black75
wieczorkami
Stały użytkownik

Glonek...znikł,jak amba fatima-naprawdę nigdzie go
|
 |
« : Marzec 09, 2010, 08:54:02 » |
|
Witam,ja z takim zapytaniem-może u Kogoś wystąpił podobny "problem", dziś zauważyłem że jeden z neonków "przesiaduje" pod korzeniem i jest agresywny w stosunku do innych neonków. Odgania je jak tylko jakiś się zbliży. Jest też on lekko "wygięty" Wyczytałem gdzieś ze może to być "szok poporodowy"  tylko że drugiego "podgięło" i tez inne przegania... możliwość też za wysokiego ph, z tym ze do tej pory było ok i ph jest 7 tak jak wcześniej..., czy możliwe jest ze działa źle co2  Woda zrobiła się jakaś mętna,pełno drobinek w niej pływa,rybki przebywają na drugim końcu baniaka od dyfuzora z co2. Jeden neonek ma na "ustach" jak by biały zajad czy coś takiego,ciężko mi to uchwycić w fotce zwłaszcza ze jak pisałem wyżej woda jakaś brudna się zrobiła. PROSZĘ O PORADĘ... 
|
|
|
|
« Ostatnia zmiana: Marzec 09, 2010, 17:32:06 wysłane przez black75 »
|
|
akwen 112l 16neonków- 8gupiki - 8molinezje -5kirysków panda-1zbrojnik niebieski- 30 Helenki i Krewetki Babaulti 15 szt.  kostka 30l 6 Helenki - Bojownik z tarłe
|
|
|
pawel0609
Nowy

|
 |
« Odpowiedz #1 : Marzec 09, 2010, 20:32:46 » |
|
Mętna biaława woda to prawdopodobnie wysyp pierwotniaków jak przy starcie akwa a ten biały nalot to będzie pewnie jakaś pleśniawka. Opisz trochę zbiornik i co ostatnio wprowadziłeś nowego lub zmieniłeś.
|
|
|
|
|
|
Po ślubie mężczyzna przypomina sobie dawne i zapomniane hobby:)
|
|
|
black75
wieczorkami
Stały użytkownik

|
 |
« Odpowiedz #2 : Marzec 09, 2010, 21:21:07 » |
|
zmieniłem dość dużo,bo od nawozu (kulki torfowe) poprzez podłoże ( piasek i żwirek) do łupin kokosa. po samej zmianie-restarcie-było spoko. dziś coś zaczęło się robić.Czyli na 5 dzień po wprowadzeniu zmian. Aha i co2 uruchomiłem przedwczoraj.
Jak na to poradzić?
|
|
|
|
« Ostatnia zmiana: Marzec 09, 2010, 21:24:21 wysłane przez black75 »
|
|
akwen 112l 16neonków- 8gupiki - 8molinezje -5kirysków panda-1zbrojnik niebieski- 30 Helenki i Krewetki Babaulti 15 szt.  kostka 30l 6 Helenki - Bojownik z tarłe
|
|
|
pawel0609
Nowy

|
 |
« Odpowiedz #3 : Marzec 09, 2010, 21:42:54 » |
|
Wiesz jestem już dziś trochę dziabnięty ale o ile dobrze czytam to 5 dni po restarcie masz już rybki w akwarium, to nie mogło się dobrze skończyć jeżeli to świeży zbiornik(wyparzone kamyczki wymyty filtr) to wysyp okrzemków to nic dziwnego ale zbiornik powinien przejść to bez ryb, jeżeli jest tak jak myślę postaraj się coś wstawić to baniaka z ustabilizowanego akwarium najlepiej pożycz od kogoś filtr to najszybciej wprowadzi pożyteczne bakterie do akwarium, a jeżeli coś nie tak rozumiem napisz dokładnie co dałeś nowego(czystego), nie napisałeś czy woda w 100% wymieniona? Jeszcze coś przyszło mi do głowy jeżeli to świeży piasek to może to być zmętnienie mechaniczne pomimo wielokrotnego płukania.
|
|
|
|
« Ostatnia zmiana: Marzec 09, 2010, 21:45:55 wysłane przez Grajewiak »
|
|
|
|
|
black75
wieczorkami
Stały użytkownik

|
 |
« Odpowiedz #4 : Marzec 09, 2010, 21:45:37 » |
|
Wiesz jestem już dziś trochę dziabnięty ale o ile dobrze czytam to 5 dni po restarcie masz już rybki w akwarium, to nie mogło się dobrze skończyć jeżeli to świeży zbiornik(wyparzone kamyczki wymyty filtr) to wysyp okrzemków to nic dziwnego ale zbiornik powinien przejść to bez ryb, jeżeli jest tak jak myślę postaraj się coś wstawić to baniaka z ustabilizowanego akwarium najlepiej pożycz od kogoś filtr to najszybciej wprowadzi pożyteczne bakterie do akwarium, a jeżeli coś nie tak rozumiem napisz dokładnie co dałeś nowego(czystego), nie napisałeś czy woda w 100% wymieniona?
to restart typu obsadzenie roślin i dosypka podłoża. Filtr,korzeń było nie myte i wstawione takie jak było,woda też 60% ze zbiornika chodzonego.Reszta to destylka. Piasek płukałem ,ąż woda była czysta. Ale bardzo mozliwe że coś tam zostało,zwłaszcza ze żwirku nie płukałem. Ale tak jak pisałem,pierwsze dni było spoko.Coś sie spsuło jak co2 z bimbrowni pogoniłem na akwen. Nowe-żwirek i piasek + łupiny kokosa +roślinki ,bimbrownia Stare-60% wody-filtr-korzeń i część roślin
|
|
|
|
« Ostatnia zmiana: Marzec 09, 2010, 21:50:13 wysłane przez black75 »
|
|
|
|
|
pawel0609
Nowy

|
 |
« Odpowiedz #5 : Marzec 09, 2010, 21:59:42 » |
|
Acha wiesz co jeżeli dałeś 60% ze starego a 40% destylowanej to zmieniłeś twardość wody i to dość radykalnie żadne ryby nie lubią takich skoków. Zmętnienie nie jest raczej groźne czy to wysyp okrzemków czy zmętnienie mechaniczne powinno się powoli stabilizować. Możliwe że podczas dłuższego wyłączenia filtra padły bakterie tlenowe i musi się ich populacja odbudować(powtarzam to co wyczytałem na forum). Natomiast ten biały nalot to pewnie pleśniawka zaatakowała rybę kup coś na to w sklepie. Jeżeli miałeś nowy żwir obowiązkowo trzeba było wyparzyć i wypłukać.
|
|
|
|
« Ostatnia zmiana: Marzec 09, 2010, 22:01:23 wysłane przez pawel0609 »
|
|
|
|
|
black75
wieczorkami
Stały użytkownik

|
 |
« Odpowiedz #6 : Marzec 09, 2010, 22:01:34 » |
|
Acha wiesz co jeżeli dałeś 60% ze starego a 40% destylowanej to zmieniłeś twardość wody i to dość radykalnie żadne ryby nie lubią takich skoków. Zmętnienie nie jest raczej groźne czy to wysyp okrzemków czy zmętnienie mechaniczne powinno się powoli stabilizować. Możliwe że podczas dłuższego wyłączenia filtra padły bakterie tlenowe i musi się ich populacja odbudować(powtarzam to co wyczytałem na forum). Natomiast ten biały nalot to pewnie pleśniawka zaatakowała rybę kup coś na to w sklepie.
Dzięki,jutro jeszcze popatrzę co się dzieje w baniaku i skoczę do akwarystycznego po coś od pleśniawki.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
bebikk
Bywalec

nowa przygoda z krewetkarium
|
 |
« Odpowiedz #7 : Marzec 09, 2010, 22:10:00 » |
|
z tego sie orientuje to plesniawka najczesciej atakuje ryby w miejscach gdzie maja jakies rany, to by sugerowalo (oczywiscie jesli sie nie myle) ze przed choroba neonek dostal po pupie od kogos. Wspomniales ze zwir nie plukales - mleko sadze ze jest wlasnie przez to spowodowane, raczej nic innego, na Twoje szczescie jesli mam co do tego racje to nie musisz sie bac bo teoretycznie zwir jest gotowy do uzycia bez plukania, plykanie zapobiega wlasnie takim efektom jak metnienie wody, zabrudzenie jej etc. ale nic trujacego nie jest wydzielane przynajmniej.
|
|
|
|
|
|
w kupie siła więc napakujmy do 25l jak najwięcej ryb!
|
|
|
pawel0609
Nowy

|
 |
« Odpowiedz #8 : Marzec 09, 2010, 22:21:39 » |
|
Co do tego żwiru to się nie zgodzę chociaż to pewnie kupiony w zoologu to zawsze lepiej samemu wygotować zawsze ma się pewność.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
black75
wieczorkami
Stały użytkownik

|
 |
« Odpowiedz #9 : Marzec 10, 2010, 15:00:12 » |
|
 może ktoś wie jak podnieść temperaturę w baniaku  Mam 100 grzałkę z termostatem- nastawiłem na "ful",czyli 32 stopnie,a temperatura doszła tylko na 25 i tak stoi. Podniosła mi o dwa stopnie  a ja potrzebuję 28-29 stopni by walczyć z pleśniawką... tylko nie mówcie ze mam kupić mocniejszą grzałkę...to nie wchodzi w grę...
|
|
|
|
« Ostatnia zmiana: Marzec 10, 2010, 15:13:22 wysłane przez black75 »
|
|
|
|
|
wkukler
Stały użytkownik

|
 |
« Odpowiedz #10 : Marzec 10, 2010, 15:23:16 » |
|
 może ktoś wie jak podnieść temperaturę w baniaku  Mam 100 grzałkę z termostatem- nastawiłem na "ful",czyli 32 stopnie,a temperatura doszła tylko na 25 i tak stoi. Podniosła mi o dwa stopnie  a ja potrzebuję 28-29 stopni by walczyć z pleśniawką... tylko nie mówcie ze mam kupić mocniejszą grzałkę...to nie wchodzi w grę... Prawdopodobnie masz zepsuty termostat.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
black75
wieczorkami
Stały użytkownik

|
 |
« Odpowiedz #11 : Marzec 10, 2010, 15:51:05 » |
|
Prawdopodobnie masz zepsuty termostat.
idzie to naprawić?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
bebikk
Bywalec

|
 |
« Odpowiedz #12 : Marzec 10, 2010, 15:58:37 » |
|
Prawdopodobnie masz zepsuty termostat.
idzie to naprawić? reklamuje sie tylko w takim przypadku grzalke o ile masz jeszcze gwarancje na nia. jak sprobujesz tam wlozyc rece zeby naprawic to rozszczelnisz grzalke na pewno i juz nie bedzie sie nadawala do akwarium z rybkami ;]
|
|
|
|
|
|
|
|
|
black75
wieczorkami
Stały użytkownik

|
 |
« Odpowiedz #13 : Marzec 10, 2010, 20:38:50 » |
|
CMF podany- temperatura podniesiona. Czekamy na poprawę.....DZIĘKI ZA POMOC...
|
|
|
|
|
|
|
|
|
bebikk
Bywalec

|
 |
« Odpowiedz #14 : Marzec 10, 2010, 22:14:46 » |
|
trzymam kciuki 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|