Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Akwarystyka - Forum Akwarystyczne Wodnego Swiata « Akwarystyka « Choroby « Prośba pomoc w rozpoznaniu choroby [zdjecie]
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: Prośba pomoc w rozpoznaniu choroby [zdjecie]  (Przeczytany 3973 razy)
rodia
Super aktywny

memento mori

« : Lipiec 25, 2010, 18:18:23 »

Witam

Mam stadko kirysków pstrych 7 sztuk od 3 czy 4 miesięcy. Rosną szybko, ruchliwe, aktywne, wszystko ok do tej pory. Dwa dni temu zauważyłem, że jeden z nich jest lekko wyblakły, cały napuchnięty, łuski nie odstają, oczy wytrzeszczone, nie ma szczególnego napuchnięcia w okolicy brzucha - po prostu cały napuchł i dodatkowo ma jakby dziwne narośle (dobrze widoczne przy płetwie grzbietowej).

(klikajcie po większe)

Woda ph 6,6-6,7, kh4, gh8, no3=20, no2=0, po4=1-2, temperatura normalnie 25C, a w okresie letnim z powodu upałów 29-30C. Karmione mrożonkami (ochotka, artemia, wodzień), spiruliną, pokarmem dla kirysków.

Nie mam pomysłu co to jest. Mam nadzieję, że ktoś mi pomoże.
Pozdrawiam, R.
serwisek35
Stały użytkownik

I`m the last one

« Odpowiedz #1 : Lipiec 25, 2010, 18:31:52 »

Posocznica, zaraźliwa "puchlina wodna" Huh Undecided   http://www.akwarium.net.pl/forum/choroby/ryby-mi-zdychaja/?prev_next=prev
« Ostatnia zmiana: Lipiec 25, 2010, 18:34:16 wysłane przez serwisek35 » Zapisane

Akwarystyka to hobby, Rodzina to obowiązki
GG 10680128
rodia
Super aktywny

memento mori

« Odpowiedz #2 : Lipiec 25, 2010, 18:35:18 »

100% ?
Czy lampa UV może to wybić z wody? Wiadomo ryby nie wyleczę, ale żeby przeciwdziałać zakażeniu innych.
Agnus
Super aktywny

hydrozagadka

« Odpowiedz #3 : Lipiec 25, 2010, 20:04:42 »

rodia
Tu masz informacje nt. Puchliny Wodnej:
http://pl.wikipedia.org/wiki/Posocznica_u_ryb

wg. tego źródła choroba jest uleczalna - choć inne miejsca podają że nie należy robić sobie nadziei.
Na pewno musisz odizolować chore ryby a zbiornik główny poddać działaniu chemii. Mój stary Smiley zawsze mówił że na wszystko dobra odp. ilość soli kuchennej ale z tego co czytam to pojawiły się już inne środki.
Z mrożonkami aktualnie należy uważać. Ostatnio z zoologa przyniosłem mrożonkę w stanie ciekłym i do tego paskudnie zepsutą. Ktoś równie dobrze może dostać Ochotkę powtórnie zamrażaną..

Po namyśle:
Inna sprawa że objawem Puchliny jest nadęty brzuch i ew. bladość. Twój Kirys ma guzki i pęcherze - więc to nie podpada pod tę chorobę.
« Ostatnia zmiana: Lipiec 25, 2010, 20:08:15 wysłane przez Agnus » Zapisane

rodia
Super aktywny

memento mori

« Odpowiedz #4 : Lipiec 25, 2010, 20:09:36 »

Po namyśle:
Inna sprawa że objawem Puchliny jest nadęty brzuch i ew. bladość. Twój Kirys ma guzki i pęcherze - więc to nie podpada pod tę chorobę.

No właśnie puchline kiedyś przerabiałem u zbrojników niebieskich (z powodu złego karmienia i braku drewna - tak myślę) i ten kirys nie podchodzi mi pod tą chorobę - dlatego zapytałem.
Posocznica nie pasuje mi jeszcze z jednego powodu: ja mam dobre warunki w akwarium i karmienie bardzo rozmaite. Czyli dwa główne czynniki sprzyjajace pojawieniu się posocznicy u mnie nie występują.
Dziękuję za pomoc, jak ktoś ma jeszcze jakieś pomysły to chętnie je poznam.

Pozdrawiam, R.
« Ostatnia zmiana: Lipiec 25, 2010, 20:12:06 wysłane przez rodia » Zapisane
asagoth
Coldwater
Super aktywny

Rock 'n' roll baby

« Odpowiedz #5 : Lipiec 25, 2010, 20:14:15 »

Ja w 80 % jestem pewien że to nie posocznica... miałem ją niejednokrotnie w zbiornikach i pęcherzy niewidziałem a blednięcie było objawem powtarzającym się zawsze... nie mam pojęcia co to bo pierwsze widze ale to nie posocznica... takie jest moje zdanie

Agnus
Super aktywny

hydrozagadka

« Odpowiedz #6 : Lipiec 25, 2010, 20:14:57 »

http://akwarystykahobby.p2a.pl/viewtopic.php?id=19
Wg tej strony, przy Posocznicy występują podskórne guzki i otwarte skrzela. By się zgadzało.

serwisek35
Stały użytkownik

I`m the last one

« Odpowiedz #7 : Lipiec 25, 2010, 20:39:02 »

Wg tej strony, przy Posocznicy występują podskórne guzki i otwarte skrzela. By się zgadzało.

No właśnie jedni piszą o tych objawach, a inni nie więc trudno nadążyć za tym wszystkim. Tak czy owak Rodia odseparuj tego kiryska, nie waro ryzykować zakażenia innych ryb.

GG 10680128
rodia
Super aktywny

memento mori

« Odpowiedz #8 : Lipiec 25, 2010, 20:43:40 »

No właśnie jedni piszą o tych objawach, a inni nie więc trudno nadążyć za tym wszystkim. Tak czy owak Rodia odseparuj tego kiryska, nie waro ryzykować zakażenia innych ryb.

To nie są podskórne guzki tylko jakby banieczki na skórze a nie pod skórą.
Co do skrzel to objaw bardzo dużej ilości patogenów więc tym ciężko się sugerować.

Jednak posocznica to zespół zpaleń w organizmie w wyniku dzialania roznych bakterii a nie konkretna jedna choroba - stad i objawy mogą być różne.
serwisek35
Stały użytkownik

I`m the last one

« Odpowiedz #9 : Lipiec 25, 2010, 20:47:12 »

Rodia, a jak ta rybka się zachowuje?

GG 10680128
rodia
Super aktywny

memento mori

« Odpowiedz #10 : Lipiec 25, 2010, 21:04:12 »

Rodia, a jak ta rybka się zachowuje?

Jest trochę mniej ruchliwa niż inne. Ale przebywa z innymi kirysami. Co do jedzenia nie jestem w stanie powiedzieć bo one żerują głównie w zaroslach - u mnie bujno jest. Później przygotuje kwarantannik i odłowię delikwenta. Podam mu BactoTabs (w tabletakch w pokarmie SERA) - to jest przeciwbakteryjne. Jak nie będzie chciał jeść to jutro go jakimś antybiotykiem potraktuje. Pomijając sentymenty to generalnie ryba 3,5PLN wiec nie opłaca się leczyć i jej przedłużać cierpienia. Jednak boję się o resztę obsady wiec chcę spróbować leczenia, a może i tego da się odratować. Będę relacjonował do klęski lub sukcesu.

Pozdrawiam, R.
serwisek35
Stały użytkownik

I`m the last one

« Odpowiedz #11 : Lipiec 25, 2010, 21:11:08 »

Trzymam kciuki, aby to nie było nic zaraźliwego. Miejmy nadzieję, że tylko ten koleś(ta koleżanka) padł(a) ofiarą choróbska.
 pozdrawiam i czekam na finał - pomyślny rzecz jasna!!!!

GG 10680128
Drago
Super aktywny

akwarystyka jest dla pasjonatów

« Odpowiedz #12 : Lipiec 26, 2010, 04:15:16 »

Możliwe że to Limfocystoza http://www.superakwarium.pl/limfocystoza-id602.html

Akwarium może mieć każdy, akwarystą trzeba się urodzić bo może tylko 2% to hobbyści reszta to ludzie którzy mają ryby. Lecz  czym jest bezmyślne lampienie się na najpospolitsze gatunki i ciąże u gupika wśród chwastów, w porównaniu z odkrywaniem i poznawaniem nowych, tajemniczych i ciekawych gatunków
rodia
Super aktywny

memento mori

« Odpowiedz #13 : Lipiec 26, 2010, 11:23:04 »

Kirys padł dziś rano przed. Te bąble wyraźnie się powiększyły. Stwierdziłem, że nakłucie tego bąbla powoduje zejście płynu z niego. Myślę, że to w miarę konkretna informacja i może pomóc w ustaleniu choroby: bąbel z przeźroczystą cieczą. Wciąż niepokoję się o resztę obsady dlatego będę dalej szukał rozwiazania.
Na razie włączyłem UV w zbiorniku główny, może w jakiś sposób pomoże zwalczyć jeśli to cholerstwo pływa w w wodzie. Inne ryby nie mają żadnych symptomów zmian chorobowych.

Pozdrawiam, R.
« Ostatnia zmiana: Lipiec 26, 2010, 11:24:54 wysłane przez rodia » Zapisane
Drago
Super aktywny

akwarystyka jest dla pasjonatów

« Odpowiedz #14 : Lipiec 26, 2010, 11:47:13 »

Jeżeli w tych bąblach jest płyn surowiczy to może to być Ichtiosporidioza, ichtiofonoza .

Akwarium może mieć każdy, akwarystą trzeba się urodzić bo może tylko 2% to hobbyści reszta to ludzie którzy mają ryby. Lecz  czym jest bezmyślne lampienie się na najpospolitsze gatunki i ciąże u gupika wśród chwastów, w porównaniu z odkrywaniem i poznawaniem nowych, tajemniczych i ciekawych gatunków
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: