Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: 1 [2]
  Drukuj  
Autor Wątek: Rybka beztlenowa dla nowicjusza  (Przeczytany 7405 razy)
Pethro
Super aktywny

« Odpowiedz #15 : Październik 12, 2010, 15:43:46 »

rybki niepotzrebujące grzałki to rybki zimnowodne np kardynałki

Ja sie nie zgodze juz pisalem to wiele razy, mialem kardynalki chinskie w ilosci 15 szt. i one lepiej sie czuja w wodzie o temp. 25*C niz 23*C (widac to po ich zachowaniu). Te ryby sa rozmnazane w cieplejszej wodzie wiec automatycznie przystosowuja sie do cieplejszej. Nie ma juz ryby ktora by lubiala zimna wode (no moze poza welonami ale w zimnej to one tez zabardzo chyba nie lubia-nie wiem nie mialem). Zeby miec ryby to trzeba miec filtr, grzalke, akwa i najwazniejsze to checi i trzeby byc odpowiedzialnym a nie ze jak sie komus znudzi to do ...sory... kibla wylewaja. Kupi ryby bedzie musial sie tym zajmowac a to nie jest tylko sypanie zarcia do wody, trzeba robic podmiany itd. W akwa niezbedne sa takze ZYWE rosliny nie sztuczne. Wiec koszty to nie tylko ryby, filtr, grzalka i szklo ale i rosliny.
sam jesteś w błedzie jest wiele ryb które można trzymać bez grzałki w temperaturze pokojowej np wielkopłetwy
a swoje kardynałki trzymasz w ich górnej granicy tolerancji na temperaturę
Marcin14
Super aktywny

« Odpowiedz #16 : Październik 12, 2010, 22:28:09 »

To wytlumacz mi to:
Temp. 23*C siedza osowiale w miejscu i ledwo podplyna po zarcie,
temp. 25*C zywe, plywaja w lawicy, samce konkuruja.

A co do wielkopletwow:
"Toleruje temperatury od 16 do 27ºC"
"15 – 26 °C"
"16-26°C"
itd....
Mozna trzymac w chlodnej wodzie ale takie spadki temperatury sa tylko w nocy ew. w porze deszczowej. W dzien to tam jest ciepla woda. Wielkopletw moze akurat w takiej chlodnej wodzie siedziec bo to wytrzymala ryba. Najlepiej kup soie gupiki lub kardynalki wpusc je do akwa z woda 22*C potem podnos do 25*C i bedziesz widzial. Czytaem w ksiazkach to jest to niby ryba zimnowodna ale po zachowaniu tych ryb w moich akwariach widac jaka wola wode. Tyle...

250L słodkie
540L + 112L morskie
michji
Cicha woda, brzegi rwie....
Stały użytkownik

« Odpowiedz #17 : Październik 12, 2010, 22:59:13 »

A wiesz jakby fajnie pływały w temp 30" ? Och musisz wypróbować, mówię Ci, skaczą jak szalone, ach ten widok. Koniecznie sprórbuj...
pietach
Bywalec

« Odpowiedz #18 : Październik 13, 2010, 06:46:11 »

U mnie kardynałki siedzą w akwa bez grzałki - temperatura wody 17*C zimą i około 24*C latem i dla nich bez różnicy - cały czas są ruchlowe, samce robią pokaz sił i ciągle głodne - wystarczy że podejde do akwa i już wszystkie siedzą w górnym rogu tam gdzie sypie żarcie.

Jak zmieścić 100 ryb w 1 litrze ?
Puszka szprotek i flaszka.
Marcin14
Super aktywny

« Odpowiedz #19 : Październik 13, 2010, 08:14:35 »

michji:
bez komentarza...

Pietach:
Wlasnie sa zadowolone jak maja wyzsza temp. Moje duzo lepiej czuja sie w cieplej wodzie a nie w zimnej.
Ale dobra, ja sie kieruje tym co przeczytam i swoim doswiadczeniem...

250L słodkie
540L + 112L morskie
Strony: 1 [2]
  Drukuj  

Skocz do: