sokrates
Marcin
Zainteresowany

|
 |
« : Grudzień 27, 2009, 14:17:18 » |
|
Z mojego nurzańca od korzenia wyrosła cieńka łodyżka, zakończona zgrubieniem. rośnie jak szalona (kilka cm/ dobę, ale co dziwne główny wzrost następuje w nocy) w tej chwili ma to już z 30 - 40cm długości i plącze mi się za przeproszeniem wśród roślin. Nie wiem czy to dobra oznaka, czy mogę/a może powinienem to wyciąć. Ktoś mi coś napisze co to jest?
|
|
|
|
|
|
rybka lubi pływać...
|
|
|
piotrw_78
Zainteresowany

|
 |
« Odpowiedz #1 : Grudzień 27, 2009, 14:24:27 » |
|
to dobry znak niedługo będziesz miał małego nurzańca 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
sokrates
Marcin
Zainteresowany

|
 |
« Odpowiedz #2 : Grudzień 27, 2009, 15:20:43 » |
|
ok, ale w jaki sposób? bo to się wije w akwarium w dość mało zorganizowany i przewidywalny sposób. to zgrubienie ma trafić na dno czy wypuści nową rloślinkę czy jakoś specjalnie mam się tym zajmować? Napisze ktoś coś więcej?
|
|
|
|
|
|
rybka lubi pływać...
|
|
|
Grajewiak
Global Moderator
Super aktywny

Dariusz
|
 |
« Odpowiedz #3 : Grudzień 27, 2009, 21:19:51 » |
|
Z tej łodyżki po pewnym czasie wyrosną korzonki, coraż dluższe i dłuzsze, zacznie też wypuszczać liście i będzie rozwijać się nowa roślinka. Po osiągnięciu kilku cm gdy uznasz, że wyrosła w złym miejscu przesadź ją lub usuń.
|
|
|
|
|
|
GG 12591627 "Niedoświadczony daje wiarę każdemu słowu, lecz roztropny rozważa swe kroki" Prz 14:15  160l na ziemi!
|
|
|
sokrates
Marcin
Zainteresowany

|
 |
« Odpowiedz #4 : Grudzień 28, 2009, 08:34:34 » |
|
ale ta łodyżka wyrosła prosto z korzenia to jak ma puścić nowy korzeń? ona pnie się w stronę lustra wody, a dokładnie to wije się po powierzchni i ma już jak pisałem z 40cm długości i takie zgrubienie na końcu.
|
|
|
|
|
|
rybka lubi pływać...
|
|
|
Leśny
Zainteresowany

|
 |
« Odpowiedz #5 : Grudzień 28, 2009, 12:08:23 » |
|
To nie jest łodyga na nową roślinkę,jeśli tak to rosła by przy podłożu i zakorzeniła się po kilku centymetrach,jeśli to pnie się do góry i ma już 40 cm a nie ma korzeni,to jest to po prostu kwiat nurzańca,miałem to samo kiedyś,po jakimś czasie gdy dorosłnie do końca to zmarnieje,to nie jest jakieś spiecjalnie ładne,ale sam fakt,że roślina zakwitła w akwarium dobrze świadczy o panujących tam warunkach 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
sokrates
Marcin
Zainteresowany

|
 |
« Odpowiedz #6 : Grudzień 28, 2009, 12:19:28 » |
|
no więc właśnie - bo takie co się ukorzeniały to miałem, wyrastało z rośliny i wrastało w podłoże ukorzeniając się, a to faktycznie wygląda mi na kwiat. I pytanie - czy mogę to bezkarnie wyciąć - po powiem szczerze - drażni mnie ten twór - ani to ładne ani praktyczne :-)
|
|
|
|
« Ostatnia zmiana: Grudzień 28, 2009, 13:18:44 wysłane przez sokrates »
|
|
rybka lubi pływać...
|
|
|
Leśny
Zainteresowany

|
 |
« Odpowiedz #7 : Grudzień 28, 2009, 20:00:03 » |
|
I pytanie - czy mogę to bezkarnie wyciąć - po powiem szczerze - drażni mnie ten twór - ani to ładne ani praktyczne :-)
No pewnie że możesz,nic się nie stanie. Tylko jak ktoś przyjdzie oglądać Twoje akwarium,to możesz się pochwalić,że zakwitł nurzaniec. 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
sokrates
Marcin
Zainteresowany

|
 |
« Odpowiedz #8 : Grudzień 28, 2009, 21:08:24 » |
|
z odwiedzających znajomych nie mam nikogo na kim zrobiło by to jakieś wrażenie ;-) zazwyczaj jedyna reakcja to - ooo jakie ładne rybki, i bleeee co to za paskudztwo - na widok kreweci Amano :-) a więc jedynie pole do popisu mam tu - więc uwaga będę się teraz chwalił - ZAKWITŁ MI NURZANIEC!
|
|
|
|
|
|
rybka lubi pływać...
|
|
|
|
MarteQ15
|
 |
« Odpowiedz #9 : Grudzień 28, 2009, 21:20:31 » |
|
Zapodaj Foty 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
koper112
Stały użytkownik

אַקוואַריסטיק איז מיין פערדל
|
 |
« Odpowiedz #10 : Grudzień 28, 2009, 21:32:43 » |
|
na końcu będziesz miał małe białe kwiatki jeden po drugim i tak do póki jej nie wytniesz. ja tak miałem kilka razy i raz nawet czekałem aż urosła do 250 cm i nic tylko kwiatki i kwiatki ale się nie kwaliłem bo i po co 
|
|
|
|
« Ostatnia zmiana: Grudzień 28, 2009, 21:34:58 wysłane przez koper112 »
|
|
|
|
|
sokrates
Marcin
Zainteresowany

|
 |
« Odpowiedz #11 : Grudzień 29, 2009, 14:17:44 » |
|
na foty za puźno - właśnie dziś rano wyciąłem - zmierzyłem - 58cm miało draństwo :-) może następnym razem.
|
|
|
|
|
|
rybka lubi pływać...
|
|
|
sokrates
Marcin
Zainteresowany

|
 |
« Odpowiedz #12 : Styczeń 09, 2010, 15:41:57 » |
|
no i okazja do fot będzie - "problem" powrócił w potrójnym wydaniu - jeden nurzaniec wypuścił aż 3 pędy z kwiatami - tzn. jeszcze nie ma kwiatu, ale poczekam aż zakwitnie wtedy zrobię foty.
|
|
|
|
|
|
rybka lubi pływać...
|
|
|
|