etrusc
Nowy

|
 |
« : Sierpień 17, 2010, 21:58:54 » |
|
Mam pytanie. Jak obliczyć na ile wystarczy butla do podawania CO2. Oczywiście napiszecie pewnie, że w zależności od dawkowania. Chodzi mi konkretnie na ile wystarczy do 160L akwarium butla 1,5 kg?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
michji
Cicha woda, brzegi rwie....
Stały użytkownik

|
 |
« Odpowiedz #1 : Sierpień 17, 2010, 22:14:36 » |
|
2-3,5 miesiąca 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
fotoman
Nowy

|
 |
« Odpowiedz #2 : Sierpień 18, 2010, 20:41:20 » |
|
Moja 1,5kg 1 bąbelek na sekundę wystarcza na 5 miesięcy. Pewnie też zależy od ilości nabitego gazu, zauważ że w danym punkcie niekoniecznie mogą wpakować w butlę całe 1,5kg, mogą np. 1,3kg ( i tak klient się pewnie nie skapnie), a 0,2 w przeliczeniu na bąbelki to pewnie spokojnie z miesiąc będzie....
|
|
|
|
|
|
|
|
|
etrusc
Nowy

|
 |
« Odpowiedz #3 : Sierpień 19, 2010, 07:41:22 » |
|
I ostatnie pytanie gdyż nigdy się tym tematem nie interesowałem. Ile kosztuje nabicie takiej butli 1,5kg. i gdzie można to zrobić ? Oczywiście nie pytam o adres  tylko jakiego profilu firmy się tym zajmują, gdzie mam w swojej okolicy takich "nabijaczy" szukać? I ostatnia sprawa. Taki wężyk doprowadzający CO2 do akwarium jakiej jest najczęściej średnicy?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
rodia
|
 |
« Odpowiedz #4 : Sierpień 19, 2010, 09:27:56 » |
|
Zajmują się tym firmy nabijające butle gaśnicze. Najprościej poszukać jakiegoś spawacza i zapytać gdzie nabija butle co2. Z google wynika, że firma SUPON fukcjonuje w wielu miastach. U mnie to chyba jedyny punkt gdzie nabijają butle co2. Co do uszukiwania na punktach to trzeba zważyć butlę przed i po napełnieniu nawet na jakimś straganie, żabce lub innym pożywczaku. Nie co dawać się nabijać jak w butelkę  . Pozdrawiam, R.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Emi
|
 |
« Odpowiedz #5 : Sierpień 19, 2010, 09:34:38 » |
|
Nabicie 1,5 kg butli w serwisie ppoż to u mnie koszt 10 zł.
|
|
|
|
|
|
Pozdrawiam, Emi Górnośląskie Stowarzyszenie Akwarystów - www.gsa.org.plMałe jest piękne... ale w większym ryby czują się lepiej.
|
|
|
|
andrzej72
|
 |
« Odpowiedz #6 : Sierpień 19, 2010, 09:43:49 » |
|
Nabicie 1,5 kg butli w serwisie ppoż to u mnie koszt 10 zł.
A u mnie we Wrocławiu 7 zł  A butla na 200 litrów u mnie starcza na prawie 6 miesięcy przy podawaniu 24h/dobę 1 b/s. (ostatnie nabijanie - koniec marca, a bąbelki ciągle lecą  )
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Stiep
Zainteresowany

|
 |
« Odpowiedz #7 : Sierpień 19, 2010, 11:01:24 » |
|
Ostatnio za nabicie butli 1,5 kg zapłaciłem jakieś 6 zl.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
etrusc
Nowy

|
 |
« Odpowiedz #8 : Sierpień 19, 2010, 14:24:30 » |
|
A jak wstawię butle do szafki pod akwarium nie ma możliwości, że ja r...li  mówiąc wprost 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
fotoman
Nowy

|
 |
« Odpowiedz #9 : Sierpień 19, 2010, 15:30:51 » |
|
A jaka jest różnica czy jest w szafce czy nie ? Zarówno w szafce jak i poza nią jej nie roz.... bo to jest butla która ma wytrzymać ciśnienie nabicia Co2. Zresztą każda butla posiada (przynajmniej powinna) zawór bezpieczeństwa. Zresztą w szafce będzie bezpieczniej dla otoczenia w razie wystrzelenia zaworu bezpieczeństwa, ponieważ temperatura rozprężającego co2 może sięgać nawet -70C.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
michji
Cicha woda, brzegi rwie....
Stały użytkownik

|
 |
« Odpowiedz #10 : Sierpień 19, 2010, 18:23:58 » |
|
Musiałoby być w tej szafce wyjątkowo gorąco żeby butla miała wybuchnąć.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
etrusc
Nowy

|
 |
« Odpowiedz #11 : Sierpień 19, 2010, 19:53:09 » |
|
I ostatnie pytanie z jakich elementów musi składać się zestaw do podawania CO2? Oczywiście taki oparty o butlę.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
fotoman
Nowy

|
 |
« Odpowiedz #12 : Sierpień 19, 2010, 20:06:50 » |
|
Ja mam tak: butla -> reduktor aqua art z zaworem precyzyjnym -> elektrozawór -> bardzo blisko zaworek zwrotny -> licznik bąbelków -> dyfuzor.
można też tak (trochę taniej): butla -> reduktor bez zaworka precyzyjnego -> zaworek precyzyjny -> elektrozawór -> bardzo blisko zaworek zwrotny -> licznik bąbelków -> dyfuzor.
można tak najtaniej: butla -> reduktor bez zaworka precyzyjnego -> zaworek precyzyjny -> bardzo blisko zaworek zwrotny -> licznik bąbelków -> dyfuzor. ale pozbawiając całości elektrozaworu, w razie braku prądu można zagazować rybki.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
etrusc
Nowy

|
 |
« Odpowiedz #13 : Sierpień 19, 2010, 21:47:09 » |
|
Ja mam tak: butla -> reduktor aqua art z zaworem precyzyjnym -> elektrozawór -> bardzo blisko zaworek zwrotny -> licznik bąbelków -> dyfuzor.
można też tak (trochę taniej): butla -> reduktor bez zaworka precyzyjnego -> zaworek precyzyjny -> elektrozawór -> bardzo blisko zaworek zwrotny -> licznik bąbelków -> dyfuzor.
można tak najtaniej: butla -> reduktor bez zaworka precyzyjnego -> zaworek precyzyjny -> bardzo blisko zaworek zwrotny -> licznik bąbelków -> dyfuzor. ale pozbawiając całości elektrozaworu, w razie braku prądu można zagazować rybki.
piękny opis wielkie dzięki 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|