Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Akwarystyka - Forum Akwarystyczne Wodnego Swiata « Nasze akwaria « Nasze akwaria « majam [300l] OW 120x50x50 - Krewetki i drobnica
Strony: [1] 2
  Drukuj  
Autor Wątek: majam [300l] OW 120x50x50 - Krewetki i drobnica  (Przeczytany 8319 razy)
majam
Zainteresowany
**

« : Lipiec 09, 2010, 13:40:57 »

Objętość brutto: 300 l

Wymiary: 120x50x50, szkło OptiWhite

Oświetlenie: 4 x 54W t5 (2x Aquarelle, 1 x 865, 1 x 950) z odbłyśnikami asymetrycznymi

Filtracja: kubeł HW303B (1400l/h)
Falownik JVP-101

Podłoże: Acti Substrate (podżwirowy / siatka / AquaArt Aqua Substrate 2+ / brązowy żwir kwarcowy

Nawożenie: nawozy serii Easy-life ProFito, Ferro, EasyCarbo, KNO3 + KH2PO4 + K2SO4, CO2.

Temperatura: 24 - 26

FAUNA:
apistogramma borelli opal 1+2, dario dario, microrasbora galaxy, microrasbora erythromicron, pseudomugil gertrudae, hyphessobrycon amandae, hyphessobrycon herbertaxelrodi, paracheirodon simulans, paracheirodon innesi, paracheirodon axelrodi, rasbora heteromorpha, sawbwa resplendens, corydoras pygmeus, otocinclus affinis, ancistrus sp. (niebieski i albinos), ancistrus sp. red, lda-16, rineloricaria eigenmani, l-66, l-201, l239, atya gabonensis, atyopsis moluccensis, amano, RC, babaulti, red nose

FLORA:
* Boki i tył zbiornika:
Myriophyllum spicatum - Wywłócznik kłosowy
Aponogeton henkelinus - Onowodek henkeliański
Cabomba aquatica - Kabomba wodna
Ludwigia peruviana - Ludwigia peruwiańska
Limnophila aromatica - Limnofilia pachnąca
Proserpinaca palustris cuba - Pełzacz Bagienny
Aponogeton ulvaceus - Onowodek sałatnicowaty
Microsorum pteropus - Mikrozorum uskrzydlone

* Drugi plan:
Flame moss
Christmas moss
Blyxa japonica - Blyksa japońska
Staurogyne sp.
Hygrophila corymbosa compact - Nadwódka szerokolistna "Compact"
Phoenix moss
Pogostemon helferi - Gwiazda wodna

* Pierwszy plan:
Hemianthus micranthemoides - Hemiantus zwyczajny
Hemianthus callitrichoides - Hemiantus niski
Glossostigma elatinoides - Języcznik australijski
Eleocharis accicularis - Ponikło igłowate

* Pływające:
Limnobium laevigatum - Limnobium rozłogowe
Ceratophyllum demersum - Rogatek sztywny

« Ostatnia zmiana: Lipiec 20, 2010, 09:05:53 wysłane przez majam » Zapisane

Zapraszam wszystkich lubuskich (i nie tylko) akwarystów na
Forum akwarystyczne Gorzowa i okolic
http://akwarystyczne.info
przemok96
Bywalec

« Odpowiedz #1 : Lipiec 09, 2010, 15:39:15 »

Bardzo fajne akwa Grin
Przyjemne dla oka  Wink

marek121221
Super aktywny

« Odpowiedz #2 : Lipiec 09, 2010, 16:18:13 »

Ale ładne zazdroszczę ci go  Cheesy

gg-733380
lwica79
Super aktywny

« Odpowiedz #3 : Lipiec 09, 2010, 18:58:10 »

No pięknie jest.. i te rośliny żywcem jak z wystawy.. nie ma to jednak jak nawożenie CO2, robi swoje i efekt rewelacyjny.
A jaka to roślina jest ta najwyższa,jasnozielona w prawym rogu?

macciek
Stały użytkownik

« Odpowiedz #4 : Lipiec 09, 2010, 19:07:40 »

Super przepiękne akwarium (brakuje tylko paletek do szczęscia) pozdrawiam papa papa papa
majam
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #5 : Lipiec 09, 2010, 19:23:45 »

No pięknie jest.. i te rośliny żywcem jak z wystawy.. nie ma to jednak jak nawożenie CO2, robi swoje i efekt rewelacyjny.
A jaka to roślina jest ta najwyższa,jasnozielona w prawym rogu?
Jest to aponogeton ulvaceus (onowodek sałatnicowaty). Dość uciążliwa roślina ze względu na szybki wzrost i wielkość - zasłania za dużo światła innym. Dlatego też jej dni są policzone (przynajmniej w tym zbiorniku).

Super przepiękne akwarium (brakuje tylko paletek do szczęscia) pozdrawiam papa papa papa
Też o tym myślałem i jestem na nie namawiany ale (przynajmniej na tą chwilę Wink ) zostanę przy krewetkach i drobnych rybkach.
« Ostatnia zmiana: Lipiec 09, 2010, 19:25:43 wysłane przez majam » Zapisane

Thedevil
Marzy mi się dzień...
Bywalec

« Odpowiedz #6 : Lipiec 09, 2010, 21:07:06 »

Paletki i paletki.. wszędzie te snoby Wink a już innych ryb to nie ma na świecie?

Rośliniak fantastyczny tylko aponogeton ulvaceus bardzo mnie tu razi Wink ale ja chyba osobiście nie lubię tego typu roślin Wink

Jedno jest najlepsze w tym akwarium Cheesy:D:D:D podajże chiński kubełek kubeł HW303B Cheesy:D:D po prostu musisz napisać jak się sprawuje i jak go oceniasz:) w trakcie i po jakimś czasie użytkowania Wink

... w którym samochód pozostawi nie większy ślad jak łódź płynąca po oceanie...

Moja Nowa Kosta IWAGUMI http://www.akwarium.net.pl/forum/nasze-akwaria/moje-nowe-pierwsze-akwa-30l/
dobraf
Super aktywny

« Odpowiedz #7 : Lipiec 09, 2010, 22:06:17 »

od dłuższego czasu nie kręcą mnie roslinniaki ale to tutaj robi wrażenie, wypada pogratulować. A doradzać w takich przypadkach raczej nie ma sensu zwłaszcza, że autor widać sam wie co chce.

btw przydałaby się liczba poszczególnych gat. ryb.
« Ostatnia zmiana: Lipiec 09, 2010, 22:08:44 wysłane przez dobraf » Zapisane

http://www.akwarium.net.pl/forum/index.php?topic=23648.0
Pterophyllum scalare
Ancistrus dolichopterus
Hoplosternum thoracatum
rodia
Super aktywny

memento mori

« Odpowiedz #8 : Lipiec 09, 2010, 23:04:18 »

Witam, o ładności zbiornika wyżej pisali więc nie będę już cmokał.
Ale mam pytanie odnośnie klarowności wody bo na fotkach widać, że woda jest biaława. Może to tylko wrażenie od korzucha bakteryjnego - po zdjeciach nie mogę tego stwierdzić. W każdym razie jak z tą wodą?

A druga sprawa, czemu zastosowałeś falownik ? Nie spotkałem się jeszcze z tym w słodkowodnych akwariach.

Też jestem zainteresowany jak sie sprawdza ten kubełek.

Pozdrawiam, R.

EDIT:
Aha jeszcze jedno, Używasz UV'ki wbudowanej w ten kubełek?
« Ostatnia zmiana: Lipiec 09, 2010, 23:08:17 wysłane przez rodia » Zapisane
majam
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #9 : Lipiec 10, 2010, 00:47:11 »

Nie będę odpowiadał indywidualnie, ponieważ pytania się powtarzają. Postaram się odpowiedź na wszystkie razem:
1. Chiński kubełek HW spisuje się rewelacyjne, jakość plastików dużo lepsza niż w przypadku Aquanova NCF 1500 (pracuje w zbiorniku z welonami - zdjęcia wkrótce Wink )
2. Lampę UV sprawdziłem jedynie w celu sprawdzenia czy świeci - świeci, na temat jej skuteczności się nie wypowiem
3. No i kwestia falownika. Wiem, że nie często spotyka się go w akwariach słodkowodnych. Jednak każdego akwarystę-roślinniarza będę namawiał do wypróbowania tego urządzenia. naprawdę bardzo poprawia cyrkulację wody w zbiorniku co w przypadku wielu wymagających roślin ma dość duże znaczenie. Myślę, że to dzięki niemu (wcześniej miałem problemy) utrzymałem tonina sp. belem i eriocaulon cinereum - zdjęcia wkrótce... - rosną w naprawdę niezłym tempie - podchodziłem do tych roślin wielokrotnie i w końcu się udało Smiley
4. Biaława woda... Ja mogę tylko napisać, że woda nie jest mętna i ewentualnie zaprosić na naoczne potwierdzenie... Jakiś czas temu zmieniłem zewnętrzny dyfuzor CO2 zrobiony z filtra narurowego (zainteresowani na pewno wiedzą o co chodzi - największa rozpuszczolność CO2) na chiński wynalazek w postaci atomizera CO2. Przy podawaniu tej samej ilości co2 wyżej wspomniany atomizer rozbija CO2 na mgiełkę, która powoduje efekt mętnej wody. Jednak przy tym rodzaju dyfuzji CO2 w zbiorniku bąbelkowanie roślin jest znacznie intensywniejsze, rośliny pokrywają się całe drobnymi pęcherzykami powietrza, czego nie było przy dyfuzorze z filtra narurowego - czyżby rośliny pobierały znaczną część CO2 liśćmi z drobnych pęchęrzyków CO2?

Przepraszam za kolejnego posta ale nie potrafię go usunąć...

Co do ilości ryb - jak widać w opisie - w większości (nie licząc zbrojników) są to ryby stadne i w zbiorniku znajdują się w ilości co najmniej 10 sztulk (najczęściej więcej). Przerybienie zbiornika jest celowe celem ogranczania podawania chemii w postaci KNO3 i KH2PO4 do akawairum. Dobrze prowadzony roślinniak potrafi zdziałać cuda jeśli chodzi o pobór N i P z wody, jednak mimo przerybienia muszę podawać te pierwiastki w postaci KNO3 i KH2PO4 (KNO3 udało mi się ograniczyć do niewielkich ilości 1 raz w tygodniu).
« Ostatnia zmiana: Lipiec 10, 2010, 01:12:27 wysłane przez majam » Zapisane

szakallo
Bywalec

Bo rybka lubi pływać.

« Odpowiedz #10 : Lipiec 10, 2010, 06:55:13 »

Wow  Shocked ale wygląda
Dla tych co narzekają na  mętną wodę wyłącz podawanie CO2 na jakiś czas wyłącz światło i zrób zdjęcie za 2h jak wszystkie bomble uciekną z wody pewnie efekt będzie pierwsza klasa.

Trzeba jednak przyznać że dwie pary paletek wyglądałyby zajefajnie . Good !

margin
Bywalec

« Odpowiedz #11 : Lipiec 10, 2010, 07:56:14 »

Trzeba jednak przyznać że dwie pary paletek wyglądałyby zajefajnie . Good !

Co Wy wszyscy z tymi paletami ? Zbiornik jest piękny i tajemniczy właśnie przez te kolorowe, śliczne, malutkie rybki. No cóż niektórzy muszą zawsze szukać "dziury w całym".
Dla mnie mistrzostwo Świata i najpiękniejsze, zdrowe rośliny. Tak trzymaj, życzę powodzenie i chętnie obejrzę baniak z welonami (mam do nich sentyment z młodych lat).

Ps. Gdybyś sprzedawał "sałatę", to daj znać - piękna roślina, nigdy takiej nie widziałam. Shocked

rodia
Super aktywny

memento mori

« Odpowiedz #12 : Lipiec 10, 2010, 19:43:32 »

Jeszcze mam jedno pytanie odnośnie tego kubełka. Jaki jest rzeczywisty przepływ? Mógłbyś zmierzyć. Wystarczy mi w jakim czasie napełnia się litrowe naczynie, dalej sobie policzę.

Pozdrawiam, R.
majam
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #13 : Lipiec 15, 2010, 23:04:11 »

To 1400l/h to jest wydajność pompy. I rzeczywiście taka jest. Przy kuble wypełnionym bioceramiką i na spodzie gąbka oraz założeniu atomizera CO2 przepływ spada o około 30% - po czyszczeniu (napełnienie 17 litrowego wiadro trwa ok. minuty). Więc chyba nie jest najgorzej.

rodia
Super aktywny

memento mori

« Odpowiedz #14 : Lipiec 15, 2010, 23:11:55 »

To 1400l/h to jest wydajność pompy. I rzeczywiście taka jest. Przy kuble wypełnionym bioceramiką i na spodzie gąbka oraz założeniu atomizera CO2 przepływ spada o około 30% - po czyszczeniu (napełnienie 17 litrowego wiadro trwa ok. minuty). Więc chyba nie jest najgorzej.

Dzięki za info. To wychodzi ponad 1000l/h więc bardzo dobry wynik. Niestety podaje się zawsze wydajność pompy a pod "gwiazdką" podpisują, że to sama pompa nawet bez podpietych węży (to ciekawe jak mierza) i bez wkladow.

Pozdrawiam, R.
Strony: [1] 2
  Drukuj  

Skocz do: