Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Akwarystyka - Forum Akwarystyczne Wodnego Swiata « Akwarystyka « Choroby « Glonojad - biała wydzielina (obrona?)
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: Glonojad - biała wydzielina (obrona?)  (Przeczytany 2883 razy)
jansens
Nowy
*

« : Czerwiec 12, 2010, 20:27:58 »

Witam.
Dzisiaj zauważyłem, że kiedy drażniłem mojego glonojada rurką zaczął wydzielać białą substancje z odbytu,
która jest cięższa od wody bo leżała na dnie dopóki ryba obok niej nie przepłynęła.
Wydaje mi się że to taka obrona przed drapieżnikami.

Moje pytanie wiąże się właśnie z ta wydzieliną.
Czy jest ona niebezpieczna dla innych ryb, narybku (młode gupiki) lub ślimaków (amupilarii)?
zauważyłem że ślimak który "przechodził" obok tego glonojada schował się do skorupy (odsunąłem go jak najdalej) i już od 30 min nie wychodzi.
ta biała substancja już rozeszła się po akwarium.

dodam że woda nie jest ustabilizowana bo wczoraj wymieniłem prawie całą wodę bo mi zakwitła. juz sie męczę od kilku miesięcy i cały czas robi sie zielona, ale to nie jest główny temat tego wątku.

zamieszczam zdjęcie tego glonojada (jeszcze trochę widać tą białej subs.)

Hubikopter
Super aktywny

Moje skromne 620l 200x40x77

« Odpowiedz #1 : Czerwiec 12, 2010, 21:04:39 »

Cóż mówiąc tak, żeby nie było wulgaryzmu zrobił kupeczkę ze strachu, a ta wydzielina to pasożyty, które zaatakowały jego układ pokarmowy Wink.
« Ostatnia zmiana: Czerwiec 12, 2010, 21:09:06 wysłane przez Hubikopter » Zapisane
jansens
Nowy
*

« Odpowiedz #2 : Czerwiec 16, 2010, 14:40:38 »

czyli mówisz że mam pasożyty w akwarium.
da sie ich jakos pozbyć? właśnie dzisiaj mi ślimak zdechł a wczoraj padł ten glonojad...
i nie moge sobie poradzić z glonami.
juz 2 razy wymieniałem wode. :/
Agnus
Super aktywny

hydrozagadka

« Odpowiedz #3 : Czerwiec 16, 2010, 14:50:40 »

Przejrzyj dział poswięcony chorobom - Bez diagnozy jaki to pasożyt - musisz zastosować leczenie ogólne. Postaraj się wygospodarować akwarium-szpital i tam przenieś ryby a duże całkowicie "zdezynfekuj" czyli restart, gotowanie podłoża, nadmanganian potasu dla reszty rzeczy. Co do leków i leczenia - odsyłam Cię do lektury działu chorób. Ew. poczekaj na poradę doświadczonego akwarysty.

b0rn2bewild
Bywalec

« Odpowiedz #4 : Czerwiec 20, 2010, 11:35:11 »

Przede wszystkim musisz całe akwarium wymyć CIF'em - bardzo dobrze odkaża akwarium z wszelkich pasożytów, trzeba tak też zrobić z podłożem - pojedynczo każdy kamyczek z osobna, zakupienie nowego niestety nic nie da, a jeżeli ominiesz choćby jeden to wszystko szlag trafi, jeżeli wykonasz wszystkie te kroki udaj się do sklepu zoologicznego kup sobie kilka plastikowych roślin - takie są najlepsze, jakąś plastikową rybkę, możesz też zakupić taki piękny duży koniecznie kolorowy zameczek. Wówczas akwarium będzie piękne ! po prostu CUD MIÓD I ORZESZKI.

Mam nadzieje że ten temat jest typowo prowokacyjny, jeżeli nie to...
Boże widzisz i nie grzmisz !

Dzisiaj zauważyłem, że kiedy drażniłem mojego glonojada rurką zaczął wydzielać białą substancje z odbytu,
która jest cięższa od wody bo leżała na dnie dopóki ryba obok niej nie przepłynęła.
Wydaje mi się że to taka obrona przed drapieżnikami.

Chcesz kontaktowe zwierzęta ? kup sobie pit bula i z nim się podrażnij.

dodam że woda nie jest ustabilizowana bo wczoraj wymieniłem prawie całą wodę bo mi zakwitła. juz sie męczę od kilku miesięcy i cały czas robi sie zielona, ale to nie jest główny temat tego wątku.

Oczywiście że nie jest...

http://www.akwarium.net.pl/wiki/FAQ

Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: