maksionek
Zainteresowany

|
 |
« Odpowiedz #15 : Sierpień 08, 2011, 12:32:09 » |
|
przed chwila zmierzylem znowu wode paskiem JBL, wszystko OK, jak zawsze: NO2=0 NO3=20 Ph=okolo 7 GH>21KH=okolo5 nie moge zrozumiec jak GH moze byc tak wysokie przy niezmienionym KH, ale po prostu sie na tym nie znam  chyba pojade po test kropelkowy, chociaz jestem przekonany, ze pokaze to samo, bo kiedy zmierzylem wode z kranu wczoraj, ten sam pasek pokazal ponizej GH ponizej 14
|
|
|
|
|
|
|
|
|
mrs
:)
Super aktywny

bla bla bla...
|
 |
« Odpowiedz #16 : Sierpień 08, 2011, 12:45:31 » |
|
przeczytaj uwaznie (oczywiscie, jesli chcesz) co napisalem powyzej na temat zmian w zbiorniku w zwiazku z wyjazdem, tam jest wszystko, nic wiecej sie nie dzialo (nic wiecej nie bylo dodawane lub usuwane)
Zapytam raz jeszcze, JAKIE MASZ PODŁOŻE W ZBIORNIKU? Już bardziej dosadnie zapytać nie mogę... Niektóre podłoża mają zdolność pochłaniania nadmiaru np. nawozów z wody, ale po pewnym czasie, oddają wszystko z powrotem. Nie wiem czy nawozy które lejesz mogą rozwalić Ci parametry wody - nie znam się na tym, ale jeśli masz podłoże absorbujące szkodliwe związki, to może tu należy szukać przyczyny Twoich kłopotów. Pisałeś wyżej, że badałeś wode w kranie i wyszły parametry niższe od tych w zbiorniku. Badałeś wodę odstaną np. 24h czy wodę bezpośrednio z kranu - to wbrew pozorom spora różnica. Zbadaj też wodę innym testem, może po prostu pasek nawala.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
maksionek
Zainteresowany

|
 |
« Odpowiedz #17 : Sierpień 08, 2011, 13:01:34 » |
|
przeczytaj uwaznie (oczywiscie, jesli chcesz) co napisalem powyzej na temat zmian w zbiorniku w zwiazku z wyjazdem, tam jest wszystko, nic wiecej sie nie dzialo (nic wiecej nie bylo dodawane lub usuwane)
Zapytam raz jeszcze, JAKIE MASZ PODŁOŻE W ZBIORNIKU? Już bardziej dosadnie zapytać nie mogę... Niektóre podłoża mają zdolność pochłaniania nadmiaru np. nawozów z wody, ale po pewnym czasie, oddają wszystko z powrotem. Nie wiem czy nawozy które lejesz mogą rozwalić Ci parametry wody - nie znam się na tym, ale jeśli masz podłoże absorbujące szkodliwe związki, to może tu należy szukać przyczyny Twoich kłopotów. Pisałeś wyżej, że badałeś wode w kranie i wyszły parametry niższe od tych w zbiorniku. Badałeś wodę odstaną np. 24h czy wodę bezpośrednio z kranu - to wbrew pozorom spora różnica. Zbadaj też wodę innym testem, może po prostu pasek nawala. mam podloze zwirek+piasek (nie potrafie podac dokladnie nazwy, byly kupione razem z akwarium - standartowe produkty sprzedawane w sieci sklepow Kakadu, nie zrozumialem Twojego zainteresowania podlozem, bo zmiana nie byla stopniowa (co by bylo jakos do przyjecia) tylko bardzo gwaltowna (zmienil sie GH z okolo 10 na ponad 21 w ciagu 12 dni nieobecnosci), jak pisalem - badam wode czesciej niz raz na tydzien (ponad 80 testow przez rok), wiec nic by mi nie umknelo, GH bylo ZAWSZE okolo 10-14) PS wode kranowa badalem po dodaniu MicrobeLift X-treme odstana okolo 2-3 godzin, to nie ma chyba nic do rzeczy, chodzilo mi o sprawdzenie reakcji paska, a ta byla prawidlowa (wskazal dosc dokladnie GH podawane przez moje lokalne ujecie wody w Warszawie)
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
dobraf
|
 |
« Odpowiedz #18 : Sierpień 08, 2011, 13:40:53 » |
|
nie moge zrozumiec jak GH moze byc tak wysokie przy niezmienionym KH, ale po prostu sie na tym nie znam ;
może tak być, na twardość ogólną składa się twardość węglanowa (w przypadku Twojego testu stała) i twardość niewęglanowa. Zgodnie z testem wzrasta u Ciebie twardość niewęglanowa a przez to TWO no chyba, że test zaniża wartość kh... Tak czy owak ja bym zaczął od testu kropelkowego, choć trza mieć świadomość, że jeśli potwierdzi paski dalej jesteś w pkt. wyjścia. Druga sprawa to nie pozostaje nic innego niż podmiany na wodę bardziej miękką - problem pojawi się dopiero jeśli po tych podmianach GH będzie rosnąć wtedy na 100% coś uwalnia się z podłoża lub z jakiejś dekoracji (np. kamieni).
|
|
|
|
|
|
|
|
|
mrs
Super aktywny

bla bla bla...
|
 |
« Odpowiedz #19 : Sierpień 08, 2011, 17:17:45 » |
|
Jeśli masz zwykły żwir i zwykły piach kwarcowy to raczej nie jest to wina podłoża. Gdyby było inaczej - patrz post wyżej, stąd moje zainteresowanie. Zrob zdjęcie baniaka - dla mnie z uwzględnieniem podloża - bardzo często przy tego typu kłopotach, właśnie podłoże jest winne. Jeśli nic nie wkładałeś do zbiornika, jeśli nie zmieniałes nawozu, jeśli nie zmieniałeś pokarmu, jeśli testy nie kłamią - zostaje podłoże.
Zrób proszę fotke. Może zobaczymy coś czego Ty nie widzialeś.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
maksionek
Zainteresowany

|
 |
« Odpowiedz #20 : Sierpień 08, 2011, 23:07:44 » |
|
Jeśli masz zwykły żwir i zwykły piach kwarcowy to raczej nie jest to wina podłoża. Gdyby było inaczej - patrz post wyżej, stąd moje zainteresowanie. Zrob zdjęcie baniaka - dla mnie z uwzględnieniem podloża - bardzo często przy tego typu kłopotach, właśnie podłoże jest winne. Jeśli nic nie wkładałeś do zbiornika, jeśli nie zmieniałes nawozu, jeśli nie zmieniałeś pokarmu, jeśli testy nie kłamią - zostaje podłoże.
Zrób proszę fotke. Może zobaczymy coś czego Ty nie widzialeś.
oto linki do fotek: http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/f57d2ca6f7826a95.htmlhttp://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/247137113744b3ed.htmlhttp://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/f5914a809141b3b7.htmla moze trzeba sie zastanowic co moze podwyzszyc GH bez zmiany KH? jakas substancja? - kostka pokarmowa? brak czegos? - nie bylo easy carbon? nie mam pojecia, kupie test kropelkowy, ale jestem przekonany, ze paski pokazuja poprawnie
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
dobraf
|
 |
« Odpowiedz #21 : Sierpień 09, 2011, 07:02:09 » |
|
zaden z wymienionych przez Ciebie czynników nie wpływa.
Nie "podoba" mnie się kamień po prawej stronie bańki, co to jest?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
mrs
Super aktywny

bla bla bla...
|
 |
« Odpowiedz #22 : Sierpień 09, 2011, 08:07:51 » |
|
a moze trzeba sie zastanowic co moze podwyzszyc GH bez zmiany KH? jakas substancja? - kostka pokarmowa? brak czegos? - nie bylo easy carbon? nie mam pojecia, kupie test kropelkowy, ale jestem przekonany, ze paski pokazuja poprawnie
EC raczej nie wpływa na parametry wody. Jeśli w akwarium było coś zmieniane, choćby pokarm - odstaw to. GH samo z siebie nie wzrosło. Polej kamień o którym mówił Dobraf, octem. Zrób to same ze żwirem. Możesz też nalać wody do wiadra, zbadać ph i twardość, następnie wpakować do wiadra kamień i zrobić badania po 24h. Zobaczysz czy kamień może podnosić twardość. Ten sam eksperyment możesz zrobić z odrobiną żwiru.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
maksionek
Zainteresowany

|
 |
« Odpowiedz #23 : Sierpień 09, 2011, 08:10:27 » |
|
zaden z wymienionych przez Ciebie czynników nie wpływa.
Nie "podoba" mnie się kamień po prawej stronie bańki, co to jest?
a mnie sie podoba, dlatego go kupilem  A na powaznie: ten kamien (skalka "koralowa") zostal razem z drugim takim samym, tyle ze 3 razy wiekszym, kupiony razem z akwarium, siedzial od roku w okolicy filtra. Ten duzy siedzial tam, gdzie teraz widzisz ten mniejszy, po prawej. Duzy wyrzucilem przed wyjazdem, zeby zrobic miejsce roslinom i rybkom. A wiec jedyne co przychodzi do glowy w tym kontekscie, to to ze "zmiekczal" wode. Ale wtedy pozostaje otwartym pytanie, co wode "utwardza"?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
dobraf
|
 |
« Odpowiedz #24 : Sierpień 09, 2011, 12:10:26 » |
|
z tego co kojarzę to właśnie skały koralowe mogą zatwardzać wodę.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Emi
|
 |
« Odpowiedz #25 : Sierpień 09, 2011, 13:01:20 » |
|
A może to wina tej tablety?
|
|
|
|
|
|
Pozdrawiam, Emi Górnośląskie Stowarzyszenie Akwarystów - www.gsa.org.plMałe jest piękne... ale w większym ryby czują się lepiej.
|
|
|
|
dobraf
|
 |
« Odpowiedz #26 : Sierpień 09, 2011, 13:48:06 » |
|
A może to wina tej tablety?
ja szczerzę wątpię by żarcie zatwardzało wodę, choć "nigdy nie mów nigdy", nie będzie wrzucał tablet więcej i wyjdzie to przy podmianach.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
ducze
WhiteWater
Global Moderator
Super aktywny

|
 |
« Odpowiedz #27 : Sierpień 09, 2011, 14:03:28 » |
|
Druga sprawa to nie pozostaje nic innego niż podmiany na wodę bardziej miękką
Pozostaje inne rozwiązanie, najprostsze i po mojemu najlepsze. Olać to GH. Skoro ryby w dobrej formie, rośliny też, to co komu szkodzi to podwyższone GH? Ogólna twardość nie jest jakimś super istotnym parametrem, ryby mają bardzo dużą tolerancję w tym względzie. A skoro bez uszczerbku zniosły ewentualną (o ile test nie kłamie) dość nagłą zmianę to tym bardziej nie zaszkodzi i stale wyższe GH.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
dobraf
|
 |
« Odpowiedz #28 : Sierpień 09, 2011, 14:21:19 » |
|
ducze ma rację nie ma co demonizować wyższego GH, jeśli dotyczyłoby to ph to problem by był. Jednakże "akwarystyczna dociekliwość" do dobra cecha i nie dziwię się autorowi, że chce poznać przyczynę.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
maksionek
Zainteresowany

|
 |
« Odpowiedz #29 : Sierpień 09, 2011, 14:27:18 » |
|
Druga sprawa to nie pozostaje nic innego niż podmiany na wodę bardziej miękką
Pozostaje inne rozwiązanie, najprostsze i po mojemu najlepsze. Olać to GH. Skoro ryby w dobrej formie, rośliny też, to co komu szkodzi to podwyższone GH? Ogólna twardość nie jest jakimś super istotnym parametrem, ryby mają bardzo dużą tolerancję w tym względzie. A skoro bez uszczerbku zniosły ewentualną (o ile test nie kłamie) dość nagłą zmianę to tym bardziej nie zaszkodzi i stale wyższe GH. dziekuje za komentarz, wlasnie powoli dochodzilem do takiego wniosku, ciesze sie, ze tez jestes tego zdania: moj zbiornik nigdy nie wygladal lepiej (nie wiem, czy Wam sie podoba na fotkach, ale byl w "mniej dobrym stanie" przed wyjazdem, chyba dobrze mu zrobila przerwa od moich interwencji (podmian, nawozenia, dolewania extra dawek EC, zmniejszylem tez swiecenie z 11 do 9 godzin itp.)  czytalem kiedys na tym forum podobna uwage: zostaw zbiornik w spokoju  skalka nie moze dawac wiekszej twardosci, bo usunalem duza a zostawilem mala, woda z kranu jest OK, paski testowe pokazuja roznice, jedynie ta tabletka jest niewiadoma, ale juz sie rozpuscila - teraz poczekam i zobacze, bede mniej ingerowal... Pozdrawiam i dziekuje wszystkim za rady
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|