maksionek
Zainteresowany

|
 |
« : Sierpień 18, 2010, 11:54:32 » |
|
hej, mam z synkiem od 3 dni akwarium (54l Eheim, 2 mieczniki, 2 bystrzyki, 3 kiryski, 9 beonkow, 5 roslinek), wszystko wydaje sie byc OK, oprocz tego, ze nasze mieczniki objadaja jeden z gatunkow roslinek http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/pelny/3adc22e54354b14d.html - chodzi o te wiotkie z malenkimi listeczkami, w ciagu 3 dni obgrysly je prawie "do naga"  , duzo tych malych listkow plywa wokolo, pytanie: czy to jest normalne zachowanie? czy nie utyja karmimy rybki raz na dobe, po poludniu, pokarmem Tetra menu z 4 rodzajami pokarmu, okolo 1/4 lyczeczki od herbaty prosze o rade dzieki  teraz widze takze, ze one "skubia" wszystko co popadnie, listki innych roslin, plastikowy konar, a nawet przyssawki od filtra i grzalki...czy to moze nie zjadanie, tylko jakas zabawa, czy trening? 
|
|
|
|
« Ostatnia zmiana: Sierpień 18, 2010, 12:11:47 wysłane przez maksionek »
|
|
|
|
|
|
przemok96
|
 |
« Odpowiedz #1 : Sierpień 18, 2010, 12:19:51 » |
|
Po pierwsze to mieczyki nie mieczniki, a po drugie mają za małe akwarium.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
szakallo
Bywalec

Bo rybka lubi pływać.
|
 |
« Odpowiedz #2 : Sierpień 18, 2010, 12:29:36 » |
|
Wydaje mi się że po prostu rośliny zdychaja i same odpadają im liscie jak akwarium ma 3 dni i wszystko już pływa tam Być może rośliny nie były w najlepszym stanie i potrzebują trochę czasu na aklimatyzację jeśli wcześniej nie zdechną
|
|
|
|
|
|
|
|
|
maksionek
Zainteresowany

|
 |
« Odpowiedz #3 : Sierpień 18, 2010, 12:56:53 » |
|
Po pierwsze to mieczyki nie mieczniki, a po drugie mają za małe akwarium.
"mieczyki" (  ) maja po okolo 5 cm, tak poradzil sprzedawca w Kakadu, wydaje sie, ze miejsca maja dosyc??
|
|
|
|
|
|
|
|
|
maksionek
Zainteresowany

|
 |
« Odpowiedz #4 : Sierpień 18, 2010, 12:58:25 » |
|
Wydaje mi się że po prostu rośliny zdychaja i same odpadają im liscie jak akwarium ma 3 dni i wszystko już pływa tam Być może rośliny nie były w najlepszym stanie i potrzebują trochę czasu na aklimatyzację jeśli wcześniej nie zdechną
pewnie masz racje, bo sie te roslinki slabo trzymaly podloza i musialem je kilkakrotnie przytwierdzac, ale jesli chodzi o to "skubanie" 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
serwisek35
Stały użytkownik

I`m the last one
|
 |
« Odpowiedz #5 : Sierpień 18, 2010, 12:59:27 » |
|
miecznik wygląda tak:  , a mieczyk tak:  więc co masz w akwa?  edit: no faktycznie pierwsza fotka była mało gustowna 
|
|
|
|
« Ostatnia zmiana: Sierpień 19, 2010, 06:44:18 wysłane przez Emi »
|
|
Akwarystyka to hobby, Rodzina to obowiązki GG 10680128
|
|
|
szakallo
Bywalec

Bo rybka lubi pływać.
|
 |
« Odpowiedz #6 : Sierpień 18, 2010, 13:01:46 » |
|
Zdjęcie akurat na stronę akwarystyczną  Jeszcze było znaleśc wypatroszonego.  [zdjęcie zostało zmienione] A w akwarium pewnie ma miecznika który niszczy rośliny wszystko na to wskazuje 
|
|
|
|
« Ostatnia zmiana: Sierpień 18, 2010, 13:32:32 wysłane przez szakallo »
|
|
|
|
|
|
andrzej72
|
 |
« Odpowiedz #7 : Sierpień 18, 2010, 13:05:55 » |
|
pewnie masz racje, bo sie te roslinki slabo trzymaly podloza i musialem je kilkakrotnie przytwierdzac, ale jesli chodzi o to "skubanie"  To skubanie moim zdaniem jest normalne. Mieczyk to ryba potwornie żarłoczna, niema cały czas żeruje, a to że jest wszystkożerna powoduje, że ciągle czegoś szuka do jedzenia i podskubuje coś od czasu do czasu.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
maksionek
Zainteresowany

|
 |
« Odpowiedz #8 : Sierpień 18, 2010, 13:19:22 » |
|
Panom "serwiskom" i "szakalom"gratuluje wyboru nick'ow adekwatnie do stopnia zainteresowania pomagania poczatkujacym kolegom oraz sklonnosci do malo uzasadnioneych zlosliwosci  panu Andrzejowi jestem natomiast wdzieczny za rzeczowa odpowiedz  pozdrawiam wszystkich jednakowo cieplo
|
|
|
|
|
|
|
|
|
serwisek35
Stały użytkownik

I`m the last one
|
 |
« Odpowiedz #9 : Sierpień 18, 2010, 13:22:25 » |
|
Musisz pamiętać o tym, iż mieczyk w swojej diecie potrzebuje mnóstwo pokarmu pochodzenia roślinnego, w przeciwnym wypadku(tak jak w Twoim akwa) zacznie zżerać rośliny edit: Jeżeli w jakimkolwiek stopniu Pana uraziłem, to bardzo przepraszam, nie było to moją intencją, co do niku to 10 lat temu nazwała mnie tak córka i już tak zostało  pozdrawiam
|
|
|
|
|
|
Akwarystyka to hobby, Rodzina to obowiązki GG 10680128
|
|
|
szakallo
Bywalec

Bo rybka lubi pływać.
|
 |
« Odpowiedz #10 : Sierpień 18, 2010, 13:31:38 » |
|
Też gorąco pozdrawiam maksionek Akwarystyka to piękne hobby ale trzeba pamiętać o tym, że czasem nie da się choćbyś stawał na głowie sprawić by czas płynął szybciej. Więc spokojnie małymi kroczkami powodzenia w doskonaleniu się. 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
lwica79
|
 |
« Odpowiedz #11 : Sierpień 18, 2010, 14:38:38 » |
|
karmimy rybki raz na dobe, po poludniu, pokarmem Tetra menu z 4 rodzajami pokarmu, okolo 1/4 lyczeczki od herbaty prosze o rade
coś mi się wydaje że na te wszystkie rybki to taka ilość pokarmu raz dziennie to za mało zdecydowanie. Jedna łyżka stołowa to może by wystarczyła...ale tak to rybki głodują. Najlepiej przyjrzyj się sam ile pokarmu potrzebują...syp po te 1/4 łyżeczki i patrz czy zjadły w ciągu 5-ciu minut jeśli tak to kolejna porcja i kolejna, dopóki nie zaczną się mniej interesować pokarmem...następnie wsypaną ilość podziel przez dwa (bo wiadomo że rybki są żarłoczne) i tyle podawaj codziennie...nie koniecznie na raz. A raz na tydzień głodówka. Może rybki -mieczyki/mieczniki przestaną tak bardzo obgryzać rośliny... A i co ważne....spróbuj dodać coś do menu- sałatę sparzoną, marchew ugotowaną na miękko, groszek konserwowy, kalafior, pokrzywę sparzoną. Jak coś z tych pokarmów polubią to też mogą ograniczyć jedzenie roślinności.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
bloniu
Super aktywny

Hoplias malabaricus
|
 |
« Odpowiedz #12 : Sierpień 18, 2010, 14:50:56 » |
|
Na miecze za małe akwarium. Poza tym miecz rośliny skubie - miękkie zje (np wgłębkę zjada z powodzeniem).
Rybki zostały za szybko wpuszczone i za chwilkę coś się zacznie dziać - wybuchną glony w najlepszym wypadku lub rybki zaczną zdychać od poziomy NH4 i NO2 w nieustabilizowanym akwarium.
Moja rada - dokupić Sera Nitrivec dolać dużą porcję pierwszego dnia, a potem przez 10 dni według ulotki ORAZ karmić minimalnie, a najlepiej w ogóle przez kilka dni nie karmić, a potem zacząć bardzo malutkimi porcjami. I warto dokupić roślin szybko rosnących i przerabiających azot - coś na powierchnię obficie (pistia, rogatek sztywny, limnobium) i np. glon gałęzatkę (kulka) - dobrze pochłania związku azotu...
|
|
|
|
|
|
I consider myself as a one fish wolf pack
|
|
|
maksionek
Zainteresowany

|
 |
« Odpowiedz #13 : Sierpień 18, 2010, 15:12:10 » |
|
nie obrazilem sie na nikogo i tez oczywiscie nie mialem zamiaru Was urazic  dziekuje za cenne rady, chociaz (jak to w zyciu) troche miejscami sprzeczne (np. o karmieniu) chyba troche zwieksze dawke i bede dawal po 1/4 lyzeczki 2 razy dziennie, mam zamiar dokupic kilka neonkow, 2 bystrzyki i moze jeszcze jakies 3-4 male rybki innego typu, tak tydzien po pierwszych, bo wydaje mi sie, ze jest dosc pusto  pozdrawiam wszystkich
|
|
|
|
|
|
|
|
|
A-smi
Robert
Global Moderator
Super aktywny

|
 |
« Odpowiedz #14 : Sierpień 18, 2010, 15:29:41 » |
|
Narazie wstrzymaj sie zakupem nastepnych rybek. Pozwol wodzie dojrzec. Nie chce byc zlym prorokiem, ale jak ruszy cykl azotowy w akwarium to z rybami moze byc nie tęgo.
Moze pomyslalbys o wiekszym baniaczku, np. 112l (80x40x35cm). To co masz w tej chwili mogloby zostac np. na kotnik. Bo wydaje mi sie, ze za chwile jak sie wciagniesz to sam zobaczysz, ze to szkielko to malenstwo.
|
|
|
|
« Ostatnia zmiana: Sierpień 18, 2010, 15:33:44 wysłane przez A-smi »
|
|
pozdrawiam asmi
|
|
|
|