Witam o to moje akwaterarrium i o to co mi wyszło:
akwarium: ma wymiar 120x50x50 czyli 300l. zalane prawie do pełna
szafka akwarystyczna kupiona pod ten sam litraż co akwarium,
wyspa: ma wymiary 46cm.dł. 59cm.szer. wykonana z poliwęglanu o gr.1cm. oklejona sztuczną trawą i na to kilka łupków skalnych,
podejście tak jak wyspa wykonane z poliwęglanu naciętego i wygiętego tworzy całość z wyspą również oklejone sztuczną trawą całość opera się na akwarium i przylega do tła,
tło: wymiary tył około 120cm.dł.180wys. bok około 70 cm.dł.140.wys. imitujące skały jako że ścianę pokrywa boazeria tło jest większe od akwarium by przykryło część ściany, zamierzeniem było stworzyć ścianę skalną nad brzegiem zbiornika wodnego. Całość wykonana z styropianu a różnej grubości faktura skał wypalana suszarką zaciągnięta zaprawą klejową i pomalowana i na to przykleiłem zakonserwowany w bezbarwnym lakierze akrylowym mech i 2 korzenie imitujące drzewa wyrastające że skał pomalowane lakierem o kolorze ciemny dąb. Na zrobienie tła zdecydowałem się ponieważ gotowe tła wypukłe są drogie i tylko na wymiar akwarium a ściana by była nie zasłonięta tłem i by to nie fajnie wyglądało, a teraz jak się patrzy to widać całość a nie akwarium i ścianę myślę że efekt zamierzony uzyskałem. A tapety dla mnie nie naturalnie wyglądają.
Dno to otaczki zebrane nad rzeką i dwa nieduże korzenie do czochrania oraz w akwarium pływa około 12 rybek krajowych różnych gatunków i 1 młody gibiceps może jakąś małże lub kilka i korzeń duży dam jak go wypreparuję by ciekawie i ładnie w akwarium było.
A teraz trochę o sprzęcie:
filtr to kaskada aqua cleaner 70 firmy hagen, po nowym roku jak będą fundusze to kupno unimaxa 700,
grzałka: to atman metalowa 200w. ustawiona na 26c.
oświetlenie: to żarówka grzewcza zwykła lustrzanka 40w. i uvb5.0 zamontowane w lampkach na klips do podpórki do kwiatków zrobionej z włókien kokosowych oplecionych na plastikową rurkę temp. na wyspie pod lampą około 35c. i żarówka led o barwie ciepłej(3500k) przytwierdzona do lampki na klips oświetlająca część wodną pobór mocy 4w. a świeci jak zwykła 30w. Ale zostanie wymieniona na mocniejszą, gdyż kupowałem pierwszy raz i nie mam pojęcia i efekt oświetlenia części wodnej jest za słaby. Nie oświetla tak jak chciałem.
W planach mam puszczenie jakiś roślin po tle by fajnie zarosło na pewno jedna to będzie filodendron pnący,fikus pnący i jeszcze jedno pnące tylko nie pamiętam nazwy.Dojdzie jeszcze korzeń tylko się preparuje.
Oto fotki:
Widok ogólny,
zbliżenie na tło,
wyspa do wygrzewania,
samiec -żółw żółtobrzuchy(Trachemys scripta scripta),
samica-żółw czerwonolicy(trachemys scripta elegans).
Myślę, że wszystko zgodnie z regulaminem zrobiłem. I jak pochwały i krytyka mile widziana czekam na opinie i pozdrawiam.