Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: Butla z Co2 - na ile wystarczy?  (Przeczytany 15540 razy)
etrusc
Nowy
*

« : Sierpień 17, 2010, 21:58:54 »

Mam pytanie. Jak obliczyć na ile wystarczy butla do podawania CO2. Oczywiście napiszecie pewnie, że w zależności od dawkowania. Chodzi mi konkretnie na ile wystarczy do 160L akwarium butla 1,5 kg?
michji
Cicha woda, brzegi rwie....
Stały użytkownik

« Odpowiedz #1 : Sierpień 17, 2010, 22:14:36 »

2-3,5 miesiąca Smiley
fotoman
Nowy
*

« Odpowiedz #2 : Sierpień 18, 2010, 20:41:20 »

Moja 1,5kg 1 bąbelek na sekundę wystarcza na 5 miesięcy. Pewnie też zależy od ilości nabitego gazu, zauważ że w danym punkcie niekoniecznie mogą wpakować w butlę całe 1,5kg, mogą np. 1,3kg ( i tak klient się pewnie nie skapnie), a 0,2 w przeliczeniu na bąbelki to pewnie spokojnie z miesiąc będzie....
etrusc
Nowy
*

« Odpowiedz #3 : Sierpień 19, 2010, 07:41:22 »

I ostatnie pytanie gdyż nigdy się tym tematem nie interesowałem. Ile kosztuje nabicie takiej butli 1,5kg. i gdzie można to zrobić ? Oczywiście nie pytam o adres Smiley tylko jakiego profilu firmy się tym zajmują, gdzie mam w swojej okolicy takich "nabijaczy" szukać? I ostatnia sprawa. Taki wężyk doprowadzający CO2 do akwarium jakiej jest najczęściej średnicy?
rodia
Super aktywny

memento mori

« Odpowiedz #4 : Sierpień 19, 2010, 09:27:56 »

Zajmują się tym firmy nabijające butle gaśnicze. Najprościej poszukać jakiegoś spawacza i zapytać gdzie nabija butle co2. Z google wynika, że firma SUPON fukcjonuje w wielu miastach. U mnie to chyba jedyny punkt gdzie nabijają butle co2.

Co do uszukiwania na punktach to trzeba zważyć butlę przed i po napełnieniu nawet na jakimś straganie, żabce lub innym pożywczaku. Nie co dawać się nabijać jak w butelkę Smiley.

Pozdrawiam, R.
Emi
Global Moderator
Super aktywny

« Odpowiedz #5 : Sierpień 19, 2010, 09:34:38 »

Nabicie 1,5 kg butli w serwisie ppoż to u mnie koszt 10 zł.

Pozdrawiam,
Emi

Górnośląskie Stowarzyszenie Akwarystów - www.gsa.org.pl

Małe jest piękne... ale w większym ryby czują się lepiej.
andrzej72
Super aktywny

« Odpowiedz #6 : Sierpień 19, 2010, 09:43:49 »

Nabicie 1,5 kg butli w serwisie ppoż to u mnie koszt 10 zł.
A u mnie we Wrocławiu 7 zł  Cheesy
A butla na 200 litrów u mnie starcza na prawie 6 miesięcy przy podawaniu 24h/dobę 1 b/s. (ostatnie nabijanie - koniec marca, a bąbelki ciągle lecą Smiley )

Stiep
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #7 : Sierpień 19, 2010, 11:01:24 »

Ostatnio za nabicie butli 1,5 kg zapłaciłem jakieś 6 zl.

102L profil: Neon similans, Ancistrus sp.
20L: Red Cherry, 30L: Crystal Red A-SSS, 30L: CPO, Razbora borneanska, 40L: Yellow,
http://www.akwarium.net.pl/forum/nasze-akwaria/stiep-102l-10-l/
etrusc
Nowy
*

« Odpowiedz #8 : Sierpień 19, 2010, 14:24:30 »

A jak wstawię butle do szafki pod akwarium nie ma możliwości, że ja r...li Smiley mówiąc wprost Smiley
fotoman
Nowy
*

« Odpowiedz #9 : Sierpień 19, 2010, 15:30:51 »

A jaka jest różnica czy jest w szafce czy nie ? Zarówno w szafce jak i poza nią jej nie roz.... bo to jest butla która ma wytrzymać ciśnienie nabicia Co2. Zresztą każda butla posiada (przynajmniej powinna) zawór bezpieczeństwa. Zresztą w szafce będzie bezpieczniej dla otoczenia w razie wystrzelenia zaworu bezpieczeństwa, ponieważ temperatura rozprężającego co2 może sięgać nawet -70C.
michji
Cicha woda, brzegi rwie....
Stały użytkownik

« Odpowiedz #10 : Sierpień 19, 2010, 18:23:58 »

Musiałoby być w tej szafce wyjątkowo gorąco żeby butla miała wybuchnąć.
etrusc
Nowy
*

« Odpowiedz #11 : Sierpień 19, 2010, 19:53:09 »

I ostatnie pytanie z jakich elementów musi składać się zestaw do podawania CO2? Oczywiście taki oparty o butlę.
fotoman
Nowy
*

« Odpowiedz #12 : Sierpień 19, 2010, 20:06:50 »

Ja mam tak:
butla -> reduktor aqua art z zaworem precyzyjnym -> elektrozawór -> bardzo blisko zaworek zwrotny -> licznik bąbelków -> dyfuzor.

można też tak (trochę taniej):
butla -> reduktor bez zaworka precyzyjnego -> zaworek precyzyjny -> elektrozawór -> bardzo blisko zaworek zwrotny -> licznik bąbelków -> dyfuzor.

można tak najtaniej:
butla -> reduktor bez zaworka precyzyjnego -> zaworek precyzyjny -> bardzo blisko zaworek zwrotny -> licznik bąbelków -> dyfuzor.
ale pozbawiając całości elektrozaworu, w razie braku prądu można zagazować rybki.
etrusc
Nowy
*

« Odpowiedz #13 : Sierpień 19, 2010, 21:47:09 »

Ja mam tak:
butla -> reduktor aqua art z zaworem precyzyjnym -> elektrozawór -> bardzo blisko zaworek zwrotny -> licznik bąbelków -> dyfuzor.

można też tak (trochę taniej):
butla -> reduktor bez zaworka precyzyjnego -> zaworek precyzyjny -> elektrozawór -> bardzo blisko zaworek zwrotny -> licznik bąbelków -> dyfuzor.

można tak najtaniej:
butla -> reduktor bez zaworka precyzyjnego -> zaworek precyzyjny -> bardzo blisko zaworek zwrotny -> licznik bąbelków -> dyfuzor.
ale pozbawiając całości elektrozaworu, w razie braku prądu można zagazować rybki.

piękny opis wielkie dzięki  Good !
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: