Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: 1 [2]
  Drukuj  
Autor Wątek: świeże akwa, problem z roślinami  (Przeczytany 4302 razy)
swoje2
Stały użytkownik

« Odpowiedz #15 : Luty 13, 2011, 23:02:55 »

Kupiłem na allegro brakujące zestawy testów oraz wspomniane przez <i>Pethro</i> związki chemiczne. Czekam na przesyłkę.
W podłożu umieściłem kulki gliniane, usunąłem mechanicznie wszystkie glony, które dały się usunąć. Poobserwuję przez parę dni i zobaczę jak się sytuacja rozwinie. Jakby co będę pisał Tongue.

Na razie dziękować za wskazówki. Pzdr.
Pethro
Super aktywny

« Odpowiedz #16 : Luty 13, 2011, 23:52:49 »

jakie testy kupiłeś ? tylko test na CO2 i NO3 jest ci potrzebny .. reszta to niekonieczne dodatki
swoje2
Stały użytkownik

« Odpowiedz #17 : Luty 16, 2011, 11:21:23 »

jakie testy kupiłeś ? tylko test na CO2 i NO3 jest ci potrzebny .. reszta to niekonieczne dodatki

Kupiłem test na pH, ponieważ mi się skończył oraz na PO4 oraz Fe. Zawartość CO2 wyliczam sobie z zależności pH / TWW.

Zbadałem zawartość PO4 oraz Fe i testy wykazały odpowiednio 0,0 - 0,25mg/l oraz 0,0 mg/l :/ Dziś podałem po raz pierwszy mieszankę SZ + K2SO4 + Fe wg wskazań na opakowaniu.
Niestety chwilowo chyba przegrywam walkę z glonami Sad. Usunąłem mechanicznie co się dało ale pojawiły się na nowo. Po skróceniu czasu oświetlania do 3h ilość glonów się troszeczkę zmniejszyła ale i rośliny wyglądają trochę biedniej :/.

Właśnie dotarły do mnie związki chemiczne więc dzisiaj spróbuje po raz pierwszy je dodać wody. Aby nic nie popsuć .... Z obliczeń kalkulatora wyszły mi takie oto ilości:

swoje2.somee.com/forum/nawoz.jpg

Potasu jest "mniej niż więcej", ponieważ jak już wspomniałem mam SZ z dodatkiem K2SO4. Z racji wystarczającej ilości azotu nie będę na razie podawał KNO3.

Reasumując .... Czy "moje" wyliczenia są ok? Zastanawiam się też czy lepiej wszystkie składniki rozpuścić razem w danej objętości czy może każdy podawać osobno? Dawkę z kalkulator mam podać jednorazowo czy może w jakiś sposób podzielić ?

« Ostatnia zmiana: Luty 16, 2011, 12:55:32 wysłane przez swoje2 » Zapisane
Pethro
Super aktywny

« Odpowiedz #18 : Luty 16, 2011, 22:18:59 »

użyj tego kalkulatora http://www.holendry.republika.pl/kalk_pmdd.html
zastosuj sie tylko do makro ( K, N, Mg)
by obliczyć dawkę fosforu masz ten kalkulator http://www.holendry.republika.pl/kalk_pmdd_prosty.html ( zawartość PO4 w KH2PO4 to 69,8%)

zacznij od dawki
azotu masz juz dość, jak zaczniesz dozować fosfor ( 0,5-1 ppm); potas ( 10-15ppm); CO2 ( 30 ppm); magnez jak nie znajdziesz info ile masz go w kranówie na oko mozesz dac płaska łyzeczke na 100l raz na tydzień MgSO4

zmierz po tygodniu azot, jak spadnie do 0 to dodawaj do tygodniowej dawki 10ppm NO3

symfonii złotej podawaj tyle by podać na tydzień stężenie żelaza od 0,25 do 0,4 ppm
i tu znowu pomocny ten kalkulator http://www.holendry.republika.pl/kalk_pmdd_prosty.html ( zawartość % Fe =1,174 )

lepiej mieć test stały CO2, obliczanie z pH i kh jest obarczone sporym błędem ze względu na garbniki, kwasy organiczne w akwarium ... (dlatego dzisiaj już prawie nikt nie stosuje tych tabelek i większość w akwariach roślinnych polega na teście stałym)
test możesz sam zrobić w necie jest sporo takich projektów DIY

Co tydzień obowiązkowe podmiany od 30-50%
Strony: 1 [2]
  Drukuj  

Skocz do: