Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: 1 [2]
  Drukuj  
Autor Wątek: mieczniki zjadaja roslinki  (Przeczytany 9334 razy)
sk4lar
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #15 : Sierpień 18, 2010, 15:36:37 »

Jeżeli nie mają miecza to możliwe że to nie mieczyki. Molinezje bardziej niszczą roslinki i zmienniaki wielobarwne często przypominające do złudzenia mieczyka bez miecza.Do malego akwarium najlepiej czerwone platki z żyworodnych, bo mieczyki jak hodowałem to mają temperament te rybki.Wyskakują z akwarium jak nie ma pokrywy. Pare razy niechcąco zgniecione były pod nogami  Sad
maksionek
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #16 : Sierpień 18, 2010, 18:19:15 »

Jeżeli nie mają miecza to możliwe że to nie mieczyki. Molinezje bardziej niszczą roslinki i zmienniaki wielobarwne często przypominające do złudzenia mieczyka bez miecza.Do malego akwarium najlepiej czerwone platki z żyworodnych, bo mieczyki jak hodowałem to mają temperament te rybki.Wyskakują z akwarium jak nie ma pokrywy. Pare razy niechcąco zgniecione były pod nogami  Sad

tez mam powazne watpliwosci, czy to mieczyki Cheesy

zalaczam link, moze zechcesz spojrzec? http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/cf0ae99d73bdf83e.html

pozdrawiam
A-smi
Robert
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #17 : Sierpień 18, 2010, 19:14:11 »

Wygladaja te ryby na molinezje zaglopletwe.

pozdrawiam
asmi
maksionek
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #18 : Sierpień 18, 2010, 19:24:55 »

Oczywiscie masz racje!! Sprawdzilem i pasuje wyglad idealnie, zachowanie zreszta tez Smiley
martwi mnie troche, ze moga urosnac dozyc duze - pewnie nasze akwarium jest za male (chyba zle nam poradzil sprzedawca Sad)

dziekuje za info, pozdrawiam
A-smi
Robert
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #19 : Sierpień 18, 2010, 19:27:03 »

Zwasze i wszedzie piszemy, zeby rady sprzedawcow omijac jak najszerszym łukiem.

pozdrawiam
asmi
maksionek
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #20 : Sierpień 18, 2010, 19:38:59 »

Zwasze i wszedzie piszemy, zeby rady sprzedawcow omijac jak najszerszym łukiem.

Co mam zrobic (akwarium 54l) - czy moge miec te 2 molinezje razem z reszta (docelowo byloby to 2 molinezje, 4 bystrzyki, 3 kiryski i okolo 14 neonkow)?? A jak z roslinkami, z tych wiotkich zostaly juz prawie same kikuty, jesli je wyrzuce to zostanie 1 mala, 2 srednie i jedna duza (wymiary w stosunku do wielkosci akwarium, gdzie duza = wysokosc akwarium)?

Bardzo dziekuje za rady i pozdrawiam
sk4lar
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #21 : Sierpień 18, 2010, 21:11:37 »

tez mam powazne watpliwosci, czy to mieczyki Cheesy

zalaczam link, moze zechcesz spojrzec? http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/cf0ae99d73bdf83e.html

pozdrawiam
To na bank są molinezje żaglopłetwe.Osiagają  rozmiary 10-15cm  Roll Eyes
maskotus
Stały użytkownik

« Odpowiedz #22 : Sierpień 19, 2010, 10:13:24 »

Nie martw się molinezjami, daję im jeszcze jakieś 5 dni życia.

ducze
WhiteWater
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #23 : Sierpień 19, 2010, 10:34:43 »

A niby dlaczego?

maksionek
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #24 : Sierpień 19, 2010, 10:49:08 »

A niby dlaczego?

wlasnie?
na razie maja sie dobrze (chyba, ze sie przejedzą Wink)

usunalem te ogolocone kikuty, chyba musze zaczac myslec o jakiejs roslince pochlaniajacej zwiazki azotu (wyczytalem tu na forum), czy ktos pomoze mi wybrac?

pozdrawiam
bloniu
Super aktywny

Hoplias malabaricus

« Odpowiedz #25 : Sierpień 19, 2010, 11:35:05 »

kilka postów wyżej napisałem Ci dokładnie jakie roślinki.

A pożyją niedługo, bo cykl azotowy ruszy (poczytaj o dojrzewaniu akwarium).
Bakerie rozkładające związku azotu nie są jeszcze namnożone, a rybki cały czas "robią" do wody Wink
Jak długo popływałbyś we własnych fekaliach bez "sprzątania" tego? Smiley

Sprzeczne opinie na tym forum są, ale to samo powiedział A-smi (a dla mnie jeśli chodzi o akwarystyke to ktoś jakby tu powiedzieć po angielsku: "Godlike" Smiley).
Napisałem Ci i ja.

Sam piszesz o sprzecznych informacjach w tym temacie - zgadza się, bo ludzie doradzają jakby akwarium było stabilne. Wówczas karmisz za mało.
Na chwilkę obecną - masz za małe akwarium dla ryb, które posiadasz (a to też wpływa na cykl azotowy - duża ryba w małeh ubikacji Tongue) i nie powinieneś karmić w ogóle.
Użyj Sera Nitrivec jak pisałem wyżej albo patrz co się stanie z rybkami Smiley (jednocześnie szkoda ich) ... Może będziesz miał szczęście...? Ale po co ryzykować zdrowiem zwierząt? Dla mnie to tak jakbyś chciał zabrać szczeniaka od suki, zanim skończy karmić. No przeżyje być może na mleku normalnym, ale zdrowe to to nie jest (piszę to vide wpuszczanie rybek do nieustabilizowanego zbiornika, czyli brak przygotowania odpowiednich warunków).

I consider myself as a one fish wolf pack
maksionek
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #26 : Sierpień 19, 2010, 11:46:15 »

kilka postów wyżej napisałem Ci dokładnie jakie roślinki.

A pożyją niedługo, bo cykl azotowy ruszy (poczytaj o dojrzewaniu akwarium).
Bakerie rozkładające związku azotu nie są jeszcze namnożone, a rybki cały czas "robią" do wody Wink
Jak długo popływałbyś we własnych fekaliach bez "sprzątania" tego? Smiley

Sprzeczne opinie na tym forum są, ale to samo powiedział A-smi (a dla mnie jeśli chodzi o akwarystyke to ktoś jakby tu powiedzieć po angielsku: "Godlike" Smiley).
Napisałem Ci i ja.

Sam piszesz o sprzecznych informacjach w tym temacie - zgadza się, bo ludzie doradzają jakby akwarium było stabilne. Wówczas karmisz za mało.
Na chwilkę obecną - masz za małe akwarium dla ryb, które posiadasz (a to też wpływa na cykl azotowy - duża ryba w małeh ubikacji Tongue) i nie powinieneś karmić w ogóle.
Użyj Sera Nitrivec jak pisałem wyżej albo patrz co się stanie z rybkami Smiley (jednocześnie szkoda ich) ... Może będziesz miał szczęście...? Ale po co ryzykować zdrowiem zwierząt? Dla mnie to tak jakbyś chciał zabrać szczeniaka od suki, zanim skończy karmić. No przeżyje być może na mleku normalnym, ale zdrowe to to nie jest (piszę to vide wpuszczanie rybek do nieustabilizowanego zbiornika, czyli brak przygotowania odpowiednich warunków).

Dziekuje za twoje uwagi Smiley

Bylbym wdzieczny, gdybys mogl zerknac na moj watek na temat przygotowania wody (napisalem godzine temu http://www.akwarium.net.pl/forum/woda/dodatki-do-wody/), tam opisalem jak przygotowalem wode i czego uzywam. Zrobilem tak, jak polecil sprzedawca w kakadu, takze wedlug wskazowek na butelkach z uzdatniaczem i bakteriami.
czy naprawde mam za duzo rybek?? Chce dokupic jeszcze kilka (razem byloby 2 x molinezje (po 5 cm), 2 x bystrzyki (po 3 cm), 3 razy kiryski (po 2 cm), 14 x neonki (po 2 cm)

pytalem tez o oswietlenie na http://www.akwarium.net.pl/forum/sprzet-technika-akwarystyczna/oswietlenie-33012/

pozdrawiam i dziekuje za zainteresowanie Wink
« Ostatnia zmiana: Sierpień 19, 2010, 12:04:07 wysłane przez maksionek » Zapisane
szakallo
Bywalec

Bo rybka lubi pływać.

« Odpowiedz #27 : Sierpień 19, 2010, 12:28:36 »

Po pierwsze nie powinieneś juz nic dokładać do akwarium RYB JUŻ STARCZY.
Po drugie musisz świecić światło w akwarium przynajmniej z 8h
po trzecie cały czas włączony filtr 24h

maskotus
Stały użytkownik

« Odpowiedz #28 : Sierpień 19, 2010, 14:14:32 »

Kolego, biorąc pod swój dach każde zwierzę, wypadało by się wykazać chociaż minimalną, podstawową wiedzą na ich temat. Ty nie wiesz o akawarystyce nic. Poszedłeś do sklepu i kupiłeś żywe ryby jak bułki. Ale stało się. teraz jedynie co możesz zrobić to:
1. Trzymać w jakichś garnkach ok 20 litrów wody i mieć ciągle pod ręką Obserwować ryby. Jeżeli będą sie pokładały po dnie, lub będą stały nieruchomo przy powierzchni, od razu podmieniaj wodę. Odlej ok 20 litrów z akwarium i nalej tą odstaną.
2. Nie karm lub karm minimalnie
3. Nigdy ale to przenigdy nie wyłączaj filtra
4. Nigdy nie wymieniaj całej wody
5. Czytaj i ucz sie, tu masz kilka moich artykułów. Nie są one zbytnio profesjonalne ale coś Ci powinny objaśnić http://aquawawa.pl/abc-akwarystyki

Strony: 1 [2]
  Drukuj  

Skocz do: