Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: 1 2 3 [4] 5 6
  Drukuj  
Autor Wątek: skalary itp  (Przeczytany 28830 razy)
mrs
:)
Super aktywny

bla bla bla...

« Odpowiedz #45 : Luty 12, 2010, 19:45:04 »

Miałem BW z paletkami , ale to pare miesięcy temu , teraz miałem taki trochę misz-masz z roślinami taki zbiornik powstał trochę z braku koncepcji i z nudów .Teraz znów wracam do BW , tym razem ze skalarami.W przyszłości planuje też hodowle gurami czekoladowego.
Dlaczego zlikwidowałeś zbiornik z paletkami?

dwight 18
Super aktywny

« Odpowiedz #46 : Luty 12, 2010, 20:18:29 »

Dlaczego zlikwidowałeś zbiornik z paletkami?

Trudno powiedzieć , pewnie dlatego że jednak nie był to prawdziwy biotop bo miałem w akwarium odmiany kolorystyczne , z hodowli , chciałem potem kupić paletki z odłowu ale jednak zrezygnowałem z powodu chyba przede wszystkim ich ceny ale także podatności na choroby.Teraz prawdo podobnie zdecyduje się na skalarki dzikie , prawdo podobnie będę robił biotop BW Peru.

Pokazał bym ci zdjęcie starego baniaka z paletkami ale niestety nie posiadam już takiego ale znalazłem ostatnio zdjęcie moich paletek :
« Ostatnia zmiana: Luty 12, 2010, 20:21:40 wysłane przez dwight 18 » Zapisane
mrs
Super aktywny

bla bla bla...

« Odpowiedz #47 : Luty 12, 2010, 22:42:23 »

Teraz prawdo podobnie zdecyduje się na skalarki dzikie , prawdo podobnie będę robił biotop BW Peru.
Czy dzika odmiany skalarów nie będą rownie podatne na choroby co paletki?
No i pewnie cena też będzie wysoka.

dwight 18
Super aktywny

« Odpowiedz #48 : Luty 12, 2010, 23:20:58 »

Czy dzika odmiany skalarów nie będą rownie podatne na choroby co paletki?
No i pewnie cena też będzie wysoka.

Będą ale jestem już trochę lepiej przygotowany pod względem wiedzy na takie ryby , chociaż chyba jednak nie będę kupował ryb odrazu z odłowu , raczej zdecyduje się na drugie pokolenie po dzikusach.Lub ewentualnie dzikie ale nie pterophyllum altum który jest rybą wybitnie delikatną i kłopotliwą ale raczej pterophyllum scalare który w utrzymaniu jest już dużo łatwiejszy(nawet dziki).
Martinez75
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #49 : Luty 13, 2010, 00:21:12 »

Miałem BW z paletkami , ale to pare miesięcy temu , teraz miałem taki trochę misz-masz z roślinami taki zbiornik powstał trochę z braku koncepcji i z nudów .Teraz znów wracam do BW , tym razem ze skalarami.W przyszłości planuje też hodowle gurami czekoladowego.
Tak z ciekawości, co się stało z twoimi ctenoluciusami ?
dwight 18
Super aktywny

« Odpowiedz #50 : Luty 13, 2010, 10:30:37 »

Tak z ciekawości, co się stało z twoimi ctenoluciusami ?

Sprzedałem.
mrs
Super aktywny

bla bla bla...

« Odpowiedz #51 : Luty 13, 2010, 15:08:20 »

Dwight, zobacz...
http://www.superdiscus.pl/skalary/galeria/duze/dzikie/DSC05060.JPG
http://www.superdiscus.pl/skalary/galeria/duze/dzikie/DSC05048.JPG
http://www.superdiscus.pl/skalary/galeria/duze/dzikie/DSC05057.JPG

Jak dla mnie są to dorosłe altumy i raczej większe już nie będą. Oczywiście z odłowu więc forma dzika.
Czy to nie obala mitu o minimalnej granicy wysokości zbiornika 50cm?
Pisze o tym dlatego, że literatura jak i wielu użytkowników forum kurczowo trzymają się tej granicy.
Może być ładny, długi i szeroki zbiornik o wysokości np. 45cm który z miejsca nie powinien być odrzucany.
Takie moje dywagacje.
Pozdrawiam.

dwight 18
Super aktywny

« Odpowiedz #52 : Luty 13, 2010, 15:32:41 »

Jak dla mnie są to dorosłe altumy i raczej większe już nie będą. Oczywiście z odłowu więc forma dzika.

Tak myślisz? to zobacz:
jest to dorosła para prawdziwych czystej krwi altumów , ja dla mnie to mają one gdzieś po 30 cm wysokości.

zobacz jeszcze te: http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/ba0ba66d39cb7563.html nie jest to altum ale zwykły pterophyllum scalare , mimo wszystko jednak rozmiary ma dość pokaźne.

Jak widzisz granica 50 cm nie wzięła się znikąd.
« Ostatnia zmiana: Luty 13, 2010, 15:35:04 wysłane przez dwight 18 » Zapisane
My Sensi
Bywalec

Jah Rastafari Haile Selassie

« Odpowiedz #53 : Luty 13, 2010, 15:57:34 »

Dwight, zobacz...
http://www.superdiscus.pl/skalary/galeria/duze/dzikie/DSC05060.JPG
http://www.superdiscus.pl/skalary/galeria/duze/dzikie/DSC05048.JPG
http://www.superdiscus.pl/skalary/galeria/duze/dzikie/DSC05057.JPG

Pisze o tym dlatego, że literatura jak i wielu użytkowników forum kurczowo trzymają się tej granicy.
Może być ładny, długi i szeroki zbiornik o wysokości np. 45cm który z miejsca nie powinien być odrzucany.
Takie moje dywagacje.
Pozdrawiam.

człowieku nie możesz pojąć że 50cm to minimalne minimum? czy to takie trudne?
dajesz przykłady męczenia ryb i uważasz że one coś obalają

Muchomorek
Super aktywny

...a cыновья уходят в бой!

« Odpowiedz #54 : Luty 13, 2010, 16:01:51 »

Skalar nie rekin i nie powinien pływać z wynurzoną płetwą!  Grin
Na drugim zdjęciu i na trzecim skalary te pływają skosem, albo akwarium jest za niskie, albo one jakąś flaszkę obaliły.  Wink
mrs
Super aktywny

bla bla bla...

« Odpowiedz #55 : Luty 13, 2010, 21:43:55 »

człowieku nie możesz pojąć że 50cm to minimalne minimum? czy to takie trudne?

Człowieku nie zauważyłeś w mojej wypowiedzi pytajnika?
Trafiłem na osobe, która podobnie jak ja interesuje się skalarami - czlowieku.
Osoba ta, co stwierdzam autorytatywnie, ma większą wiedze od mojej na temat tych ryb - czlowieku.
Znalazłem zdjęcia - człowieku, więc postanowiłem podzielić się wątpliwościami - człowieku.
Rozumiesz, człowieku?

Inna rzecz, że wypowiedź dotyczyła altumów, gdzie jak widać na filmiku wklejonym przez dwight'a potrafią one mieć i 30 cm wieć twoje "minimalne minimum" i tak nie wystarczy dla tych ryb.

Co do Pterophyllum scalare to nadal uważam, że 100l baniak wystarczył by dla parki tych ryb. Problemem może być to, że raczej tych ryb nie można trzymać w parach.
Muszę jeszcze poszukać, poczytać itp. Docelowo planuje znacznie większy zbiornik BW i chciałbym żeby wszystko było dobrze.

Na drugim zdjęciu i na trzecim skalary te pływają skosem, albo akwarium jest za niskie, albo one jakąś flaszkę obaliły.  Wink

Muchomorku, to chyba nie ma znaczenia.
Moje skalary też czasami się przechylają.
Wygląda to tak jakby celowo poddawały się prądowi wody.

Tak myślisz? to zobacz: http://www.youtube.com/watch?gl=PL&hl=pl&v=T4EA_9jHARI&hl=pl jest to dorosła para prawdziwych czystej krwi altumów , ja dla mnie to mają one gdzieś po 30 cm wysokości.

zobacz jeszcze te: http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/ba0ba66d39cb7563.html nie jest to altum ale zwykły pterophyllum scalare , mimo wszystko jednak rozmiary ma dość pokaźne.

Jak widzisz granica 50 cm nie wzięła się znikąd.

Piękne te altumy.
Mnie raczej chodzi o taką rzecz.
Jeżeli mamy pterophyllum scalare, ktory ma 15cm wysokości to czy ogromną różnice sprawi to czy wysokośc zbiornika to 50cm czy 45cm?
Normalne, że ryba jest odpowiednio większa np. 20-25 cm to zbiornik o wielkości 45cm będzie za mały. Ale czy baniak o wysokości 50cm będzie wtedy dobry?
Rozumiesz co chce powiedzieć?
To tylko 5 cm.
« Ostatnia zmiana: Luty 14, 2010, 00:18:45 wysłane przez Grajewiak » Zapisane

My Sensi
Bywalec

Jah Rastafari Haile Selassie

« Odpowiedz #56 : Luty 14, 2010, 10:15:32 »

tak sprawi
trzeba być debilem żeby tego nie rozumieć 50cm nie mniej

dwight 18
Super aktywny

« Odpowiedz #57 : Luty 14, 2010, 12:03:33 »

Piękne te altumy.
Mnie raczej chodzi o taką rzecz.
Jeżeli mamy pterophyllum scalare, ktory ma 15cm wysokości to czy ogromną różnice sprawi to czy wysokośc zbiornika to 50cm czy 45cm?
Normalne, że ryba jest odpowiednio większa np. 20-25 cm to zbiornik o wielkości 45cm będzie za mały. Ale czy baniak o wysokości 50cm będzie wtedy dobry?
Rozumiesz co chce powiedzieć?
To tylko 5 cm

Moje zdanie jest takie że jeżeli pterophyllum scalare ma 15 cm wysokości to nie jest jeszcze w pełni dorosły , te ryby potrafią dorastać do 20 cm a nawet więcej(na zdjęciu które podałem widzimy 20 centymetrowe okazy) a jeżeli zamkniemy rybe która mierzy 15 cm w 100l baniaku to nie urośnie ona nigdy do swych naturalnych rozmiarów , nie wiem jak jest z tymi ''mutantami'' ze sklepów ale dziki pterophyllum scalare potrafi dorastać nawet do 20 cm , co świetnie mamy pokazane na zdjęciu.Na rybe 20 cm baniak 50 cm będzie moim zdaniem na styk , chociaż jeżeli mamy taką możliwość to zawsze lepiej dla skalarów zrobić akwarium na zamówienie o wysokości ok 55-60 cm wtedy ryby będą miały już pełny komfort(oczywiście mówimy o pterophyllum scalare bo na prawdziwe altumy jest potrzebna dużo większa wysokość zbiornika)
« Ostatnia zmiana: Luty 14, 2010, 12:14:28 wysłane przez dwight 18 » Zapisane
mrs
Super aktywny

bla bla bla...

« Odpowiedz #58 : Luty 14, 2010, 12:13:03 »

tak sprawi
trzeba być debilem żeby tego nie rozumieć 50cm nie mniej
A gdzie zwrot "człowieku"?
Bez tego Twoje słowa nie są już takie same...

Moje zdanie jest takie że jeżeli pterophyllum scalare ma 15 cm wysokości to nie jest jeszcze w pełni dorosły , te ryby potrafią dorastać do 20 cm a nawet więcej(na zdjęciu które podałem widzimy 20 centymetrowe okazy) a jeżeli zamkniemy rybe która mierzy 15 cm w 100l baniaku to nie urośnie ona nigdy do swych naturalnych rozmiarów , nie wiem jak jest z tymi ''mutantami'' ze sklepów ale dziki pterophyllum scalare potrafi dorastać nawet do 20 cm , co świetnie mamy pokazane na zdjęciu.
To zapytam jeszcze raz.
Widziałeś skalara wychowanego w akwarium który osiągnąłby granice 20cm wysokości?
To, że pterophyllum scalare w warunkach naturalnych może dorosnąć i do 30cm to ja wiem.
Tak jak pisałem wcześniej, widziałem pterophyllum scalare w dużych zbiornikach które miały nieco ponad 15cm i już od dawna nie rosły.
Wiem, że jeśli ryba będzie w zbyt małym baniaku to skarłowacieje.
Moim zdaniem te ryby na zdjęciu, które podałes nie mają 20cm.

Na rybe 20 cm baniak 50 cm będzie moim zdaniem na styk , chociaż jeżeli mamy taką możliwość to zawsze lepiej dla skalarów zrobić akwarium na zamówienie o wysokości ok 55-60 cm wtedy ryby będą miały już pełny komfort(oczywiście mówimy o pterophyllum scalare bo na prawdziwe altumy jest potrzebna dużo większa wysokość zbiornika)
Dwight, ale dla 25cm ryby zbiornik o wysokości 50cm nie będzie w sam raz. Będzie za mały.
Dlatego granica 50cm wysokości slupka wody jest bez sensu.
Przykładowo, masz pterophyllum scalare "urodzonego" w sklepie który moim zdaniem ledwo przekroczy granic 15cm - zbiornik o wysokości 50cm będzie ok. Masz pterophyllum scalare z odłowu, który jeśli zapewnisz mu idealne warunki może spokojnie dojsć do 25cm wysokosci - zbiornik 50cm będzie za mały.
Jak widzisz, dla drugiego przykładu granica 50cm wysokości zbiornika traci sens.

Ja, jak już pisałem docelowo planuje zbiornik 110x50x60.
« Ostatnia zmiana: Luty 14, 2010, 13:12:58 wysłane przez Grajewiak » Zapisane

dwight 18
Super aktywny

« Odpowiedz #59 : Luty 14, 2010, 13:41:42 »

Widziałeś skalara wychowanego w akwarium który osiągnąłby granice 20cm wysokości?
To, że pterophyllum scalare w warunkach naturalnych może dorosnąć i do 30cm to ja wiem.
Tak jak pisałem wcześniej, widziałem pterophyllum scalare w dużych zbiornikach które miały nieco ponad 15cm i już od dawna nie rosły.
Wiem, że jeśli ryba będzie w zbyt małym baniaku to skarłowacieje.
Moim zdaniem te ryby na zdjęciu, które podałes nie mają 20cm.

Mają bo człowiek który jest ich właścicielem sam tak powiedział.Wychowanego w akwarium? jeżeli akwarium miało by odpowiednią wysokość bardzo możliwe że skalar osiągnął by takie rozmiary ale musiałby być czystej krwi dzikusem(pierwsze ewentualnie drugie pokolenie) , no bo jeżeli rośnie tyle w naturze to czemu nie miał by tyle urosnąć w akwarium?

Dwight, ale dla 25cm ryby zbiornik o wysokości 50cm nie będzie w sam raz. Będzie za mały.
Dlatego granica 50cm wysokości slupka wody jest bez sensu.
Przykładowo, masz pterophyllum scalare "urodzonego" w sklepie który moim zdaniem ledwo przekroczy granic 15cm - zbiornik o wysokości 50cm będzie ok. Masz pterophyllum scalare z odłowu, który jeśli zapewnisz mu idealne warunki może spokojnie dojsć do 25cm wysokosci - zbiornik 50cm będzie za mały.
Jak widzisz, dla drugiego przykładu granica 50cm wysokości zbiornika traci sens.

Ale jeżeli skalar który urodził się w akwarium będzie miał godne warunki do życia to urośnie tak samo duży jak dzikus bo przecież oba skalary mają takie same geny.
« Ostatnia zmiana: Luty 14, 2010, 13:48:11 wysłane przez dwight 18 » Zapisane
Strony: 1 2 3 [4] 5 6
  Drukuj  

Skocz do: