Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: bimbrownia- akwa 450l  (Przeczytany 1931 razy)
karol142334
Nowy
*

« : Czerwiec 25, 2010, 21:25:50 »

mam pytanie bo niedawno zalozylem w moim akwarium 450l wlasnej roboty bimbrownie i czy to wogole ma sens czy akwarium nie jest zbyt wielkie?? dodam bo to ma znaczenie ze akwarium jest srednio z roslinnoscia podam link do zdjecia
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/762ab772a27ffb1c.html
co wogole o tym sadzicie?? czy ta bimbrownia ma sens??
Agnus
Super aktywny

hydrozagadka

« Odpowiedz #1 : Czerwiec 25, 2010, 21:33:09 »

Wiesz... wszystko zależy od tego jak skutecznie rozprowadzisz dwutlenek w wodzie a nie to w jaki sposób go dostarczysz. Takie jest moje zdanie. Równie dobrze możesz założyć większą bimbrownie i podawać ją w dwóch miejscach zbiornika, lub dwie bimbrownie mniejsze. Pamiętaj aby "przegonić" to co2 po zbiorniku, ruchem wody.

karol142334
Nowy
*

« Odpowiedz #2 : Czerwiec 25, 2010, 22:13:17 »

bimbrownia jest taka wieksza bo to bimber potem mysle z tego zrobic;) ( 3l wody, 30dag drozdzy 800dag cukru)
rozprowadzam za pomoca drabinki pod wylotem z filtra... w wodzie dosyc duzego ruchu wody... pomysle nad drugim miejscu podawania z drugiej strony....
Agnus
Super aktywny

hydrozagadka

« Odpowiedz #3 : Czerwiec 25, 2010, 22:36:36 »

Jeśli chcesz się przekonać czy wystarczająco dobrze nawozisz bimbrownią - kup permanentny test pH/Co2 firmy JBL. To małe g...ko będzie Cię informowało cały czas o poziomie co2 w wodzie o ile przy okazji będziesz znał orientacyjne KH swojego zbiornika.

karol142334
Nowy
*

« Odpowiedz #4 : Czerwiec 25, 2010, 22:58:15 »

to znaczy co2 mam ale chyba z sery jak dobrze pamietam i wg niego mam tak miedzy minimoum a norma...
a ph mam ok 7... dosyc wysobie ale dwutlenek powoli je zbija...
Agnus
Super aktywny

hydrozagadka

« Odpowiedz #5 : Czerwiec 25, 2010, 23:46:52 »

Zaletą permanentnego testy JBL jest to że stale monitoruje pH/CO2, no ale jak masz osobne testy i chce Ci się robić je często to czemu nie. Jeśli test pokazuje że masz wystarczajaco co2 to zdaje się Twoja bimbrownia zdaje rezultat i nie ma powodów abyś dalej zadawał sobie to pytanie. Problemem może być tylko zmienna ilość produkowanego dwutlenku przez bimbrownię.

karol142334
Nowy
*

« Odpowiedz #6 : Czerwiec 26, 2010, 07:34:01 »

ja zastanawialem sie nad czyms takim ze jak wydajnosc spadnie to nie bede odlaczal jej na noc bo to duze akwa i wlacze na powietrzanie i wydaje mni sie ze nie zagazuje rybek... co o tym myslisz??
Agnus
Super aktywny

hydrozagadka

« Odpowiedz #7 : Czerwiec 26, 2010, 11:06:43 »

Wyłączanie bimbrowni i napowietrzanie jest niepotrzebne w momencie gdy masz dużo roślin i samo podawanie co2 sprawia że fotosyntezują i produkują za dnia tlen. W moim odczuciu napowietrzanie ma sens tylko w krewetkarium, narybkarium, artemiarium i przy kwarantannie chorych ryb Smiley
Ustal taki poziom nawożenia co2 aby przy testach wychodziło dobrze, wtedy nie musisz nic odłączać na noc.

Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: