Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Akwarystyka - Forum Akwarystyczne Wodnego Swiata « Akwarystyka « Woda « niespodziewane zmiany parametrow po wakacjach
Strony: 1 2 [3]
  Drukuj  
Autor Wątek: niespodziewane zmiany parametrow po wakacjach  (Przeczytany 7731 razy)
ducze
WhiteWater
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #30 : Sierpień 10, 2011, 09:31:14 »

Jednakże "akwarystyczna dociekliwość" do dobra cecha i nie dziwię się autorowi, że chce poznać przyczynę.
Ja też się nie dziwię Wink miałem dopisać, że jeżeli chodzi o poznawczy aspekt to też mnie to zainteresowało, ale wychodziłem i wysłałem bez dopisku Smiley

Po mojemu coś może być w tym, że zielsko przyspieszyło swój wzrost (np po podwójnej, na zapas, dawce nawozów). Do tego doszła zmniejszona podaż węgla (brak EC) i parametry mogły się rozjechać bo zielsko zaczęło pobierać np węgiel z węglanów (niektóre tak potrafią, bodajże nurzaniec na ten przykład). A że testy na twardość ogólną pokazują często dziwne wartości (np w słonawym miałem niemierzalne GH, w Tanganikach często KH>GH, łatwo to wyjaśnić, ale chemikiem nie jestem a nie będę przepisywał cudzych tekstów z netu) więc może tutaj może też by można wszystko wyjaśnić podążając w takim kierunku? To takie moje gdybanie, nijak naukowo nie poparte Smiley

Strony: 1 2 [3]
  Drukuj  

Skocz do: