Panchax jak widać niewiele osób się zajmuje tymi rybami i nawet nie masz z kim sobie podyskutować

Mimo pięknych barw i możliwości hodowli w małych akwariach są mało popularne - dlaczego? Może warto byś spróbował jakoś spopularyzować proporczykowce i szczupieńczyki skoro masz ich tak wiele gatunków i zapewne mnóstwo ciekawych obserwacji. Pomyśl o tym.
Ano masz racje. To już trzecie forum na którym poruszyłem ten temat i tu przynajmniej coś się dzieje - jakieś zainteresowanie jest, choć do dyskusji to jeszcze daleka droga.
staram się je spopularyzować , dlatego założyłem tu kilka tematów
przerobiłem już naprawdę wiele gat ryb - zerknij na "jakie ryby udało ci się rozmnożyć" - i przyszedł czas na cos innego, ciekawego i bajecznie kolorowego.
wiadomo duży procent gatunków karpieńcokształtnych przejawia mniejsza lub większą agresje. Sa jednak bardzo spokojne proporczykowce jak
diapteron'y czy z rodzaju
chromaphyosemionu mnie teraz w ogólnym mam 1+3 już 9-10 cm propory błękitne
Fundulopanchax sjostedti wraz z 4 tetrami cesarskimi, piel. agassiza i nic się nie dzieje.
2 tyg temu doszły młode (jak wpuszczałem miały ok 3cm) fp. gardneri nigerianus misaje i epiplatys sexfasciatus. Balem się trochę, ze je łykną, ale nawet nie sa draśnięte i urosły jakieś pól cm.
kolejna fajna rzecz nimi to to, ze w gęsto zarośniętym zbiorniku jeśli będą same po jakimś czasie można znaleźć wylęg miedzy roślinami - ja mimo ze wyciągam mopy co tydzień u striatumow notorycznie znajduje kilka maluchow w mchu
#jesli ktokolwiek ma jakieś pytania odnośnie tych ryb ja bardzo chętnie odpowiem jeśli tylko znajdę czas, bo jako masażysta mam ręce pełne roboty hehe