wężyk z CO2 pod głowice tak by prąd wody porywał i roznosił po akwarium zmielone bombelki.

Im mniejsza mgiełka wyjdzie z "dyfuzora CO2" tym lepsza bedzie rozpuszczalność bo wiekszy kontakt woda/CO2.
Równie ważna jest dustrybucja CO2 po zbiorniku dlatego znowu polecam filtr wewnętrzny.
mianbo
Nowy
*

« Odpowiedz #19 : Październik 04, 2011, 10:27:53 »

czyli taka zwykla pompa z aquala by wystarczyla tak??
Anubis-RE
Super aktywny

« Odpowiedz #20 : Październik 04, 2011, 10:30:36 »

czyli taka zwykla pompa z aquala by wystarczyla tak??

ja tak właśnie mam, najmniejszy filterek jaki był na allegro, który tylko kręci wodą, bo filtrowanie to raczej poddałbym wątpliwości Cheesy ale rozgania gaz po całym akwarium, efekty możesz zobaczyć u mnie w akwarium w dziale nasze akwaria Cheesy

mianbo
Nowy
*

« Odpowiedz #21 : Październik 12, 2011, 18:51:24 »

Witam ponownie, mam pytanko czy do bimbrowni musi być przegotowana woda czy wystarczy z kranu podgrzana ??
tomes
Stały użytkownik

« Odpowiedz #22 : Październik 12, 2011, 19:54:06 »

Witam ponownie, mam pytanko czy do bimbrowni musi być przegotowana woda czy wystarczy z kranu podgrzana ??

Zawsze uzywałem ciepłej kranówki i było ok

mianbo
Nowy
*

« Odpowiedz #23 : Październik 15, 2011, 09:43:27 »

bimbrownia ruszyla, podlaczona do malego filtra wewnętrznego. Pytanko... czy mozna przesadzic z CO2??
« Ostatnia zmiana: Październik 17, 2011, 19:23:05 wysłane przez mianbo » Zapisane
mianbo
Nowy
*

« Odpowiedz #24 : Październik 17, 2011, 19:29:39 »

czy napowietrzacz jest potrzebny ?? włączam go tylko na noc.
filtr tetratec ex 1200 ( bez deszczownicy rurka odprowadzająca wode z filtra do akwa zanużona w akwa ) oraz jakiś mały wewnętrzy aqua 360l/h podłączony do bimbrowni, idzie na najniższym obrotach ponieważ się boje przedawkować co2
tomes
Stały użytkownik

« Odpowiedz #25 : Październik 17, 2011, 22:39:00 »

ja na noc, w początkowych dniach pracy bimbrowni rozszczelniałem ją na nakrętce, duża strata CO2, ale nie zagazowałem ryb

Strony: 1 [2]
  Drukuj  

Skocz do: