Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Strony: [1] 2 3 ... 6
  Drukuj  
Autor Wątek: skalary itp  (Przeczytany 29038 razy)
wasyl98
Nowy
*

« : Styczeń 29, 2010, 15:48:31 »

zaczne od początku
awa 112l  rybki

4skalary
2czarne molinezje Cry miałem 3
3żółte molinezje
13 gupików Cry miałem 15
2 glonojady
5 neonków
1 Cry  mieczyk miałem 2
mam kłopot bo akwarim założone po świętach zdechły mi te rybki o których wcześniej mowa i koledzy móiwą że to skalary je zagryzły. według mnie była to choroba no i nie wiem co to było i czy pozbyć się skalarów??? piszcie co o tym myślicie. a jeszcze niewiem czy slalary nie zagryzą neonków
bebikk
Bywalec

nowa przygoda z krewetkarium

« Odpowiedz #1 : Styczeń 29, 2010, 17:01:15 »

a wiec zaczne, fajne dajesz pozywienie skalarom Wink musza byc szczesliwe z zywego zarcia w postaci gupikow ;p

akwarium ogolnie przerybione, nie nadaje sie przede wszystkim 112l (bo pewnie to 80x35x40) jest za niskie i skalary nie dorosna do swoich rozmiarow tylko skarlowacieja, nabawia sie chorob i zdechna
co do mieczykow JA mam zdanie ze takze za male akwarium, niektorzy jednak uwazaja ze 100l to minimum dla nich wiec tutaj jak uwazasz tak uwazasz.

moja propozycja? oddaj skalary, one sa winowajcami
przyszlo mi tez na mysl ze skoro po swietach zalozone akwarium wiec pewnie krotki albo zaden okres dojrzewania wody, a akwarium juz do malych nie nalezy wiec 2-3 tygodnie dojrzewania wody to jest minimum pod warunkiem ze spelniasz wszystkie warunki w postaci filtracji, podloza, roslinnosci, ogrzewania, oswietlania

jesli tak to woda niedojrzala moze byc powodem zgonow ryb a nie skalary, lecz jesli to nie sa skalary to w przyszlosci beda to skalary Wink

w kupie siła więc napakujmy do 25l jak najwięcej ryb!
rogerakva
Nowy
*

« Odpowiedz #2 : Styczeń 29, 2010, 17:54:10 »

bebikk dobrze gada. Jak zostawisz skalary i pozwolisz im dorosnąć (jeśli nie przkształcą się w akwariowe szczury) to narybek żyworódek będzie ich regularnym pokarmem. Nie było by z tym problemu w większym zbiorniku bo żyworódki są bardzo płodne i szybko odrabiałyby straty. A do tego skalar to z natury powolna rybka i w dużym zbiorniku + rośliny, małe miałyby większe szanse na przeżycie.
Wiciu08
Nowy
*

« Odpowiedz #3 : Styczeń 29, 2010, 18:18:49 »

Posłuchaj rad kolegów, też miałem 2 skalary i kazano mi oddać, nie chciałem oddawać, ale jak poczytałem o skarłowaceniu, to oddałem znajomemu do większego aqwa.

Wojtek z Kłodzka, jak mogę to pomagam Wink
rogerakva
Nowy
*

« Odpowiedz #4 : Styczeń 29, 2010, 18:38:17 »

Wiesz Wiciu, można trzymać skalary nawet w mniejszych zbiornikach. Znam takie przypadki. Ale nawet jeśli nie skarłowacieją to świadomość że ryba o wysokości 25cm przemieszcza się w zbiorniku o wysokości 35 cm do nie jest chyba szczyt zaszczytu akwarysty.
mrs
:)
Super aktywny

bla bla bla...

« Odpowiedz #5 : Styczeń 29, 2010, 20:13:26 »

Wiesz Wiciu, można trzymać skalary nawet w mniejszych zbiornikach. Znam takie przypadki. Ale nawet jeśli nie skarłowacieją to świadomość że ryba o wysokości 25cm przemieszcza się w zbiorniku o wysokości 35 cm do nie jest chyba szczyt zaszczytu akwarysty.
Jak czytam takie posty to śmiać mi się chce.
Zacznijmy od tego ilu z nas tak naprawde widziało skalara wychodowanego w warunkach akwariowych o rozpiętości płetw 25 cm.
Najwiekszego skalara jakiego widziałem w akwarium to 15 cm. Kolega go ma i mówi, że od 2 lat ryba już nie rośnie. Nie zapada na choroby, nie wygląda na zdeformowaną, para przystępuje do tarła. Akwa ok 120l.
Gdybyśmy wpuśili skalary odłowione z amazonki do akwarium to byłaby to dla nich tragedia, ale czy tragedią dla ryby wyjętej ze sklepu zoologicznego z 50l akwarium gdzie najczęściej jest po 50 skalarów i więcej jest umieszczenie jej w akwa 100l?
Nie mówie żeby chodować 10 dorosłych skalarów w 100 litrowym zbiorniku, ale taki litraż dla pary na pewno wystarczy.

A, znam też człowieka, który choduje 5 dorosłych paletek w 112l. Ryby sie trą i ogólnie są zdrowe.
Prawda jest taka, że czy jest to 100l czy 300l to i tak męczymy ryby ciesząc oko ich pięknem.
Niewola pozostaje niewolą.
I jeszcze jedno. Jakie ryby mają gorzej, parka skalarów + np. kilka kirysków czy zupy rybne złozone z mniejszych ryb jakie ma 70% akwarystów?

rogerakva
Nowy
*

« Odpowiedz #6 : Styczeń 29, 2010, 21:07:18 »

Ok, zwracam honor. Troszeczkę przesadziłem z tą wysokością skalara. Chodziło mi bardziej o to że ktoś wpuszcza taką rybę do 20tu innych mniejszych i mysli że jest ok. A Twój post jest wart uwagi.
BartekTZR
Nowy
*

« Odpowiedz #7 : Styczeń 29, 2010, 21:42:44 »

A jesli jednego skalara od młodosci bede trzymal w 60l to cos sie złego stanie??

Pytam z ciekawosci,zeby po mnie nie pojechano ze chce rybe meczyc...
W swoim 60 mam 6 gupikow i nie mysle o zakupie dodatkowych ryb
rogerakva
Nowy
*

« Odpowiedz #8 : Styczeń 29, 2010, 22:04:44 »

przeczytaj wypowiedź mrs i wyciągnij wnioski. Z resztą skalary aby dobrze się czuły potrzebują przynajmniej małej grupki
aqua95
Nowy
*

« Odpowiedz #9 : Styczeń 29, 2010, 22:05:09 »

A jesli jednego skalara od młodosci bede trzymal w 60l to cos sie złego stanie??

Tak stanie się , ta ryba będzie się tam potwornie męczyć ponieważ skalar to ryba stadna i trzymanie jej jednej w tak malutkim akwarium to sadyzm.
dwight 18
Super aktywny

« Odpowiedz #10 : Styczeń 29, 2010, 22:08:28 »

przeczytaj wypowiedź mrs i wyciągnij wnioski. Z resztą skalary aby dobrze się czuły potrzebują przynajmniej małej grupki

Z czego ma wyciągać wnioski? z tych durnot które on tam po nawypisywał? Ludzie wejście jakąś książkę akwarystyczną do ręki może odechce się wam wpisywania takich pseudo mądrości i idiotycznych przemyśleń które jacyś ludzie mogą potraktować serio i wsadzić Piranie do 100 litrów pod pretekstem że ''w zoologu była w 50 litrach''.

A, znam też człowieka, który choduje 5 dorosłych paletek w 112l. Ryby sie trą i ogólnie są zdrowe.
Prawda jest taka, że czy jest to 100l czy 300l to i tak męczymy ryby ciesząc oko ich pięknem.

Człowieku ośmieszasz się wypisując takie debilizmy , czy 100 litrów do pływania czy 3 razy więcej to przecież żadna różnica.... pomyśl to ty w ogóle piszesz .5  dorosłych dyskowców w 100 litrach?  Shocked naprawdę szkoda mi tych ryb... te twoje argumenty są na poziomie dzieciaka z podstawówki(nie wykluczone że nim nie jesteś) , a od czego mają chorować? jak ciebie by zamknęli na całe życie w szafie i przynosili by ci żarcie to też być nie chorował ale czół byś się chyba nie zbyt fajnie , te ryby po prostu mają za mało miejsca do poruszania się , dorosła paletka to juz bardzo duża ryba i trzymanie jej w takim małym baniaczku to czysty sadyzm.

To znaczy że ryba czuje się tak samo w 100 litrach i tak samo w 500 litrach bo i to i to jest niewola?  Roll Eyes
« Ostatnia zmiana: Styczeń 29, 2010, 22:17:48 wysłane przez dwight 18 » Zapisane
rogerakva
Nowy
*

« Odpowiedz #11 : Styczeń 29, 2010, 22:17:46 »

Przyjemny klimat panuje na tym forum Cheesy Bardzo!!!  Jak wezmę stronę jednego to drugi zaczyna najeżdżać. I kto tu spamuje Huh
heh...akwaryści
mrs
:)
Super aktywny

bla bla bla...

« Odpowiedz #12 : Styczeń 29, 2010, 22:32:20 »

Z czego ma wyciągać wnioski? z tych durnot które on tam po nawypisywał? Ludzie wejście jakąś książkę akwarystyczną do ręki może odechce się wam wpisywania takich pseudo mądrości i idiotycznych przemyśleń które jacyś ludzie mogą potraktować serio i wsadzić Piranie do 100 litrów pod pretekstem że ''w zoologu była w 50 litrach''.

Człowieku ośmieszasz się wypisując takie debilizmy , czy 100 litrów do pływania czy 3 razy więcej to przecież żadna różnica.... pomyśl to ty w ogóle piszesz .5  dorosłych dyskowców w 100 litrach?  Shocked naprawdę szkoda mi tych ryb... te twoje argumenty są na poziomie dzieciaka z podstawówki(nie wykluczone że nim nie jesteś) , a od czego mają chorować? jak ciebie by zamknęli na całe życie w szafie i przynosili by ci żarcie to też być nie chorował ale czół byś się chyba nie zbyt fajnie , te ryby po prostu mają za mało miejsca do poruszania się , dorosła paletka to juz bardzo duża ryba i trzymanie jej w takim małym baniaczku to czysty sadyzm.

To znaczy że ryba czuje się tak samo w 100 litrach i tak samo w 500 litrach bo i to i to jest niewola?  Roll Eyes

Umiejętność czytania ze zrozumieniem to ciągle nieosiągalna sztuka dla niektórych osob.
Przeczytaj proszę raz jeszcze co napisałem, później może zacznij się wypowiadać.
Temat dotyczył skalarów, nie piranii. Zdania, które napisałem należy rozpatrywać w kwestii tylko i wyłącznie tych ryb. Jeśli tego nie rozumiesz nie zabieraj głosu.

Nie napisałem, że popieram trzymanie stada paletek w 100l, napisałem, że znam człowieka który trzyma ryby w takim litrazu i mają się dobrze.
To czy Twoim zdaniem jest to odpwiedni litraż czy nie wcale mnie nie obchodzi.

Temat dotyczył skalarów, a Ty poza nazwaniem moich słów głupotami i nazwaniu mnie dzieckiem (z resztą niepoprawną polszczyzną) nie napisałeś kompletnie nic, nie podałeś żadnych argumentów.

Napisze raz jeszcze, może zrozumiesz.
Skalary, jako ryby "urodzone w szkle" w 95% trzymanych od młodości w małych, przerybionych akwariach nie znają swojego naturalnego środowiska. Ryba więc nie ma punktu odniesienie do tego co większość ludzi wypisuje.
100l szkło jest odpowiednie dla dobranej pary skalarów. Nie w przerybionym akwarium. W akwarium przeznaczonym dla skalarów.

Widziałeś może 25 centymetrowego skalara wychodowanego w akwarium na własne oczy?
Jeśli widziałeś, zwracam honor.
Jeśli nie, milcz.

Co do porównania 100l do 300l to niewola jest niewolą. Pozostanie niewolą nawet w 1000l.
Czy rybom jest dobrze czy nie. To już inna sprawa.

Przyjemny klimat panuje na tym forum Cheesy Bardzo!!!  Jak wezmę stronę jednego to drugi zaczyna najeżdżać. I kto tu spamuje Huh
heh...akwaryści
Smiley
Poczytaj wypowiedź czlowieka, który najbardziej krzyczy w tym wątku i postaraj się wyciągnąć wnioski Smiley
Jeśli znajdziesz coś konstruktywnego, czapki z głów Smiley
« Ostatnia zmiana: Luty 14, 2010, 22:43:17 wysłane przez Grajewiak » Zapisane

BartekTZR
Nowy
*

« Odpowiedz #13 : Styczeń 29, 2010, 22:34:53 »

Tak stanie się , ta ryba będzie się tam potwornie męczyć ponieważ skalar to ryba stadna i trzymanie jej jednej w tak malutkim akwarium to sadyzm.

A jesli beda to 2-3 skalary?
dwight 18
Super aktywny

« Odpowiedz #14 : Styczeń 29, 2010, 22:44:21 »

Skalary, jako ryby "urodzone w szkle" w 95% trzymanych od młodości w małych, przerybionych akwariach nie znają swojego naturalnego środowiska. Ryba więc nie ma punktu odniesienie do tego co większość ludzi wypisuje.
100l szkło jest odpowiednie dla dobranej pary skalarów. Nie w przerybionym akwarium. W akwarium przeznaczonym dla skalarów

Skalarów nie trzyma się parami , jest to ryb stadna to po pierwsze po drugie rośnie do 15 cm więc stadko tych ryb po prostu nie będzie miało miejsca do pływania w tak małym baniaku.

Nie napisałem, że popieram trzymanie stada paletek w 100l, napisałem, że znam człowieka który trzyma ryby w takim litrazu i mają się dobrze.
To czy Twoim zdaniem jest to odpwiedni litraż czy nie wcale mnie nie obchodzi.

Jeżeli napisałeś że: cytuje:''znam też człowieka, który hoduje 5 dorosłych paletek w 112l. Ryby się trą i ogólnie są zdrowe.'' to chyba każdy człowiek który miał w szkole J.Polski pomyślałby że jest to twój argument którym chcesz udowodnić że stadko paletek można trzymać w 100 litrach.
Moim zdaniem? nie musisz się słuchać mnie , jeśli znajdziesz jakiegoś fachowca od dyskowców który powie że w 100 litrach można trzymać te ryby to zwracam honor.

Temat dotyczył skalarów, nie piranii. Zdania, które napisałem należy rozpatrywać w kwestii tylko i wyłącznie tych ryb. Jeśli tego nie rozumiesz nie zabieraj głosu.

Jeżeli piszesz że skalar trzymany w ciasnych 50 lirach w zoologu po przeniesieniu do 100 litrów będzie czół się dobrze to człowiek wierzący ci równie dobrze może tak samo postąpić z np.piraniami i będzie to jak najbardziej logiczne z jego strony ponieważ pomyśli sobie że wpuścił te ryby do akwarium dwa razy większego niż trzymano je w sklepie a więc powinny czuć się świetnie.

Co do porównania 100l do 300l to niewola jest niewolą. Pozostanie niewolą nawet w 1000l.
Czy rybom jest dobrze czy nie. To już inna sprawa
.

napisałeś coś takiego:''Prawda jest taka, że czy jest to 100l czy 300l to i tak męczymy ryby ciesząc oko ich pięknem.
Niewola pozostaje niewolą.''  z tego zdania wynika że czy 100 litrów czy 300 ryby i tak się męczą ''wiec nie ma różnicy czy wpuścisz skalara do 300 l czy do 100''- taki wniosek może wysunąć każdy myślący człowiek , teraz piszesz że niewolą jest nawet 1000 l ale co to ma w o ogóle do rzeczy? dyskusja jest na temat : ''100 l to to samo co 300 bo i tak jest niewolą'' bo to napisałeś w poprzednim poście.
« Ostatnia zmiana: Styczeń 29, 2010, 22:54:02 wysłane przez dwight 18 » Zapisane
Strony: [1] 2 3 ... 6
  Drukuj  

Skocz do: