Jesli Tobie sie cos nie udaje, to znaczy, że jest to niemożliwe
Na jakiej podstawie stwierdzasz, że wg mnie coś co mnie się nie udaje jest niemożliwe. Czy ja coś takiego napisałem?
Zakładasz, że wszyscy mają w kranie taką samą wodę, mega twardą i mega zasadową
Na jakiej podstawie tak stwierdzasz? Czytasz mi w myslach, znasz mnie?
Zakładasz również, że wszyscy opiekują się swoim akwarium w ten sam sposób - co tydzień podmieniają 20-40% wody
A to gdzie wyczytałeś?
mieszkam na osiedlu z własnym ujęciem wody ze studni głębinowej, woda ma gH w okolicach 12-13 a kH w okolicach 8 (wcześniej pisałem, że nie musiałem zbytnio zbijać parametrów)
Jestem człowiekiem leniwym więc zainwestowałem w technikę i technologię, która umożliwia mi trzymanie parametrów a co za tym idzie rzadsze podmiany wody. Zwykle wymieniam około 40 litrów co 4-5 tygodni.
Jak?
Eheim 2227 zasypany w całości substratem pro jako filtr biologiczny, a w drugim Eheimie "mechanicznym" dużo żwirku amonowego + granulki torfowe do smaku

Pisałeś w pierwszym poscie, że przy podmianie wody mieszasz niewielką ilość demineralki z wodą kranową.
Zakładając wiec, że (tak jak piszesz) masz kranówkę z GH = 12 a KH = 8, podmieniasz 40l wody. Jeśli lejesz ok 10l demineralki o KH/GH zbliżonej do 0 do faktycznie, możesz uzyskać takie parametry.
Nie wiedziałem, że masz taką kranówkę, stąd wątpliwości.
Z tego powodu prosilem o konkretne wyłożenie proporcji w jakich mieszasz wodę.
dodatkowo torf zmiękcza i stabilizuje wode ale nie ma wpływu na jej twardość.
to potraktuje jako przejęzyczenie

[/quote]
Oczywiście, miało być
zakwasza i stabilizuje.