Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Akwarystyka - Forum Akwarystyczne Wodnego Swiata « Akwarystyka « Rośliny akwarystyczne « Problem z roślinami, glonami a może oświetleniem...??
Strony: [1] 2
  Drukuj  
Autor Wątek: Problem z roślinami, glonami a może oświetleniem...??  (Przeczytany 4915 razy)
mianbo
Nowy
*

« : Październik 03, 2011, 04:53:47 »

Witam mam ogromny problem z roślinami w akwarium który trwa już bardzo długo, sam nie potrafie znaleźć rozwiązania więc proszę wa o pomoc bowiem napewno bardziej doświadczenie z was akwaryści.
Po zamontowaniu dodatkowego oświetlenia a mianowice 2 x T5 39W na roślinach pojawił się taki ciemny (czarny) nalot, nie są to krasnorosty... glony na szybach rosną w zdumiewającym tempie, szkoda że nie rośliny. Pierwszą rośliną która jest atakowana jest anubias. Akwarium wyposażone jest w oświetlenia 2x 30W oraz 2x 39W (1x flora glo, 3x zwykłe białe śwatło - 11h naświetlania). Dawkuje w minimalnej ilości CO2. z nawozó to tylko Crypto w tabletkach, filtr Tetra ex 1200.
Szuakm przyczyny tego nalotu i nigdzie się nie moge doczytać, śmieszną rzeczą jest że gdy wyłącze na pare dni te 2x T5 to ten nalot znika, czy jest to możliwe że powodem mojego problemu jest nadmierne światło ( akwarium 240l.)?? 2 problemem jest to że nie potrafie w akwarium wychodować żadnego " trawnika" wszystko obumiera w akwa do tyg. Rośliny typu anubiasy, kryptokoryny, żabienice, moczarki raz kabomby rosną bardzo dobrze a niestety z roślinami niższymi jest problem.
Bardzo proszę o pomoc dziekuje i pozdrawiam
baniakmaniak
Andrzej
Super aktywny

« Odpowiedz #1 : Październik 03, 2011, 07:00:21 »

Odpowiedziałeś w zasadzie sobie sam. Problem tkwi w oświetleniu i powinieneś go dawkować. To dołączone oświetlenie (2x39W) włączać np. tylko na 6 godz. w czasie dnia nie więcej i powinno pomóc. Skoro masz to Co2 to rozkręć je mocniej w dzień, a na noc może być zakręcone.

Pozdrawiam Andrzej
Baniak 190l

Nie udzielam rad przez PW!
Zapraszam do wątku:
http://www.akwarium.net.pl/forum/zrob-to-sam/swiatlo-w-akwarium-zrob-to-sam-porady/
rodia
Super aktywny

memento mori

« Odpowiedz #2 : Październik 03, 2011, 08:35:49 »

Albo słuchasz powyższej rady albo skoro kupiłeś dodatkowe swiatło to zmodyfikuj nawożenie, a w sumie po prostu zacznij dobrze nawozić. Zgadzam się z przedmówcą: twoim problemem jest za dużo światła. Jednak skoro je kupiłeś to po to, żeby je stosować a nie limitować. Dlatego aby wykorzystać w pełni nowe światło zacznij nawozić konkretnie. Brak nawożenia (lub minimalne ktore masz) to zarówno przyczyna braku wzrostu roślin jak i wzrostu glonów.

Pozdrawiam, R.
baniakmaniak
Andrzej
Super aktywny

« Odpowiedz #3 : Październik 03, 2011, 11:02:12 »

Rodia Ty też masz rację akurat z tym 6 godzinnym świeceniem podałem tylko tymczasowo w celu zwalczaniu problemu-glony choć nie twierdze, że świecił bym pełną parą przez cały dzień.
Z tym nawożeniem to można więcej narobić problemu rybom niż pomóc roślinom zwłaszcza jak autor nie bada parametrów wody lub nie ma wprawy w nawożeniu.
Do autora wątku podaj jakie masz jeszcze rośliny w baniaku po za tym anubiasem. Roślina roślinie nierówna jedna potrzebuje więcej światła inna specjalnego nawożenia
« Ostatnia zmiana: Październik 03, 2011, 11:06:32 wysłane przez baniakmaniak » Zapisane

Pozdrawiam Andrzej
Baniak 190l

Nie udzielam rad przez PW!
Zapraszam do wątku:
http://www.akwarium.net.pl/forum/zrob-to-sam/swiatlo-w-akwarium-zrob-to-sam-porady/
rodia
Super aktywny

memento mori

« Odpowiedz #4 : Październik 03, 2011, 11:31:27 »

Niestety akwarium roślinne nie jest dla początkujących takie łatwe w prowadzeniu, żeby Pan ze sklepu w kilku zdaniach powiedział co i jak, dał 2 preparaty i wszystko dzięki temu śmigało. Trzeba poczytać i eksperymentować i dużo pytać.

Pozdrawiam, R.
mianbo
Nowy
*

« Odpowiedz #5 : Październik 03, 2011, 13:52:07 »

Witam ponownie dziękuje za info. zamierzam w przyszłym tygodniu zrobić restart baniaka. Człowiek się uczy na błędach Smiley aktualnie w akwa posiadam 2 rodzaje kryptokoryny dokładnej marki nie znam, 1 o dłuższych rzadkich liściach, 2 o bardzo gęstych nieco mniejszych liściach ( bardzo dobrze i ładnie rosną ), anubias niski oraz wysoki, echinodorus amazonics, sagittera subulata ( najprawdopodobniej albo coś podobnego,po pare długich wąskie liścii wys. ok 40 + cm ), ophipagon japonica. To było było na tyle. Akwarium posiadam niecały rok, ale jak widać bazowanie tylko na poradach sprzedawców w sklepach zoologicznych nie daje dobrych efektów dla ludzi którzy chcą mieć piękny albo chociaż ładny baniak.
Kolejne pytanie, posiadam żwir o średniej, małej średnicy ok 3-5mm, niestety żaden "trawniczek" nie chciał się przyjąć, czy mam kupić drobniejszy żwir czy ten jest ok ale poprostu warunki w baniaku aktualnie nie pozwoliły na przyjęcie się żadnej z roślinki?
mianbo
Nowy
*

« Odpowiedz #6 : Październik 03, 2011, 13:58:18 »

Bardzo prosiłbym o polecenie jakiś dobrych nawozów, lub uwagi odnośnie dobierania ich. Miło widziane linki do stron z allegro bo niestety w moich sklepach w obrębie 30 km nie ma żadnego sklepu godnego polecenia...
Z góry dziękuje wszystkim za pomoc
rodia
Super aktywny

memento mori

« Odpowiedz #7 : Październik 03, 2011, 14:58:33 »

Co do nawozów: dobierając linię nawozową wybierz konkretnego producenta i kup wybrane nawozy z jego linii. Najpopularniejsze sa chyba AquaArt oraz EasyLife. Natomiast niewiarygodnie tanio jest nawozić nawozami robionymi samemu, wtedy trzeba kupić odpowiednie proszki.
Zrób tak, Wejdź w dział "nasze akwaria" na tym forum i przejrzyj wątki użytkowników. Każdy w pierwszym poście ma wypisaną specyfikację zbiornika. Zobacz jakie efekty ludzie uzyskują przy konkretnych kombinacjach nawozów.

Co u ciebie z CO2? Pisałeś że dawkujesz w minimalnej ilości - nie wiem co to znaczy. Przy tym świetle nie obejdzie się bez nawożenia zawierającego CO2.

Pozdrawiam, R.

p.s. Aha, i jedno jeszcze: nie ma czegoś takiego jak "CO2 w płynie". Preparaty tej nazwie mimo iż potocznie się tak nazywają nie zastępują co2 rozpuszczanego w wodzie. Stanowią po prostu dodatkowe źródło węgla, ale absolutnie go nie zastępują.
« Ostatnia zmiana: Październik 03, 2011, 15:00:26 wysłane przez rodia » Zapisane
mianbo
Nowy
*

« Odpowiedz #8 : Październik 03, 2011, 16:08:53 »

mam takie 2 butle kupione w zoologicznym sklepie, coś w style aerozolu i staram się aby cały czas były napełnione pojemniki w akwarium przez dzień. Tak jak patrzyłem to komplet na allegro po 300 zł sto,i troszke mnie aktualnie nie stac bo musze z autkiem zrobic, ale możliwe że w najblizeszej przyszlosci cos wykombinuje.

ps. Czy ta bimbrownia co jest opisana na forum zdałą by egzaminw moim 240l?
« Ostatnia zmiana: Październik 03, 2011, 16:27:14 wysłane przez mianbo » Zapisane
rodia
Super aktywny

memento mori

« Odpowiedz #9 : Październik 03, 2011, 17:01:22 »

U mnie bimbrownia dawała radę w 240tce. Zacier robiłem w 2,5 litrowej butelce i było praktycznie do pełna. Zacier zmienialem co 7-10 dni. Bo w drugim tygodniu już działał słabiej. Rozwiązanie takie dawało radę kiedy w 240tce miałem światło 2x54W.

Jak widać na załączonym zdjęciu rośliny rosły całkiem bujnie i zdrowo:

Warto zwrócić uwagę na to, że zapewniłem bardzo wysoką rozpuszczalność CO2 wiec straty były małe.
Nie wiem czy wiesz: stosowanie CO2 nie ma sensu jeśli się napowietrza wodę.

Pozdrawiam, R.
mianbo
Nowy
*

« Odpowiedz #10 : Październik 03, 2011, 19:58:07 »

1 ludzi piszą ze napowietrzanie wody powinno być 24h na dobę, inni piszą ze przy co2 nie powinno się napowietrzać ( logiczne) tylko w nocy. Tylko taka bimbrownia to troche niebezpieczna z tego co czytam....
rodia
Super aktywny

memento mori

« Odpowiedz #11 : Październik 03, 2011, 19:59:57 »

Przyjmuj rady od ludzi, którzy pokazują swoje zbiorniki. Po jakości ich zbiorników ocenisz jakość ich rad.
kto5
Zainteresowany
**

240l ogólne

« Odpowiedz #12 : Październik 03, 2011, 20:21:06 »

To i ja się podepnę w ten wątek. Mam baniak 240l oświetlenie 4x36w i bimbrownię. Posiadam filtr kubełkowy który porusza mi taflę wody, jak pogodzić bimbrownię z takim filtrem żeby za bardzo nie napowietrzał wody?
rodia
Super aktywny

memento mori

« Odpowiedz #13 : Październik 03, 2011, 20:24:57 »

To i ja się podepnę w ten wątek. Mam baniak 240l oświetlenie 4x36w i bimbrownię. Posiadam filtr kubełkowy który porusza mi taflę wody, jak pogodzić bimbrownię z takim filtrem żeby za bardzo nie napowietrzał wody?

Jak się przyjrzysz na TYM ZDJĘCIU to zauważysz wylot filtra kilka cm ld tej kępy Aquatica co jest po prawej - tak to jest u mnie i problemów nie ma.
Pethro
Super aktywny

« Odpowiedz #14 : Październik 03, 2011, 22:29:18 »

Na początek polecam metodę EI, na allegro mozna kupić gotowy zestaw do EI. W necie jest cała masa artykułów do poczytania o tym jak prowadzić akwarium tą metodą. Jak na początek przygody z akwarystyką jest to najlepsza opcja, jedyny wiekszy wydatek to butla na CO2, jest to koszt porównywalny z zakupem startowej porcji markowych nawozów wiec bym sie 2 razy zastanowił czy kupić butle czy markowe nawozy i jechać na bimbrowni.

mianbo
CO2 w areozolu to nieekonomiczny bubel, zajmuje dużo miejsca w akwarium słabo rozpuszcza CO2, daje jego za mała ilość. Drogo wychodzi użytkowanie. Już lepiej próbować z bimbrownią a jeszcze lepiej to kupic CO2 w butli wysokocisnieniowej.
Strony: [1] 2
  Drukuj  

Skocz do: