Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Akwarystyka - Forum Akwarystyczne Wodnego Swiata « Nasze akwaria « Nasze akwaria « daniel.iron [247,5] Pierwszy ogród
Strony: 1 [2]
  Drukuj  
Autor Wątek: daniel.iron [247,5] Pierwszy ogród  (Przeczytany 6190 razy)
mrs
:)
Super aktywny

bla bla bla...

« Odpowiedz #15 : Maj 27, 2011, 21:14:37 »

Fakt, moje żagle wykończyły inessa. Czerwone ja sam zauważyłeś są większe i w tym temacie nie mam doświadczeń.
Ale ja mam doświadczenia, niestety złe i przekonany jestem, że to tylko kwestia czasu gdy właściciel baniaka będzie odławiał kawałki ryb.

poza tym mam taką swoją teorię, że najedzona ryba to spokojna ryba Smiley
W przypadku ryb drapieżnych Twoja teoria nie ma zastosowania.
Instynktu ryb nie przeskoczysz.

lwica79
Super aktywny

« Odpowiedz #16 : Maj 28, 2011, 00:53:08 »

Ładny zbiornik, chociaż taka różnorodność roślin, że nie wiadomo na czym się skupić...ale za to bardzo przyjemnie jest skupić się na tych Skalarach. Widać, że nie byle jakie rybki Smiley . Ja nie przepadam za skalarami, ale te stadko moją uwagę przyciągnęło. Podoba mi się że są wszystkie takie same..takie perełki.

vento
Super aktywny

« Odpowiedz #17 : Maj 28, 2011, 02:25:24 »

dla skalarów naturalnym pożywieniem są neony, więc prędzej czy później je dopadną. W wielu zbiornikach (zwłaszcza roślinnych) widujemy połączenie żagli z neonami, ale z doświadczenia (obserwacji zbiornika znajomego) wiem, że skalar zje wszystko co jest w stanie połknąć, a co nie ucieka na tyle szybko, żeby nie mógł sobie z nim poradzić. Widziałem nawet żagla memlającego ślimaki-co prawda nie podołał w walce z pancerzem, ale neony takowego nie mają.
Prędzej, czy później zostaną zjedzone.
Rodzaj diety i ilość pokarmu nie grają tu roli-moje ramirezki polują na krewetki RC mimo regularnego podawania urozmaiconego pokarmu. Potrafią łyknąć wsypywany pokarm, wypluć go i przystąpić do dalszego polowania na krewecie. Dlaczego? Bo lubią! Tak jak żagle!

daniel.iron
Stały użytkownik

Moje gadu-gadu 1339862

« Odpowiedz #18 : Maj 29, 2011, 18:41:07 »

Po częściowym karczowaniu Smiley

z nowości to w sumie nic, zacząłem powoli wprowadzać metodę EI, pH wynosi 6,6 reszta jak była.
« Ostatnia zmiana: Maj 29, 2011, 18:43:26 wysłane przez daniel.iron » Zapisane

rodia
Super aktywny

memento mori

« Odpowiedz #19 : Maj 29, 2011, 19:00:56 »

Moje doświadczenia z neonami czerwonymi i skalarami skłaniają do prób. Mam taką kombinację od roku i nie mam problemu. Ostatnio dokupiłem kilka nowych sztuk neona - znacznie mniejszych od tych które już miałem - i skalary też ich nie wyciupały. Jak skalary są głodne to szarpią rośliny, regularnie wyrywają eleocharisa, ale neonów nie ruszają. Zastanawia mnie czy nie jest to jakaś kwestia przezwyczajenia do neonów bo jak wpuściłem stado kilkunastu red cherry - ostro podpasionych - tzn wielkości tych neonów czerwonych to krewetki poległy z miejsca - zarówno te czerwone jak i te słabo wybarwione.

Pozdrawiam, R.
mrs
:)
Super aktywny

bla bla bla...

« Odpowiedz #20 : Maj 29, 2011, 19:10:18 »

Moje doświadczenia z neonami czerwonymi i skalarami skłaniają do prób. Mam taką kombinację od roku i nie mam problemu. Ostatnio dokupiłem kilka nowych sztuk neona - znacznie mniejszych od tych które już miałem - i skalary też ich nie wyciupały. Jak skalary są głodne to szarpią rośliny, regularnie wyrywają eleocharisa, ale neonów nie ruszają. Zastanawia mnie czy nie jest to jakaś kwestia przezwyczajenia do neonów bo jak wpuściłem stado kilkunastu red cherry - ostro podpasionych - tzn wielkości tych neonów czerwonych to krewetki poległy z miejsca - zarówno te czerwone jak i te słabo wybarwione.

Pozdrawiam, R.
Zapewne indywidualne cechy ryb.
Może wolą zjeśc coś co wolniej ucieka, może ryby przyzwyczaiły się do neonów.
Robić eksperyment nikt nikomu nie zabroni, wg mnie (a doświadcznia mam) takie połączenie mija się z celem, Twój przykład też daje do myślenia więc autorowi wątku nie pozostaje nic innego jak sprawdzić na własnym przykładzie co będzie się działo.

daniel.iron
Stały użytkownik

Moje gadu-gadu 1339862

« Odpowiedz #21 : Maj 29, 2011, 19:22:52 »

No wychodzę z założenia, że praktyka jest najlepszym dowodem na wszystko Smiley
Moje skalary od początku żyły z innymi rybami nie były trzymane w akwarium z samymi skalarami. U mnie są co prawda dopiero 2 dzień ale jak na razie nie widzę, zainteresowania innymi rybami w tym neonami. Jeśli patent zda egzamin to super jeśli nie będę płakać potem Smiley

daniel.iron
Stały użytkownik

Moje gadu-gadu 1339862

« Odpowiedz #22 : Czerwiec 04, 2011, 18:41:29 »

Po kolejnej przycince i podmianie wody ok 50%

pH dalej stabilne NO3 spadło do 5 co mnie bardzo cieszy Smiley

dewey
Nowy
*

« Odpowiedz #23 : Czerwiec 04, 2011, 19:04:23 »

Piękne akwarium , mam identyczne skalary ^^ . Pozdrawiam i życzę dalszych sukcesów .
daniel.iron
Stały użytkownik

Moje gadu-gadu 1339862

« Odpowiedz #24 : Czerwiec 04, 2011, 20:05:09 »

FOTY HD Tongue

Piękne akwarium , mam identyczne skalary ^^ . Pozdrawiam i życzę dalszych sukcesów .

Dzięki bardzo Smiley Pokaż swoje zobaczymy czy masz to samo co ja Cheesy

Strony: 1 [2]
  Drukuj  

Skocz do: