Piotr_K
Nowy

|
 |
« : Październik 11, 2010, 16:02:52 » |
|
Witam, piszę w imieniu młodszego brata. Otóż młody chciał by miec rybke, uważam że najlepsza dla niego bedzie jakaś rybka beztlenowa. Nie znam się na tym, bo mam tylko ptasznika  Co byscie polecili  Mam na myśli coś czego nie trzeba zbytnio ogrzewac i filtrowac wody. Pozdrawiam. 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
szakal10
Zainteresowany

|
 |
« Odpowiedz #1 : Październik 11, 2010, 16:15:23 » |
|
złota rybka pewnie lub Bojownik
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Marcin14
|
 |
« Odpowiedz #2 : Październik 11, 2010, 16:27:23 » |
|
złota rybka pewnie lub Bojownik
Taaa... Moze wieloryba.... Piotr_K: Nie ma rybki ktora nie potrzebuje filtracji wody i nieogrzewanego akwarium. Najpierw ile litrow ma akwarium (musi miec min. 25L i jesli to jest kula to Ci powiem ze moze tam miec plastikowa rybke nic wiecej...) Do akwa 25L (z filtrem i grzalka) moglby byc TYLKO samiec bojownika i TYLKO JEDEN (wiekasza ilosc sie pozabijaja). Ja bym wpuscil np. gupiki (ze 4 szt.) (jedna ryba nie jest wesola... i nie ma co ogladac wiec...)
|
|
|
|
« Ostatnia zmiana: Październik 11, 2010, 16:29:22 wysłane przez Marcin14 »
|
|
250L słodkie 540L + 112L morskie
|
|
|
michji
Cicha woda, brzegi rwie....
Stały użytkownik

|
 |
« Odpowiedz #3 : Październik 11, 2010, 16:42:09 » |
|
... rybka beztlenowa...
Hahahaha,padłem , hahaha 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
szakal10
Zainteresowany

|
 |
« Odpowiedz #4 : Październik 11, 2010, 17:44:28 » |
|
Marcin14 dalczego nie te dwie rybki nie wymagaja zbyt wiele i ,ma do wyboru labo zlota albo bojka
sorry ze pisze bez polskich znakow ale mam palec zlamany
|
|
|
|
« Ostatnia zmiana: Październik 11, 2010, 17:46:05 wysłane przez szakal10 »
|
|
|
|
|
|
emperor
|
 |
« Odpowiedz #5 : Październik 11, 2010, 17:59:00 » |
|
Marcin14 dalczego nie te dwie rybki nie wymagaja zbyt wiele i ,ma do wyboru labo zlota albo bojka
sorry ze pisze bez polskich znakow ale mam palec zlamany
Kolego, nie pisz bzdur, najpierw poczytaj o "złotej rybce". Jakie ma wymagania itd.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
przemok96
|
 |
« Odpowiedz #6 : Październik 11, 2010, 18:38:55 » |
|
"Rybki beztlenowe" szukaj w konserwach itp  Każda rybka potrzebuje filtra grzałki i odpowiedniej wielkości akwarium. Jeśli nie chcesz sie opiekować rybką, poza podaniem jej pokarmu i podmianie, tylko żeby ładnie sie prezentowała, to nawet nie zaczynaj zakładać baniaczka.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
ewciarzek
Zainteresowany

-.-"
|
 |
« Odpowiedz #7 : Październik 11, 2010, 18:59:37 » |
|
a ja mam pomysł niech kupi sobie żółwia  on nie potrzebuje filtra tylko w miarę duży baniak  no i jedzenie  a grzałki to już nie wiem wiec się nie udzielam
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Marcin14
|
 |
« Odpowiedz #8 : Październik 11, 2010, 19:13:03 » |
|
Zolw tez potrzebuje filtra i grzalki. Ludzie ryby (i nie tylko) potrzebuja czystej wody wy tez nie kapiecie sie ciagle w jednej i tej samej (chyba ze sie wogole nie myjecie...)...
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
przemok96
|
 |
« Odpowiedz #9 : Październik 11, 2010, 19:23:54 » |
|
ewciarzek każde żyjątko w akwarium potrzebuje filtra i grzałki  Jeśli nie chcesz kupić filtra i grzałki to kup sobie sztuczne rybki i będzie spokój.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
ewciarzek
Zainteresowany

-.-"
|
 |
« Odpowiedz #10 : Październik 11, 2010, 19:31:16 » |
|
(chyba ze sie wogole nie myjecie...)...
heheh dobre  a nawet taki żółw co cały czas siedzi na ladzie i czasami wchodzi do wody tez potrzebuje bo kolo mnie mieszka sąsiadka co bierze swojego żółwia na dwór i go puszcza po chodniku i sobie chodzi takiego sporego mam takie tez potrzebują filtra bo u mnie w zoologicznym sa żółwie do sprzedania które nie posiadają w akwa filtra . a najlepsze jest to ze zrobiły takie duże akwa i wpuściły tam aligatora  szkoda mi go bo on rośnie i tam sie meczy
|
|
|
|
« Ostatnia zmiana: Październik 11, 2010, 19:35:14 wysłane przez ewciarzek »
|
|
|
|
|
|
Pethro
|
 |
« Odpowiedz #11 : Październik 11, 2010, 19:58:02 » |
|
Co ty za bzdury piszesz, porównujesz żółwia lądowego do błotnego  Żółwie lądowe tylko czasami wchodzą do wody, najczęsciej się w tedy wypróżniają i trzeba od razu taka wodę wylać. Natomiast żółwie błotne strtasznie brudzą wodę i tam jest potrzebny bardzo wydajny filtr, o wiele wiekszy niż do ryb.. A to że w akwarystycznym żółwie są bez filtra nieoznacza że ten filtr tam niepowinien być, jest to poprostu przykład traktowania zwierząt przedmiotowo. Witam, piszę w imieniu młodszego brata. Otóż młody chciał by miec rybke, uważam że najlepsza dla niego bedzie jakaś rybka beztlenowa. Nie znam się na tym, bo mam tylko ptasznika  Co byscie polecili  Mam na myśli coś czego nie trzeba zbytnio ogrzewac i filtrowac wody. Pozdrawiam.  niema czegoś takiego jak rybka beztlenowa, beztlenowe to mogą być bakterie a nie kręgowce rybki niepotzrebujące grzałki to rybki zimnowodne np kardynałki a jak nie chcesz mieć filtra to kup rybki z plastiku albo szklanorybki, dodatkowy plus to brak koniecznosci karmienia 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
michji
Stały użytkownik

|
 |
« Odpowiedz #12 : Październik 11, 2010, 21:47:03 » |
|
a najlepsze jest to ze zrobiły takie duże akwa i wpuściły tam aligatora  szkoda mi go bo on rośnie i tam sie meczy wtf? Kto mnie jeszcze dzisiaj zaskoczy ? "ryby beztlenowe", "propanacja naturalnych domów", "aligator w akwarium" ?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Marcin14
|
 |
« Odpowiedz #13 : Październik 12, 2010, 07:53:35 » |
|
rybki niepotzrebujące grzałki to rybki zimnowodne np kardynałki
Ja sie nie zgodze juz pisalem to wiele razy, mialem kardynalki chinskie w ilosci 15 szt. i one lepiej sie czuja w wodzie o temp. 25*C niz 23*C (widac to po ich zachowaniu). Te ryby sa rozmnazane w cieplejszej wodzie wiec automatycznie przystosowuja sie do cieplejszej. Nie ma juz ryby ktora by lubiala zimna wode (no moze poza welonami ale w zimnej to one tez zabardzo chyba nie lubia-nie wiem nie mialem). Zeby miec ryby to trzeba miec filtr, grzalke, akwa i najwazniejsze to checi i trzeby byc odpowiedzialnym a nie ze jak sie komus znudzi to do ...sory... kibla wylewaja. Kupi ryby bedzie musial sie tym zajmowac a to nie jest tylko sypanie zarcia do wody, trzeba robic podmiany itd. W akwa niezbedne sa takze ZYWE rosliny nie sztuczne. Wiec koszty to nie tylko ryby, filtr, grzalka i szklo ale i rosliny.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
michji
Stały użytkownik

|
 |
« Odpowiedz #14 : Październik 12, 2010, 15:42:28 » |
|
Są ryby i to nawet tropikalne, które wolą chłodniejszą wodę, także nie ma co tu blazgonić. najwazniejsze to checi i trzeby byc odpowiedzialnym a nie ze jak sie komus znudzi to d
Tu masz całkowitą rację. Jeśli posiada się takie cechy charakteru od razu można się interesować akwarystyką.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|