Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: Piranha Start 120 Low Tech  (Przeczytany 2705 razy)
Piranha
Stały użytkownik

« : Sierpień 13, 2010, 19:05:16 »

Zobaczymy jak beda sobie rośliny radziły w tych warunkach.

120 l.
2 swietlowki zwykle diversy, które na dniach beda wymienione na FLORA-GLO tył + AQUA-GLO przód.
Pod siatką 2 -3 cm ziemi kwiatowej zwykłej, najtanszej ze sklepu ogrodniczego.
Siatka budowlana, stosowana np. pod tynkami.
Reszta to grys bazaltowy czarny.
Rosliny:
Pistia, kryptokoryna, ludwigio, hydrokotyla, mchy, kabomba, bacopa, i jeszcze pare innych, ktore nazwy mi umknelo. Nie jestem ekspertem od nazw roślin
Obasada to bedą glownie kasaczowate: 6 hokejowek, 6 minorów, 10 albo neonow czerwonych albo zwinnikow jarzencow. Chyba bardziej wybiore jarzence. Bardzo mi sie podobaja i sa mniej wymagajace w hdowli. A na czarnym podlozu pewnie beda sie super prezentowały. Do tego 4 otoski i kilka krewetek amano.
Filtr wew. Hailea 700, deszczownia na tylna szybe okolo 7 cm pod lustre, a od góry dyfuzor powodujacy delikatny ruch tafli
Temp 26 stopni.
PH 7,5
Miekka 9n

« Ostatnia zmiana: Sierpień 14, 2010, 20:52:04 wysłane przez Grajewiak » Zapisane
Kantara
Pani kościolog.
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #1 : Sierpień 13, 2010, 19:06:59 »

Ilu litrowe akwarium i jakie rośliny zamierzasz mieć i obsade?

emperor
Super aktywny

« Odpowiedz #2 : Sierpień 13, 2010, 19:11:21 »

Jakie podłoże zastosowałeś? Mógłbyś  podać więcej informacji, bo o warunkach ani mowy  Smiley

Pośpiech w akwarystyce jest wskazany tylko w
czasie zbierania wody z podłogi

Mój baniaczek
http://www.akwarium.net.pl/forum/nasze-akwaria/240l-korzenie-i-galezie/
Kantara
Pani kościolog.
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #3 : Sierpień 13, 2010, 19:13:15 »

no wlasnie zero info...co jest pod ta siatka? wyglada jak czarna gabka (?), siatka z jakiego materialu: plastik, włókno?

Piranha
Stały użytkownik

« Odpowiedz #4 : Sierpień 13, 2010, 19:17:27 »

Pod siatką 2 -3 cm ziemi kwiatowej zwykłej, najtanszej ze sklepu ogrodniczego.
Siatka budowlana, stosowana np. pod tynkami.
Reszta to grys bazaltowy czarny.
Woda mętna, pewnie jutro juz bedzie bardziej wyklarowana.
dobraf
Super aktywny

« Odpowiedz #5 : Sierpień 13, 2010, 20:43:52 »

zrób cały konkretny opis bańki zgodnie z regulaminem by czegoś więcej można było się dowiedzieć bo prędzej czy później i tak mod Cię upomni,

btw planujesz udział światła dziennego?

http://www.akwarium.net.pl/forum/index.php?topic=23648.0
Pterophyllum scalare
Ancistrus dolichopterus
Hoplosternum thoracatum
Piranha
Stały użytkownik

« Odpowiedz #6 : Sierpień 14, 2010, 11:18:06 »

120 l.
2 swietlowki zwykle diversy, które na dniach beda wymienione na FLORA-GLO tył + AQUA-GLO przód.
O podłożu juz pisałem wyżej.
Akwa stoi w takim miejscu, ze o mocne swiatlo dziene ciezko. Jest ale tak ok 2h i tylko jak mocno swieci slonce.
Rosliny:
Pistia, kryptokoryna, ludwigio, hydrokotyla, mchy, kabomba, bacopa, i jeszcze pare innych, ktore nazwy mi umknelo. Nie jestem ekspertem od nazw roślin Smiley
Obasada to bedą glownie kasaczowate: 6 hokejowek, 6 minorów, 10 albo neonow czerwonych albo zwinnikow jarzencow. Chyba bardziej wybiore jarzence. Bardzo mi sie podobaja i sa mniej wymagajace w hdowli. A na czarnym podlozu pewnie beda sie super prezentowały. Do tego 4 otoski i kilka krewetek amano.
Filtr wew. Hailea 700, deszczownia na tylna szybe okolo 7 cm pod lustre, a od góry dyfuzor powodujacy delikatny ruch tafli. Chodzilo mi o osiagniecie efektu, zeby woda jak najmniej kołysala roslinami. W przyszlosci do wymiany na jakis zewnetrzyny.
We filtrze gąbka, ceramika i wegiel. Moze po jakims czasie wegiel usune calkowicie.

Temp 26 stopni.
PH 7,5
Miekka 9n
Jason Bourne
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #7 : Sierpień 14, 2010, 13:47:03 »

A jakieś tło planujesz? Bo przydałoby się jakieś jednolite. Wydaje mi się, że trochę źle rozplanowałeś posadzenie roślinek. Te łodygowce na samym przodzie akwarium napewno urosną wysokie i będą zasłaniać resztę baniaka.
Piranha
Stały użytkownik

« Odpowiedz #8 : Sierpień 14, 2010, 14:56:32 »

Rośliny są posadzone na razie troszke tak eksperymentalnie. Jak juz bede wiedzial, ktore sie przujeły, a które nie to wtedy rozplanuje jak trzeba. Tło moze jakies czarne wykombinuje. Na razie jakos jego brak mnie nie drażni.
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: