Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Akwarystyka - Forum Akwarystyczne Wodnego Swiata « Akwarystyka « Choroby « Czy dno ma cos wspólnego z chorobą rybek ?
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: Czy dno ma cos wspólnego z chorobą rybek ?  (Przeczytany 1711 razy)
kidimidi
Nowy
*

« : Styczeń 28, 2010, 18:39:17 »

Oto moje  pytanie - mam akwarium od trzech miesięcy i ostatnio zakupiłam do tego akwa. kilka roślinek .Sadząc te roślinki zrobiłam małe zamieszanie w akwarium , w wodzie pływało trochę syfu z dna ,od tego momentu kiedy ruszyłam dno zauważyłam że moje rybki Platki zaczęły oddychać szybciej ,są mało ruchliwe i zwijają płetwy .

Czy te rybki pochorowały się od tego że ruszyłam dno ?

Co teraz w tej sytuacji robić?

wspomnę że ma akwarium 60 litrowe .podmieniam w nim wodę 30 % raz w tygodniu

Niestety parametrów nie znam ,mam tylko test na PH .
lwica79
Super aktywny

« Odpowiedz #1 : Styczeń 28, 2010, 18:53:49 »

Przede wszystkim to jakie jest to dno? Jaką masz filtrację i jak czyścisz filtr.
Wszystko jest mozliwe.

kidimidi
Nowy
*

« Odpowiedz #2 : Styczeń 28, 2010, 19:24:56 »

Dno to są drobne kamyczki , filtr Aquael turbo filter 350 z gąbką i wsadem ceramicznym ,czyszczony jest z odebranej wody z akwarium .
Zauważyłam że jak tylko zaczęłam sadzić roślinki to po godzinie zaczęły się te objawy .
wkukler
Stały użytkownik

« Odpowiedz #3 : Styczeń 28, 2010, 19:50:10 »

a ile masz tych platek, jakie jeszcze masz rybki??
A czy w czasie gdy sadziłaś roślinki z dna nie wypłynęły bąbelki??
kidimidi
Nowy
*

« Odpowiedz #4 : Styczeń 28, 2010, 19:57:32 »

Platki - 5 szt.
kiryski  - 3 szt.
neonki - 7 szt.

i plaga ślimaków świderków

nie zauważyłam żeby jakieś  bąbelki wypłynęły .
lwica79
Super aktywny

« Odpowiedz #5 : Styczeń 28, 2010, 21:48:36 »

Roślinki sadziłaś oczywiście bez koszyczków?
Wyłączałaś na ten czas filtr/napowietrzanie?
Nie miałaś przez przypadek jakiejś szodliwej substancji na dłoniach przed włożeniem ich do wody?

Teoretycznie podczas sadzenia roślinek i naruszania podłoża nic się nie powinno dziać, nawet jeśli brudy unoszą się i woda zrobi się trochę mętna...jednak u Ciebie nie były wcześniej mierzone parametry i mogło być wysokie NO2, NO3, i jak jeszcze naruszyłaś podłoże to mogły się CHYBA te parametry podnieść. To by wyjaśniło reakcję rybek. W takim układzie spora i szybka podmiana wody była by konieczna, dla zwiększenia bezpieczeństwa rybek. I ja bym to na Twoim miejscu zrobiła- podmieniła około 40% - to na pewno nie zaszkodzi a pomódz może.

kidimidi
Nowy
*

« Odpowiedz #6 : Styczeń 29, 2010, 09:10:18 »

Tak roślinki  sadziłam bez koszyczków .
Niestety nie wyłączyłam filtra .
Krzysiek19
Bywalec

Siberian Husky

« Odpowiedz #7 : Styczeń 29, 2010, 10:29:03 »

Tak roślinki  sadziłam bez koszyczków .
Niestety nie wyłączyłam filtra .

Filtr musi chodzić 24/h , i dobrze że nie wyłączałaś filtra bo byś pogorszyła sprawę.Dokładnie odmul dno i podmień 40% wody tak jak pisze lwica79.Jak ja podmieniam wodę rybki mają podobną reakcje, ale jak skończę prace porządkowe wszystko wraca do normy i rybki zachowują się normalnie(moim zdaniem to jest stres).

45 l
  XxX-gupiki z młodymi
  5-kiryski pstre
35l
W planach muszlowce Smiley
---------------
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do: