|
maskotus
|
 |
« : Maj 10, 2011, 20:33:18 » |
|
Szkło: proste o wymiarach 120x40x30 Filtracja: Zewnętrzny(biologiczny) Eheim profesionel 2224 i wewnętrzny (mechaniczny) AquaShut Junior 500 Ogrzewanie: Brak Oświetlenie: Pokrywa aquael 2x30W Podłoże: warstwa torfu włóknistego, jasny piasek Rośliny: Pistia, żabienice, microzoria, trochę mchu Ryby: Ryby: A. Bitaeniata "shishita"(para), A. Macmasteri(para), 3x Copella nattereri, Loricaria lata(para), 10 małych rozborek(przybysze z azji), w planach 15 c. habrosus Ozdoby: Korzenie, lignity, liście buku i dębu, szyszki olchy czarnej 26 kwietnia 2011Ułożenie torfu, płukanie piasku i takie tam wlewanie wody  3 maja 2011Zarybianie  Ryby:  Loricaria lata   A. Macmasteri
|
|
|
|
« Ostatnia zmiana: Maj 10, 2011, 21:12:21 wysłane przez Grajewiak »
|
|
|
|
|
maciuleczek
Zainteresowany

|
 |
« Odpowiedz #1 : Maj 10, 2011, 20:39:35 » |
|
bardzo fajny klimacik  jednak czy nei za wcześnie ryby wpuszczone. 26 kwietnia start, a 3 maja juz ryby. To zdecydowanie za krótko. Chybaże większość wody wziąłeś z jakiegos poprzedniego akwarium.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
emperor
|
 |
« Odpowiedz #2 : Maj 10, 2011, 20:40:30 » |
|
Napisze krótko, zaj..... baniaczek, inny od wielu na forum. Poza tym mam sentyment do Loricari. Z ciekawości-jakie masz parametry wody?
|
|
|
|
« Ostatnia zmiana: Maj 10, 2011, 20:43:25 wysłane przez emperor »
|
|
|
|
|
|
maskotus
|
 |
« Odpowiedz #3 : Maj 10, 2011, 21:27:20 » |
|
bardzo fajny klimacik  jednak czy nei za wcześnie ryby wpuszczone Nie, małe czary mary i można wpuszczac po 3 dniach  Parametry (zapomniałem dopisac) PH 6,2, KH 1, GH 2
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Drago
|
 |
« Odpowiedz #4 : Maj 10, 2011, 21:44:41 » |
|
Jak stwierdziłeś że to Loricaria lata ?
|
|
|
|
|
|
Akwarium może mieć każdy, akwarystą trzeba się urodzić bo może tylko 2% to hobbyści reszta to ludzie którzy mają ryby. Lecz czym jest bezmyślne lampienie się na najpospolitsze gatunki i ciąże u gupika wśród chwastów, w porównaniu z odkrywaniem i poznawaniem nowych, tajemniczych i ciekawych gatunków
|
|
|
|
maskotus
|
 |
« Odpowiedz #5 : Maj 10, 2011, 21:51:56 » |
|
Percepcyjnie  Myślisz, że to inna rybka? Główna gwiazda obsady: A. Bitaeniata "shishita" 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Drago
|
 |
« Odpowiedz #6 : Maj 10, 2011, 22:23:04 » |
|
Po tym zdjęciu trudno określić czy to Dasyloricaria, Loricaria, Rineloricaria, a może Ricola, a gatunek to już całkiem. Loricaria lata nie widziałem na oczy.
|
|
|
|
|
|
Akwarium może mieć każdy, akwarystą trzeba się urodzić bo może tylko 2% to hobbyści reszta to ludzie którzy mają ryby. Lecz czym jest bezmyślne lampienie się na najpospolitsze gatunki i ciąże u gupika wśród chwastów, w porównaniu z odkrywaniem i poznawaniem nowych, tajemniczych i ciekawych gatunków
|
|
|
|
maskotus
|
 |
« Odpowiedz #7 : Maj 10, 2011, 22:29:39 » |
|
Drago mam je od soboty, fota robiona w ten sam dzien co wpuszczałem i dla tego taka niewybarwiona. Wg kilku niezależnych speców jest to Lata, L010
|
|
|
|
|
|
|
|
|
asagoth
Coldwater
Super aktywny

Rock 'n' roll baby
|
 |
« Odpowiedz #8 : Maj 11, 2011, 09:02:15 » |
|
Nie wiem czy to fotka czy świetlówki ale przyczepiłbym się do jasności jaka panuje w zbiorniku... moim zdaniem wyglądało by o niebo lepiej z przyciemnionym światłem... no i niepotrzebne to zielone tam...  gryzie się z resztą Ryby piękne!
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
maskotus
|
 |
« Odpowiedz #9 : Maj 11, 2011, 10:35:24 » |
|
Nie wiem czy to fotka czy świetlówki ale przyczepiłbym się do jasności jaka panuje w zbiorniku... moim zdaniem wyglądało by o niebo lepiej z przyciemnionym światłem... no i niepotrzebne to zielone tam...  gryzie się z resztą Ryby piękne! Światła jest trochę za dużo, ale cóż poradzic gdy pokrywy o takich wymiarach mają jedynie do wyboru 2x30 W? Jednak światło nie wali rybom po oczach, gdyż na powierzchni wiszą korzenie (nie chcą zatonąc i wcale mi to nie przeszkadza). Rozrasta się też pistia. Poza tym świecę max 5h dziennie. Mech na wypadek ewentualnego narybku (źródło pierwotniaków). Poza tym jest jedna żabienica i 2 microzoria. To nie jest typowe BW. Bardziej zależy mi na parametrach niż na kolorze.  Copella nattereri (fota robiona w poprzednim akwarium w zieleninie)
|
|
|
|
|
|
|
|
|
asagoth
Coldwater
Super aktywny

Rock 'n' roll baby
|
 |
« Odpowiedz #10 : Maj 11, 2011, 11:23:35 » |
|
Nie wyrokuje nad poprawnością biotopową;), poprostu wizualnie to zielone bardzo się odcina, jak się pistia rozrośnie to światło powinno być już dużo bardziej przyćmione...
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Drago
|
 |
« Odpowiedz #11 : Maj 12, 2011, 04:18:46 » |
|
Patrząc na necie to każde zdjęcie przedstawia inaczej late, i Twój zbrojek jej nie przypomina, ale skoro spece ją określili to nie będę niepotrzebnie tematu zaśmiecał. Jeszcze tylko małe sprostowanie, litera L oraz numer przyznawane są zbrojkom które zostały odkryte w ciągu kilkunastu ostatnich lat i nie zostały opisane naukowo, po opisie numer nie obowiązuje. Ale skoro ta ryba została opisana w 1889 to co robi przy niej ten numer ?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
maskotus
|
 |
« Odpowiedz #12 : Maj 12, 2011, 09:34:01 » |
|
Drago co rozumiesz przez "opis naukowy" ? Przyznanie łacińskiej nazwy czy wielostronicową charakterystykę? Każda Lka ma swoją nazwę łacińską. L i LDA to zbrojniki, CW i C - kiryski. Nawet popularny ancistrus ma swój numer L 144 To że mam Laty nie jest przypadkiem. Świadomie wybrałem ten gatunek i go zakupiłem. Rybki te mają różne odmiany barwne w zależności od obszaru zamieszkania, warunków w akwarium, stanu podniecenia... i naprawdę, to nie jest jakiś super rzadki gatunek, chociaż "redki" L010a są o wiele bardziej popularne. Pozdrawiam 
|
|
|
|
« Ostatnia zmiana: Maj 12, 2011, 09:37:51 wysłane przez maskotus »
|
|
|
|
|
|
dobraf
|
 |
« Odpowiedz #13 : Maj 12, 2011, 19:52:08 » |
|
no baniak dla apisto wyborny, btw próbowałeś może wyłączyć/przekręcić jedną świetlówkę? imho jest zbyt jasno
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Drago
|
 |
« Odpowiedz #14 : Maj 12, 2011, 22:29:17 » |
|
''Drago co rozumiesz przez "opis naukowy" ? Przyznanie łacińskiej nazwy czy wielostronicową charakterystykę? Każda Lka ma swoją nazwę łacińską. L i LDA to zbrojniki, CW i C - kiryski. I tu nawet nie wiesz jak bardzo się mylisz, wiesz że dzwonią tylko nie wiesz w którym kościele. Nie każda Lka ma swoją nazwę naukową dlatego właśnie powstały numerki żeby jakoś identyfikować nowe zbrojniki, bo systematyka w tym temacie leży i kwiczy. Jednak debilstwo ludzi nie zna granic, i mimo że niektóre gatunki mają już nazwy naukowe, to i tak oferowane są jako numerki które nie obowiązują. To samo tyczy się kirysków i płaszczek z rodziny Potamotrygonidae. Ale numerki obowiązują tylko w Europie, na innych kontynentach nowe zbrojki sprzedawane są pod prawdopodobną nazwą rodzajową np. Baryancistrus sp. Nie chce mi się klepać w klawisze żeby to wytłumaczyć więc masz link z wiki. http://pl.wikipedia.org/wiki/Numeracja_LOpis naukowy, nie byłby opisem danego gatunku, gdyby nie miał nazwy systematycznej danego gatunku. Bo co by wtedy opisywali rybę ,tylko jaką ? ''Nawet popularny ancistrus ma swój numer L 144'' A skąd wiesz że to numer popularnego ancistrusa ? ''Rybki te mają różne odmiany barwne w zależności od obszaru zamieszkania, warunków w akwarium, stanu podniecenia'' A to ciekawe, a jakie cechy morfologiczne posiada ten gatunek pomocne w jego zidentyfikowaniu, iż wiesz że to Loricaria lata i ma różne odmiany barwne? ''redki" L010a są o wiele bardziej popularne'' To najprawdopodobniej Rineloricaria lanceolata zwana po angielsku Chocolate-colored catfish.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|