|
rodia
|
 |
« : Lipiec 19, 2010, 21:14:20 » |
|
Przez kilka ostatnich tygodni robiąc zacier do bimbrowni trzymałem się takich zasad: - zrobić maksymalny chlew w kuchni - resztę drożdży zostawić lekko niedomkniętych, żeby zaczęły pleśnieć w lodówce - stary zacier wlewać do zlewu i nie spłukiwać wodą, żeby śmierdziało
I zaskutkowało to tym, że żona w końcu powiedziała "dobra kup sobie tą butlę i nie pokazuj się z tym w kuchni".
Stąd teraz trzeba skompletować wszystko. Co do butli nie mam pytań - sprawa w miarę prosta.
Natomiast totalnie nie wiem jak podejść do reduktora. Jedni mówią, że jednym manomentrem, drudzy, że z dwoma, jeszcze inni że z rotametrem. Przejrzałem trochę aukcji na allegro, ale oczywiście każdy sprzedawca zapewnia, że jego reduktor będzie najodpowiedniejszy do akwa.
Sprawa wygląda tak, że nie zamierzam niepotrzebnie się rzucać kasą, jednak nie chcę kupić tanio, a potem marudzić.
Na roslinyakwariowe.pl jest ranking reduktorow, ale nie mogę traktować go poważnie - oni przecież mają swój sklep.
Z racji tego, że nie mam doświadczenia z systemami wysokociśnieniowymi co2 to nie wiem na co patrzeć przy zakupie reduktora. Ktoś też pisał, żeby kupić reduktor najtańszy bo i tak ostateczny i najdokladniejszy ustaw robi się osobnym zaworkiem precyzyjnym.
Stąd też proszę doświadczonych akwarystów o poradę w tej kwestii.
Pozdrawiam, R.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
andrzejkowac
|
 |
« Odpowiedz #1 : Lipiec 20, 2010, 07:09:28 » |
|
Ja miałem tylko ten z rotametrem i było dobrze przy odrobinie cierpliwości można było obejść się bez zaworka precyzyjnego.
|
|
|
|
|
|
Młode ampularie oddam
|
|
|
|
rodia
|
 |
« Odpowiedz #2 : Lipiec 20, 2010, 08:21:49 » |
|
Ja miałem tylko ten z rotametrem i było dobrze przy odrobinie cierpliwości można było obejść się bez zaworka precyzyjnego.
Taki: z rotametrem ? Ten rotametr w ogóle się podnosi przy tak małym przepływie?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
grodek78
Stały użytkownik

|
 |
« Odpowiedz #3 : Lipiec 20, 2010, 21:12:55 » |
|
Taki: z rotametrem ? Ten rotametr w ogóle się podnosi przy tak małym przepływie? Miałem w swoim akwarium dokładnie taki sam. Na rotametrze nie zobaczysz przepływu, bo jest on faktycznie bardzo mały. Ja u siebie miałem jeszcze dodatkowo zaworek precyzyjny, którym regulowałem przepływ.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
badrass
Bywalec

Mówi sie trudno i płynie sie dalej...
|
 |
« Odpowiedz #4 : Lipiec 20, 2010, 21:30:28 » |
|
Rodia ja mam ten http://allegro.pl/item1150443382_tanio_reduktor_co2_zaworek_iglicowy.html i naprawdę można idealnie ustawić ilość bąbelków, poza tym po zakręceniu butli wieczorem trzyma gaz w sobie jeszcze jakieś 3 godz. czyli jest bardzo szczelny.
|
|
|
|
|
|
Było.... wiele baniaków ale najbardziej tęsknię do tego pierwszego, gdzie nie miałem żadnych doswiadczeń, a każdy nowy listek zielska cieszył, aż serducho kołatało.
|
|
|
|
rodia
|
 |
« Odpowiedz #5 : Lipiec 20, 2010, 22:47:07 » |
|
Cieszy mnie, że coś mi polecasz z taką pewnością, że z czystym sumieniem bez wahania mogę to kupić. Będę miał na kim psy wieszać jak okaże się lipa. Z tego co sie zorientowałem to dość tanio to wychodzi. Znaczną część tej kwoty(20-30 PLN) sam zaworek precyzyjny pochłania. Pozdrawiam, R. EDIT: Badrass, wiesz może kto jest producentem tego reduktora ?
|
|
|
|
« Ostatnia zmiana: Lipiec 20, 2010, 23:28:36 wysłane przez rodia »
|
|
|
|
|
badrass
Bywalec

Mówi sie trudno i płynie sie dalej...
|
 |
« Odpowiedz #6 : Lipiec 21, 2010, 14:05:38 » |
|
Cieszy mnie, że coś mi polecasz z taką pewnością, że z czystym sumieniem bez wahania mogę to kupić. Będę miał na kim psy wieszać jak okaże się lipa. Z tego co sie zorientowałem to dość tanio to wychodzi. Znaczną część tej kwoty(20-30 PLN) sam zaworek precyzyjny pochłania. Pozdrawiam, R. EDIT: Badrass, wiesz może kto jest producentem tego reduktora ? Jakaś firma LIS-SAM. Zapewne "chinole".
|
|
|
|
|
|
Było.... wiele baniaków ale najbardziej tęsknię do tego pierwszego, gdzie nie miałem żadnych doswiadczeń, a każdy nowy listek zielska cieszył, aż serducho kołatało.
|
|
|
dunaj-83
Stały użytkownik

-Waterworld- ;-D
|
 |
« Odpowiedz #7 : Lipiec 25, 2010, 11:27:36 » |
|
Ja mam u siebie reduktor z dwoma zegarami dzięki nim wiem przynajmniej co się dzieje w butli (ile jest jeszcze gazu w butli i jakie ciśnienie jest na wyjściu) dodatkowo polecam zaworek Camozzi dobry i solidny bo w całości wykonany ze stali nie tam jakaś tandeta z plastiku bo takie też są. Do tego licznik bąbelków i z takim zestawem spokojnie ustawisz sobie wszystko jak Ci pasuje, oczywiście odpowiednie wyregulowanie zabiera sporo czasu ale taki urok tego ustrojstwa, trzeba się namęczyć. Reduktory z rotametrem też się stosuje ale tak naprawdę to rotametr nie spełnia funkcji w akwarystyce więc na moje to strata kasy, nie słuchaj ludzi którzy polecają Ci takie rozwiązanie, poczytaj sobie chociażby tutaj a przekonasz się sam http://www.roslinyakwariowe.pl/index.php/artykuly/technika-co2-akwarium/recenzja-reduktora-co2-z-rotametrem.html. Jeśli nie obkupiłeś się jeszcze polecam sklep Aquario, mają też rzeczy wystawione na allegro, ja tam kupiłem wszystko do swojej butli i nie żałuję wyboru. W razie pytań służę radą. pozdrawiam
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
rodia
|
 |
« Odpowiedz #8 : Lipiec 25, 2010, 11:42:15 » |
|
Kupiłem butlę 1,5kg, mam nadzieję, że nie będę żałował że za mała. Ta butla 120PLN. 6kg nie wejdzie mi do szafki, a zrobienie 5kg ze starej gaśnicy u mnie w mieście 300PLN. W związku z tym wziąłem 1,5kg.
Reduktor kupiłem ten polecony przez Badrassa, ma już wkręcony zaworek precyzyjny. No zobaczymy na ile precyzyjny będzie.
Tak się zastanawiam na ile mi to wystarczy. Jadąc z bimbrowni, średnio mam 2-3 bąble na sekundę. Dyfuzję usprawnię do 100% rozpuszczalności to może te 2b/s starczy.
Liczyłem tak: CO2 - 0,00198 g/cm3
1cm3 - to jakieś 12 bąbelków.
Butla ma 1500g gazu wiec wychodzi, że rozprężony gaz ma objętość 757575 cm3 czyli 9090909 bąbelków. Dozując 2bąble na sekundę starczy na 4545454 sekund co daje 52 dni.
W praktyce pewnie wyjdzie półtora miesiąca. Zobaczymy.
Chyba zrobię online kalkulator butli jeśli te obliczenia się sprawdzą w praktyce.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
dunaj-83
Stały użytkownik

-Waterworld- ;-D
|
 |
« Odpowiedz #9 : Lipiec 25, 2010, 12:58:14 » |
|
Rodia weź dodatkowo pod uwagę to że przy rozrastającej się masie roślinnej (objętośći) zapotrzebowanie roślin na CO2 wzrośnie a więc i jego zużycie
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
rodia
|
 |
« Odpowiedz #10 : Lipiec 25, 2010, 13:51:38 » |
|
Rodia weź dodatkowo pod uwagę to że przy rozrastającej się masie roślinnej (objętośći) zapotrzebowanie roślin na CO2 wzrośnie a więc i jego zużycie
I za parę dni zmieniam akwarium 240->300 więc i ogolnie dawkowanie się zwiększy bo nawet gdyby ilość masy roślin była taka sama to powierzchnia tafli wody jest większa.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
andrzejkowac
|
 |
« Odpowiedz #11 : Lipiec 26, 2010, 19:44:50 » |
|
Przy tych cenach butli rozsądniej było brać te 5kg dodatkowo zaoszczędziłbyś czas na bieganiu do ponownego nabicia ale teraz to już za późno .
|
|
|
|
|
|
Młode ampularie oddam
|
|
|
|
Agnus
|
 |
« Odpowiedz #12 : Lipiec 26, 2010, 19:49:17 » |
|
5kg jest spore i nie zawsze jest jak je upchnąć. Moim zdaniem 1,5kg w zupełności wystarczy. Można mieć drugą małą butlę w zapasie lub dużą (8L) i przetoczkę do napełniania małej.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
rodia
|
 |
« Odpowiedz #13 : Lipiec 26, 2010, 20:41:02 » |
|
5kg jest spore i nie zawsze jest jak je upchnąć. Moim zdaniem 1,5kg w zupełności wystarczy. Można mieć drugą małą butlę w zapasie lub dużą (8L) i przetoczkę do napełniania małej.
Rzecz w tym, że 5kg to maks które zmieści mi się w szafce. Gdyby mnie było stać na drugą zapasową lub drugą do ładowania, to bym od razu wybrał tą 5kg. Btw, jak przetoczyć śnieg ?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
rodia
|
 |
« Odpowiedz #14 : Lipiec 28, 2010, 02:40:01 » |
|
Jakie macie techniki regulacji układu butla->reduktor (2zegary)->zaworek precyzyjny ? Chodzi mi o to który "kurek" ma być na ile odkręcony. Nie mogę ustawić sensownie 2b/s. Prawie cały czas po kilku minutach spowalnia.
Pozdrawiam, R.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|