DawidK1
Zainteresowany

|
 |
« : Lipiec 09, 2011, 11:09:15 » |
|
Jako że mam 2 żółwie które strasznie brudzą chciałbym kupić sobie odmulacz bo ten co mam z węza i plastikowej butelki się nie sprawdza i myślałem nad jakimś bateryjnym lub systemem do podmian wody. Na allegro trafiłem na kilka co mnie zainteresowało : JBL AQUAEX 45-70, JBL Aqua In-Out system do podmian wody, Marina Hagen avialine, EHEIM 3531, eheim 4002, MARINA AQUA VAC system do podmian. Na dnie mam większe kamienie i trochę żwirku co możecie o tych odmulaczach powiedzieć zależy mi na firmowym i sprawdzonym, najbardziej interesuje mnie jbl i hagen ze względu na cenę około 70 zł. i markę oraz to że ciekawie wyglądały tak przynajmniej pisze na aukcji i miały trochę akcesoriów w zestawie a jak to jest w praktyce? A może warto wydać dużo więcej na Eheima albo na te systemy podmian wody chociaż wydaje mi się że około 200zł. za odmulacz to przesada a i nie mam za dużo kasy na wydanie ale jak trzeba będzie to się wyda bo lepiej raz kupić a porządne a wy co sądzicie szukałem tu na forum i nic na ich temat nie znalazłem tylko że ten jbl jest słabo wykonany i pęka a w necie tez nie wiele jest. A może macie inne propozycje gdyż akwarium mnie już trochę kosztowało a odmulacza też nie chcę byle jakiego kupić pozdrawiam.
|
|
|
|
« Ostatnia zmiana: Lipiec 09, 2011, 11:14:30 wysłane przez DawidK1 »
|
|
|
|
|
DawidK1
Zainteresowany

|
 |
« Odpowiedz #1 : Lipiec 17, 2011, 12:26:19 » |
|
Nikt nie pomoże na temat odmulacza?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Anubis-RE
|
 |
« Odpowiedz #2 : Lipiec 17, 2011, 12:44:30 » |
|
No i tu zaczynają się zwykle schody. Każdy baniak ma swój urok i swoistą cechę dna urządzoną przez właściciela. Wątpię by ktoś z bardziej świadomych użytkowników chciał brać odpowiedzialność (honorową) za niepowodzenie, w wypadku kiedy by ci doradził i okazało by się ,że jednak twoje dno wymaga innego rodzaju odmulacza. Większość odmulaczy dostępnych na naszym rynku niestety sprzedawana jest za pieniądze przekraczające znacznie ich wartość. Ja zawsze wychodzę z założenia takiego, iż lepiej kupić i przetestować kilka tanich i nie znaleźć odpowiedniego przedmiotu niż kupić tylko jeden drogi firmowy i się zrazić. Z drugiej strony firmowy i drogi zwykle łatwiej sprzedać. No i jak to mówią "masz babo placek"  .
|
|
|
|
|
|
|
|
|
3runer
Zainteresowany

Grunt to Bunt
|
 |
« Odpowiedz #3 : Lipiec 17, 2011, 20:28:09 » |
|
mnie wystarczy kawałek węża i stara pończocha założona w wlot 5l baniaka, po wszystkim woda z powrotem do akwa, ewentualnie idzie do kibla i uzupełniam świeżą
|
|
|
|
|
|
Betta splendens Betta unimaculata
|
|
|
baniakmaniak
Andrzej
Super aktywny

|
 |
« Odpowiedz #4 : Lipiec 17, 2011, 21:17:44 » |
|
Gdzie tą pończochę zakładasz na wylocie z tego baniaka? Na wlocie nic Ci przecież nie wciągnie i syw zostanie.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Anubis-RE
|
 |
« Odpowiedz #5 : Lipiec 17, 2011, 21:49:12 » |
|
mnie wystarczy kawałek węża i stara pończocha założona w wlot 5l baniaka, po wszystkim woda z powrotem do akwa, ewentualnie idzie do kibla i uzupełniam świeżą
 też sobie nie wyobrażam takiego odmulania, ale jeśli kiedyś trafisz z baniakiem do działu Choroby, to będę wiedział jak Ci pomóc 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
DawidK1
Zainteresowany

|
 |
« Odpowiedz #6 : Lipiec 18, 2011, 20:35:15 » |
|
Anubis-RE Ale firmowe nie są aż takie drogie te co mnie zaciekawiły około 70zł. Na dnie mam duże kamienie i nie wiele żwirku i zastanawiam się czy lepszy będzie Hagen czy Jbl. do dużych kamieni bo systemy do podmian ponad 120zł. kosztują wiec raczej myślę nad odmulaczem jednym z tych2 bo Eheim liczy sobie prawie 200zł. za odmulacz a to już za dużo jak dla mnie na wydanie za odmulacz.
|
|
|
|
« Ostatnia zmiana: Lipiec 18, 2011, 20:37:38 wysłane przez DawidK1 »
|
|
|
|
|
|
|
|
Anubis-RE
|
 |
« Odpowiedz #8 : Lipiec 18, 2011, 21:56:26 » |
|
Anubis-RE Ale firmowe nie są aż takie drogie te co mnie zaciekawiły około 70zł. Na dnie mam duże kamienie i nie wiele żwirku i zastanawiam się czy lepszy będzie Hagen czy Jbl. do dużych kamieni bo systemy do podmian ponad 120zł. kosztują wiec raczej myślę nad odmulaczem jednym z tych2 bo Eheim liczy sobie prawie 200zł. za odmulacz a to już za dużo jak dla mnie na wydanie za odmulacz.
Ja odmulam dno przy pomocy 1,5 metrowego Węża o grubości 3cm., na końcu jest wkręcona gwintem plastikowa buteleczka 0,1l. z odciętym dnem . Nigdy lepszego odmulacza nie miałem  (koszt około 3zł) Więc jak słyszę o odmulaczach za 70; 100; 120zł to aż mnie mrozi, wolał bym kupić za to kolejny baniak i to nie mały 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
DawidK1
Zainteresowany

|
 |
« Odpowiedz #9 : Lipiec 18, 2011, 22:43:08 » |
|
Anubis-RE Mam tak teraz ale się nie sprawdza bo nie ciągnie syfu z dna i dla tego myślę nad firmowym odmulaczem. A w sumie może masz racje lepiej może kupić baniak nowy ale za 70 zł. raczej dużego baniaka nie kupie ale muszę pomyśleć nad jakimś na karmówke na rozmnażanie ślimaków bo stare około 50 l. już cieknie i do wyrzucenia jest. A to za około 70-120zł. jakie duże akwarium kupie ile litrów u nas są dość drogie to może zamiast odmulacza akwarium nowe kupię?
|
|
|
|
« Ostatnia zmiana: Lipiec 18, 2011, 22:54:46 wysłane przez DawidK1 »
|
|
|
|
|
|
Anubis-RE
|
 |
« Odpowiedz #10 : Lipiec 18, 2011, 23:23:23 » |
|
1zł to 1 litr na allegro tego pełno a i wysyłki już całkiem nie drogie są  czyli ok 120zł masz ok 120 litrów 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
DawidK1
Zainteresowany

|
 |
« Odpowiedz #11 : Lipiec 20, 2011, 18:22:48 » |
|
Anubis-RE w sumie dobry pomysł a u nas nawet szklarze kleją. A Jaki wymiar akwarium najlepszy będzie myślę o ozdobnym by ładnie wyglądało nastawionym na hodowle ślimaków typu ampularia świderki i może jakieś rybki dla ozdoby. Bo coraz bardziej myślę że to lepsza opcja niż odmulacz.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
DawidK1
Zainteresowany

|
 |
« Odpowiedz #13 : Lipiec 20, 2011, 20:34:04 » |
|
No dobry pomysł filtry mam 2 co wcześniej miałem aquaell fan 2 nie używany teraz i kaskada hagena aqua cleaner 70 jak założę akwarium to ja przeniosę z 300l. bo tam mam unimaxa 700 a może znajdę miejsce na większe akwarium a jakieś rybki mógłbym trzymać że ślimakami jakieś pielęgnice albo bojowniki czy inne labiryntowe?
|
|
|
|
« Ostatnia zmiana: Lipiec 20, 2011, 20:37:15 wysłane przez DawidK1 »
|
|
|
|
|
|
Anubis-RE