|
Marcin14
|
 |
« Odpowiedz #15 : Wrzesień 11, 2010, 19:12:08 » |
|
Sam mam mozaikowe i glownie trzymia sie przy powierzchni w srodku tez plywaja tak jak i przy dnie ale to tylko podczas karmienia. Poza tym w akwa nie bedzie mial miejsca na skalary i gurami.
|
|
|
|
|
|
250L słodkie 540L + 112L morskie
|
|
|
|
dobraf
|
 |
« Odpowiedz #16 : Wrzesień 11, 2010, 19:20:26 » |
|
Sam mam mozaikowe i glownie trzymia sie przy powierzchni w srodku tez plywaja tak jak i przy dnie ale to tylko podczas karmienia. Poza tym w akwa nie bedzie mial miejsca na skalary i gurami.
a kto każe mu trzymać skalary i gurami  w pierwszym moim poście napisałem skalary lub gurami
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Willja24
Nowy

|
 |
« Odpowiedz #17 : Wrzesień 12, 2010, 11:37:19 » |
|
A mógłbym dodać ławice zwinnika czerwonoustego? Jeśli trzeba coś usunąć to nic ale ja bym chciał mieć 1 ławiczkę zwinnika i by było ok. 
|
|
|
|
« Ostatnia zmiana: Wrzesień 12, 2010, 11:43:41 wysłane przez Willja24 »
|
|
|
|
|
|
dobraf
|
 |
« Odpowiedz #18 : Wrzesień 12, 2010, 12:22:35 » |
|
imho tak tylko pamiętaj by woda nie była zbyt twarda i zasadowa
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Willja24
Nowy

|
 |
« Odpowiedz #19 : Wrzesień 12, 2010, 17:40:25 » |
|
To jaka dokładnie obsada ma być? Jak by jeszcze napisałby mi ktoś ile czego dokładnie to by było super. 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
marcio7
Zainteresowany

I'm lovin' it
|
 |
« Odpowiedz #20 : Wrzesień 12, 2010, 19:27:39 » |
|
Jeśli chcesz mieć jakąś ławice to musiał byś zrezygnować z sumików szklistych.
2 haremy gurami 12 sumików szklistych/ ławice np. zwinnika, rozborki itp. 2 pary ramirezek/ ja bym proponował harem kakadu (ramirezy wydają mi się oklepane) 8 piskorków, 10 kirysków 2 zbrojniki
A nie myślałeś nad malawi, albo jakimiś większymi pielęgnicami?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Marcin14
|
 |
« Odpowiedz #21 : Wrzesień 12, 2010, 19:49:47 » |
|
Mi sie tez bardziej podobaja p. kakadu tzn wole je niz ramirezki. Fajne jeszcze sa p. agassiza 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Willja24
Nowy

|
 |
« Odpowiedz #22 : Wrzesień 12, 2010, 19:56:41 » |
|
Nie, nie myślałem(do marcio7).  Ja chciałbym żeby była obsada jak wyżej+ mniejsze rybki. Jestem gotów na zmniejszenie ilości gurami lub sumików, chociaż wolałbym żeby występowały. Chciałbym 1/2 haremy gurami+ x sumików szklistych(np. 5)+ pielęgniczki Ramierza(4 sztuki)+ właśnie zwinnika, żeby było troche mniejszych ryb.  No i + ryby denne. Jest jakaś propozycja takiej obsady? A p. agassiza(faktycznie fajnie wygląda) nie ma chyba u mnie w sklepie.. Nie wiem musze sprawdzić, postaram się jutro. 
|
|
|
|
« Ostatnia zmiana: Wrzesień 12, 2010, 19:58:57 wysłane przez Willja24 »
|
|
|
|
|
|
Marcin14
|
 |
« Odpowiedz #23 : Wrzesień 12, 2010, 20:17:14 » |
|
Ja bylem w wielu miastach w mojej okolicy i jeszcze p. agassizy nie widzialem, kakadu w kilku sklepach.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
marcio7
Zainteresowany

I'm lovin' it
|
 |
« Odpowiedz #24 : Wrzesień 12, 2010, 20:25:51 » |
|
Pytałem, się bo według mnie najwartościowszymi rybami są pielęgnice, choć inne ryby są równie ładne co pielęgnice to one mają ten swój charakterek  W swoje historii akwarystycznej miałem parę różnych rybek, na tyle na ile pozwolił litraż(prętniki, skalary, rozbory itp. ) ale z pielęgnicami jakoś się z żyłem (aktualnie sajica), przy twoim litrażu od razu bym wpuścił severum, zebry, mekki, salvini ... itd. Ale wybór należy do ciebie  Jedno ci powiem inaczej jest w praktyce i inaczej na papierku  np. ktoś ci powie że bojka z krewetkami nie można trzymać bo będzie ganiał, osobiście znam przypadki gdzie bojownik w zgodzie z krewetkami żyje  Z doświadczenia wiem że takie plany często nie wypalają, warto trochę poczytać, zacząć od roślinek oraz powoli i stopniowo 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
dobraf
|
 |
« Odpowiedz #25 : Wrzesień 12, 2010, 20:27:23 » |
|
Jeśli chcesz mieć jakąś ławice to musiał byś zrezygnować z sumików szklistych.
hmm , dlaczego? a ja mając do wyboru powyższe opcje zrobiłbym tak: sumiki, zwinniki, harem gurami 1+4, harem kakadu 1+4, kirysy lub piskorki po załóżmy 10 szt., para zbrojników, cała toń wypełniona ze sporym luzem no i samce miałyby co adorować btw marcio7 masz jakieś foty swojej bańki z sajkami?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
marcio7
Zainteresowany

I'm lovin' it
|
 |
« Odpowiedz #26 : Wrzesień 12, 2010, 20:39:05 » |
|
Od nie dawna jestem na tym forum i myślę że najlepiej jest zacząć od przedstawienia swojego baniaka lecz moje akwaria (45 i 90 l trochę mało ale) czekają głębokie reformy, zdjęcia mam ale czekam na lepszy moment. W 45l mam parkę z młodymi(przeniósł bym do 90 ale boje się o małe) poczekam aż trochę podrosną, woda ma kolorek herbaciany (pozostałość po ramirezkach) więc zdjęcia nie są najlepsze - fotografem też nie jestem  , Jeśli jesteś niecierpliwy to w najbliższym czasie mogę dać parę fotek 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Willja24
Nowy

|
 |
« Odpowiedz #27 : Wrzesień 12, 2010, 20:52:20 » |
|
Słuchaj dobraf, a byś podał konkretne liczby(i wolałbym ramierzy zamiast kakadu)? A tak w ogóle jak tak to nie jestem pewny czy robić biotopowe- nie wiem czy rybki będą dostępne, mieszkam w Suwałkach. Jestem otwarty na inne propozycje...  A marcio7 o co chodzi z tym kolorem herbacianym???
|
|
|
|
|
|
|
|
|
marcio7
Zainteresowany

I'm lovin' it
|
 |
« Odpowiedz #28 : Wrzesień 12, 2010, 21:02:55 » |
|
Tzn. że woda, jest brązowa jak herbata (woda + garbniki= herbata  ) takie akwaria są nazywane BW- black water (czarne wody). Są fajne, mroczne i wypełnione po brzegi korzeniami, liśćmi dębu, szyszkami olchy. obejrzyj. Takie akwaria są bardzo fajne, mogło by ci takie odpowiadać, ryby takiego biotopu to: skalary, neonki, ramirezki
|
|
|
|
« Ostatnia zmiana: Wrzesień 12, 2010, 21:04:38 wysłane przez marcio7 »
|
|
|
|
|
|
Marcin14
|
 |
« Odpowiedz #29 : Wrzesień 12, 2010, 21:12:40 » |
|
a ja mając do wyboru powyższe opcje zrobiłbym tak:
sumiki, zwinniki, harem gurami 1+4, harem kakadu 1+4, kirysy lub piskorki po załóżmy 10 szt., para zbrojników, cała toń wypełniona ze sporym luzem no i samce miałyby co adorować
btw marcio7 masz jakieś foty swojej bańki z sajkami?
I masz dwa gatunki ryb lawicowych i zupe rybna. Takie akwarium to nie ogrom na dwa gatunki lawicowe. Robcie co chcecie to nie moje akwa ale odradzam wpuszczania dwoch lawic do takiego akwarium. Ja dwie lawice wpuscilbym w akwa min. 600L i to bym sie jeszcze nie zastanawial czy nie lepsze by bylo pozostanie na jednam gatnku a mysle ze bym zostal przy jednym wiec...
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|