Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Akwarystyka - Forum Akwarystyczne Wodnego Swiata « Akwarystyka « Rośliny akwarystyczne « Jak raz na zawsze usunać rzese wodna ?
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: Jak raz na zawsze usunać rzese wodna ?  (Przeczytany 9174 razy)
klasyka
Bywalec

« : Sierpień 05, 2010, 10:43:18 »

Tak jak w temacie  mam pełno rzesy wodnej ktora zaslania swiatlo jak rowniez blokuje pokarm    usuwanie reczne wlasciwie nic nie daje bo po tygodniu znowu jest na calej powieszchni wody    probowalem tez usunac kazdy  listek rzesy  niby bylo dobrze przez 1.5 tygodnia i znowu   jak sobie z tym poradzic

12L - 25l -30l -63l -130l -300l były
aktualnie  130 , 63
Muchomorek
Super aktywny

...a cыновья уходят в бой!

« Odpowiedz #1 : Sierpień 05, 2010, 10:45:47 »

Sitkiem się nie da? Kilka razu i po sprawie powinno być. U mnie tak było.
klasyka
Bywalec

« Odpowiedz #2 : Sierpień 05, 2010, 10:53:17 »

Sitkiem się nie da? Kilka razu i po sprawie powinno być. U mnie tak było.
myslisz ze nie probowałem ?  to nic nie daje bo tak jak napisalem po tygodniu z nowu jest to samo

12L - 25l -30l -63l -130l -300l były
aktualnie  130 , 63
Muchomorek
Super aktywny

...a cыновья уходят в бой!

« Odpowiedz #3 : Sierpień 05, 2010, 11:03:07 »

Jakoś wierzyć mi się nie chce. Przeciągasz sitkiem po powierzchni, potem zanurzasz rośliny wynurzone, trochę nimi poruszysz i znowu zbierasz sitkiem, tak kilka razy.
Rzęsa się rozmnaża szybko, ale żeby z jednej roślinki cała powierzchnia w tydzień?
Jeśli są problemy spróbuj zainstalować skimer.

U mnie rzęsę wcinały ślimaki.
bloniu
Super aktywny

Hoplias malabaricus

« Odpowiedz #4 : Sierpień 05, 2010, 12:40:44 »

Ja rzęsę wyłapuję dużą siatką do łapania ryb. Kilka zrzutów do kubła i zaraz jest OK.
W jednym akwarium tym sposobem wyłapałem wszystko.

I też mi się nie chce wierzyć, że po tygodniu wszystko zarasta od jednego listka.
Po tygodniu odrośnie, ale mniej i wtedy trzeba znowu doszczętnie skosić.
Potem ustaw filtr, żeby zrobił zawieruchę blisko powierzchni to przekotłuje niedobitki i daj Bóg wciągnie - wtedy masz po kłopocie.

Patent sprawdzałem i działa Smiley

I consider myself as a one fish wolf pack
hergar
Nowy
*

« Odpowiedz #5 : Sierpień 05, 2010, 12:43:08 »

trzeba wybrać do ostatniego listka ... wiem z własnego doświadczenia, że praca jest upierdliwa do bólu.
bardzo często podczas wyciagania siatką głównych sił wroga jakiś maruder zawieruszy się pod liście innych roślin, za filtr, grzałkę itd i potem wypłynie i sie schowa w rogu akwarium
jak zaniedbasz sprawę to po kilku dniach masz znowu wysyp tego dziadostwa :/
sprawdzaj codziennie czy nie zostali ukryci jacys partyzanci i od razu wyciagaj.
po tygodniu codziennego sprawdzania i wyławiania niedobitków udało mi się pokonać rzęsę
Agnus
Super aktywny

hydrozagadka

« Odpowiedz #6 : Sierpień 05, 2010, 12:49:21 »

Tak jak przedmówcy napisali. Usuwasz CAŁĄ rzęsę z powierzchni. Jeśli naprawdę usuniesz a nie olejesz sprawy - nie wróci.  siatka do odłowu i dajesz..
Sprawdź na rurkach filtrów czy się jakaś nie przylepiła, na ściankach zbiornika, nawet wyst. elementach pokrywy itp. Nie może pływać żaden listek.

Z Rzęsą Wodną jak z Zatoczkami. Masowa egzekucja, czystka.. albo za chwilę mamy come back.

gosieks83
ZAKREWETKOWANA
Bywalec

« Odpowiedz #7 : Sierpień 08, 2010, 18:48:19 »

ja chciałam mieć rzęsę w akwarium, kupiłam jej bardzo dużo i mi całą co do ostatniej zjadły gurami dwuplame  Undecided
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: