D0m3k
Nowy

|
 |
« : Czerwiec 14, 2010, 06:40:47 » |
|
Witam Wszystkich. Wczoraj założyłem akwarium jestem początkującym. Wcześniej miałem już ryby ale bardziej tata się nimi zajmował. Więc mam parę pytań i mam nadzieje że mi pomożecie więc tak... Czy rybki mogą na początku być w wodzie z kranu oczywiście ona postoi 2 dni. Jakie rybki dobrać żeby się nie pogryzły i miały spokój I ja nie mam tych wszystkich urządzeń do mierzenia tych pH i innych. Mam po prostu filter grzałke i termometr. Powiedzcie co do kupić.
Dziękuje z góry za odp.
Pzdr D0m3k
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Agnus
|
 |
« Odpowiedz #1 : Czerwiec 14, 2010, 07:15:49 » |
|
Dobrą obsadę znajdziesz studiując akwaria innych osób. Musisz wybrać te, które Ci się podobają - podaj przykłady a będzie to dobrym wstępem do porady od innych osób. Ryby mogą być w wodzie z kranu, akwarium po zalaniu powinno stać jakiś czas przed wpuszczeniem ryb. Dowiedz się w wodociągach jakie parametry ma twoja woda z kranu a na początku nie będziesz musiał robić testów w domu.
Jaki masz filtr? Wklej zdjęcia akwarium.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Jaroe
Zainteresowany

Nie jestem najleprzy
|
 |
« Odpowiedz #2 : Czerwiec 14, 2010, 07:17:03 » |
|
Ja terz jestem początkujący mam akwarium 125l od jakis4 msc Zrobiłem tak -nasypałem zwiru posadziłem roślinki -odczekałem 2 tygodnie -i wpusciłem rybole  ty tez tak mozesz zrobic. A obsade zaleznie od wielkosci zbiornika najleprze byłyby proporczykowce danio mieczyki molinezje i gupiki łatwe iładne
|
|
|
|
|
|
Precz ze sztucznotą w akwarium !!! (nie lubie np.statków i gupich zamków)
|
|
|
|
Agnus
|
 |
« Odpowiedz #3 : Czerwiec 14, 2010, 07:24:55 » |
|
**też, nie "terz" **najlepsze, nie "najleprze" Nazwy gatunków ryb podajemy Z DUŻEJ LITERY!
Jaroe Popracuj nad pisownią, szanuj forumowiczów.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
bloniu
Super aktywny

Hoplias malabaricus
|
 |
« Odpowiedz #4 : Czerwiec 14, 2010, 11:32:41 » |
|
Nazwy gatunków ryb podajemy Z DUŻEJ LITERY!
Nie przesadzaj... Warto zwracać uwagę, ale jak piszę nazwy łacińskie czy pełne to napiszę z dużej, ale jak piszę molinezja czy gupik, to COME ON?! 
|
|
|
|
|
|
I consider myself as a one fish wolf pack
|
|
|
|
Agnus
|
 |
« Odpowiedz #5 : Czerwiec 14, 2010, 11:38:42 » |
|
bloniu A w czym "język-polska" gorszy od łaciny? No come on! Po łacinie, angielsku z dużej a po polsku z małej? Co za różnica jaki język.. Nazwa to nazwa. Ja bym się na miejscu Molinezji na Ciebie obraził  Poza tym wiesz, jakby Jaroe tylko napisał Gupik z małej to bym się nie czepił, ale zrobił inne błędy więc przy okazji..  Jestem upierdliwy ale wtedy gdy ktoś hurtowo wali orty. EDIT: Do blonia poniżej: "Nie drasznij lffa!" ;-)
|
|
|
|
« Ostatnia zmiana: Czerwiec 14, 2010, 12:26:58 wysłane przez Agnus »
|
|
|
|
|
bloniu
Super aktywny

Hoplias malabaricus
|
 |
« Odpowiedz #6 : Czerwiec 14, 2010, 11:55:41 » |
|
z tatko góbikuf  Czyli takie coś Cię drażni? Żeby nie było OT: Akwarium musi dojrzeć. Uruchom wszystko, posadź rośliny i poczekaj najlepiej z 3 tygodnie przynajmniej... Tutaj wszystko znajdziesz: http://lmgtfy.com/?q=zak%C5%82adanie+akwarium
|
|
|
|
|
|
I consider myself as a one fish wolf pack
|
|
|
D0m3k
Nowy

|
 |
« Odpowiedz #7 : Czerwiec 14, 2010, 15:14:30 » |
|
Aż tyle muszę czekać? Trochę długo, myślałem że to będzie szybciej. A mogą być roślinki sztuczne? A zdjęć akwarium nie mam mogę zrobić telefonem ale nie będzie to ładnie wyglądać bo mam słaby tel. i nic ciekawego nie ma w tym akwarium oprucz żwiru kamieni i 2 korzeni.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
serwisek35
Stały użytkownik

I`m the last one
|
 |
« Odpowiedz #8 : Czerwiec 14, 2010, 15:21:02 » |
|
Aż tyle muszę czekać? Trochę długo, myślałem że to będzie szybciej. A mogą być roślinki sztuczne? z takim podejściem nie wróżę Ci "kariery" w akwarystyce. 
|
|
|
|
|
|
Akwarystyka to hobby, Rodzina to obowiązki GG 10680128
|
|
|
|
Agnus
|
 |
« Odpowiedz #9 : Czerwiec 14, 2010, 16:05:48 » |
|
Kolego, akwarystyka to sztuka cierpliwości. Jeśli nie potrafisz wytrzymać choć 2-3 tygodni aż akwarium zacznie "oddychać" to lepiej daj sobie spokój - zainwestuj w ciekawy wygaszacz ekranu z rybkami. Będzie ładniej i mniej problemów. A poważnie - Proszę Cię poczytaj nt. zakładania akwarium - na forum jest sporo tematów. Dowiesz się z nich że zbiornik musi dojrzewać. Są preparaty chemiczne przyspieszajace ten proces ale tak czy siak zbiornik musi swoje odstać. Zdajesz sobie że rośliny plastikowe to obciach na forum akwarystycznym? 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
D0m3k
Nowy

|
 |
« Odpowiedz #10 : Czerwiec 14, 2010, 18:54:47 » |
|
Ja po prostu jestem początkującym więc nie dziwcie mi się...  Dobrze poczekam Dziękuje za rady jak coś to można pisać w tym poście Mam jeszcze małe pytanko. Mam bardzo mało żwiru i roślinki z doniczek jak mam posadzić? Przygnieść kamieniami?.
|
|
|
|
« Ostatnia zmiana: Czerwiec 14, 2010, 19:07:45 wysłane przez Grajewiak »
|
|
|
|
|
|
emperor
|
 |
« Odpowiedz #11 : Czerwiec 14, 2010, 20:37:33 » |
|
Zakładam że rośliny kupujesz w sklepie. Zredukuj liczbę roślin( z czasem się rozrosną) za zaoszczędzone pieniążki dokup podłoże. Jeżeli chcesz na początku koniecznie mieć juz dużo roślin proponuję zamieścić ogłoszenie w dziale giełda(przyjmę roślinki z przycinki). Przy słabym i w niewielkiej ilości podłożu rosliny będą miały problemy z właściwym wzrostem. Radze więc byś najpierw skupił się na większej ilości podłoża.
Pozdrawiam i życzę sukcesów
|
|
|
|
|
|
|
|
|
D0m3k
Nowy

|
 |
« Odpowiedz #12 : Czerwiec 15, 2010, 06:32:25 » |
|
Aha. A jeśli nie będę miał dużej ilości podłoża to one ni będą się rozrastać? A mogą że tak powiem zwiędnąć chodzi mi o to że będą miały zły kolor liści.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Agnus
|
 |
« Odpowiedz #13 : Czerwiec 15, 2010, 07:04:50 » |
|
Wszystko Ci może zwiędnąć jeśli nie będzie miało optymalnych warunków rozwoju. Podłoża musi być grubo aby rośliny mogły się dobrze ukorzenić.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
szakallo
Bywalec

Bo rybka lubi pływać.
|
 |
« Odpowiedz #14 : Czerwiec 15, 2010, 10:26:51 » |
|
Jak nie masz ochoty wydawać kasy na dodatkowe podłoże może po prostu zabierz matce z domu jakieś sitko i przyczaj jakiś piach lub żwir odsiej sobie z trochę takiego 2-4mm w domu popłucz dobrze przegotuj i jak znalazł do akwarium.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|