Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: 1 [2]
  Drukuj  
Autor Wątek: maskotus 144L dla apisto  (Przeczytany 7602 razy)
maskotus
Stały użytkownik

« Odpowiedz #15 : Maj 12, 2011, 22:56:19 »

Ale numerki obowiązują tylko w Europie

Ja mieszkam w europie

Poza tym w katalogach firm eksportujących ryby z odłowu też używana jest ta numeracja. Nie znam wszystkich gatunków(co chwile odkrywane są nowe) ale wg strony planetcatfish.com wiele gatunków posiada nazwę i nr Lxxx. Teraz przyjrzałem się dokładniej i faktycznie, jest kilka gatunków bez "L".

Wiesz, ja jestem akwarystą, nie naukowcem i odkrywcą.

A skąd wiesz że to numer popularnego ancistrusa ?

Ze strony planetcatfish.com oraz ludzi handlujących rybami

A to ciekawe, a jakie cechy morfologiczne posiada ten gatunek pomocne w jego zidentyfikowaniu, iż wiesz że to Loricaria lata i ma różne odmiany barwne?

Tego pytania nie zrozumiałem. Chodzi Ci po czym ja poznaję że moje dwie ryby są z tego gatunku? Po kształcie ciała.

imho jest zbyt jasno

Nie wiem czy już pisałem, korzenie miejscami zasłaniają dużą częśc powierzchni więc spora częśc zbiornika jest zacieniona. Na zdjęciu światło jest dziwnie rozproszone przez te korzenie.

Kilka fotek z dnia dzisiejszego

Drago
Super aktywny

akwarystyka jest dla pasjonatów

« Odpowiedz #16 : Maj 13, 2011, 00:07:50 »

''Poza tym w katalogach firm eksportujących ryby z odłowu też używana jest ta numeracja''
Dlatego napisałem. Jednak debilstwo ludzi nie zna granic, i mimo że niektóre gatunki mają już nazwy naukowe, to i tak oferowane są jako numerki które nie obowiązują.
Ja nie kwestionuję tego ze mieszkasz w Europie ale skoro np ;
L 014 został opisany i została nadana mu nazwa Scobinancistrus aureatus to oficjalnie jest to Scobinancistrus aureatus a nie L 014
L 046 został opisany i została nadana mu nazwa Hypancistrus zebra to oficjalnie jest to Hypancistrus zebra a nie L 046
L 200 został opisany i została nadana mu nazwa Baryancistrus demantoides to oficjalnie jest to Baryancistrus demantoides a nie L 200
L 264 został opisany i została nadana mu nazwa Leporacanthicus joselimai to oficjalnie jest to Leporacanthicus joselimai a nie L 264
Bo tak się podoba ludziom handlującym rybami i innym przypadkom.

''A skąd wiesz że to numer popularnego ancistrusa ?
Ze strony planetcatfish.com oraz ludzi handlujących rybami''
To ciekawe bo ja na planecie sumów jako L 144 znalazłem to
http://www.planetcatfish.com/catelog/species.php?species_id=2487
ewentualnie to
http://www.planetcatfish.com/catelog/species.php?species_id=905
no chyba ze źle szukałem to mnie popraw.
A ludzie handlujący rybami wiedzą tyle co zjedzą , byłem w hurtowni, byłem na giełdzie w Łodzi, i ludzie sprzedający ryby nie mają w tym temacie jakiegokolwiek pojęcia. Nawet eksporterzy często przysyłają ryby pod niewłaściwymi nazwami.

''Tego pytania nie zrozumiałem. Chodzi Ci po czym ja poznaję że moje dwie ryby są z tego gatunku? Po kształcie ciała.''
A to mnie zatkałeś skoro zidentyfikowałeś je po kształcie ciała. Skoro kilka rodzajów ma podobny kształt ciała o których istnieniu pewnie nawet nie masz pojęcia, a które wymieniałem wcześniej Dasyloricaria, Loricaria, Rineloricaria, a może Ricola.
Znowu nie chce mi się klepać
Morfologia
http://pl.wikipedia.org/wiki/Morfologia
http://www.sciaga.pl/tekst/7537-8-biologia  przeczytaj punkt 2
Na podstawie cech morfologicznych opisywane są gatunki, liczy się promienie w płetwach, liczbę łusek wzdłuż linii bocznej na tej podstawie np. zostały opisane babki z rodzaju Brachygobius. Różni je liczba łusek w jednym rzędzie wzdłuż ciała, oczywiście bierze się też pod uwagę inne cechy, wykazujące że to odmienny gatunek mimo tego że podobny wizualnie.
A Ty zidentyfikowałeś po kształcie ciała, naprawdę jestem pod wrażeniem.

Akwarium może mieć każdy, akwarystą trzeba się urodzić bo może tylko 2% to hobbyści reszta to ludzie którzy mają ryby. Lecz  czym jest bezmyślne lampienie się na najpospolitsze gatunki i ciąże u gupika wśród chwastów, w porównaniu z odkrywaniem i poznawaniem nowych, tajemniczych i ciekawych gatunków
maskotus
Stały użytkownik

« Odpowiedz #17 : Maj 13, 2011, 00:56:22 »

Drago pisałem Ci, że jestem zwykłym akwarystą a nie naukowcem, nie mam zamiaru liczyc łusek u swoich ryb. Zauważyłem, że strasznie Cię ta akwarystyka męczy. Spinasz się gdy tylko ktoś czegoś nie wie Smiley Więcej luzu. Chętnie bym z Tobą podyskutował (dowiedział się wielu rzeczy) ale Twój drwiący sposób wypowiadania się każe mi się od Ciebie trzymac z daleka.

Nie pozdrawiam

Drago
Super aktywny

akwarystyka jest dla pasjonatów

« Odpowiedz #18 : Maj 14, 2011, 03:09:49 »

Jeżeli jesteś wierzący to pewnie wiesz ze bóg dał ludziom wolną wolę, więc ja do niczego nie zmuszam. Chciałem się tylko dowiedzieć jak zidentyfikowałeś swojego zbrojaka. Sposób wypowiadania może jest drwiący, nie wiem jak to ludzie odbierają, jednak w dyskusji próbujesz mi wciskać kity o których nie masz pojęcia, a które mogą połknąć jak rekiny jacyś laicy, nie ja. W rodzaju Loricaria jest 14 gatunków a Ty piszesz że swoją rozpoznałeś po kształcie ciała. Dowiedzieć się, to już się trochę dowiedziałeś w tej krótkiej dyskusji, i nic nie stoi na przeszkodzie żebyś dowiedział się jeszcze więcej.  
« Ostatnia zmiana: Maj 14, 2011, 03:12:16 wysłane przez Drago » Zapisane

Akwarium może mieć każdy, akwarystą trzeba się urodzić bo może tylko 2% to hobbyści reszta to ludzie którzy mają ryby. Lecz  czym jest bezmyślne lampienie się na najpospolitsze gatunki i ciąże u gupika wśród chwastów, w porównaniu z odkrywaniem i poznawaniem nowych, tajemniczych i ciekawych gatunków
baniakmaniak
Andrzej
Super aktywny

« Odpowiedz #19 : Maj 14, 2011, 07:39:24 »

imho jest zbyt jasno

Nie wiem czy już pisałem, korzenie miejscami zasłaniają dużą częśc powierzchni więc spora częśc zbiornika jest zacieniona. Na zdjęciu światło jest dziwnie rozproszone przez te korzenie.

Kilka fotek z dnia dzisiejszego

[/quote]

Jest jasno z 3 powodów:
1. Niski zbiornik 30 cm co daje 0.4 W/l a to sporo
2. Brak tła a dodatkowo potęguje odbicie od jasnej ściany.
3. Jasne podłoże.

Wg mnie z ciemnym tłem powinno byc lepiej a zacienic można stosując świetlówkę z ciemniejszym widmem. Ja osobiście zmienił bym świetlówki na T5 21W o długości 85 cm daja jednak mniej światła (i prądu 42W) od 30 W w T8.

Zbiornik masz ogólnie niezły jest klimat.

Pozdrawiam.
« Ostatnia zmiana: Maj 14, 2011, 07:54:06 wysłane przez baniakmaniak » Zapisane

Pozdrawiam Andrzej
Baniak 190l

Nie udzielam rad przez PW!
Zapraszam do wątku:
http://www.akwarium.net.pl/forum/zrob-to-sam/swiatlo-w-akwarium-zrob-to-sam-porady/
dobraf
Super aktywny

« Odpowiedz #20 : Maj 14, 2011, 19:00:12 »

Spinasz się gdy tylko ktoś czegoś nie wie Smiley Więcej luzu.

oj bzdura, sam wiele raz czegoś nie wiedziałem a Drago z chęcią służył pomocą bez jakichkolwiek złośliwości. On "spina" się tylko gdy ktoś pisze bzdury.

Btw, ostatnia fota dużo "przyjemniejsza" - robiłeś coś z oświetleniem?

http://www.akwarium.net.pl/forum/index.php?topic=23648.0
Pterophyllum scalare
Ancistrus dolichopterus
Hoplosternum thoracatum
maskotus
Stały użytkownik

« Odpowiedz #21 : Maj 14, 2011, 22:35:47 »

robiłeś coś z oświetleniem?
Kompletnie NIC. Przy tamtej focie byly przebitki przez korzenie.

Drago, spoko emocje mi opadły zacząłem studiowac katalog sumów. Może teraz lepiej się zrozumiemy Wink

maskotus
Stały użytkownik

« Odpowiedz #22 : Lipiec 16, 2011, 11:29:22 »

Kilka nowych fotek:

Lorka

Młodziutki L201

Strony: 1 [2]
  Drukuj  

Skocz do: