otoz jak w temacie, mam dosc nieprzyjemny problem z w/w roslina
od kad pamietam to robia sie dziurki w lisciach, nastepnie obumieraja robia sie zoltawe a potem odpadaja i zostaja (uwaga) od polowy lodygi w dol prawie ze gole lodygi... nie wiem co sie dzieje, rosnie super, doslownie jak na drozdzach rosna, przycinac musze raz na tydzien gora 2 tyg i to co przycinam to jest w super kondycji
mialem swego czasu troszke problemow, czegos brakowalo mi w wodzie i niektore rosliny takze byly slabe (glownie zabienica amazonska) ale doprowadzilem wszystkie rosliny do bardzo dobrej kondycji procz tej jednej...
akwarium dobrze doswietlone, a nawet probowalem zrobic "eskperyment" w postaci umieszczenia kilku sadzonek przycietych nadwodek w najbardziej doswietlone miejsce i dalej jest to samo, doslownie ten sam "proces" zachodzi...
nawoze przy podmianach planta gainer classic, aqua plant co 2tyg + aqua ferro+ co 2tyg. oraz CO2 z bimbrowni (wszystkie rosliny, wlacznie z nadwodka slicznie babelkuja)
parametry wody sa dobre
pH 6.8
Kh 6
Gh 10
NO2 0
NO3 25
Fe 0,5 mg/l
PO4 poniżej 0,5 mg/l
temp. w ciagu dnia 24-25*C (nie przekracza raczej wyzej)
w nocy 22-23*C
oswietlenie to 3x20W na 112l baniak
dla "doswietlenia" sytuacji w moim baniaku dodam ze mialem problem najwiekszy chyba z zabienica, pojawialy sie dziury podobne do dziur w nadwodce, ale dodatkowo wzrost byl mocno zahamowany, z 3szt uratowalem 2szt ale teraz tak slicznie rosna ze az dziekuja (jesli mozna to tak ujac). Problemo z glonami jak nie mialem tak nie mam do tej pory. Baniak stoi juz jakies 4 miesiace
Jak cos pominalem to pytac, dodam info.
Na prawde bardzo mi zalezy na doprowadzenia do dobrej kondycji nadwodki wiec bede wdzieczny za wszelkie rady. Licze na wasza pomoc