Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: problem z hygrophila polysperma  (Przeczytany 6594 razy)
bebikk
Bywalec

nowa przygoda z krewetkarium

« : Maj 03, 2010, 00:18:30 »

otoz jak w temacie, mam dosc nieprzyjemny problem z w/w roslina
od kad pamietam to robia sie dziurki w lisciach, nastepnie obumieraja robia sie zoltawe a potem odpadaja i zostaja (uwaga) od polowy lodygi w dol prawie ze gole lodygi... nie wiem co sie dzieje, rosnie super, doslownie jak na drozdzach rosna, przycinac musze raz na tydzien gora 2 tyg i to co przycinam to jest w super kondycji

mialem swego czasu troszke problemow, czegos brakowalo mi w wodzie i niektore rosliny takze byly slabe (glownie zabienica amazonska) ale doprowadzilem wszystkie rosliny do bardzo dobrej kondycji procz tej jednej...
akwarium dobrze doswietlone, a nawet probowalem zrobic "eskperyment" w postaci umieszczenia kilku sadzonek przycietych nadwodek w najbardziej doswietlone miejsce i dalej jest to samo, doslownie ten sam "proces" zachodzi...
nawoze przy podmianach planta gainer classic, aqua plant co 2tyg + aqua ferro+ co 2tyg. oraz CO2 z bimbrowni (wszystkie rosliny, wlacznie z nadwodka slicznie babelkuja)
parametry wody sa dobre
pH 6.8
Kh 6
Gh 10
NO2 0
NO3 25

Fe 0,5 mg/l
PO4 poniżej 0,5 mg/l
temp. w ciagu dnia 24-25*C (nie przekracza raczej wyzej)
w nocy 22-23*C
oswietlenie to 3x20W na 112l baniak

dla "doswietlenia" sytuacji w moim baniaku dodam ze mialem problem najwiekszy chyba z zabienica, pojawialy sie dziury podobne do dziur w nadwodce, ale dodatkowo wzrost byl mocno zahamowany, z 3szt uratowalem 2szt ale teraz tak slicznie rosna ze az dziekuja (jesli mozna to tak ujac). Problemo z glonami jak nie mialem tak nie mam do tej pory. Baniak stoi juz jakies 4 miesiace
Jak cos pominalem to pytac, dodam info.
Na prawde bardzo mi zalezy na doprowadzenia do dobrej kondycji nadwodki wiec bede wdzieczny za wszelkie rady. Licze na wasza pomoc Smiley

w kupie siła więc napakujmy do 25l jak najwięcej ryb!
bebikk
Bywalec

« Odpowiedz #1 : Maj 05, 2010, 10:41:11 »

tzn ze nikt nie pomoze? ;/

Piterix
Super aktywny

« Odpowiedz #2 : Maj 05, 2010, 11:35:43 »

Dodaj potasu. Światła powinno być wystarczajaco, mogą wystąpić u ciebie jeszcze niedobory magnezu i manganu. Reszty nie powinno brakować.
« Ostatnia zmiana: Maj 05, 2010, 11:38:47 wysłane przez Piterix » Zapisane

Zapraszam do komentowania mojego baniaka. Ostatnia aktualizacja 08.09.2013 . http://www.akwarium.net.pl/forum/nasze-akwaria/piterix-900l-ogolne-krotka-relacja-z-zakladania/
bebikk
Bywalec

« Odpowiedz #3 : Maj 05, 2010, 13:24:55 »

planta gainer classic i aqua plant z tropicala zawieraja w sobie macro i micro skladniki m.in te ktore wymieniles, czy jestes pewny ze brakuje ich? bo stosuje niemalze podwojna dawke stosujac dwa nawozy o szerokim spektrum

Piterix
Super aktywny

« Odpowiedz #4 : Maj 06, 2010, 09:08:01 »

Stawiam na 2 rzeczy - 1. za mało potasu - dodaj trochę, napewno nie zaszkodzi, 2. za dużo żelaza a raczej zły stosunek żelaza do manganu. 3. przenawożenie - zbyt dużo wszystkich nawozów i zły ich stosunek względem siebie. Ale to nie moje akwarium - więc sam sobie odpowiedz gdzie leży przyczyna. Znasz swoje rośliny, widzisz jak rosną, wiesz ile konkretnych pierwiastów podajesz - kiedy, jak wymieniasz wodę, co się może kumulować, co pochłania podłoże, a co ciągle może być w wodzie itd. itp.

Zapraszam do komentowania mojego baniaka. Ostatnia aktualizacja 08.09.2013 . http://www.akwarium.net.pl/forum/nasze-akwaria/piterix-900l-ogolne-krotka-relacja-z-zakladania/
bebikk
Bywalec

« Odpowiedz #5 : Maj 06, 2010, 09:49:16 »

no wlasnie w tym rzecz ze mialem spory problem z roslinami, wiekszosc miala zahamowany wzrost lub marniala az do teraz kiedy zostala mi tylko nadwodka do wyleczenia... wiec watpie ze zle nawoze skoro cala reszta roslin ma sie juz w swietnej kondycji a tylko ta jedna ma problemy.

szakallo
Bywalec

Bo rybka lubi pływać.

« Odpowiedz #6 : Maj 06, 2010, 11:58:30 »

Może po prostu potrzbuje czasu
Albo kożenie są za słabe przy dużej roślinie pozbyj się zdychających liści itp żeby mogła ruszyć po mału

bebikk
Bywalec

« Odpowiedz #7 : Maj 06, 2010, 12:44:16 »

Może po prostu potrzbuje czasu
Albo kożenie są za słabe przy dużej roślinie pozbyj się zdychających liści itp żeby mogła ruszyć po mału

dalem jej dobre 2 miesiace zeby odzyla, dlatego pytanie kieruje tutaj bo sporo czasu minelo, widze po swoich zabiegach ze uratowalem wszystko procz nadwodki i pomysly mi sie wyczerpaly

swietlowki jakos za miesiac gora dwa musze wymienic, nie sa jeszcze poprzepalane ale czy moze to byc wina swietlowek?

szakallo
Bywalec

Bo rybka lubi pływać.

« Odpowiedz #8 : Maj 06, 2010, 12:57:03 »

wstaw jakies zdjęcie jak dasz rade

michji
Cicha woda, brzegi rwie....
Stały użytkownik

« Odpowiedz #9 : Maj 06, 2010, 14:29:52 »

U mnie w Nadwódce jest tak, że gdy odpadnie jakiś dolny liść to w tych miejscach wyrastają nowe pędy.

bebikk
Bywalec

« Odpowiedz #10 : Maj 06, 2010, 22:52:07 »

u mnie sie nie rozkrzewia w ogole, ale przycinki super sie przyjmuja. Kiedys sprawdzilem i po zaledwie 3 dniach juz maja spory system korzeni rozwiniety. Wszystko wskazuje na to ze jest okazem zdrowia u mnie nadwodka, ale te opadajace starsze liscie jedynie oszpecaja ja... postaram sie jakos na dniach zrobic fotke ale i tak to w niczym nie pomoze, opisalem objawy bardzo dokladnie a nawet i wiecej niz fotka by ukazala

dodam ze podloze mam na bazie ziemi ogrodowej z keramzytem i torfem - tego zapomnialem umiescic w opisie

pablodiablo83
Nowy
*

« Odpowiedz #11 : Luty 20, 2011, 14:21:07 »

Przepraszam ze się podpinam pod stary wątek. Mam ten sam problem z Hygrophila Polysperma lecą mi dziury :/ Niestety nie znam parametrów wody. Kilka osób radzilo podnieść ilość potasu tylko nie bardzo wiem jak. Do baniaka 60l podaje codziennie symfonia zlota 1 ml i EC 1ml+ bimbrownia światla ok 0,5 w  podmiana wody ok 20% tygodniowo dodatkowo mam sole do EI   KH2PO4 KNO3 MgSO4x7H2O + mikro których nie używam. Dodam że reszta roślin nie ma śladów niedoboru i glonów raczej nie ma. Jesli ktoś uporał się z podobnym problemem to proszę o porady.  Pozdrawiam!
michji
Cicha woda, brzegi rwie....
Stały użytkownik

« Odpowiedz #12 : Luty 20, 2011, 14:39:25 »

Chyba brak jakiegoś mikro.

Gdy przez jakiś czas nie podawałem intermagu to się robiły dziury. Przy metodzie EI oczywiście.
axepulse
Zainteresowany
**

łukasz jestem:p

« Odpowiedz #13 : Luty 25, 2011, 12:45:41 »

widzisz, podajesz makroelementy w postaci proszku KH2PO4 i KNO3. Na każde 10-15 ppm azotu i 0,5-1 ppm fosforu musi przypadać ok. 25-30 ppm potasu. Miałem u siebie w akwarium taką samą sytuację, potasu z KNO3 i KH2PO4 jest zbyt mało dlatego równocześnie trzeba podawać potas z K2SO4. pozdrawiam:)

...ostatnio zamieniłem akwarium towarzyskie na krewetkarium.
gg 1921930 Smiley
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: