abadon85
Nowy

|
 |
« : Luty 05, 2010, 10:26:46 » |
|
Witam. Założyłem akwarium  Mam je od tygodnia. Mam problem z neonkami które giną. Padło już 6 szt. Zauważyłem pojedyncze białe kropki na płetwach górnych u niektórcyh neonków, których nie dam rady ująć w aparacie fotograficznym. Wpuściłem je po 48godz od założenia akwarium. Do wody dawałem uzdatniacze (FMC Zoolek, soł akwariowa oraz witaminy fishtamin) Zauważylem jakąś chorobę na brzance rekiniej. Proszę o pomoc w zdiagnozowaniu jej. Co to może być. To jedno oko chore wypukłe jest oraz pokryte jakby czymś białym lub śluzem. . Nizej zamieszczam zdjęcie. temp: 25,5 C PH - 8 NO3 - 10 PO4 - 0,6  
|
|
|
|
« Ostatnia zmiana: Luty 05, 2010, 11:38:02 wysłane przez abadon85 »
|
|
Akwarium 112l, filtr zewnętrzny Fluval 204, filtr wewnętrzny, 2x 18W (biała oraz fioletowa dla roślin), grzałka z termostatem
|
|
|
Muchomorek
Super aktywny

...a cыновья уходят в бой!
|
 |
« Odpowiedz #1 : Luty 05, 2010, 19:11:19 » |
|
Młodziutkie akwarium, a jeszcze je trujesz "lekami". Według mnie to jest przyczyną. Jeszcze nie powinno tu być ryb. Odstaw nawet 50% pojemności akwarium wody i zrób jutro dużą podmianę. Zamiast tych czarodziejskich specyfików kup starter z bakteriami. Ryby przed wpuszczeniem odkaża się z pół godziny w małym zbiorniku, a nie w głównym.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
abadon85
Nowy

|
 |
« Odpowiedz #2 : Luty 06, 2010, 10:58:55 » |
|
Dziekuje za odpowiedz. Jak ta podmiana ma wyglądać? Bo szczerze nie robiłem nigdy. Jestem młodym akwarystą. W sklepie zoologicznym mi powiedzieli że jak woda stoi 24h to wlać FMC do akwa i śmiało wpuszczać rybki... Odnośnie tej podmiany to wylać z niego 50% wody ? I uzupełnić świeżą ? Tak mam to rozumieć ? W tym czasie rybki mają zostać w akwa ?? Czy ta woda do podmienienia ma być odstana ? Jeśli tak to jak długo ? Czy ta brzanka ma szanse wyzdrowieć ?? Czy to jakaś pleśniawka czy co ?? Odizolować brzankę z akwa ? Czy nie zarazi innych rybek ? Dziś jej tylnia płetwa na górze jest jeszcze bardziej jakby biała. Zauważyłem że dziwnie pływa czasami - jakby głową w dół ;/ Z góry dziekuje za wszystkie cenne uwagi
|
|
|
|
« Ostatnia zmiana: Luty 06, 2010, 11:04:27 wysłane przez abadon85 »
|
|
Akwarium 112l, filtr zewnętrzny Fluval 204, filtr wewnętrzny, 2x 18W (biała oraz fioletowa dla roślin), grzałka z termostatem
|
|
|
Muchomorek
Super aktywny

|
 |
« Odpowiedz #3 : Luty 06, 2010, 11:28:52 » |
|
Skład MFC: błękit metylenowy, zieleń malachitowa, formaldehyd Jak sam widzisz, nie jest to żadne cudowne lekarstwo, ale trutka do odkażania. Powinni w akwarystycznym sobie to nalać do herbaty i sami wypić.  Tak jak piszesz, wypuścić 50% wody i potem dolać do pełna tą odstaną, rybek nie wyjmuj. Możesz to zrobić wężykiem spuszczając do wiaderka, możesz dzbankiem, jak uważasz i jak Ci wygodniej. Odstana, to taka stojąca w otwartym zbiorniku 24 godziny. Rybka może pływać w dół z powodu zatrucia. Ryby wydalają związki organiczne, to zmienia się w amoniak, a amoniak jest bardzo trujący. W akwarium działają bakterie, które się bardzo powoli rozwijają (nawet do miesiąca) nim uzyskasz stabilne środowisko, a Ty dzięki poradom panów wytruwasz te bakterie preparatem MFC i jeszcze serwujesz trutkę rybom, bo na nie to też przecież działa. Pleśniawka rozwija się lepiej w niższych temperaturach, możesz podwyższyć temperaturę, poczytaj o wymaganiach swoich rybek i dostosuj temperaturę. Nie wlewaj żadnych środków, oprócz bakterii w postaci startera. Jakby się pogorszyło rybce, możesz pędzlować pleśniawkę jakimś silniejszym środkiem za pomocą pędzelka uważając na zdrową skórę ryby. Przy zatruciu amoniakiem mogą być kłopoty z nabłonkami, zaniki płetw, kłopoty z oczami i skrzelami i wtedy zawsze łatwiej złapać pleśniawkę. Pleśnie są wszędzie, ale zdrowe ryby ich nie łapią, tylko w miejscu skaleczenia, chore są podatne, bo mają uszkodzone nabłonki i ranki, również w środku np. w jelitach. Wyrzuć muszle i wapienie, jeśli masz takie w akwarium. Włącz dodatkowe napowietrzanie. Możesz zbić pH bimbrownią, to zmniejszy zjadliwość amoniaku i rób podmiany po 30% co dwa dni, a dopóki ryba nadal będzie pływać głową w dół, to nawet codziennie. Dodaj roślin pływających, choćby tymczasowo. Koniecznie poczytaj o dojrzewaniu akwarium i wątek "jak sprzedawcy robią w konia"  . Rybka ma małe szanse na przeżycie, bo akwarium jest niedojrzale, ale ma. Ważne będą najbliższe 3 tygodnie. Pozdrawiam.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
abadon85
Nowy

|
 |
« Odpowiedz #4 : Luty 06, 2010, 11:44:34 » |
|
dziekuje za fachowa i szybką odpowiedz. Kurcze a ja to FMC lalem przez 3 dni z rzedu...  Czy te podmiany robic tylko przez miesiac ? Czy potem tez ? I jak czesto ? W akwarium mam wsadzonych okolo 30 roslinek (sa jeszcze male) - zauwazylem ze dwie ktore sa zielone brazowieja ;/ Kupie potas i wleje - moze im pomoze. Co do rybek to chyba przesadziłem z obsada. Wczesniej nie wiedzialem ile ich moze byc. W zwiazku z tym prosze o pomoc jakie rybki zostawic a jakie oddac komus w dobre rece. oto mojo obsada w 112l akwarium 10x neon inessa 3x mieczyk 5x kardynałek 3x kirys 4x gupik 5x danio pręgowane 2x gurami 2x prętnik 3x skalar 2x bystrzyk 1x hokejówka 1x brzanka rekinia 1x bojownik i jeszcze jakies 4 rybki ktorych nie pamietam jak sie nazywaja. Popoludniu zrobie zdjecie calego akwa i wkleje tutaj. Czy podniesc temperature ? Jesli tak to do ilu przy tej obsadzie ? Napowietrzacz mam tez razem z filtrem, oprocz tego mam jeszcze filtr zewnetrzny Fluval 204. pozdrawiam
|
|
|
|
|
|
|
|
|
zybi
Nowy

|
 |
« Odpowiedz #5 : Luty 06, 2010, 11:52:41 » |
|
zostawiłbym: 10x neon inessa 3x mieczyk 5x kardynałek 3x kirys 4x gupik 5x danio pręgowane 2x gurami 2x prętnik woda 26'C Powodzenia 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Muchomorek
Super aktywny

|
 |
« Odpowiedz #6 : Luty 06, 2010, 12:01:11 » |
|
Zobaczyłem listę i sobie westchnąłem tylko "o ja pierdzielę". Ale masz zupę rybną... Na pewno do pozbycia są skalary i brzanka rekinia, a z reszty można coś skompilować, ale zostawiam listę innym do zaopiniowania, bo nie mam konceptu.
Podmiany rób na razie często, później raz w tygodniu po 20-30%, większość tak robi i to się sprawdza. Nie karm za mocno, bo są problemy, a mocne karmienie jest pogłębia. Ryby nawet bez karmienia wytrzymują spokojnie dwa tygodnie. Z podnoszeniem temperatury będzie kiepsko, bo te ryby mają różne wymagania, a dla brzanki te 25 stopni jest akurat. Ja bym podniósł, ale nie więcej niż te 28 stopni.
Jeśli masz drugi filtr, a nie masz samego napowietrzacza to włącz ten drugi filtr. Daj to zdjęcie również całego akwarium. Jak muszelki? Jeśli są, to koniecznie trzeba wyjąć. I zadanie na dziś, to dokupić roślinek; mogą być: moczarka, rogatek, pistia, rzęsa itd. do pochłaniania związków azotowych.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
abadon85
Nowy

|
 |
« Odpowiedz #7 : Luty 06, 2010, 13:00:27 » |
|
Muszelek nie posiadam. Ale mam takie pytanie. Na chlopski rozum po co podmieniac caly czas wode, skoro dazymy do tego aby sie wytworzyla flora bakteryjna- prosze o wytlumaczenie, zwiazkow azotowych nie mam chyba duzo bo robilem test i nie wykazalo ich duzo NO3 - 10. Do tej pory karmiłem dwa razy dziennie. Karmię płatkami TROPICAL SUPERVIT. W związku z czym pytanie, jak często karmić. Proszę równiez o pomoc co do obstawy. CZego sie pozbyc a co zostawic. Nie chciałbym pzbywac sie: hokejowka, bojownik, gurami, kiryski, pretnik W sklepie zoologicznym mowili ze moze wszystko to co mam ze sobą być. Teraz widzę że chcieli chyba jak najwiecej mi wcisnąć ;/ Pompka zewnętrzna chodzi cały czas jak i wewnętrzna. Ustawiłem sobie na zegarze że świetłowki palą się od 9 rano do 23 poniewaz akwarium stoi w dość ciemnym miejscu gdyż mieszkam w takim miejscu że nie mam za duzo swiatla. O Boże. padł kolejn neonek - ma tylna płetwę wygryzioną i nie ma oczu  Brzanka rekinia też ma górną płetwę chyba wygryzioną bo poszarpana jest ;/ Co to moze byc     
|
|
|
|
« Ostatnia zmiana: Luty 06, 2010, 13:29:25 wysłane przez abadon85 »
|
|
|
|
|
Muchomorek
Super aktywny

|
 |
« Odpowiedz #8 : Luty 06, 2010, 13:23:26 » |
|
O Boże. padł kolejn neonek - ma tylna płetwę wygryzioną i nie ma oczu  Brzanka rekinia też ma górną płetwę chyba wygryzioną bo poszarpana jest ;/ Co to moze byc Prawdopodobnie skalary działają, może bojownik, albo jakaś inna rybka. Po co podmiany? Proces przemian wygląda tak: (NH 3/NH 4) -> NO 2 -> NO 3Masz bardzo młode akwarium, więc jest jeszcze w pierwszej fazie. NO 3 masz prawdopodobnie z kranu, bo do 50 mg/l dopuszcza norma i czasami zdarza się w wodzie kranowej. Podmieniasz, żeby pozbyć się NH 3/NH 4, potem żeby pozbyć się NO 2, a na końcu, żeby wylać zbyt dużą dawkę NO 3, związki sodu, fosforu, zależy co się nagromadzi.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
abadon85
Nowy

|
 |
« Odpowiedz #9 : Luty 06, 2010, 13:34:09 » |
|
Dziekuje za szybka odpowiedz. Zdjecia w powyzszym poscie. Wode juz z kranu odlalem do baniaczka. CZekam 24h i podmieniam. Dziwi mnie fakt ze tylko neonki narazie padly ;/ Postaram sie zaobserwowac czy jakas ryba goni ktores. Choc tego nie zauwazylem jeszcze... Prosze o porady ktore pomoga mi w stworzeniu dobrego akwarium. Zdjecia sa dosc nieczytelne, ale lepszych zrobic nie potrafie ;/
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
b0rn2bewild
|
 |
« Odpowiedz #10 : Luty 06, 2010, 20:30:42 » |
|
zmienilbym termometr, bo ten jest nierzetelny, te podmiany imho lepiej byloby robic codziennie po 20%,
zakup testy na Kh i Gh,
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Muchomorek
Super aktywny

|
 |
« Odpowiedz #11 : Luty 06, 2010, 20:36:09 » |
|
te podmiany imho lepiej byloby robic codziennie po 20%,
Normalnie tak, ale kolega lał przez 3 dni MFC...
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
b0rn2bewild
|
 |
« Odpowiedz #12 : Luty 06, 2010, 20:37:53 » |
|
no to wegiel do filtra na 24h, potem pierwsza podmiana 30-40% i potem co dzien po 20%, ja bym dzialal w ten sposob  oh no i oczywiscie szczepy bakterii do filtra/akwarium wlac, polecam JBL, gdyz slyszalem wiele pozytywnych opinii na ich temat 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
abadon85
Nowy

|
 |
« Odpowiedz #13 : Luty 06, 2010, 21:15:56 » |
|
węgiel aktywny jest od początku w filtrze zewnętrznym. Bakterie zakpie w ponidzialek gdyz do najblizszego sklepu zoologicznego mam 20km. Jutro podmieniam wode. Zauwazylem dzis ze bardzo zaczely sie glony rosrastac. Na pompce wewnetrznej, na kamieniach. Kupic glonojada ?? Czy zastosowac jakies preparaty ?? Prosze jeszcze o pomoc jaka pbsade zostawic pozdrawiam
AHA zapomnialem. Wode odstawilem do baniaka ktora bede podmienial. jednak jej temperatura napewno nie osiagnie takiej jak w akwarium gdyz tam jest 28 stopni. Czy podgrzac ja do tej temperatury, czy wlac taka jaka bedzie ?? A bedzie pewnie okolo 21 stopni.
|
|
|
|
« Ostatnia zmiana: Luty 06, 2010, 21:20:02 wysłane przez abadon85 »
|
|
|
|
|
|
Drago
|
 |
« Odpowiedz #14 : Luty 06, 2010, 21:23:03 » |
|
Ta brzanka jest chora prawdopodobnie na chilodonella najlepiej się sprawdza w tym przypadku akryflawina. Ponadto tych ryb nie trzyma się w takich małych akwariach tylko co najmniej 6 razy większych. Na dodatek to ryba ławicowa więc potrzebuje kilku osobników swojego gatunku, samotne staja się napastliwe wobec innych ryb, a pływanie w pozycji głową w dół to normalne u tego gatunku.
|
|
|
|
|
|
Akwarium może mieć każdy, akwarystą trzeba się urodzić bo może tylko 2% to hobbyści reszta to ludzie którzy mają ryby. Lecz czym jest bezmyślne lampienie się na najpospolitsze gatunki i ciąże u gupika wśród chwastów, w porównaniu z odkrywaniem i poznawaniem nowych, tajemniczych i ciekawych gatunków
|
|
|
|