tak sprawi
trzeba być debilem żeby tego nie rozumieć 50cm nie mniej
A gdzie zwrot "człowieku"?
Bez tego Twoje słowa nie są już takie same...
Moje zdanie jest takie że jeżeli pterophyllum scalare ma 15 cm wysokości to nie jest jeszcze w pełni dorosły , te ryby potrafią dorastać do 20 cm a nawet więcej(na zdjęciu które podałem widzimy 20 centymetrowe okazy) a jeżeli zamkniemy rybe która mierzy 15 cm w 100l baniaku to nie urośnie ona nigdy do swych naturalnych rozmiarów , nie wiem jak jest z tymi ''mutantami'' ze sklepów ale dziki pterophyllum scalare potrafi dorastać nawet do 20 cm , co świetnie mamy pokazane na zdjęciu.
To zapytam jeszcze raz.
Widziałeś skalara wychowanego w akwarium który osiągnąłby granice 20cm wysokości?
To, że pterophyllum scalare w warunkach naturalnych może dorosnąć i do 30cm to ja wiem.
Tak jak pisałem wcześniej, widziałem pterophyllum scalare w dużych zbiornikach które miały nieco ponad 15cm i już od dawna nie rosły.
Wiem, że jeśli ryba będzie w zbyt małym baniaku to skarłowacieje.
Moim zdaniem te ryby na zdjęciu, które podałes nie mają 20cm.
Na rybe 20 cm baniak 50 cm będzie moim zdaniem na styk , chociaż jeżeli mamy taką możliwość to zawsze lepiej dla skalarów zrobić akwarium na zamówienie o wysokości ok 55-60 cm wtedy ryby będą miały już pełny komfort(oczywiście mówimy o pterophyllum scalare bo na prawdziwe altumy jest potrzebna dużo większa wysokość zbiornika)
Dwight, ale dla 25cm ryby zbiornik o wysokości 50cm nie będzie w sam raz. Będzie za mały.
Dlatego granica 50cm wysokości slupka wody jest bez sensu.
Przykładowo, masz pterophyllum scalare "urodzonego" w sklepie który moim zdaniem ledwo przekroczy granic 15cm - zbiornik o wysokości 50cm będzie ok. Masz pterophyllum scalare z odłowu, który jeśli zapewnisz mu idealne warunki może spokojnie dojsć do 25cm wysokosci - zbiornik 50cm będzie za mały.
Jak widzisz, dla drugiego przykładu granica 50cm wysokości zbiornika traci sens.
Ja, jak już pisałem docelowo planuje zbiornik 110x50x60.