przeczytaj wypowiedź mrs i wyciągnij wnioski. Z resztą skalary aby dobrze się czuły potrzebują przynajmniej małej grupki
Z czego ma wyciągać wnioski? z tych durnot które on tam po nawypisywał? Ludzie wejście jakąś książkę akwarystyczną do ręki może odechce się wam wpisywania takich pseudo mądrości i idiotycznych przemyśleń które jacyś ludzie mogą potraktować serio i wsadzić Piranie do 100 litrów pod pretekstem że ''w zoologu była w 50 litrach''.
A, znam też człowieka, który choduje 5 dorosłych paletek w 112l. Ryby sie trą i ogólnie są zdrowe.
Prawda jest taka, że czy jest to 100l czy 300l to i tak męczymy ryby ciesząc oko ich pięknem.
Człowieku ośmieszasz się wypisując takie debilizmy , czy 100 litrów do pływania czy 3 razy więcej to przecież żadna różnica.... pomyśl to ty w ogóle piszesz .5 dorosłych dyskowców w 100 litrach?

naprawdę szkoda mi tych ryb... te twoje argumenty są na poziomie dzieciaka z podstawówki(nie wykluczone że nim nie jesteś) , a od czego mają chorować? jak ciebie by zamknęli na całe życie w szafie i przynosili by ci żarcie to też być nie chorował ale czół byś się chyba nie zbyt fajnie , te ryby po prostu mają za mało miejsca do poruszania się , dorosła paletka to juz bardzo duża ryba i trzymanie jej w takim małym baniaczku to czysty sadyzm.
Niewola pozostaje niewolą.
To znaczy że ryba czuje się tak samo w 100 litrach i tak samo w 500 litrach bo i to i to jest niewola?
Umiejętność czytania ze zrozumieniem to ciągle nieosiągalna sztuka dla niektórych osob.
Przeczytaj proszę raz jeszcze co napisałem, później może zacznij się wypowiadać.
Temat dotyczył skalarów, nie piranii. Zdania, które napisałem należy rozpatrywać w kwestii tylko i wyłącznie tych ryb. Jeśli tego nie rozumiesz nie zabieraj głosu.
Nie napisałem, że popieram trzymanie stada paletek w 100l, napisałem, że znam człowieka który trzyma ryby w takim litrazu i mają się dobrze.
To czy Twoim zdaniem jest to odpwiedni litraż czy nie wcale mnie nie obchodzi.
Temat dotyczył skalarów, a Ty poza nazwaniem moich słów głupotami i nazwaniu mnie dzieckiem (z resztą niepoprawną polszczyzną) nie napisałeś kompletnie nic, nie podałeś żadnych argumentów.
Napisze raz jeszcze, może zrozumiesz.
Skalary, jako ryby "urodzone w szkle" w 95% trzymanych od młodości w małych, przerybionych akwariach nie znają swojego naturalnego środowiska. Ryba więc nie ma punktu odniesienie do tego co większość ludzi wypisuje.
100l szkło jest odpowiednie dla dobranej pary skalarów. Nie w przerybionym akwarium. W akwarium przeznaczonym dla skalarów.
Widziałeś może 25 centymetrowego skalara wychodowanego w akwarium na własne oczy?
Jeśli widziałeś, zwracam honor.
Jeśli nie, milcz.
Co do porównania 100l do 300l to niewola jest niewolą. Pozostanie niewolą nawet w 1000l.
Czy rybom jest dobrze czy nie. To już inna sprawa.
Przyjemny klimat panuje na tym forum

Bardzo!!! Jak wezmę stronę jednego to drugi zaczyna najeżdżać. I kto tu spamuje

heh...akwaryści

Poczytaj wypowiedź czlowieka, który najbardziej krzyczy w tym wątku i postaraj się wyciągnąć wnioski

Jeśli znajdziesz coś konstruktywnego, czapki z głów