swoje2
Stały użytkownik

|
 |
« : Luty 08, 2011, 21:49:05 » |
|
Witam po dłuższej nieobecności.
04.02 zalałem na nowo akwarium. Posadziłem sitowie drobne oraz nurzańca. Dziś zauważyłem, że niektóre sadzonki sitowia jakby zżółkły a niektóre liście nurzańca zbrązowiały. Co może być tego przyczyną ?
akwa 160 litrów - 100x35x40 (dł x sz x wys), 1x30w aqua-glo, 1x30w sun-glo, obudowa oklejona folią aluminiową, two 20, tww 14, pH 7,5 (CO2 z butli), NO2 ~ 0, NO3~25mg/l, brak nawożenia, brak zwierząt, temp 24st.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
b0rn2bewild
|
 |
« Odpowiedz #1 : Luty 08, 2011, 22:54:05 » |
|
100x35x40 = 140 litrów. Roślinki muszą swoje odchorować, jakie masz podłoże ?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
swoje2
Stały użytkownik

|
 |
« Odpowiedz #2 : Luty 08, 2011, 23:13:56 » |
|
100x35x40 = 140 litrów. (...)
Się błąd wkradł  ... Podłoże to żwirek bazaltowy.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
vento
|
 |
« Odpowiedz #3 : Luty 09, 2011, 01:49:56 » |
|
z sitowiem to normalne, że na początku trochę podupada, nie wiem niestety jak z nurzańcem-nie miałem z nim nigdy problemu, poza kuracją EC. Poczekaj kilka dni i intensywnie obserwuj. Skąd pochodziły rośliny-kupiłeś nowe, czy przesadzałeś ze starego zbiornika? Jak długo dziennie naświetlasz?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
swoje2
Stały użytkownik

|
 |
« Odpowiedz #4 : Luty 09, 2011, 10:14:11 » |
|
Roślinki są nowe. Nurzaniec pochodzi z akwarium kolegi - woda kranowa bez co2, sitowie natomiast kupiłem na allegro ....
Oświetlenie działa 12h - 9.15 - 21.15.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
b0rn2bewild
|
 |
« Odpowiedz #5 : Luty 09, 2011, 13:43:38 » |
|
za długo jak na początek.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Pethro
|
 |
« Odpowiedz #6 : Luty 09, 2011, 14:48:46 » |
|
to zacznij dawkować minimalne ilosci fosforu( 0,5 ppm) i micro ( Fe 0,3ppm) polepsz rozpuszczanie CO2 bo cos za wysokie te pH a rosliny wystrzelą 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
swoje2
Stały użytkownik

|
 |
« Odpowiedz #7 : Luty 09, 2011, 14:57:08 » |
|
za długo jak na początek.
10h ? to zacznij dawkować minimalne ilosci fosforu( 0,5 ppm) i micro ( Fe 0,3ppm)
z tym może być problem, poieważ nie mam testu ani na P ani Fe a do nawożenia mam tylko SZ :/ polepsz rozpuszczanie CO2 bo cos za wysokie te pH
CO2 podłączone jest do wlotu filtra wewntrznego .. zwiększę liczbę bąbelków 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Pethro
|
 |
« Odpowiedz #8 : Luty 09, 2011, 16:18:16 » |
|
a moze masz cos co je wytrąca ? deszczownia nad lustrem itp ? sama powierzchnia tez nie powinna byc w zbyt silnym ruchu kup KNO3, KH2PO4, MgSO4 i K2SO4 do tego symfonia jako źródło micro i masz juz wszystko co potrzeba miałem na myśli dozowanie a nie mierzenie testami ile jest  w necie są kalkulatory ile dodac do akwarium by mieć jakies okreslone stężenie np taki http://www.theaquatools.com/fertilization-calculatoralbo taki http://www.holendry.republika.pl/kalk_pmdd.html
|
|
|
|
|
|
|
|
|
swoje2
Stały użytkownik

|
 |
« Odpowiedz #9 : Luty 10, 2011, 17:27:16 » |
|
kup KNO3, KH2PO4, MgSO4 i K2SO4 do tego symfonia jako źródło micro i masz juz wszystko co potrzeba
Mam SZ z dodatkiem K2SO4 i FE. Czy w takim przypadku nada mam podawać osobno KS2O4 ? Czy dodatkowe ilości magnezu są potrzebne jeżeli mam two 20 ?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Pethro
|
 |
« Odpowiedz #10 : Luty 10, 2011, 18:26:43 » |
|
two 20 nie powie ci ile masz tam soli magnezu a ile soli wapnia, najczęsciej brakuje magnezu a wapnia jest nadmiar. Jak masz taką możliwość to sprawdz ile masz magnezu a a ile wapna to bedziesz miał pewność na 100% czy go potrzebujesz.
to obojetne jaką mieszanke zrobisz grunt by niczego nie zabrakło poczytaj opis kalkulatora, popatarz jakie nawozenie stosują ludzie z ładnymi akwariami i ucz sie przez kopiowanie a z czasem wyciagaj własne wnioski
azotu masz juz dość, jak zaczniesz dozować fosfor ( 0,5-1 ppm); potas ( 10-15ppm); CO2 ( 30 ppm); magnez jak nie znajdziesz info ile masz go w kranówie na oko mozesz dac płaska łyzeczke na 100l raz na tydzień MgSO4
powinienes pod koniec tygodnia zaobserwowac zmniejszenie sie NO3
masz dużo roślin w akwarium ?? jesli startujesz z bardzo małą iloscią ( 1/3 lub mniej porosnietego dna) to lepiej byłoby zastosować nawozenie przez korzenie w takim wypadku kup kulki podzwirowe lub zrób sam ( w necie znajdziesz przepisy) poniewarz masz duzo NO3 do kulek juz nie dodawaj azotu
|
|
|
|
« Ostatnia zmiana: Luty 10, 2011, 18:30:24 wysłane przez Pethro »
|
|
|
|
|
swoje2
Stały użytkownik

|
 |
« Odpowiedz #11 : Luty 11, 2011, 16:56:39 » |
|
Zwiększyłem ilość bąbelków i pH spadlo do 7. Co do ilości roślin to faktycznie nie jest ich dużo więc zastosuję kulki, zobaczymy co z tego wyjdzie Pojawił się natomiast kolejny problem... glony ... dłuuuuugie zielone niteczki, na szybach i niestety również nurzańcu.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Andrij
|
 |
« Odpowiedz #12 : Luty 11, 2011, 23:17:42 » |
|
Te dłuuuugie glony to zielenice Opis: Ogólnikowa nazwa dla bardzo szerokiej gamy glonów nitkowatych . Generalnie zielone glony o różnej długości. Przyczyny powstawania: Wiele jest przyczyn, w tym niski poziom CO2, niski poziom składników odżywczych i skoki amoniaku. Usuwanie: Czasami mogą być bardzo trudne do usunięcia. Dobre efekty przynosi trzymanie wysoko azotu (20ppm) i CO2 a nisko fosforu (0,1-0,2ppm) i mikroelementów przez ok tydzień i dopiero potem powoli podnosimy te pierwiastki. Duża masa roślinna z dobrą cyrkulacją, CO2 oraz prawidłowe nawożenie w połączeniu z mechanicznym usuwaniem glonów powoduje ich zwalczenie . Pomocna w walce może być czerwona herbata , wywar z 1 łyżki stołowej (zalany wrzątkiem) na 100-150L. Przedawkowanie „węgla w płynie” może pomóc. Krewetki Amano często go jedzą. by www.holenderskie.pl
|
|
|
|
|
|
|
|
|
swoje2
Stały użytkownik

|
 |
« Odpowiedz #13 : Luty 12, 2011, 15:25:11 » |
|
Chciałem kupić testy do wody Zooleka, żeby zmierzyć poziom PO i Fe ale w Poznaniu niestety nie ma na co liczyć, szczególnie w sobotę :/ Pozostaje tylko allegro a z dostawą trochę to zajmie 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Pethro
|
 |
« Odpowiedz #14 : Luty 12, 2011, 16:47:02 » |
|
swoje2 tylko zwróć uwagę na to że sposób skopiowany przez andrej wymaga sporej liczby roslin by odniósł skutek ja bym spróbował dozywic rosliny dokorzeniowo jesli jest ich bardzo mało, gotowe produkty tez są dobre np tropica ferka glony postaraj sie usunąć ręcznie, moze kup pistie lub cos innego pływajacego co zacieni miejsce gdzie nie ma rosln ?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|