|
dobraf
|
 |
« Odpowiedz #30 : Wrzesień 12, 2010, 21:17:30 » |
|
powiedzmy na "oko":
sumiki 10 zwinniki 20
no i na te dwa gatunki brałbym możliwość ewentualnego zwiększenia liczby w myśl zasady "wyjdzie w praniu"
gurami 1+4 ramirezy 2+2 kirysy lub piskorki po 10 szt., para zbrojników
tak czy inaczej musisz pamiętać aby nie traktować mojej propozycji jako prawdy objawionej i zawsze może być tak, że co teoretycznie powinno grać w praktyce nie zawsze się powiedzie, ryby to żywe stworzenia i każda jest inna i nie da rady przewidzieć wszystkiego, a imho moja propozycja daje rybom sporo luzu i "przestrzeni życiowej" co jest ważne bo nie sztuka z bańki zrobić żywą konserwę,
marcio7 nie odpowiedziałeś na moje wcześniejsze pytanie, btw w jakim litrażu trzymasz sajki?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
dobraf
|
 |
« Odpowiedz #31 : Wrzesień 12, 2010, 21:26:53 » |
|
I masz dwa gatunki ryb lawicowych i zupe rybna. Takie akwarium to nie ogrom na dwa gatunki lawicowe. Robcie co chcecie to nie moje akwa ale odradzam wpuszczania dwoch lawic do takiego akwarium. Ja dwie lawice wpuscilbym w akwa min. 600L i to bym sie jeszcze nie zastanawial czy nie lepsze by bylo pozostanie na jednam gatnku a mysle ze bym zostal przy jednym wiec...
sorry za post pod postem ale było w trakcie pisania i już, dwa gatunki ryb ławicowych w 300 litrach w rozsądnych ilościach to zupa rybna  imho lekka przesada zwłaszcza, że gość chce akwa towarzyskie, coś odnoszę wrażenie, że chcesz się odgryźć.... to rzeczywiście lepiej do tej bańki wpuścić 8 żaglowców tak jak proponowałeś i niech będzie ostre mordobicie (btw miałeś kiedykolwiek do czynienia z pielęgnicami?)
|
|
|
|
|
|
|
|
|
marcio7
Zainteresowany

I'm lovin' it
|
 |
« Odpowiedz #32 : Wrzesień 12, 2010, 21:30:04 » |
|
Z tego co wiem to sumiki lubią stać w prądzie wodny czyli niby masz ryby a prawie ich nie widać, połączenie sumików i zwinników może nie być wcale takie złe, sumiki będą "stać" z boku a w toni będą pływać zwinniki. Dość dyskusji niech se gościu wybierze skalary i ławice neonków i będzie po sprawie dobraf: Na razie parka z małymi w 45l docelowo 90. W 90 były 3 samce i dwa poszły w odstawkę, został się 1 i czeka na lepsze czasy  , pisałem: jak się mocno niecierpliwisz to niedługo dam fotki.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Willja24
Nowy

|
 |
« Odpowiedz #33 : Wrzesień 13, 2010, 14:17:07 » |
|
Nie chce neonków.  A tak w ogóle mogę biotopowe zrobić? Jeżeli tak to jakie? Chciałbym żeby było ładne i dostępne w sklepach(w moim chyba można zamówić dany gatunek ryb  ). A i czy jest jakaś propozycja akwa z tamtymi rybami i bez zupy rybnej?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
marcio7
Zainteresowany

I'm lovin' it
|
 |
« Odpowiedz #34 : Wrzesień 13, 2010, 17:15:28 » |
|
Jak chcesz biotopowe to np.
Malawi
Czarne Wody
Tanganika
...
Albo po prostu wsadz parę roślinek, dodaj jakąś ławicę(30 sztuk) neonków, rozborek itp. Kilka skalarów(4-6 sztuk) + ryby denne i po sprawie
A większe pielęgnice cię nie kręcą?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Marcin14
|
 |
« Odpowiedz #35 : Wrzesień 13, 2010, 19:28:02 » |
|
sorry za post pod postem ale było w trakcie pisania i już, dwa gatunki ryb ławicowych w 300 litrach w rozsądnych ilościach to zupa rybna  imho lekka przesada zwłaszcza, że gość chce akwa towarzyskie, coś odnoszę wrażenie, że chcesz się odgryźć.... to rzeczywiście lepiej do tej bańki wpuścić 8 żaglowców tak jak proponowałeś i niech będzie ostre mordobicie (btw miałeś kiedykolwiek do czynienia z pielęgnicami?) Nie chce sie odgryz bo to nie ma sensu pisze jakie jest moje zdanie a ty mi sie DO MOJEGO ZDANIA wtracasz. Mialem skalary i sie rozmnazaly a pielegnice tez mialem. Robcie co chcecie z tymi rybami bo zalozyciel watku sam chyba nie wie co chce... Ja koncze pisanie w tym temacie. Powodzenia....
|
|
|
|
|
|
250L słodkie 540L + 112L morskie
|
|
|
|
dobraf
|
 |
« Odpowiedz #36 : Wrzesień 13, 2010, 19:54:52 » |
|
możesz to nazwać wtrącaniem się a ja nazwałbym bym to zwykłą dyskusją od tego właśnie jest forum, ale dobra sorry za OT, wybór należy do autora wątku.
pzdr
|
|
|
|
|
|
|
|
|
mrs
:)
Super aktywny

bla bla bla...
|
 |
« Odpowiedz #37 : Wrzesień 13, 2010, 20:05:22 » |
|
To i ja wtrącę swoje 3 grosze. Nie jestem zwolennikiem mieszania biotopów w związku z tym gurami z żaglami to wg mnie pomyłka ale z tego pomysłu autor już chyba zrezygnował. 8 żaglowców, jak ktoś wyżej proponował, w takim szkle to bzdura. Gdy ryby są małe wszystko jest super, problem zaczyna się gdy stworzą pary. Dominująca para będzie terroryzować cały baniak począwszy od pozostałych żagli po wszystkie inne ryby. Dwie ławice w takim szkle wyglądać będą całkiem fajnie, to nie 100l gdzie ławice ogranicza miejsce. Tylko jedna uwaga w przypadku wszelkiej maści zwinników. Mogą one podgryzać płetwy gurami lub żaglowców. Widziałem na własne oczy jak skubią ryby z dłuższymi płetwami głównie te które pływają nad nimi (zwinniki trzymają się raczej środkowej partii wód ze znacznym zapędzaniem się w kierunku dna). Z pielegniczek też wybrałbym kakadu, są zdecydowani ciekawsze. Jeśli zależy Ci na mieszaniu biotopów, możesz śmiało dać do szkła gurami, 2 stadka ryb ławicowych i coś na dno. Aha, kirysków i piskorków łączyć nie warto. Za duże skupisko ryb dennych.
Pozdrawiam.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Willja24
Nowy

|
 |
« Odpowiedz #38 : Wrzesień 14, 2010, 13:22:37 » |
|
Po waszych wypowiedziach pomyślałem, że może by stworzyć biotopowe akwarium. Tylko teraz potrzebuje rad i propozycji: Chce akwarium ładne dla oka i żeby ciekawie oglądało się zachowania ryb, oraz na które mógłbym poświęcić nie za dużo czasu np. 5h tygodniowo. Chciałbym także aby rybki były dość dostępne...
|
|
|
|
« Ostatnia zmiana: Wrzesień 14, 2010, 13:47:28 wysłane przez Willja24 »
|
|
|
|
|
marcio7
Zainteresowany

I'm lovin' it
|
 |
« Odpowiedz #39 : Wrzesień 14, 2010, 17:24:24 » |
|
Chce akwarium ładne dla oka
To już zależy od ciebie co ci się podoba, nie wszyscy lubią to samo. Według mnie najciekawsze zachowania wśród ryb mają pielęgnice(opieka nad potomstwem) a wszczególności księżniczki z burundi. O ile się nie myle to one tworzą swego rodzaju rodziny. Tzn. dzieci wychowują potomstwo swoich rodziców i na odwrót. Jeśli masz mało czasu na akwarium to pielęgnice będą tym bardziej odpowiednie:D Dość tego namawiania  Pooglądaj sobie na forum rózne aranżacie zbiorników litrarzowo podobnych do twojego, jeśli coś ci się spodoba powinno to cię ukierunkować.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Willja24
Nowy

|
 |
« Odpowiedz #40 : Wrzesień 16, 2010, 14:39:22 » |
|
Popatrzyłem i pomyślałem o Ameryce Południowej, oraz o Amazonce.  Chciałbym żeby rybami były pielęgniczki, skalary, zwinnik czerwonousty, hokejówki, tetra czarna, kiryski, zbojnki i może otoski? Może jakieś propozycje? 
|
|
|
|
« Ostatnia zmiana: Wrzesień 18, 2010, 20:22:26 wysłane przez Willja24 »
|
|
|
|
|
|
dobraf
|
 |
« Odpowiedz #41 : Wrzesień 18, 2010, 05:49:54 » |
|
zgodnie z prośbą dam Ci powiedzmy "ogólną" propozycję: para maks dwie żaglowców (choć przy dwóch może być dym przejrzyj wątek mrs'a) dwie pary pielęgniczek, dwie ławice lub jedna duża ryb stadnych (ryby mają być na tyle duże co by żagle nie zjadły), no i coś na dno czyli tak jak pisałeś
|
|
|
|
|
|
|
|
|
mrs
Super aktywny

bla bla bla...
|
 |
« Odpowiedz #42 : Wrzesień 20, 2010, 19:52:47 » |
|
Chciałbym żeby rybami były pielęgniczki, skalary, zwinnik czerwonousty, hokejówki, tetra czarna, kiryski, zbojnki i może otoski?
Masz na myśli któreś z tych ryb czy wszystkie? Odnośnie żaglowców dostaleś odpowiedź od Dobraf'a. Z doświadczenia powiem, że żaglowce dobierały się do otoskow. Młode żaglowce więc tych ryb nie polecam. Tetry czarne z kolei podgryzały płetwy piersiowe żaglowcom więc one też odpadają. Z punktu widzenie potomstwa (żaglowców) i/lub pielęgniczek (jeśli się na nie zdecydujesz) najlepsze będą hokejówki. Żerują raczej przy powierzchni i w kierunku dna się raczej nie zapędzają. Zwinniki podobnie jak tetry mogą gryźć żagle. Kirysków nie polecam. Są bardzo płochliwe (przynajmniej u mnie) i płoszą tym samym inne ryby. Jeśli chcesz żaglowce to kup 6 młodych ryb i poczekaj aż dobiorą się w pary. Dodaj do nich stadko hokejówek, powiedzmy 10 sztuk + 2-3 zbrojniki + haremik fajnych pielęgniczek i masz fajny zestaw.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Willja24
Nowy

|
 |
« Odpowiedz #43 : Wrzesień 20, 2010, 20:00:23 » |
|
A nie można nic dodać  To trochę mało... 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
mrs
Super aktywny

bla bla bla...
|
 |
« Odpowiedz #44 : Wrzesień 20, 2010, 20:17:04 » |
|
A nie można nic dodać  To trochę mało...  Wg mnie, nie.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|