Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Czy otrzymałeś swój email z kodem aktywacyjnym ?
Akwarystyka - Forum Akwarystyczne Wodnego Swiata « Akwarystyka « Ryby akwariowe « Obsady « Obsada akwarium 55l gupiki i ...
Strony: 1 2 [3]
  Drukuj  
Autor Wątek: Obsada akwarium 55l gupiki i ...  (Przeczytany 7564 razy)
Bartek1599
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #30 : Styczeń 15, 2010, 17:14:33 »

Cytat: dolly
Na pewno niema przerybienia pytałem sprzedawcy w sklepie

Przepraszam za stwierdzenie ale ten sprzedawca nadaje się do tej pracy jak kozi tyłek na trąbę skoro jest na tyle inteligentny by stwierdzić ze molinezje i zbrojnik nadają się do 55litrowego akwa.

Tak jak już pisałem zbrojnika, kiriśnika, molinezje itp. nikt mi nie polecił tylko sam kupiłem. Ten sprzedawca który mi to powiedział to mój znajomy więc raczej mnie nie oszukał (zbrojnika, kiriśnika itp. kupowałem w innym sklepie).A co do przelicznika to wyczytałem takie mądrości na tym właśnie forum niestety nie pamiętam w jakim wątku (chyba ciążą u gupika ale pewien nie jestem). Ale tak jak pisałem zmieniam obsadę akwarium i czekam na propozycje (obsada jaką proponuje jest zaznaczona na zielono 3 odpowiedzi wstecz). I ponowię pytanie czy mogę do nich dodać danio albo 1-2 platki a może microrosbora czy może pielęgniczki ramireza a może wszytskich po trochu czy może już starczy albo już jest za dużo Huh
Muchomorek
Super aktywny

...a cыновья уходят в бой!

« Odpowiedz #31 : Styczeń 15, 2010, 17:23:38 »

Ten sprzedawca który mi to powiedział to mój znajomy więc raczej mnie nie oszukał(...)
Sprzedawca tak uważa i ma do tego prawo, i myślę że powiedział to szczerze, tak jak niektórzy proponujący krokodyla do 5 litrów, a dobre chęci i uczciwość to nie wszystko.
Swoją drogą, sprzedawcy w małych sklepach, mogą mieć takie skrzywienie w kierunku konserwy, bo zazwyczaj mają dużo malutkich rybek w malutkich akwariach, potem ktoś to kupuje i nawet nie widzą, jak ryby wyglądają, gdy są już duże. 
Bartek1599
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #32 : Styczeń 15, 2010, 19:37:12 »

Rozumiem, ale czy możemy się zająć obsadą ?

Po konsultacji z wami doszedłem do takiej obsady :
-Gupiki x6
-Kiriski spichrzowe x6 (dokupuje 5 i oddaje albinosa)
-Neonki inessa x10-12
-Neonki czerwone x6-8

Co wy na to ?
I ponownie się pytam czy mogę do nich coś jeszcze dodać np. danio, 1-2 platki , microrosbora a może pielęgniczki ramireza; a może wszystkich po trochu czy może już starczy albo już jest za dużo Huh
« Ostatnia zmiana: Styczeń 15, 2010, 19:43:01 wysłane przez Bartek1599 » Zapisane
dolly
Stały użytkownik

Szczecin-Ystad

« Odpowiedz #33 : Styczeń 15, 2010, 19:53:01 »

Jak dla mnie to masz tłok.Ja w podobnym akwarium mam 10xneonki i 5xtetry czarne a i tak wydaje się za dużo więc kupuję 140l : )

Muchomorek
Super aktywny

« Odpowiedz #34 : Styczeń 15, 2010, 20:03:11 »

Według mnie gupiki i te kiryski to maks. Ewentualnie jakieś neonki (jedne) z kiryskami.
Krzysiek19
Bywalec

Siberian Husky

« Odpowiedz #35 : Styczeń 15, 2010, 20:20:45 »

Proponuje ci tak:

15x neon inessa
6x kiryski
5x samce gupika

Ps: Jeżeli wywalisz gupiki to możesz mieć !8-20 neonów(nie wiem czy nie przesadziłem).

45 l
  XxX-gupiki z młodymi
  5-kiryski pstre
35l
W planach muszlowce Smiley
---------------
Krab
Unikam moderatorów jak ognia... xD
Bywalec

Rak umarł 12:58 02/01/10

« Odpowiedz #36 : Styczeń 15, 2010, 20:24:32 »

Ja proponuje podobnie:

20x Neon Inessa
6x Kiryski
7x Krewetek Red Cherry

Ja myśle że każde akwarium powinno mieć  krewetki, pozdrawiam.

Edit - Jak krewetki to roślinki dla nich.
« Ostatnia zmiana: Styczeń 15, 2010, 20:26:46 wysłane przez kraby1 » Zapisane

Mój stary rak Smiley Pozdrawiam
wkukler
Stały użytkownik

« Odpowiedz #37 : Styczeń 15, 2010, 20:41:59 »

20 nenów to już trochę dużo jak na 55l, myśle że powinno być:

10x neon
6x kirysek
2x pielęgniczka ramireza
i ewentualnie krewetki.

Bartek1599
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #38 : Styczeń 15, 2010, 21:14:50 »

Tak jak powiedziałem gupików nie zamierzam się pozbyć ponieważ są małe, bardzo mało wymagające i BARDZO kolorowe. I mam jeszcze pytanie czy krewetki są skuteczniejsze od kirisków że tak je polecacie ?  Czym się żywią, co im potrzeba, jednym słowem proszę o podstawowe informacje o nich i czym różnią się od kirisków.
« Ostatnia zmiana: Styczeń 15, 2010, 21:16:34 wysłane przez Bartek1599 » Zapisane
Muchomorek
Super aktywny

« Odpowiedz #39 : Styczeń 15, 2010, 21:34:51 »

krewetki(...) czym różnią się od kirisków.
Mają więcej nóg  Grin
A na poważnie, to już nie przesadzaj, wyszukaj, choćby w google, "krewetka" i "kirysek" i zobaczysz różnicę, bo krewetka to skorupiak. Zjada glony, czasami mięso, gotowane warzywa. 
Bartek1599
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #40 : Styczeń 15, 2010, 21:56:24 »

A jeszcze ostatnie pytania, czy krewetki będą dobrze współżyły z taką obsadą jak podałem ? Czy nie będą podgryzały roślinek ? I ostatnie pytanie, co według was jest skuteczniejsze, łatwiejsze w utrzymaniu, mniej szkodliwe itd. kiriski spichrzowe czy krewetki (i jaki gatunek)  Huh
Krab
Unikam moderatorów jak ognia... xD
Bywalec

Rak umarł 12:58 02/01/10

« Odpowiedz #41 : Styczeń 15, 2010, 22:02:54 »

A jeszcze ostatnie pytania, czy krewetki będą dobrze współżyły z taką obsadą jak podałem ? Czy nie będą podgryzały roślinek ? I ostatnie pytanie, co według was jest skuteczniejsze, łatwiejsze w utrzymaniu, mniej szkodliwe itd. kiriski spichrzowe czy krewetki (i jaki gatunek)  Huh
Krewetka Red cherry, a krewetki nie podgryzają Grin Obsasa chyba pasuje, hmm?

Mój stary rak Smiley Pozdrawiam
Bartek1599
Zainteresowany
**

« Odpowiedz #42 : Styczeń 15, 2010, 22:16:13 »

ale czy osada nie będzie ich podgryzać i czy są one łatwe w hodowli (i wytrzymałe na błędy hodowcy  Wink ), i co najważniejsze czy nie podgryzają roślin i są skuteczniejsze od kirisków ?
« Ostatnia zmiana: Styczeń 15, 2010, 22:30:20 wysłane przez Bartek1599 » Zapisane
Strony: 1 2 [3]
  Drukuj  

Skocz do: