Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Akwarystyka - Forum Akwarystyczne Wodnego Swiata « Nasze akwaria « Nasze akwaria « [300L - prawie SA] Akwarium Wolfika
Strony: 1 [2] 3
  Drukuj  
Autor Wątek: [300L - prawie SA] Akwarium Wolfika  (Przeczytany 7550 razy)
wolfik
Pan z zoologicznego
Nowy
*

« Odpowiedz #15 : Lipiec 27, 2010, 18:03:24 »

mrs, musisz się pozbyć stereotypowego myślenia Smiley wypunktuje:
1. Jesli Tobie sie cos nie udaje, to znaczy, że jest to niemożliwe
2. Zakładasz, że wszyscy mają w kranie taką samą wodę, mega twardą i mega zasadową
3. Zakładasz również, że wszyscy opiekują się swoim akwarium w ten sam sposób - co tydzień podmieniają 20-40% wody

otóż:
1. nie wymaga komentarza Smiley
2. mieszkam na osiedlu z własnym ujęciem wody ze studni głębinowej, woda ma gH w okolicach 12-13 a kH w okolicach 8 (wcześniej pisałem, że nie musiałem zbytnio zbijać parametrów)
3. Jestem człowiekiem leniwym więc zainwestowałem w technikę i technologię, która umożliwia mi trzymanie parametrów a co za tym idzie rzadsze podmiany wody. Zwykle wymieniam około 40 litrów co 4-5 tygodni.
Jak?
Eheim 2227 zasypany w całości substratem pro jako filtr biologiczny, a w drugim Eheimie "mechanicznym" dużo żwirku amonowego + granulki torfowe do smaku Smiley

Nie pamiętam dokładnie ile demineralki poszło przy starcie zbiornika, przez kilka dni dolewałem i mieszałem aż do uzyskania odpowiedniego efektu.

Generalnie da się i nie ma w tym żadnych cudów.

PS. Kiedyś mieszkałem w innym miejscu, z inna wodą (wodociągi warszawskie) i pamiętam tyle, że na każde 40-50 litrów przy podmianie szło 5 litrów demineralki + więcej torfu

dodatkowo torf zmiękcza i stabilizuje wode ale nie ma wpływu na jej twardość.
to potraktuje jako przejęzyczenie Smiley
« Ostatnia zmiana: Lipiec 27, 2010, 18:05:01 wysłane przez wolfik » Zapisane

mrs
:)
Super aktywny

bla bla bla...

« Odpowiedz #16 : Lipiec 27, 2010, 19:50:47 »

Jesli Tobie sie cos nie udaje, to znaczy, że jest to niemożliwe
Na jakiej podstawie stwierdzasz, że wg mnie coś co mnie się nie udaje jest niemożliwe. Czy ja coś takiego napisałem?
Zakładasz, że wszyscy mają w kranie taką samą wodę, mega twardą i mega zasadową
Na jakiej podstawie tak stwierdzasz? Czytasz mi w myslach, znasz mnie?
Zakładasz również, że wszyscy opiekują się swoim akwarium w ten sam sposób - co tydzień podmieniają 20-40% wody
A to gdzie wyczytałeś?
mieszkam na osiedlu z własnym ujęciem wody ze studni głębinowej, woda ma gH w okolicach 12-13 a kH w okolicach 8 (wcześniej pisałem, że nie musiałem zbytnio zbijać parametrów)
Jestem człowiekiem leniwym więc zainwestowałem w technikę i technologię, która umożliwia mi trzymanie parametrów a co za tym idzie rzadsze podmiany wody. Zwykle wymieniam około 40 litrów co 4-5 tygodni.
Jak?
Eheim 2227 zasypany w całości substratem pro jako filtr biologiczny, a w drugim Eheimie "mechanicznym" dużo żwirku amonowego + granulki torfowe do smaku Smiley
Pisałeś w pierwszym poscie, że przy podmianie wody mieszasz niewielką ilość demineralki z wodą kranową.
Zakładając wiec, że (tak jak piszesz) masz kranówkę z GH = 12 a KH = 8, podmieniasz 40l wody. Jeśli lejesz ok 10l demineralki o KH/GH zbliżonej do 0 do faktycznie, możesz uzyskać takie parametry.
Nie wiedziałem, że masz taką kranówkę, stąd wątpliwości.
Z tego powodu prosilem o konkretne wyłożenie proporcji w jakich mieszasz wodę.

[/quote]
Oczywiście, miało być zakwasza i stabilizuje.
« Ostatnia zmiana: Lipiec 27, 2010, 19:57:40 wysłane przez mrs » Zapisane

pawel_szp
GG 8287452
Stały użytkownik

« Odpowiedz #17 : Lipiec 27, 2010, 21:15:13 »

Weźcie głęboki wdech i wydech i wyluzujcie Wink przez forum trudno się dogadac bez nieporozumień w niektórych sprawach , więc znajdźcie jakiś inny sposób na kontakt i wszystko sobie przeanalizujcie Wink

A teraz to po co tu wszedłem: komentarz do zbiornika.

Na pierwszy rzut oka fajnie. ciemno, tajemniczo. Piękny jest ten skalar umieszczony na pierwszym zbliżeniu. Wodzie nadałbym odcień herbaciany, myślę, że bardziej nadaj się pod skalary - takie moje upodobanie  Smiley
Ładny korzeń, ale tak jak ktoś wspomniał poruszyłbym trochę podłoże. Granatowe tło mi nie przeszkadza Wink

Pozdrawiam

2x Pielęgniczka Ramireza -samice....
12x Neon Innesa
2x Pangio Oblonga <- potocznie znany piskorkiem Cheesy
8x Żałobniczka/Tetra czarna

AMPULARIE!!!!! WYDAM JAK NAJWIĘCEJ!!

Flora:
Echinodorus D'vall
Rogatek
Anubias nano
wolfik
Pan z zoologicznego
Nowy
*

« Odpowiedz #18 : Lipiec 28, 2010, 06:42:38 »

Ależ my jesteśmy zupełnie spokojni, prawda mrs ? Smiley

A teraz Ci odpowiadam:

Szczerze mówiąc parametry wody wydają mnie się trochę dziwne.
Idąc dalej, mam wrażenie, że autor wpisał parametry "z palca" wcale ich nie mierząc.

To co piszesz to mocne podkopanie idei stosowania filtra RO bo i po co jeśli wg Ciebie można to osiągnąć TYLKO na początku używając demineralki i później od czasu do czasu też ją lać.
Ja leje demineralke rozpuszczoną z kranówką co tydzień a parametry są dalekie od idealnych stąd wątpliwości.

Na podstawie tych wypowiedzi wysnułem moje 3 punkty.

Mam świetną wodę w kranie i nie zawaham się jej użyć Smiley
Gdyby ktoś chciał się zaopatrzyć to zapraszam z baniakami, m3 kosztuje w okolicach 15 pln chyba Smiley

Oczywiście, miało być zakwasza i stabilizuje.

Torf zakwasza wodę poprzez zmniejszenie jej twardości węglanowej

Antosia
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #19 : Lipiec 28, 2010, 07:46:20 »

Powiem tak:dawno temu miałam baniak ze skalarami.Potem stwierdziłam,że spróbuję z dyskami. I pływają teraz u mnie placki,a ja tęsknię za skalarami. A widząc Twój piękny zbiornik (świetna aranżacja,gratuluję) i obłędnych mieszkańców(manacapuru są...świetne,nie wspominając o białym weloniastym) teraz dopiero uświadomiłam sobie,jak bardzo jestem nieszczęśliwa bez skalarów. Będę do Ciebie często zaglądac,by nacieszyc oko. Dla mnie w skali 1-10-masz 15:)

Pozdrawiam.
Pokaż mi swoje akwarium, a będę wiedziała, czy słuchać Twoich rad.
darcio
Bywalec

Jeden z moich kirysków :)

« Odpowiedz #20 : Lipiec 28, 2010, 10:37:48 »

Akwa super i skalarki niczego sobie.Mam taką samą roślinkę co ty chodzi mi o tą po prawej stronie . Taka "trawka" jak ona nazywa się po Polsku bo nie wiem  Embarrassed .
mrs
Super aktywny

bla bla bla...

« Odpowiedz #21 : Lipiec 28, 2010, 10:56:09 »

Ależ my jesteśmy zupełnie spokojni, prawda mrs ? Smiley
Jasne.
Nikt tu przecież sie nie kłóci.

A teraz Ci odpowiadam:

Szczerze mówiąc parametry wody wydają mnie się trochę dziwne.
Idąc dalej, mam wrażenie, że autor wpisał parametry "z palca" wcale ich nie mierząc.

To co piszesz to mocne podkopanie idei stosowania filtra RO bo i po co jeśli wg Ciebie można to osiągnąć TYLKO na początku używając demineralki i później od czasu do czasu też ją lać.
Ja leje demineralke rozpuszczoną z kranówką co tydzień a parametry są dalekie od idealnych stąd wątpliwości.

Na podstawie tych wypowiedzi wysnułem moje 3 punkty.

Mam świetną wodę w kranie i nie zawaham się jej użyć Smiley
Gdyby ktoś chciał się zaopatrzyć to zapraszam z baniakami, m3 kosztuje w okolicach 15 pln chyba Smiley
Teraz wszystko jest jasne.
Nie często zdarza się by woda miała tak dobre parametry.
Ale, jak już wspomniałem, teraz wszystko jest jasne.

Pozdrawiam.

wolfik
Pan z zoologicznego
Nowy
*

« Odpowiedz #22 : Lipiec 28, 2010, 12:37:41 »

darcio - trawa się po Polsku nazywa trawa Smiley albo nurzaniec Smiley

mrs - jakie żagle chcesz sprzedać ?

mrs
Super aktywny

bla bla bla...

« Odpowiedz #23 : Lipiec 28, 2010, 13:30:45 »

mrs - jakie żagle chcesz sprzedać ?

Mam w tej chwili 6 żaglowców.
2 pary i 2 młodsze.
3 to odmiany marmurkowe czyli hodowlane.
1 pasiak
1 czarny
1 biały
Pierwszą pare stanowią marmurki.
Drugą parę biały z marmurem.
Sam nie wiem które chce sprzedać, najlepszym rozwiązaniem będzie chyba oddanie pasiaka i czarnego. Zostaną 2 pary i powinien być względny spokój.
Chodzi mi też od jakiegoś czasu po głowie tanganika z drugiej strony w przyszłym roku planuje 200x50x50 i tu kuszące staje się posiadanie tak jak Ty manacapuru F1 lub altumów (jeśli zrobiłbym zbiornik wyższy).
W tej chwili jedno jest pewne, wojny są straszne w zbiorniku.
Ryby sie wytarły więc na jakies 2 tygodnie względny spokój jest.
Najgorzej bedzie gdy pasiak podrosnie (daje mu jeszcze miesiąc) któraś ryba zginie wtedy na pewno.

Żagle do oddania http://www.akwarium.net.pl/forum/oddam/pilnie-oddam-2-zaglowcejaworznoodbior-osobisty/new/#new
« Ostatnia zmiana: Lipiec 28, 2010, 13:36:37 wysłane przez mrs » Zapisane

wolfik
Pan z zoologicznego
Nowy
*

« Odpowiedz #24 : Lipiec 28, 2010, 14:51:27 »

Dużego białego samca bym przytulił, skalara Smiley

mrs
Super aktywny

bla bla bla...

« Odpowiedz #25 : Lipiec 28, 2010, 16:09:31 »

Dużego białego samca bym przytulił
Bez słowa skalar to zdanie ciekawie brzmi Smiley

Biała to samiczka Smiley

sk4lar
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #26 : Lipiec 30, 2010, 16:19:32 »

Sliczne akwarium  Cheesy Kiedy ja będę takie miał  Undecided. No i moje ulubione rybki w obsadzie Roll Eyes A myślałeś aby w obsadzie była jakaś pielęgnica np skośnopręga lub ramireza. Ale chyba do skalarów takich dużych jak Ty masz  bardziej pasuje ta pierwsza.
Pozdrawiam!
wolfik
Pan z zoologicznego
Nowy
*

« Odpowiedz #27 : Lipiec 30, 2010, 16:26:34 »

Nie, w tym akwarium z dużych ryb będą tylko skalary.
Natomiast pracuje obecnie nad 70L w którym będą ramirezy

mrs
Super aktywny

bla bla bla...

« Odpowiedz #28 : Lipiec 31, 2010, 10:03:06 »

Sliczne akwarium  Cheesy Kiedy ja będę takie miał  Undecided. No i moje ulubione rybki w obsadzie Roll Eyes A myślałeś aby w obsadzie była jakaś pielęgnica np skośnopręga lub ramireza. Ale chyba do skalarów takich dużych jak Ty masz  bardziej pasuje ta pierwsza.
Pozdrawiam!
Koleś, zanim coś napiszesz powinieneś to przemyśleć.
Pielęgnica skośnopręga to podobnie jak żaglowiec, duża, stadna ryba.
W zbiorniku albo stadko skalarów albo stadko skośnopręgich.
Połączenie 2 stad dużych ryb to bzdura.
Bzdurą jest też sugerowanie albo skośonpręgiej albo ramirezki.

wolfik
Pan z zoologicznego
Nowy
*

« Odpowiedz #29 : Sierpień 01, 2010, 18:49:44 »

Dziękuje za wszystkie opinie, mam nadzieje że niedługo znów spotkamy się w galerii jak tylko dokończę projekt 70L dla ramirezek Smiley

BTW - dzisiaj moja woda w kranie ma GH=10 (dawno nie mierzyłem) Smiley - nie denerwuj się mrs Wink

Strony: 1 [2] 3
  Drukuj  

Skocz do: